Jeg tenkte litt på noen av dere FP-damer i går, når jeg stekte opp et par pakker kjøttdeig til taco som jeg hadde glemt i kjøleskapet. De gikk ut på dato 1.11, luktet og smakte godt. Ville dere spist dem? Eller ville tanken på at de var en uke over dato gjort at de gikk i søpla uansett? Hva om jeg hadde servert det til andre?
En uke over datoen hadde jeg vært veldig veldig skeptisk til. En dag eller to...? Kanskje, hvis det luktet og smakte greit. Bransjen er ikke interessert i særlig svinn, så den "siste forbruksdag"-datoen er satt så sent som mulig som helsevernreglene tillater.
Jeg har i hvertfall aldri vært heldig med kjøttdeig som er en uke over dato, da har pakkene bult og lukten har vært som død mann på andre uka.
Dere som hadde kastet; hvorfor, egentlig, om det lukter og smaker bra? Jeg mener, menge mennesker har jo ikke andre muligheter enn å stole på smak og lukt for å avgjøre om matvarer er spiselige.
Hadde dere blitt sure om dere hadde fått det servert og jeg hadde fortalt det etterpå?
Jeg handler etter ukesmenyer og har derfor ganske god kontroll på hva jeg har og når jeg skal bruke det, og når jeg tar ting ut av kjøleskapet ser jeg ikke på datomerkingen. Jeg regner med jeg merker det på lukta om det ikke er ok, og så langt har den tilnærmingen funket fin-fint. (Jeg har prøvesmaket noen ganger også.)
(Men jeg hadde vært skeptisk til kjøttdeig ei uke etter altså. Den tror jeg hadde gått i søpla uansett.)
Det er jo ikke all mat man lukter/smaker umiddelbart om er helt grei. Men akkurat rå kjøttdeig sier fra såpass tydelig at dersom den ikke luktet rart i det hele tatt så hadde jeg også spist den.
Selv om den smakte godt, altså?
Hva med selvskutt vilt, f.eks? Det har ikke noen dato, så der er man avhengig av å stole på at jegeren har kontroll på modningstid og temperatur, og på nese og smak.
Jeg ville aldri tatt sjansen på å servere gjester kjøttdeig utgått på dato for en uke siden, uansett om den luktet og så grei ut. Jeg ville ikke stolt på at ingen ble syke, og har veldig lite lyst til å matforgifte gjester. Spesielt ved å servere mat jeg vet er langt over holdbarhetsdato.
Det er min erfaring også, nemlig. Jeg har absolutt aldri vært i tvil om kjøttdeig er dårlig. Den stinker så inn i hampen at enhver idiot får det med seg.
Jeg serverte den ikke til noen andre enn familien, altså.
Jepp. Jeg undrer meg faktisk på om de kan ha vært feilmerket, for jeg har aldri opplevd noe liknende. Vanligvis er det heller motsatt, at pakken buler og hemsk odør åpenbarer seg selv om det er et par dager til datoen. Hvilket igjen underbygger min påstand om at lukting er lurt.
Jeg hadde vært veldig skeptisk, men om den hadde luktet ok hadde jeg nok brukt den. Lukten er ikke til å ta feil av, synes jeg.
Jeg hadde to pakker kjøttdeig i kjøleskapet forleden dag. Den ene hadde utløpsdato akkurat den dagen, den andre dagen etter. Den første pakken luktet helt klart ikke godt (selv om det var på utløpsdatoen), mens den andre var helt fin.
Dermed gikk pakke 1 i søpla, mens pakke 2 fikk bli mat.
Det at jeg ikke ville spist den, betyr ikke at jeg kaster masse mat altså. Det har knapt skjedd at jeg har hatt kjøtt liggende i kjøleskapet til det går ut på dato. Enten så spiser vi det innenfor holdbarhetsperioden, eller så legger jeg det i fryseboksen. :)
Neinei, det er ikke sånn jeg tenker i det hele tatt. Jeg bare filosoferte over det faktum at jeg tenkte masse mens jeg stekte den, og pre-fp ville jeg aldri ha tenkt over det en gang, bare luktet og spist. Og så lurer jeg litt, da, hva er det som gjør at v har slik enorm tiltro til den datomerkingen, slik at vi totalt ignorerer klare tegn på at maten er helt fin, og kaster den?
