Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva gjør du med gresskarkjøttet?

Hva gjør du med gresskarkjøttet?

  • Jeg lar det bare være i gresskaret, jeg
    5 stemmer
  • Jeg kaster gresskarkjøttet, for det er ikke noe godt
    17 stemmer
  • Jeg kaster gresskarkjøttet med dårlig samvittighet
    5 stemmer
  • Jeg lager noe lekkert av gresskarkjøttet og poster oppskriften i tråden
    5 stemmer
  • Jeg legger gresskarkjøttet i en skål og glemmer det i kjøleskapet
    2 stemmer
  • Jeg lager ikke gresskarlykt / jeg lager heller brokkolilykt / pass dine egne saker
    18 stemmer
#1

Toffskij sa for siden:

Du skjærer ut gresskaret og setter ut gresskarlykta, men hva gjør du med kjøttet? Livsviktig poll følger, og deilige oppskrifter kan postes i tråden.


#2

Palmen sa for siden:

Jeg ønsker meg en oppskrift på gresskarsuppe. :vilha:


#3

Veronal sa for siden:

Jeg ekstraherer kjernene og rister dem i ovnen.


#4

Palmen sa for siden:

Det er veldig hyggelig å se deg i ny/gammel stil, Veronal! Ani, ja?


#5

Myria sa for siden:

Frøene blir skylt og blandet med olje/smør og salt (evt også krydder) og ristet i ovnen på 180 grader i ca 30 minutter. Nydelig snacks.

Kjøttet har jeg brukt til litt forskjell, men bl.a. en nydelig saftig gresskarkake
og gresskarpai.

Gresskarkake
300 g hvetemel
2 ts bakepulver
300 g brunt sukker
3 ts blandet krydder (jeg brukte kanel, kardemomme, malt muskat og malt ingefær)
2 ts natron
175 g rosiner
½ ts salt
4 egg
200 g smeltet smør
revet skall av 1 appelsin
1 ss appelsinsaft
500 g revet gresskar

200 g kremost
85 g smør
100 g melis
revet skall av 1 appelsin
saften av ½ appelsin

Ha alt det tørre i en bolle og rør inn rosiner (jeg sløyfet dette da jeg ikke liker rosiner i bakverk). Rør inn egg, smør, appelsinskall og appelsinsaft og rør godt. Rør til slutt inn gresskarkjøttet. Fordel i en bakepapirkledt liten langpanne og stek ved 180 grader i 30 minutter. Avkjøl kaken helt.
Pisk kremost, smør, melis, appelsinskall og appelsinsaft godt sammen og bre glasuren over kaken.

Gresskarpai
250 g hvetemel
100 g melis
en klype salt
100 g smør
2 egg

750 g gresskarkjøtt i terninger
140 g sukker
½ ts salt
½ ts revet muskat
½ ts kanel
2 egg
25 g smeltet smør
1,75 dl melk

1 ss melis + ½ ts kanel

Mel, sukker, salt, smør og egg til paideigen kjøres sammen i food processor. Sett kaldt 30 minutter. Kjevle ut til en leiv som passer en 24 cm paiform og blindstek ved 200 grader i 15 minutter. Fjern papir og bønner og stek videre 10 minutter. Avkjøl.

Kos gresskarkjøttet i 15 minutter. Sil av vannet og avkjøl. Kjør til mos i blender. Bland sukker, salt og krydder. Visp inn egg og melk og rør så inn smør og gresskarmos. Hell i paiskallet og stek ved 220 grader i 10 minutter. Senk temperaturen til 180 grader og stek videre 35-40 minutter, til fyllet har stivnet.

Avkjøl helt. Bland melis og kanel og dryss over før servering.


#6

Toffskij sa for siden:

Gresskarkaka så god ut! Den lignet jo veldig på gulrotkake, kan man kanskje bare ta sin yndlingsgulrotkakeoppskrift og bytte ut gulrota med gresskar, tro? :gruble:


#7

Myria sa for siden:

Den minner veldig om gulrotkake (mer er etter min mening både bedre og saftigere), og du kan absolutt bruke din favoritt gulrotkakeoppskrift i stedet. :jupp:


#8

Neket sa for siden:

Jeg kaster. Jeg lagde suppe et år, men ingen var videre imponert. Dessuten liker jeg ikke lukta. :sparke:

Etter at vi gravde ut gresskarene i går luktet minste på hånda mi og erklærte at jeg luktet "syk".


