Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

KrF i sjokk over forslag til ny ekteskapslov (aftenposten.no)

#1

Pepper Lemon sa for siden:

Se her: www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article1782243.ece

KrF vil kjempe med nebb og klør for å forhindre at homofile skal få inngå ekteskap, adoptere og kunne få hjelp til assistert befruktning.

Hva synes dere?

Selv applauderer jeg et slik lovforslag. Jeg synes det er på høy tid å slutte å diskriminere homofile. Jeg blir oppriktig sjokkert over KrFs holdninger. At de mener homofile ikke skal få benytte seg av befruktningstjenester synes jeg hører steinalderen til. Det er vel på tide å innse at det ikke lenger er mor, far og barn som er den eneste riktige familiekonstellasjonen.


#2

Inagh sa for siden:

Det kommer vel ikke som en bombe at KRF blir sjokkert over et slikt forslag...

Selv kan jeg ikke helt se problemet i at homofile skal få inngå ekteskap på lik linje som hetrofile - med de rettigheter et ekteskap innebærer.


#3

Tallulah sa for siden:

Jeg er helt enig med deg. Jeg hadde i grunn ikke ventet noe annet fra den kanten, de er ganske antikvariske i holdningene sine på mange plan.

Humanetisk forbund har nå som første trossamfunn fått vigselsrett for homofile! De søkte omd et samtidig som de søkte om "vanlig" vigselsrett, men det skulle ta noen år før det gikk igjennom.


#4

Ru sa for siden:

Jeg synes forslaget er topp!

At KrF blir sjokkert over denne saken, er nøyaktig like overraskende som at FrP vil bruke mer oljepenger.


#5

Sitron sa for siden:

Jeg syns det lovforslaget var flott. Selv om adopsjon for homofile her til lands ikke vil endre det faktum at de ikke vil få adoptere, så er det et steg i riktig retning.


#6

Irma sa for siden:

Jeg applauderer også! At Krf vil kjempe i mot er ingen overraskelse. Nestekjærlighet my ass.


#7

annemede sa for siden:

Det hadde vært mer sjokkerende om KrF hadde applaudert for forslaget.


#8

Dixie Diner sa for siden:

Flott!!! KrF kan pelle seg en viss plass.


#9

~TM~ sa for siden:

Jeg kan vel i grunnen bare slutte meg til samtlige av utsagnene ovenfor.


#10

Agurke sa for siden:

Hurrarop fra meg også.:heia:


#11

Fluke sa for siden:

.... Signerer røkla


#12

TBM sa for siden:

Dette forslaget tror jeg folk flest vil ha!


#13

Mams sa for siden:

Nå burde jeg nesten vært uenig med dere for å få en debatt, men i denne saken gjør jeg som Fluke og signerer røkla.
Et kjempefint forslag.


#14

Kaija sa for siden:

KrF kommer nok over det, kanskje.

Flott forslag!


#15

Angelique sa for siden:

Jeg er så enig så enig med dere andre:riktig:

Har en kusine som har inngått partnerskap og nå venter de barn.
Jeg gleder meg stort på deres vegne og gleder meg veldig til barnet kommer.

Det er hårreisende at det skal være slik diskriminering av de homofile som det er i dag.Jeg mener de bør få like rettigheter som heterofile


#16

cora sa for siden:

At KrF er i sjokk over dette, er ikke noen overraskelse. Flott forslag!


#17

Pepper Lemon sa for siden:

Har vi ingen representanter fra KrF her på forumet? Du snakker om homogen gjeng. Makan. :fnise:


#18

Nenne sa for siden:

Nå synes jeg det var vanskelig å forstå ut fra artikkelen det var lenket til, men betyr dette forslaget at homofile kan gifte seg i kirken? Da tror jeg et skille mellom kirke og stat kommer kjapt i alle fall.