Det har jeg lurt på mange ganger; skulle nesten tro det skjedde et eller annet magisk ved midnatt utløpsdatoen, sånn at maten på sekundet blir livsfarlig å spise.:herregud:
Stort sett gir jeg jamt F i datoen og bruker se-lukte-smake-prinsippet.
Kjøttdeig er en av de få tingene jeg er litt mer nøye på, men den som er beskrevet her tenker jeg at jeg bare hadde sørget for var godt stekt/kokt og så spist.
Jepp, dritsur.
For all del, spill bingo med egen helse, men ikke min.
Mange mennesker er vant til en helt annen hygiene enn vi har, og har en annen bakterieflora som sitt normale miljø enn vi har.
Mitt miljø og bakterieflora er ikke tilpasset mat som er utgått på dato for en uke siden. :nemlig:
Jeg har tiltro til datomerking på grunn av at jeg har god faglig innsikt i mat, kosthold og råvarer, samt helse og vet at slett ikke alle prosesser som foregår under bedrvelse kan ses, smakes eller luktes.
Mannen i huset er jeger, og har tatt et sånt kurs for å bli godkjent kjøttkontrollør. Da kan de selge vilt til restauranter og sånn tror jeg. Uansett, lukt er omtrent eneste kriterie for om noe er galt, så hvis den luktet ok så hadde jeg sikkert spist.
Hva er det egentlig du sier her? At jeg har det så skittent at jeg tåler bedervet mat? Eller at du vasker så mye at du ikke lenger kan spise vanlig mat? eller hva?
Hallo, greier du å lese det ut av det jeg skriver, og sitatet jeg svarer på der, ja da tror jeg du må gå å ta av deg vrangbrillene og lese på nytt igjen.
Du skriver
Jeg tolket dette som at du her mener mennesker som ikke har de samme fasilitetene som oss, med vårt gjennomregulerte og kontrollerte råvareutvalg, og som altså må bruke smakssans og luktesans for å vurdere kvaliteten.
De menneskene som ikke har disse fasilitetene og tilgang til slike råvarer lever gjerne under litt mer primitive forhold enn det vi gjør, ergo er deres miljø og naturlige bakterieflora en helt annen enn hos oss industrialiserte nordboere i isødet.
Hvordan du greier å tolke inn at jeg mener du har det skittent eller at jeg vasker for mye er meg fullstendig uforståelig.
Hvis jeg hadde slaktet maten selv så hadde jeg også spist den eller frosset den ned innefor den tiden som er anbefalt, jeg hadde ikke lagd kjøttdeig og latt den ligge i dagevis. Eller vakumpakket den og latt den ligge over en viss tid. Jeg hadde ikke bare satset på luktemetoden.
Det er dessuten enormt stor forskjell på et helt kjøttstykke på 400 g og 400 g kjøttdeig.
Kjøttdeigen har mange trilliarder (ellerno :knegg: ) ganger så stor overflate som det kan gro bakterier på, og er dermed en mye mer lettbedervelig råvare.
Viltkjøtt er jo i tillegg ekstremt magert og sådan mindre lettbedervelig enn annet kjøtt, og som her kjøttdeig, så det blir helt feil å sammlikne eggenskutt vilt og industrikjøttdeig.
Jeg hadde aldri åpnet en pakke kjøttdeig en uke over holdbarhetsdato for å sjekke lukten.
Ellers stoler jeg ganske godt på luktesansen min i slike tilfeller altså, men det gjelder stort sett den andre veien. At jeg kjenner at kjøttpålegg har ligget for lenge f.eks til tross for grei holdbarhetsdato.
Jeg hadde nok tenkt mitt om du hadde fortalt at du hadde servert meg mat som var gått ut på dato for en uke siden, temmelig risky å ta slike avgjørelser på andres vegne mener jeg.
Nei, jeg tviler sterkt på om jeg ville servert den til gjester, men det handler jo utelukkende om den datoen. Hadde det vært kjøtt fra egen gård, feks, hadde jeg jo ikke hatt noen grunn til å tro at det var noe galt med det, og dermed ansett det som bra mat.
det meste av slakt henger jo i ukevis til mørning før det parteres og evnt fryses, så det er jo ikke sånn at kjøttet går rett fra avliving til frysing. Selv om det selvsagt blir annerledes med hele kjøttstykker. Nei, jeg stoler 100% på lukta og smaken, kjenner jeg.
