Jeg trenger en god oppskrift på grovt brød. Ikke spesielbrød (lavkarbo og slikt) men normalt, grovt brød der det er lite hvetemel. Noen som har prøvd noen oppskrifter som de er fornøyde med og som hever og oppfører seg orntli?
800 g fint spelt (evt hvetemel, gjerne økologisk)
600 g sammalt speltmel (evt sammalt hvete)
200 g havregryn
50 g linfrø (evt 100 g sesamfrø)
50 g sesamfrø
100 g solsikkefrø eller gresskarkjernefrø
1 håndfull rørsukker/fruktsukker
1 pk tørrgjær
2 ts salt
18-19 dl lunkent vann
evt 1-2 ss olje el smeltet smør
Bland alt det tørre. Bruk en diger bakebolle/ren bøtte/plastbalje - eller 2 bakeboller, for deigen blir stor! Tilsett lunkent vann (37 grader) og rør godt med en god tresleiv (kjøkkenmaskin om du har det). Deigen er klissete, så det går heldigvis ikke an å bruke hender.
Hev til dobbelt størrelse, ca 1 time. Hell deigen (du må hjelpe til med en slikkepott) i brødformene. NB! Bruk bakepapir i formene. Etterhev i 35-45 min. Stekes nederst i varmluftovn på 200 grader 55-60 min.
Nei :hehehe:
Du må bare passe på å få med deg melet som ligger i bunnen av bakebollen.
Røra ser ut som en havregrøt, og skal altså helles oppi formene.
Har du vanlige brødformer, skal de vel være 3/4-del fulle, de etterhever litt også + noe inne i ovnen. Ta gjerne 210 grader og følg med underveis.
De kan virke "rare" i forhold til andre eltebrød når de er ferdigstekt, men de skal være hule inni når de er ferdige. La de avkjøle seg litt før du skjærer i dem. De skal være svampete og bittelitt fuktige. :nam: