Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

En god brødoppskrift

#1

Hondacrv sa for siden:

Jeg trenger en god oppskrift på grovt brød. Ikke spesielbrød (lavkarbo og slikt) men normalt, grovt brød der det er lite hvetemel. Noen som har prøvd noen oppskrifter som de er fornøyde med og som hever og oppfører seg orntli?



#3

Amelie sa for siden:

Prøv dette - vårt favorittbrød!

Hellebrød (3 store, nydelige og saftige brød)

800 g fint spelt (evt hvetemel, gjerne økologisk)
600 g sammalt speltmel (evt sammalt hvete)
200 g havregryn
50 g linfrø (evt 100 g sesamfrø)
50 g sesamfrø
100 g solsikkefrø eller gresskarkjernefrø
1 håndfull rørsukker/fruktsukker
1 pk tørrgjær
2 ts salt
18-19 dl lunkent vann
evt 1-2 ss olje el smeltet smør

Bland alt det tørre. Bruk en diger bakebolle/ren bøtte/plastbalje - eller 2 bakeboller, for deigen blir stor! Tilsett lunkent vann (37 grader) og rør godt med en god tresleiv (kjøkkenmaskin om du har det). Deigen er klissete, så det går heldigvis ikke an å bruke hender.

Hev til dobbelt størrelse, ca 1 time. Hell deigen (du må hjelpe til med en slikkepott) i brødformene. NB! Bruk bakepapir i formene. Etterhev i 35-45 min. Stekes nederst i varmluftovn på 200 grader 55-60 min.


#4

Hondacrv sa for siden:

Åh, takk!! Skal ikke deigen ned på kjøkkenbenken, altså?


#5

kamp sa for siden:

Hvor store former har du?


#6

Amelie sa for siden:

Nei :hehehe:
Du må bare passe på å få med deg melet som ligger i bunnen av bakebollen.
Røra ser ut som en havregrøt, og skal altså helles oppi formene.

Formene er av vanlig brødform-størrelse, Kamp.


#7

Hondacrv sa for siden:

Hvor fulle ca skal formene være? Halve? Hever de mye?

Jeg har ovn med noe svak varme. Bør jeg ta det litt varmere i ovnen?


#8

Amelie sa for siden:

Har du vanlige brødformer, skal de vel være 3/4-del fulle, de etterhever litt også + noe inne i ovnen. Ta gjerne 210 grader og følg med underveis.
De kan virke "rare" i forhold til andre eltebrød når de er ferdigstekt, men de skal være hule inni når de er ferdige. La de avkjøle seg litt før du skjærer i dem. De skal være svampete og bittelitt fuktige. :nam:

Har du stekt dem nå kanskje?


#9

Hondacrv sa for siden:

Neida, skal bake i helga.


#10

Hondacrv sa for siden:

Då er eg i gang :-)


#11

Amelie sa for siden:

Ble det bra?


#12

Hondacrv sa for siden:

Det blei fire brød. Tre sv dei var ikke "hule" når eg banka på dei, så dei får ein Fredheim i ovnen no. Skal smake og referere seinere.


#13

Amelie sa for siden:

Fredheim?


#14

Hondacrv sa for siden:

Hehe. Freshing skulle det vel vere. Dei var gode på smak, men eg syns dei heva litt lite. Dei var berre 5 cm høge. Burde eg hatt i meir gjær?


#15

Amelie sa for siden:

De hever vel mindre enn jeg skrev. Det er nok med 3 former :)


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.