Jeg må innrømme at jeg er litt tja til dette lovforslaget. Hvis det å tillate adopsjon for homofile minsker nordmenn flests sjanse for å få adoptere så er jeg rett og slett i mot. Det er så mange land som har utrolig strenge regler for potensielle adoptivforeldre og selv om vi i Norge stort sett synes at homofile og heterofile kan likestilles som foreldre så er ikke dette akkurat gjengs syn i resten av verden. Det er synd hvis en liten gruppe som homofile tross alt er ender opp med å stå i veien for alle som ønsker å adoptere i Norge.

Hvordan vil Norge som nasjon takle det hvis for eksempel Kina sier at i tillegg til alle andre krav vi har, krever vi også at adoptivforeldre er heterofile? Kan man da fortsatt tillate adopsjon fra Kina hvis dette går i mot norsk lov?


#19

Sitron sa for siden:

Kina krever at adoptanter er heterofile. Det gjør også alle andre land. Det er ikke mindre problematisk enn at homofile ikke får adoptere, spesielt ikke om de er gift.


#20

Nenne sa for siden:

Jeg var veldig for partnerskapsloven da den ble innført, jeg har sett hva det betyr for folk som står nær meg, men jeg skjønner ikke at denne nye loven skal tilføre så veldig mye mer adopsjonsbiten og den synes jeg reiser mange vanskelige spørsmål.

Jeg er mer for en lov som sikrer at homofile kan adoptere partneres barn enn nødvendigvis å sikre all adopsjon.

Hjelp til assistert befruktnig synes jeg er en selvfølge at alle som vil ha og som fyller helsekriteriene skal få.


#21

Sitron sa for siden:

Hvilke vanskelige spørsmål?


#22

Esme sa for siden:

Noen ganger klarer jeg ikke å ha spesielt respekt for enkelte mennesker, og av dem er det de som er mot homofilt partnerskap.

For meg må folk gjerne ha en religiøs formening om at homofili er synd etc, men at de dermed føler at de skal legge seg opp i hva andre gjør er helt forkastelig. Jesus selv sa at synd er en sak mellom synderen og Gud. Og forstokkede kristne kan derfor la være å blande seg i sakene til andre de også. Det er ingen av dem som tror at de kommer til helvete dersom de ikke motarbeider homofile, de kan trygt la de homofile få synde i fred.

En annen ting er at selv om Krf er imot homofili og sånn så burde de som såkalt "gode" kristne ha nok rettferdighetssans til å innrømme homofile par juridiske rettigheter når man har delt hus og økonomi. Uansett hva man selv føler om det.

At noe så privat som hva folk gjør av seksuelle handlinger i hjemmet skal bestemme de juridiske rammene er meg så totalt ubegripelig og urettferdig at jeg blir forbannet på sånne mennesker som KrF er dominert av.


#23

Nenne sa for siden:

Hvis det er så enkelt som du sier at Norge tillater at norske borgere diskrimineres av utenlandske myndigheter i dette spørsmålet og at de vil tillate det på tross av norsk lovgivning så forsvinner mange av spørsmålene om hva som er rett og hva som er feil.

Hvis Norge etter å ha innført en slik lov vil insistere på at resten av verden er like liberale som oss vil hensynet til de få gå foran hensynet til de mange og det synes jeg er problematisk på helt generelt grunnlag.


#24

Sitron sa for siden:

Norge kan ikke kreve lovendring i andre land. Det er adoptivlandene som setter kriterier for hvem som kan adoptere deres barn, i tillegg til evt. kriterier staten setter for hvem som kan adoptere. Jeg kan ikke se noe som helst problem med at Norge har en lov og et annet land en annen. Det er jo bare positivt, for jo flere søknader Kina og hvem pokker får av homofile, jo større er sjansen for at de i fremtiden vil revurdere sin holdning til homofile adoptanter, på lik linje som enkelte land har gjort med enslige. Jeg syns du blåser dette veldig opp og er temmelig egoistisk i din holdning til hvem som er verdige adoptivforeldre. Det er absolutt ingenting som tilsier at mor+far er bedre enn far+far.