#9

Ru sa for siden:

Jeg har blitt lat, og tar kun ut tråder og kjerner. Kjøttet forblir i gresskaret.


#10

Kirsebær sa for siden:

Vi det si at vi kan skjære ut gresskaret i kveld og det står fint til onsdag? Står det i kjøleskap?`Ute? På benken?


#11

Robyn sa for siden:

Jeg kaster det. Uten dårlig samvittighet og ikke direkte fordi vi ikke liker det. Vi vet ikke om vi liker eller ikke, og tiden rundt Halloween pleier å være så hektisk at lysten til å eksperimentere med mat/kaker/snacks av gresskar dessverre ikke er særlig høy. Nei forresten, ikke dessverre. Det bare er sånn. Nemlig. :nemlig:


#12

Toffskij sa for siden:

Det er det brokkolilyktalternativet er til for. :knegg:


#13

Harriet Vane sa for siden:

GRESSKARKAKER
500 g gresskar
100 g revet ost
1 stort pisket egg
1 stor løk, hakket og mykstekt
litt hvitløk
hakkede urter
1 ss hvetemel
salt
pepper

Det smaker kjempegodt med en dæsj av tyttebær blandet med rømme.


#14

Harriet Vane sa for siden:

Gresskarsuppe

600 eller mer g. hokkaido-gresskar, renset og i biter
1 chili delt i to uten frø
1 liter kyllingkraft eller 1 liter vann og 3 ss flytende kyllingbuljong

kokes i 10 minutter.

Mos suppen med stavmikser, ta opp en eller begge chilihalvdelene, alt etter hvor sterk du vil ha suppen. Min erfaring er at 1 er passe hot til voksne men litt hot for barn. Du kan jo bruke paprika i stedet.

Ha i 3 dl fløte, smak til med salt og pepper, kok opp suppen,ha over et persilledryss og server.

Jeg serverer med rundstykker, brød eller krutonger.

Skal du lage krutonger: skjær daggammelt brød i små terninger, stek i en blanding av smør og olivenolje sammen med et eller to hvitløksfedd som er delt i to. Når krutongene er sprø og gylne legges de på kjøkkenpapir for å renne av. Klipp gjerne litt persille eller andre urter over. Jeg synes persille og timian er det som fungerer best med gresskarsuppe.


#15

Dixie Diner sa for siden:

Men, snakker dere om fyllet i de oransje, store gresskarene man huler ut nå? For jeg trodde ikke det fyllet kunne brukes. domm


#16

liefje sa for siden:

Det er masse kjempegodt man kan lage av gresskarkjött. Som oftest er det imidlertid andre typer gresskar som er gode aa spise, altsaa ikke dem man bruker til lykter.


#17

Tussa sa for siden:

Du har glømt alternativet "Lage gresskarpai, gløyme at den falt ned bak frysaren i et stressa øyeblikk og finne den igjen til sommaren når en skal vaske bak". :knegg:



#19

Toffskij sa for siden:

Ja, jeg snakker om de store oransje. Rettere sagt, jeg lurer på om jeg kan gjøre noe gøy med det eller om jeg bare skal gi opp tanken.


#20

Toffskij sa for siden:

Imponerende, Tussa! :haha:


#21

Harriet Vane sa for siden:

Klart det kan brukes.

Jeg bruker som oftest det.


#22

Harriet Vane sa for siden:

Gode muffins

200 g hvetemel
90 g smeltet smør
2 ts bakepulver
2 ts salt
140 g raspet gresskar (hele eller deler kan erstattes av gulrot og eller søtpotet)
125 g raspet cheddar
1, 3 dl melk
1 lett vispet egg.

Alt blandes, sett med to skjeer 12 muffins enten i store former eller rett på smurt plate. Stekes 25-30 minutter på 175 C.

Serveres varme med div ost. Særlig godt med krydderoster og andre smakssterke oster.


#23

Myria sa for siden:

Jeg har også brukt fyllet av de oransje. Det kan absolutt brukes, og alt jeg har laget har i allefall smakt nydelig.


