Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvorfor koster ei flaske vin tre ganger så mye på restaurant?

#1

Cuyahoga sa for siden:

Hvorfor er vin så veldig mye dyrere på restaurant enn på Polet?

Jeg skjønner konseptet med overhead, men jeg skjønner ikke bruken av tregangen.


#2

Veronal sa for siden:

De skal tjene penger.

De kjekke restaurantene har 2x-påslag, evt. flatt (og marginalt forslag).


#3

Cuyahoga sa for siden:

:knegg:

Alle vil jo tjene penger, men det er jo ikke alle som bruker tregangen av den grunn. Er det bare en uskikk?


#4

Bille sa for siden:

Maten er dyrere enn om man lager den hjemme også. :stuart:


#5

Fløyel sa for siden:

2,5 - 3 ganger i påslag er ikke unormalt på varer i Norge levert igjennom en tjeneste.
Lønn og drift koster en del her til lands.


#6

Cuyahoga sa for siden:

Joa. Men da er det jo noen som lager denne maten. Vin blir på de aller fleste restauranter bare servert av folk som gjerne vet enda mindre om vin enn hva jeg gjør. Og påslaget på øl er da ikke like høyt, er det? :vetikke:


#7

Bille sa for siden:

Det vet jeg ikke noe om. Men de skal jo dekke alle kostnadene restauranten har samt at de skal ha en fortjeneste.

Men for all del, jeg er enig i at vin er svindyrt ute altså.


#8

Dali sa for siden:

Siden maten er forholdsvis billig må de tjene penger på drikken. En corona på solsiden koster 100 kr.


#9

Cuyahoga sa for siden:

:what:

:knirk:


#10

Fløyel sa for siden:

Den gangen jeg jobbet på pub, :knirk: så ble det sagt at 2/3 av prisen på en halvliter var avgifter. Men dette er "ett par" år siden, så det er mulig det er endret. (1992+-ish)


#11

Teofelia sa for siden:

Jeg antar at folk ikke er villige til å betale faktiske kostnader for maten og at det er drikke som får en restaurant til å gå rundt.


#12

Maz sa for siden:

Jeg synes ikke det er noe rart at de har såpass høy kalkyle på alkohol, å holde varelager koster, og det er jo også en viss kapitalbinding i et varelager.

Maten blir jo vidreforedlet, men påslaget er jo ofte en del mer enn den rene vidreforedlingskosten også.

Jeg reagerer langt mer på de fiskale avgiftene på alkohol enn jeg gjør på resturantenes påslag.


#13

Cuyahoga sa for siden:

Så restauranter tjener ikke penger på maten? Jeg spør fordi jeg overhodet ikke har peiling på bransjen.


#14

Teofelia sa for siden:

Jeg vet ikke, men det skulle ikke forundre meg det minste.


#15

Nextlife sa for siden:

Jovisst tjener man penger på maten.
Å regne en 3-gange på mat/drikke er helt vanlig og har vært det alle år, man skal jo dekke utgig\fter til drift, samt forsøke å tjene penger også.


#16

Myria sa for siden:

Det er jo ikke så enkelt som å sammenligne med prisen på polet. På en restaurant skal noen tross alt bruke tid på å bestille vinen, en kelner skal servere den i glass, noen må vaske glassene etterpå, oppvaskmaskinen trekker strøm osv. Det er med andre ord en rekke utgifter i forbindelse med vinen, utover selve innkjøpsprisen, i tillegg til generelle kostnader ved restaurantdrift og ønske om å tjene penger.


#17

Cuyahoga sa for siden:

Men alt dette gjelder jo for øl og Farris også. Har de samme påslagene? : skjønner jeg må på restaurantrunde og drive research:


#18

Bluen sa for siden:

Prosentvis er vel ikke påslaget nevneverdig mindre på disse drikkevarene? :bestiller bare vin: :flau:


#19

Cuyahoga sa for siden:

Det kan hende det altså. :vetikke:


#20

Nextlife sa for siden:

Jepp, en generell regel er et påslag på 3-gange, men man justerer litt, noe opp og noe ned alt etter turnover på varen.


#21

Myria sa for siden:

Brus er jo vel så dyrt på restaurant, over 30 kroner for en glassflaske brus er da ikke uvanlig. For 10 kr mindre kan man få en halvannen liter brus på en hvilken som helst dagligvarebutikk, så jeg vil nok tro at det prosentvis er et ganske likt prispåslag som på vin.


#22

Left sa for siden:

I butikken jeg jobbet i hine, hårde dager la vi på 3,5 ganger prisen, og etter hva jeg forsto, så var det helt vanlig. Drift, ansatte, lokaler osv osv skal jo betales, og tillegg et overskudd helst.


#23

trøtt sa for siden:

Ett glass brus (0,4 med masse isbiter) betalte jeg 44 kr for sist jeg var ute. Jeg betaler 9,4 kr literen for den samme brusen på butikken. Det vil si ca 3 kr for det samme glasset hjemme. Det er ett ganske bra påslag, mer enn på vin vil jeg tro.


#24

Fløyel sa for siden:

På enkelte finere restauranter får de 3 glass av en 0,33 l flaske, så brus er edle dråper, de fyller glasset med isbiter og sildrer litt brus imellom.


#25

trøtt sa for siden:

Det forundrer meg ikke.


#26

Njulaif sa for siden:

For ikke å snakke om at de enkelte, litt mindre finere steder, jo serverer rimelig godt uvannet dispenserbrus også. Spesielt synes jeg at jeg får mye godt utvannet brus på Fridays feks.


#27

Maz sa for siden:

Sist jeg handlet på Ringnes fabrikkutsalg kostet en halvliter Farris 10 kroner, større kunder har nok rabatt på det også.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.