Dette er litt flaut, men jeg liker altså ikke fisk. :o
Jeg blir uvel bare av lukten, og kan f.eks ikke gå forbi en fiskedisk i butikken. Jeg er ekstremt var på "ting" i maten min, så det kan overhodet ikke være bein, skinn eller annet tøys, om jeg skal klare å få spist det.
Sånn før det kommer kommentarer, så har jeg litt issues med mat, så det handler ikke bare om å ta seg sammen. Men jeg må lære meg å spise det, om ikke annet så for ungene sin skyld, de spiser jo ikke fisk de heller, når ikke jeg gjør det. :flau:
Hva kan jeg begynne med, for å i det hele tatt klare å spise noe? Så en oppskrift på godfisk.no, laksetaco, kan det være noe å prøve med? Drepe fiskelukt og smak med tacokrydder kan kanskje funke?
Laks er en ganske særegen smak, sammenlignet med f.eks hvit fisk. Det kan hende du ville finne det enklere å begynne med noen av de litt milde, "smaksløse" fisketypene.
Jeg ville nok også heller begynt med hvit fisk. Disse frossenpakkene med gourmettorsk du finner i alle dagligvarebutikker er en god start. Server poteter, kokte gulrøtter og eggesmør til. Ganske "snill" smak.
Kok eggene og smelt smør. Hakk så egget opp i smøret. Jeg liker litt salt, pepper og vårløk oppi, men sistnevnte er ikke noe must. Skal jeg gjette på mengde bruker jeg kanskje 100g smør og 2 egg til en middag for oss 4.
Jeg går mot strømmen og anbefaler laks. Jeg har alltid likt laks, men var sterkt skeptisk til hvit fisk i mange år. Litt av samme årsak som deg, for jeg var livredd for bein og skinn.
Vi putter lakseskiver i ildfastform og steker det i 15 minutter. Det serveres med wokede grønnsaker, ris og soyasaus. Dette går ned på høykant hos både store og små, og mine små er særdeles kresne. Snuppa spiser hvit fisk bare under tvang, men laks protesteres det ikke på (som meg da jeg var yngre).
Jeg har lært meg å like fisk. Men det tok litt tid. Startet med det jeg faktisk kunne spise og har forsøkt meg på stadig nye ting. I helgen var jeg på fiskerestaurant og storkoste meg. Så det er mulig å konvertere til å bli fiskeelsker.
Først og fremst kan det kanskje være greit å få noen andre til å tilbrede fisken. Når du har såpass problemer er det kanskje greit å slippe og forholde seg til den rå fisken.
Så skal jeg banne i kirka. :sniker: Hva med å starte med Findusprodukter. De har en del varianter av hele fiskestykker som er panert. Den som heter fransk fiskegrateng er hel fisk med "lokk" av kavring, sitron og persille. Ellers har de steketorsk, lettpanert torsk og fish and crisp.
Jeg måtte begynne med hvit fisk. Laks er en særegen smak, som det tok tid for meg å like. Men nå elsker jeg det! Hvit, panert fisk var starten for min del. Om du ikke vil mekke selv, så kan du prøve pakkene med "Fish and crisp" fra frysedisken. Jeg synes de er gode med søt chilisaus, salat og ris til.
Og jeg begynte på samme nivå som deg. Jeg ble aldri servert fisk jeg klarte å spise som liten, men det skal jammen sies at foreldrene mine ikke var noe særlig på å tilberede fisk, heller. Så jeg mener meg litt unnskyldt. Nå har vi hatt fisk til middag tre ganger i uken i noen år, på mitt initiativ. :) Så det går an å bli glad i fisk, selv om man ikke tålte hverken synet eller lukten i utgangspunktet.
Det som får min mann til å spise fisk er enten sushi eller laks med sitronpepper bakt i ovn og til det har vi tagliatelle i kremet pestosaus. På tallerkenen blander han alt sammen og drysser på enda mer sitronpepper. Han liker hverken smak eller konsistens, men med dette funker det.
Rødspettfileter (ferdig filtert uten skinn og bein fra fiskedisk) er sikkert en fin nybegynnerfisk for deg. Den er delikat og mild på smak, smaker liksom ikke så mye fisk!
Jeg tror trikset er skikkelig godt tilbehør og begynne med bare litt beinfri fisk.
Noe som er virkelig superpopulært hos alle hos oss er å lage fiskepinner med Jarlsberg.