#24

Mrs. Longbottom sa for siden:

Jeg bruker ikke halloweengresskarkjøttet. Jeg syns det smaker kjipt sammenliknet med annet gresskar, og det er for mye arbeid å skrape ut. Andre typer gresskar bruker jeg stadig vekk, både til suppe, gryteretter, pastasaus, ovnsretter, pai, osv osv.


#25

Dixie Diner sa for siden:

Kom over denne tråden nå, der bla. Teofelia sier kjøttet er helt smakløst og kjipt. Så jeg blir litt forvirret, men jeg har jo ingen erfaring med å lage noe som helst av gresskar (enda), så jeg må jo høre på flertallet og evt. prøve meg frem. Men når det gjelder gresskar, hva er deres favoritt? Ei venninne skryter veldig av flaskegresskar.


#26

Harriet Vane sa for siden:

Jeg kaster helst ingenting. :kjip:


#27

Myria sa for siden:

Flaskegresskar er veldig godt. :jupp:

Første gang jeg brukte innholdet av de oransje var det rett og slett fordi jeg syntes det var synd å kaste alt gresskarkjøttet jeg hadde skrapt ut, selv om gresskaret i utgangspunktet var kjøpt for å brukes som lykt. Det føltes rett og slett godt å prøve å bruke så mye som mulig av gresskaret, så utsiden ble lykt, kjøttet ble kake og frøene snacks. :)



#29

Harriet Vane sa for siden:

Smakløst og kjipt rått. Men sammen med ting, spesielt melkeprodukter som smør, rømme, fløte osv er det supergodt.

Jeg synes personlig at gresskarsuppe er noe av det beste man kan lage og det er virkelig helt aldeles nydelig.


#30

Mrs. Longbottom sa for siden:

Enig. Men jeg syns det smaker vesentlig bedre av andre grasskar enn av halloweengresskar. Det har lite smak, selv etter tilberedning.


#31

Dixie Diner sa for siden:

Takk for tips, jeg har lyst å prøve meg på gresskarkake. Lager en helt utrolig digg gulrotkake med (soya)ostekrem, jeg kan jo bare bruke den og erstatte gulrøttene med gresskar. :nam:


#32

Palmen sa for siden:

Butternut er kjempegodt. :nam:


#33

Mrs. Longbottom sa for siden:

:jupp: ovnsstekt sammen med kylling og massemasse salvie. yummi. Jeg elsker butternut.


#34

Meissa sa for siden:

Jeg har kjøpt et hokkaidogresskar idag i tillegg til halloweengresskaret jeg kjøpte før helgen etter å ha lest på opplysningskontoret for frukt og grønt at halloweengresskarene ikke skal spises.

Nå, etter å ha lest her, tenker jeg at jeg bare blander kjøttet fra begge i suppa jeg skal lage. Det går vel fint vel?


#35

lucifine sa for siden:

jeg lager gresskarpai jeg.


#36

Acsa sa for siden:

Butternut er veldig godt, f.eks ovnsstekt med smør og presset hvitløk i hullet. Også er den genial barnemat.

Men gresskarkjøttet i pyntegresskar er kjipt og smakløst, da kjøper jeg heller hermetisk gresskar og bruker i knallgode gresskarcookies med hvit sjokolade og pecannøtter.

Det er sikkert noen gode gresskar å få tak i også, altså. Jeg har bare ikke sett det.


#37

Filifjonka sa for siden:

Kan du legge ut oppskrift på gresskarcookies, Acsa? :) Og fins det hermetisk gresskar å få kjøpt i Norge?


#38

Esme sa for siden:

Lager gresskar-og-gulrotsuppe. I år brukes hjemmedyrkede gresskar da, mer mat i de enn de halloweengresskarene.


#39

jane sa for siden:

Jeg brukte det som "gresskarspy", også kastet jeg det etter at jeg hadde tatt bilder av det.


#40

Tjorven sa for siden:

Dette blir faktisk innmari godt. Serveres som tilbehør til stekt kjøtt eller kylling. Vi har servert den med "Sitron og honningstekt kylling"

Bakt gresskar
Gresskar i litt større biter.
1 ss olivenolje
salt
pepper
2 ss tørkede urter (f.eks. timian, dill eller rosmarin)

Ta bort frø fra gresskarbitene. Legg bitene på bakepapir og pensle med olje. Strø over salt, pepper og tørkede urter. Bakes i stekeovnen på 250 grader i ca 25 minutter.