Det spiller jo egentlig liten rolle hvor kjøttet kommer fra, overtidig er overtidig uansett om den kommer fra kjøledisken på Rema eller egen gård.
For mørning av kjøtt er egen formler og når man er kommet dithen bør man gjør det som skal gjøres med kjøttet, f. eks spise, fryse, salte, tørke eller hva det nå er.
Å legge kjøttet i kjøleskapet for å ha gjettekonkurranse om de er helsskadelig eller ikke høres ulurt ut.
Jeg pleier jo ikke å ha mengder av kjøtt ligge de i kjøleskapet for å se hvor gammelt det kan bli heller, da, det var et uhell. Men jeg mener jo bestemt at det ikke er en gjettekonkurranse, men snarere en avgjørelse basert på objektive kriterier. Dersom man da ser bort fra datostemplingen.
Jeg kaster ikke mat som er bra, selv om den er over dato. Jeg lever i den tro at dato er satt med god margin, og at maten fint kan holde seg på overtid, om den er lagret godt.
Men klart jeg ser på datostempel, og er det gått over dato, så luktes det nøye, og ved den minste tanke om at det ikke lukter som det skal, så er det i søpla.
Jeg er litt usikker på om jeg tørr å svare på denne :knegg:
Men de møringsreglene er bare en rettesnor. Grisen vår hang i en garage fra lørdag til fredag og var ikke ferdig partert, saltet og frosset før mandag.
Lammet mitt hang hvor lenge som helst, for jeg glemte det.
Og de fleste jeg kjenner som slakter til eget konsum har et heller avslappet forhold til dette. Og god tillit til egen nese.
De slakterne, jegerne og kokkene jeg kjenner (jeg kjenner faktisk ingen bønder) tar både modningregler og mathygiene alvorlig.
Hva bønder bønder velger å gjøre med kjøtt til eget forbruk er meg egentlig knekkende likegyldig, men jeg hadde blitt sur dersom noen med vitende og vilje hadde servert meg mat som er gått langt over holdbarhetsdat, som jo var HI spørsmål.
Jeg ville som sagt ikke gjort det, men jeg syns fortsatt det er litt rart. Det var jo ikke noe galt med det. Hadde det vært noe galt med det hadde jeg ikke spist det selv heller.
Som sagt, ikke alle helseskadelige bakterier i bedervelsesprosessen kan ses, smakes eller luktes, så det bet er jo rett og slett en sjanse du velger å ta.
helt ok at du tar den, men jeg hadde blitt sur om noen utsatte meg for det.
Hadde det vært slik at man kunne lukte, se eller smake all mat som er bedervet hadde vi vel ikke hatt noen matforgiftninger, man spiser jo ikke mat som lukter, ser eller smaker stygt?
Når det gjelder kjøtt, er det ikke mye annet å gå på enn lukt og utseende, faktisk. Jfr innlegget over her om å være godkjent kjøttkontrollør. Matforgiftnibg forekommer jo gjerne enten av å spise tilberedt mat, hvor man har plenty av mulighet til å dekke over ubehagelig lukt/smak, eller av å spise mat som ikke er tilstrekkelig varmebehandlet. Det kan absolutt ikke sammenliknes med å lukte på rå, ubehandlet råvare.
I tillegg til lukt, smak osv regner jeg med at ferskhet er et kriterie for å få levere til kommersielle aktører.
Å sammenlikne fersk viltkjøtt med kjøttdeig i pakke er ikke relevant.
Men for all del, spis så mye overtidig kjøttdeig du bare vil, men spar andre for den risikoen.
Jeg tror vel at det viktigste kriteriet for å vurdere kjøttets ferskhet er å vite når dyret er slaktet.
Regler og forskrifter for hvem som kan kontrollere hvilket kjøtt (etter hvor det skal omsettes/benyttes) er heldigvis godt regulerte og faglig begrunnet, ikke avhengig av en random kontrollørs lukte, og smakssans.
Jeg gir meg i denne diskusjonen, synes jeg gjentar meg selv; jeg har sagt flere ganger at folk gjerne må gjøre hva de vil med egen mat, men jeg ville blitt sur om noen utsatt meg for en slik potensiell helsefare med vitende og vilje.