Stek poteter i båter i ovnen. Bruk små torskebiter (Torskeporsjoner, de har de på rema) og del opp i ganske små biter, (vanlige fiskepinner/halvstr. av vanlige fiskepinner), rull i hvetemel, dypp i pisket egg og deretter i firnraspet Jarlsberg. Stek i panne med Vota-olje el. på middels varme til de er crispy, legg på bakepapir. Server med stekte grønnsaker, eller bare rå som kan dyppes, aïoli, ketchup og potetbåtene. :nam:
Fiskegrateng er også veldig populært, ha mer grateng enn fisk i begynnelsen (:knegg:) og bruk masse makaroni. Ha gjerne i brokkolibuketter og server med raspet gulrot, poteter og smeltet smør. Plukkfisk er fint for folk som egentlig ikke liker fiks og hvis du leter her på FP så skal du finne de engelske fiskekakene mine, de er kjempegode og smaker mer løk og potet enn fisk.
Jeg tror hemmeligheten er å ikke ha så mye fisk pr. porsjon i starten, være raus med melkeproduktene (rømme på laksen, gode sauser, smeltet smør) og heller knipe inn igjen på det etter hvert.
Har du prøvd røkt torsk? Den har mindre utpreget fiskesmak enn ikke-røkt torsk, synes jeg. Ha gjerne litt bacon til.
Jeg tror for øvrig jeg skjønner hva du mener, og det er mange fiskeprodukter jeg ikke liker fordi jeg synes fiskesmaken blir for fremtredende. Jeg synes fersk fisk er mye bedre enn fisk som har vært frosset. Salmalaks liker jeg veldig godt, men den er også en del dyrere enn annen fisk. Rema 1000 har ganske gode ferske laksefileter til en bedre pris enn Salmalaks. Jeg tror den heter grill-laks eller noe i den duren.
Ellers synes jeg det er viktig at fisken saltes nok. Ikke for mye, vel og merke.
Du synes kanskje det, jeg synes ikke det. Jeg foretrekker fileter, og en hel filet bakt i ovnen blir bedre og saftigere enn om små filetbiter stekes/kokes/bakes. Men det er selvsagt et spørsmål om prioritering, og vi tar oss ikke alltid råd til Salmalaks. Da er de filetene fra Rema et godt alternativ, synes jeg.
Du må ikke finne på å bruke Findus eller annen frossenfisk. Det er helt akseptabelt som mat altså, men lukter vesentlig mer enn f.eks. Salma og .. er det Frøy det heter, de "torskeloin'ene"? Kjøp en av disse, sjekk at de har flere dager igjen til brukes-før-datoen. Da lukter de ingen verdens ting og har fortreffelig kvalitet. All frossenfisk lukter, det er uproblematisk om man liker fisk men ikke tingen hvis du skal lære å like det og har aversjoner i utgangspunktet. Jeg er vokst opp med helt fersk fisk flere ganger i uka og vet hvordan luktfri fersk fisk skal være.
Laksetartar er en slager hos oss, vi bruker Salma til det, det kan anbefales.
Edit: har du tilgang på helt fersk fisk er det selvfølgelig det beste.
Fersk fisk er absolutt best, ja. Særlig laks synes jeg det er stor forskjell på. Fersk laks smaker veldig godt, mens frossen laks kan smake stramt og lukte sterkt. Det fungerer dog å kjøpe fersk laks og fryse den selv. De smaker bedre enn ferdigfrossen fisk.
Hva med makrell? Ta å kjøp fileter uten bein, men med skinn. Jeg kjøper frossne i frysedisken. De tines og så vendes i en blanding av mel, salt og pepper før de sprøstekes i smør på begge sider. (Etterpå spiser man bare det sprø skinnet). :nam: Tar ut fisken og koker så opp en boks rømme i den panna fisken er stekt i. Serves med smørdampede agurksalat, gulrøtter og kokte poteter. Dette er første fisken ungene mine lærte å like, og de liker ikke fiskepinner engang.'
Agurksalat er godt tilbehør til både makrell og laks og annen fisk. Jeg lager bestandig dobbel porsjon til 4-5 stykker.
1,5 dl vann
2 ss eddik
2 ss sukker
1 ts sitronpepper
1 krm salt
1/2 agurk (skives med ostehøvel)
La det stå minst en time i kjøleskapet.
Jeg liker hverken lukt, smak eller konsistens på frossen fisk. Anbefaler mye heller fersk til en som er skeptisk. Ihvertfall hvis du skal spise et fiskestykke sånn naturell. Men skal du lage fiskegrateng e.l. så kan frossen fisk alltids brukes. Hva med en god fiskesuppe, med grønnsaker og fløte? Røkelaks, liker du det? Nybakte rundstykker med røkelaks og eggerøre, rømme og masse friske urter. :nam:
Jeg synes ikke det – salmalaksen er av mye bedre kvalitet en den gjengse frossenfileten er, og dermed smaker den bedre i all mat. Simple as that. Ikke dermed sagt at jeg bruker den overalt, men jeg bruker den som regel når fisken skal være mer framtredende enn tilbehøret.