#41

Interference sa for siden:

Åh så mange gode oppskrifter! :nam:

Jeg graver ikke ut kjøttet av halloweengresskarene, det blir for mye styr. Men kjøper gjerne butternut for å bruke til mat.


#42

Xian sa for siden:

Denne gresskarsuppen er fantastisk, og jeg har laget den to ganger de siste ukene:

1 1/5 kg gresskar
2 løk
4 hvitløkbåter
1 ss smør
12 dl melk
4 buljongterning av høns
4 dl crème fraîche
2 lime
2 ts chilipasta (sambal oelek)
1 ts frisk koriander
salt

Skjær "toppen" av gresskaret og hul ut ”kjøttet”. Ta gjerne vare på selve gresskaret. Er dette tett, er det fint å servere suppen i det.
Skjær kjøttet i terninger.
Riv limeskallet i fine strimler på et rivjern.
Skrell og finhakk løk.

Ha smør i en kjele og fres løken.
Tilsett gresskarkjøttet, melk og buljongterninger.
La suppen koke i ca. 10 minutter.

Bland suppen godt og rør i halvparten av crème fraîchen.
Smak til med presset limesaft, finrevet limeskall, sambal oelek og eventuelt salt.
La suppen koke opp.

Server med resten av crème fraîchen og finhakket koriander.

[Beklager det ubehjelpelige språket, jeg kopierte fra oppskriften, og har ikke tid til å skrive om.]

Suppen er superenkel og rask å tilberede, når gresskarkjøttet først er ute av skallet. Dét var en tung jobb, og ikke mulig å få til uten at skallet måtte skjæres i biter. Så det ble ingen lykt. :knegg:


#43

Fibi sa for siden:

En sånn oppskrift har jeg lett etter lenge! :hyper: Tusen takk!


#44

Mrs. Longbottom sa for siden:

Pga denne tråden blir det kylling og butternut til middag i morgen. Mmmmm


#45

meisje sa for siden:

Jeg lager gresskarsuppe hvert år og det har vi til middag på Halloween. I tillegg blir det så mye til overs at jeg blant annet har laget gresskar gnocci et år, og det var supergodt. I fjor lagde jeg gresskarpai, men det falt ikke helt i smak hos meg. Ovnsbakt gresskar bruker vi ofte om høsten og tidlig vinter.

Gresskar cookies fikk jeg lyst til å prøve.


#46

Harriet Vane sa for siden:

Grsskargnocchi? Oppskrift! :vilha:


#47

meisje sa for siden:

Gresskargnocci med salviesmør

500g gresskar
200g hvetemel
50 g nyrevet parmesan
1 egg, sammenpisket
100 g smør
2 SS Salvie, friskhakket

  1. forvarm stekeovnen til 160 grader. Smør en bakeplate med olje eller smeltet smør. Skjær gresskaret i store biter med skallet på og legg dem på bakeplaten. Stek gresskarbitene i 1 time 15 minutter eller til de er møre. (Om man bruker kjøtt fra halloweengresskarene kortere steketid da man da har veldig små biter.) Avkjøl lett. Skrap kjøttet av skallet. Unngå harde eller sprø deler. Ha det i en stor bolle. Tilsett melet, halvparten av parmesanen, egget og litt svart pepper. Bland alt godt sammen. Legg deigen på et meldrysset bakebord og elt i 2 min eller til deigen er glatt.

  2. Del deigen i 2. Ta mel på fingrene og trill hver halvpart til en ca 40 cm lang pølse. Skjær pølsen i 16 like store biter. Form dem til ovaler. Trykk en gaffel dyppet i mel ned i hver bolle så det blir et avtrykk.

  3. Kok gnocciene i flere omganger i en gryte av kokende vann tilsatt salt i 2 minutter, eller til de flyter opp. Sil av med hullsleiv, og hold dem varme.

  4. Salviesmør lages ved å smelte smøret i en liten gryte. Ta gryten av platen, og rør inn hakket salvie.

  5. Gnoccien fordeles i 5 dype tallerkener og drysses med salviesmør og resten av parmesanen.

Forberedelser: 15 min Tilberedningstid 1 time 30 minutter

Meisje pleier å lage gnocciene på lørdag eller søndag og oppvarer de under plastfolie frem til mandag-tirsdag, da koker jeg de.