#25

Acsa sa for siden:

Sitron har helt rett. Adoptivland setter allerede i dag kriterier som utelukker mange nordmenn, uten at det betyr at nordmenn ikke får lov til å adoptere fra det landet i det hele tatt. F.eks kan ikke jeg og mannen min adoptere fra Sør-Afrika, noe vi i en fase av livet sterkt vurderte, fordi "leverandøren" der krever at man er kristen og vi er ateister og medlemmer av HEF.


#26

Nenne sa for siden:

Det var stygt sagt og veldig urettferdig. Hvis du leser det jeg skriver er det ikke jeg som har noe i mot homofil adopsjon, jeg stilte bare spørsmålet om andre lands holdning til homofil adopsjon kunne bli et problem ved en slik evnt. ny lov.


#27

Sitron sa for siden:

Du ønsker homofiles rettigheter bort til fordel for heterofile, om det minsker sjansene for heterofile å adoptere. For meg er DET temmelig stygt tenkt!


#28

Pepper Lemon sa for siden:

Nenne; det du sier her om adopsjon og norske lover er heldigvis ikke et problem. Adopsjonsforeningene har tidligere uttalt i media at siden giverlandene ikke aksepterer homofile adoptanter så vil homofile søkere bli silt ut av adopsjonsforeningene. Det er mange som diskrimineres av giverlandene. Overvektige, for eksempel. Kina har satt en øvre BMI-grense. Og som Acsa sier, det er krav om religiøs tilhørighet i Sør-Afrika. Da forholder norske adopsjonsforeninger seg til det. Det vil ikke være ulovlig av adopsjonsforeningene å nekte å videresende homofiles søknader. På samme måte sender de ikke avgårde ensliges søknader til Kina lenger. Selv om enslige har lov til å adoptere i Norge.

Dette med homofili og adopsjon vil kun ha relevans i norske saker, som stebarnsadopsjon. Det er også her det er vesentlig å få inn en lovendring, ref Anne Holt som ikke fikk juridiske foreldrerettigheter til sitt barn som hun har fått sammen med sin partner. Videre vil det være viktig å få inn adopsjonsrettigheter i samme åndedrag som det åpnes for assistert befruktning på homofile par, slik at både den moren som bærer frem barnet og hennes kvinnelige partner får foreldrerettigheter, og samme for menn.

Videre er det et viktig signal, synes jeg, at Norge åpner for homofil adopsjon internasjonalt. Selv om giverlandet ikke tillater det, så er det viktig å stå frem og si at i Norge er vi likeverdige.


#29

Nenne sa for siden:

Ja da behøver jo ikke jeg bekymre meg over et ikke-eksisterende problem. :)


#30

Acsa sa for siden:

Som Monsoon sier, så er en av de viktigste konsekvensene av dette at par som lever sammen begge vil ha foreldrerettighter til barnet sitt. Per i dag får den ene verken permisjonsrettigheter eller rettighter ved samlivsbrudd - eller ved dødsfall.


#31

Nenne sa for siden:

Og som du ser der jeg siterer meg selv, har jeg aldri hatt noe å si på det.


#32

Acsa sa for siden:

Og jeg har aldri sagt at du har hatt det. :) Jeg snakket helt generelt rundt temaet.


#33

safran sa for siden:

Her føler jeg for å signere.


#34

Mandarin sa for siden:

Jeg er helt enig med deg.


#35

Mandino sa for siden:

Jeg håper virkelig et slikt forslag går igjennom - det er på høy tid :riktig:

Hva KrF mener om saken bryr meg rett bak.

Mandino


#36

Milfrid sa for siden:

Så kan vi snu det på hodet og si at homofile ønsker rett til å adoptere på bekostning av hetrofiles mulighet til å adoptere og at DET er ganske stygt, det også ;)

Det VAR faktisk en reell problemstilling for bare noen få år tilbake, det var flere land som truet med å bryte adopsjonssamarbeidet med Norge, om Norge gikk inn for å la homofile få rett til å adoptere. Og det er faktisk ikke så rent lite alvorlig!

