I dag har vi hatt taco med hjemmelaget krydderblanding for første gang. Jeg sitter absolutt igjen med følelsen av å ha spist taco, og det luktet riktig, men smakte svært lite. Det var sterkt, men i utgangspunktet smakte kjøttet nesten ingenting. Dette er oppskriften jeg har brukt:
3 ss spisskummin (cumin)
1-2 ss cayennepepper (jeg har nok tatt litt mindre, og det med rette...)
1 ss paprikapulver
2,5 ts løkpulver
2,5 ts hvitløkspulver
2,5 ts oregano
1 ts malt koriander
2 ss salt (det droppa jeg)
1 ss pepper
1 ss tagatesse/ sukrin (det droppa jeg også)
Har vi bomma helt med å sløyfe salt og sukker/søtning? Jeg syns liksom jeg har lest overalt her at så lenge det er salt i kjøttdeigen så trengs det ikke så mye i krydderblandingen. Dessuten er det nettopp saltet jeg prøver å unngå, bruker vi ferdigpose må jeg kompensere noe voldsomt med vann etterpå. Og sukker.. Okei, jeg vet det er en smaksforsterker, men jeg syns det meste annet funker like bra uten. Noen innspill?
SS kayennepepper?? Det synes jeg var mye. Jeg pleier å ta mer paprika og så har jeg vanlig chilli og litt kayennepepper. Og salt og sukker ja, ihvertfall salt. Ikke mye men litt.
Jeg slumper alt sammen, så målene mine er nok ulike dine, men ellers er mye likt:
Jeg pleier ikke ha i søtning av noe slag, og ikke pepper. Salt pleier jeg erstatte med litt hvitløkssalt. Også har jeg chilli i, kanskje det er chillien du mangler? (Og jeg tror bare jeg bruker en knivsodd kajennepepper)
Det er stor forskjell på en klype salt og det som er i ferdigblanding, altså. :trøste: Jeg var og ble elendig kokk til jeg skjønte at litt salt alltid var svaret når ting ikke smakte noe. Fremdeles synes folk at jeg salter for lite, men de får nå bare ettersalte, jeg trener smaksløkene til barna mine. :overlegen:
Ja, vi tok oppi et par klyper salt altså, etter første prøvesmak, men det var vel ikke nok da. På den annen side hadde jeg en bedre post-taco-kveld i går, uten desperat tørsteslukking, så noe ble ihvertfall rett. :knegg:
Det tar jo litt tid å venne seg til å leve med saltreduksjon og da. Hvis man er vant til halvfabrikata og mye salt så må man bruke litt tid på å venne seg til at mat skal smake andre ting enn bare salt/natriumglutamat. :jupp:
Salt ja! Jeg har laget min egen krydderblanding i flere år, takler ikke de posegreiene lenger, de smaker jo BARE salt. Men litt salt må til uansett. Og mye spisskummen, det er det viktigste, men der ser jeg jo at du har tatt godt i.
I andre retter synes jeg en terning grønnsaksbuljong (favoritten er Knorr økologiske, kan smuldres rett oppi maten) gjør susen, den får alltid frem det lille som mangler. Ikke i taco da, men i mye annet.