#49

Teofelia sa for siden:

Teomannen laget gresskarsuppe av det første halloween-gresskaret vi skar ut, og den smakte rett og slett absolutt ingen ting. Virkelig smakløst.

En amerikansk kollega bare lo da jeg fortalte at vi hadde laget mat av halloween-gresskarene. :hehehe:


#50

Harriet Vane sa for siden:

Teofelia: Jeg slutter ikke å undre meg over dette halloween-gresskaret som ikke skulle spises. Litt bildegjennomgang av de gresskarene jeg har brukt til Halloween, så har det hittil vært utelukkende Hokkaidogresskar jeg har brukt til uthuling. Og innholdet er ikke veldig smakfullt rått, men godt i suppe, pai og ovnsbakt. :nam:

Jeg kjøpte noe jeg trodde var et såkalt Halloweengresskar i år, det så omtrent slik ut:
[img]https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRkTwscZbPn8UPHJ2SJTa_xza9yZgpoLeVF8tobDtGyTUQ-888[/img]

Jeg regnet med at dette kunne være et sånt ikke-spiselig ett, men det må det være. Det luktet en blanding av melon og gulrot og smakte godt. Mer enn rå butternut eller hokkaido, faktisk.

Mystisk. Meget mystisk.


#51

Mrs. Longbottom sa for siden:

Mitt ser ikke sånn ut. gulere, mindre rugler, og kun et relativt tynt lag kjøtt inni som ikke lukter noe som helst.


#52

Toffskij sa for siden:

Jeg brukte så mye tid på denne pollen at jeg ikke rakk å kjøpe noe gresskar. :humre: Jeg burde kanskje lagd en oppfølgingspoll, «Var gresskaret spiselig?»


#53

Harriet Vane sa for siden:

Si meg, lever De fremdeles, Frue?

:knegg:


#54

isola sa for siden:

Er det bare jeg som fniser hjelpeløst av et sånt innlegg fra Sjølvaste Veganeren..? :fnise: :sparke:

Jeg har spist gresskarsuppe i dag, og det var aldeles nydelig. I tillegg til gresskar var det gulrot, løk, hvitløk, ingefær, chili, koriander, cumin, salt, pepper og kraft. Mulig det var noe mer også, jeg skal definitivt få kloa i den oppskrifta!


#55

Joika sa for siden:

Jeg blir kvalm av tanken på å spise den gørra... Joda, jeg skjønner at den ikke vil se like gørrete ut, men lukta er nok til at jeg styrer unna alt om heter mat med gresskar.


#56

isola sa for siden:

Akkurat gresskaret var ferdig renset før vi kom, så jeg kjente ingen spesiell lukt.. Men jeg skal lage det selv en gang snart, og om det lukter rart da, så, vel.. Eyes on the prize. Jeg får vann i munnen bare av å tenke på den suppa!


#57

Meissa sa for siden:

Det lukter nå bare av den gørra i midten som skal kastes? Ja, for den skal kastes, ikke sant? Det man spiser er selve "kjøttet" som man skraper ut fra veggene og det luktet vel ikke noe særlig?


#58

isola sa for siden:

Nå kom jeg på at det var to bokser kokosmelk i suppa også. Digg, digg, digg.


#59

Morella sa for siden:

Det siste alternativet skulle vært: "Pass dine egne grønnsaker" :nemlig:


#60

Mrs. Longbottom sa for siden:

Hvis den virkelig var laget med halloweengresskar, kommer du til å få deg en vakker overraskelse om du lager den med skikkelig gresskar.

Man kan jo spise dem, de er ikke vonde eller farlige. Bare så utrolig smakløse sammenliknet med skikkelig matgresskar


#61

Cuyahoga sa for siden:

Hver gang jeg ser denne tråden leser jeg "hva gjør du med gresskarskjørtet?" og får pussige bilder i hodet mitt.


#62

isola sa for siden:

Det vet jeg jo ikke, siden det som sagt var ferdig renset.


#63

Dixie Diner sa for siden:

Hehe. Jeg skjønte ikke helt denne. :dum: Jeg har faktisk aldri smakt gresskar. Men i går kjøpte jeg to store flaskegresskar som jeg tenker å prøve til uka. Spennende.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.