Så kan man spørre om det hadde vært rett å ofre de største adopsjonslandene for at homofile skulle få en teoretisk rett til å adoptere... For stebarnsadopsjon er jo noe helt annet, og den endringen ble jo gjort for en del år siden (meg bekjent så har Anne Holt adoptert ungen sin?).

Men nå har jo Sverige for mange år siden lovfestet homofiles rett til å adoptere, og helt uten konsekvenser mht landene de adopterer fra. Så akkurat det er ikke et problem lengre. Men det ryktes faktisk at en av årsakene til at Kina har strammet inn på reglene, og ikke lengre tillater enslige å adoptere, er at det var litt vel mange homofile som adopterte som enslige. Noe som man kan diskutere etikken i, når en må signere papirer der man sier at man IKKE er homofil når man søker som enslig til Kina. Og det er jo fryktelig trist om en gruppe mennesker nå har ødelagt mulighetene for en annen gruppe mennesker til å bli foreldre...

Jeg har ingen problemer med å si at jeg tidligere var mot at homofile skulle få en teoretisk rett til å adoptere på bekosting av hetrofiles faktiske rett til å adoptere. Det betyr ikke at jeg er mot homofili eller synes at homofile skal ha færre rettigheter enn hetrofile. Men jeg var i mot en lovendring som kunne hindre meg å få barn. Særlig når den lovendringen ikke ville føre til at homofile faktisk fikk adoptere barn.

Egoistisk? Helt klart. Kjempeegoistisk. Men ikke mer egoistisk enn de homofile som ønsket seg en skinnrettighet (for det er faktisk dessverre det det er :( ) på bekostining av andres muligheter til å bli foreldre.

Når adopsjon er det eneste alternativet man har til å bli foreldre, og man desperat ønsker seg barn, så kan man ikke tillate seg å være storsinnet på andres vegne :nemlig: .

I en ideell verden hadde homofile hatt samme mulighet til å bli foreldre som hetrofile. Men dessverre er ikke verden ideell :( . Og jeg må dessverre innrømme at jeg ikke var stor nok til å ville avstå fra å få barn, for å kjemoe for de homofiles rettigheter :o .


#37

Sitron sa for siden:

Jeg syns at like rettigheter er det eneste riktige. Man kan ikke forvente at adopsjonlandene skal snu over natten, men de kommer nok dit de også, hvertfall ettersom flere og flere vestlige land vil tillate adopsjon.


#38

Milfrid sa for siden:

Jeg er selvfølgelig helt enig i prinsippet, men som sagt så sliter jeg litt med å være det i praksis, om det skulle føre til at en annen gruppe hadde mistet sin rettighet. Sorry, jeg er rett og slett ikke så stor at jeg klarer å ofre mine muligheter til å få barn. Eller var ikke er vel mer rett å si :rolleyes: . Nå har jo svenskene vist at landene kom med falske trusler. Så da er jeg jo selvfølgelig enig i at homofile bør få lovfestet mulighet til å adoptere :o .

Jeg beundrer dem som er så store at de i sin tid var for, selv om det kunne få konsekvenser for egne muligheter til å få barn. Det var ikke jeg :o . Men ærlig er jeg i det minste :riktig: .


#39

Mams sa for siden:

Å tillate homofile vil jo ikke bare gjelde ved utenlandsadopsjon, men de vil vel også ha muligheten til å adoptere norske barn.
Nå vet jeg ikke hvordan det er når det gjelder fosterbarn, men om det ikke er tillatt nå vil jo lovforslaget åpne for det også.

At de får adoptere partnerens barn er jo også VELDIG viktig.

At andre land setter sine krav til hvem som får adoptere fører i dag til ekskludering av homofile, men det i seg selv er jo ikke noen grunnr til at vi skal gjøre det.
At mange andre nekter en ting er jo ikke det samme som at da er det greit.
Og med tid og stunder kan det jo hende at flere land endrer mening.


