Og da snakker vi vanlig ost ja, ikke oster som skal være mugne.
Hvis osten har antydning til mugg i en kant, kaster du den, eller skjærer du av et stort (eller lite) stykke, og spiser den likevel?
Laget middag i dag, og manglet bare ost på toppen, så...
Og så var osten borte vekk, men jeg fant en annen, glemt ost i gjemselen i kjøleskapet. Litt mugg i kanten. Varmebehandles skulle den jo, så jeg tenkte ikke på det engang, skar av et raust stykke og høvlet alle kanter, smakte, luktet, og godkjente den som topping.
Men jeg er kanskje litt sær/gjerrig/lat? Mener vi gjorde slik med det meste av "fast" mat da jeg var liten. Saft og syltetøy og sånt kastet vi, mens ost kunne brukes om man skar av. Fasiten på hva man bør gjøre har jeg ikke googlet meg frem til.
Jeg kaster muggen ost da vi lærte på skolen at det gikk usynlig muggtråder igjennom hele produktet som igjen kunne være kreftfremkallende dersom en spiste mengder av det. Det går visst ikke ann å bare skjære bort det som er muggent. Så sa kostlæreren på vgs ihvertfall så jeg holder meg til det.
Jeg har ikke så dårlig råd at jeg behøver spise ost med mugg, så nei, det gjør jeg ikke.
Det er heller aldri en problemstilling her. Osten blir spist opp mens den er fersk.
Jeg har heller ikke dårlig råd. Men litt mugg på den ene enden av parmesanen gjør meg virkelig ingenting. Skjærer bort noen cm. Mattilsynet mener det holder å skjære bort minimum en centimeter.
Andre matvarer blir noe annet.
Det er forresten bare parmesan som mugner her. Det kommet veldig fort mugg på den, uansett innpakning, synes jeg.
Nå er det ikke ofte ost mugner hos oss, og i så fall er det "en gammel rest" og skulle jeg skåret bort minst en cm fra alle kanter så hadde det vært.... lite igjen.
Hvis det bare er litt skjærer jeg det bort og bruker resten. Ser ikke helt hva økonomi skulle ha med saken å gjøre, man trenger ikke sløse selv om man har god råd.
Jepp. Muggen lager tråder(sporer?) innover i matvaren og man er ikke garantert å få fjernet muggen med å skjære bort det grønne, tenker nå jeg. I søpla med det.
Men visstnok ikke all mat, og i følge Mattilsynet ikke i Ost i så stor grad som feks syltetøy.
Men jeg må innrømme at jeg kaster det jeg også. Men jeg er generelt så pysete at jeg feks ikke bruker melk som gikk ut på dato i går, selv om den har vært uåpnet.