#40

Sitron sa for siden:

Norske barn som ikke er stebarn og lignende, dvs barn som gis opp ved fødsel, ligger på ca 5 i året, maks 10. Dvs at jeg tror et homofilt par ikke vil stille så sterkt på det nåværende tidspunkt når det gjelder å få foreldreretten til disse barna.


#41

Milfrid sa for siden:

De gjør nok dessverre ikke det, for det er så vidt jeg har forstått flest samtykkeadopsjoner, dvs foreldre som frivillig gir opp barna sine for adopsjon, som gjennomføres i Norge, og da får foreldrene selv være med å sette kriteriene for hvem som skal få adoptere (feks bo på landet, være kristne/ikke være kristne osv). Og da er det vel neppe så mange som tenker at homofile par ville være tingen. Men selvfølgelig, det kan jo skje :)

Men altså, dette med stebarnsadopsjon. Jeg var omtrent 99% sikker på at det var en rettighet homofile hadde? Mener å huske at jeg leste at Anne Holt hadde adoptert datteren (er det det de har?). Tar jeg så feil?


#42

Mams sa for siden:

Når partneren gikk gravid husker jeg de var i media, for da var det ikke mulig for Anne Holt å adoptere partnerens barn.
Men det kan jo ha endret seg siden det, men det har jeg ikke fått med meg.


#43

Sitron sa for siden:

Vel, jeg var i kontakt med adopsjonsforening da jeg ventet Iben. Uplanlagt gravid med prevensjon og hadde vel egentlig nok med mitt. Jeg fikk vite av foreningen at mine ønsker KUNNE bli tatt hensyn til, men det ikke var garantert, ettersom de selv hadde kriterier å gå etter med hensyn til hvem som var de nærmeste i køen osv. Dvs at mine kriterier som ikke religiøse, ikke frp/demokrater o.l. muligens ville bli tatt hensyn til, men ikke noe var garantert. Jeg syns faktisk det hørtes ut fra tonen på mailene at de var noe oppgitt over foreldre som stilte krav for ungene sine som de likevel ville kvitte seg med, for å si det sånn. Lang historie kort, som kjent benyttet jeg meg ikke av tilbudet om adopsjon her til lands.


#44

Sitron sa for siden:

Når det gjelder stebarnsadopsjon og homofile, så syns jeg å erindre uten å være helt sikker, at det kunne gå opp til 10 år eller noe før partner fikk lov å stebarnsadoptere. Jeg er ikke sikker på om dette gjaldt barn unnfanger i partnerskap eller barn som ene partneren hadde fra før. Det er mulig det er kommer endringer, jeg er ikke akkurat oppdatert på den fronten.


#45

Milfrid sa for siden:

Men adopsjonsforeningene i Norge har INGENTING med innenlandsadopsjoner å gjøre! De formidler kun fra utlandet. All adopsjon av norske barn sker via norske myndigheter (gjennom det som nå heter BUFDIR). Og så vidt jeg har hørt har de som stiller seg på venteliste for innenlandsadopsjon fått vite at biologiske foreldre har rett til å ønske for barna de gir opp for adopsjon. Selvfølgelig må det jo være innenfor rimelightens grenser, de lar jo ikke ungen ligge "på vent" om de ikke har noen som fyller kravene...

Og det er slettes ikke uvanlig i utlandet heller at biologiske foreldre får være med å plukke ut foreldre. Vet at i Sør-Afrika får de velge mellom tre familier, i de tilfellene hvor biologiske foreldre ønsker å være med å bestemme. Det er meg bekjent også land hvor man får treffe biologiske foreldre når man henter barna.


#46

Sitron sa for siden:

Jeg fant den inne på statens nettside. Det blir vel gjerne galt å kalle det forening.

Jeg er forøvrig for åpen adopsjon og hadde jeg hatt den muligheten den gangen, så er det godt mulig jeg hadde benyttet meg av den.


#47

Milfrid sa for siden:

Det er vel ikke helt umulig? Jeg kjenner ei som har adoptert bort et barn, og så vidt jeg husker så stilte hun som krav at en bestemt slektning skulle ha kontakt med familien etter adopsjonen (selv ønsket hun ikke kontakt med barnet).


#48

Sitron sa for siden:

Helt umulig i følge den personen jeg var i kontakt med. Jeg kunne komme med ønsker, men ikke stille noen konkrete krav.


#49

Milfrid sa for siden:

Mulig det stemmer, jeg har jo ikke alle detaljene i den saken jeg viser til :)


#50

Manji sa for siden:

Stebarnadsopsjon for homofile er en realitet per i dag. Hvor lang tid det går kommer an på hvilket BUFETAT-region man bor i - Region Øst, som Oslo og dermed de fleste homofamiliene med barn tilhører, er den tregeste. Det kan ta fra 2-3 måneder fra fødsel til flere år. Noen regioner tillater at man setter i gang adopsjonsprosessen før fødsel, andre forlanger at man venter til ungen er to måneder. Noen regioner krever bare dokumentasjon på at mødrene er gift (det er sjelden en problemstilling for fedre, siden de som benytter seg av surrogatmor i USA allerede der kan få to fedre på papiret og dermed slipper adopsjonsprosessen), mens andre regioner forlanger at medmor går gjennom en full barnevernsprosess med sosialrapport og hele pakka - dette medfører selvsagt at det tar mye ekstra tid, siden ventetiden for nedprioriterte saker hos barnevernet kan være ganske dryg; noen regioner godtar dokumentert samboerskap i forkant av partnerskap som stabilitetsbevis, mens andre regioner forlanger minimum toårig partnerskap.

Når det gjelder "vanlig" adopsjon til homofile familier, er det et utbredt argument at det ikke er noen vits i å gjøre det lovlig i Norge, siden ingen "giverland" av barn vil godta adopsjon til homofile. Det er en sannhet med modifikasjoner.

Én ting er adopsjon av norske barn. Per i dag vil ikke homofile kunne vurderes som fosterfamilie til et barn der det anses sannsynlig at plasseringen vil bli varig og evt kan føre til adopsjon, siden homofile ikke har mulighet til å adoptere. Det er jo litt absurd når barnevernet klager over enorm mangel på fosterfamilier. En annen ting er at det faktisk finnes land som er villige til å oppgi barn til homofile adoptivfamilier, så lenge Norge sørger for at det finnes adoptivforeninger som formidler disse adopsjonene (eller aller helst senker kravene for å gjennomføre en såkalt privatadopsjon); Sør-Afrika tillater innenlands adopsjon til homofile, og det ligger an til at de også vil formidle adopsjoner til utlandet (det forutsetter at Norge får samarbeid med noe annet enn den overreligiøse foreningen som nå formidler adopsjoner fra Sør-Afrika til Norge); Brasil debatterer godkjenning av slik adopsjon; og mest aktuelt, USA har flere delstater som ikke har noe problem med å adoptere bort barn til homofile, noe nederlandske homoer har benyttet seg av i lengre tid - USA har jo som kjent et overskudd av handicappede og mørkhudede barn up for adoption.


#51

Sitron sa for siden:

Så USA adopterer altså ut av landet. Det visste jeg ikke. Takk for info.


#52

Mams sa for siden:

Jeg skrev tidligere at jeg var usikker hvordan det var ang fosterfamilier og nå skriver Manji i sitt innlegg at slik loven er i dag får ikke homofile være fosterfamilie.
Om et lovforslag åpner for det så kan jeg ikke se på det som noe annet en et pluss.
Hvilket kjønn man forelsker seg i sier ingen ting om hvordan man er som foreldre. Og jeg vil si at jeg tror de i større grad tenker over hva de begir seg ut på en oss som blir gravide om noen vifter med trusa.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.