Jeg spiser salmalaks rå. Vi har en nærbutikk med grei fersk fisk og frossenfisk med høy rotasjon. Det har mye å si at ikke fisken har vært frosset lenge, da får i alle fall laks transmak. Ikke steke for lenge er et tips for å begrense sterk smak.
Stekt laks servert med couscous, creme fraishe saus og grønnsaker
Krydre laksefilet med salt og sitronpepper, stek i stekepanna.
Lag couscous etter anvisning på pakken
Saus av creme fraishe:
2 ss vann
1 fiskebuljongterning
3 dl creme fraishe
2 ss frisk dill
3 ss frisk persille
salt og pepper
Kok opp 2 ss vann og bland ut med buljongterningen. Ha i creme fraishe og la det kokes opp. Trekk blandingen av kokeplaten og tilsett dill og persille. Smak til med salt og pepper
Når det gjelder grønnsaker er det jo bare å ta etter ønske. Jeg brukte paprika, purreløk og eplebiter. Varma panna godt, hadde i litt smør og stekte grønnsakene raskt. Hadde alt i små biter så det var gjort på en-to-tre. Blanda grønnsaker og couscous før servering.
Jeg liker heller ikke fisk. Mann og barn har alltid fisk når jeg er borte og av og til spiser jeg litt fisk og mye tilbehør.
Jeg synes hvit fisk er mye verre enn laks. Laksen smaker litt mindre sjøvann synes jeg.
Med ett unntak. Mannen lagde hjemmelagde fiskepinner. Tror det var med kveite? De smakte ikke så galt, kunne nok ha vennet meg til den. Rå laks smaker også bedre enn man kunne frykte. Ikke som i godt, men som i OK å smake på.
Mitt heiteste tips er å panere :knegg:. Fisk smaker mye bedre med panering. Schlægern hjemme hos oss er "Fæncy-Fishan" :knegg: : Panert breiflabb med hjemmelaget pommes frites, hjemmelaget remulade og crispisalat med ananas, avokado, og finhakket hvitløk i oljedressingen. Det er knakende godt, barna elsker det og breiflabb er den beste fisken, synes jeg. Den er også fin å starte med da den smaker minst fisk :knegg:
Beklagar, uenig. :) Salma er verdt pengane. Det er vesensforskjell på steikt salma på panne og laks frå findus. Jo, ein kan vere heldig, men eg opplever det som bingo. For ein nybegyEnner er det i alle fall smart å begynne med salma tenker eg. Eller annan fersk fisk.
Tacokrydder og laks går veldig, veldig bra! Kutt fisken i bitar og dekk med pulver. Steik på panne og server med tacotubs eller wraps, rømme, salsa og alt det "vanlige". Dette var den første fiskeretten eg fekk mine barn til å ete godt av. Etter kvart har vi greid å få dei over på kvit fisk også.
Jeg er så kresen at jeg uansett ikke spiser oppdrettslaks med mindre det er tvingende nødvendig. Salma eller ei. Jeg synes den er for fet og konsistensen for svampaktig. Vill laks er mye slankere og fastere. Og bedre på smak. Synd den er sesongvare.
Grillet hel makrell med kokte amandinepoteter og tzatsiki er også godt, forresten! Men makrellen er best på sensommeren, da er den ikke så feit.
Kjøp benfri filet og legg den i aluminiumsfolie med et tykt lag chillisaus. Så krydres det kraftig med salt, pepper og hvitløk før man drysser på noen spinatblader og legger på en smørklatt. Lukk folien og stek i ovnen. Når den er ferdig spises den med rømme på toppen. Fiskesmaken er nesten vekk. I promise!
Etter å ha lest denne tråden i dag så har jeg spist mitt første fiskemåltid på mange mange år. :sparke:
Det var riktig nok bare "fish and crisp", men det er en start i hvert fall. :kry:
Nå skal vi ha fisk minst en gang i uken.
Rømme er veldig godt til fisk. Jeg må ha rømme, smør eller noe annet "sausete" til fisk.
Jeg liker laks best. Kveite er også veldig godt, og er fast i konsistensen slik at det blir mer likt kjøtt. Godt å bake i ovnen. :jupp:
Svigerinnen min liker heller ikke fisk. Ikke i det hele tatt. Brekker seg av lukten, og fikser det bare ikke.
Men hun er veldig glad i sushi! Faktisk! Fisken i sushi smaker ikke slik man gjerne antar at fisk smaker, og den lukter heller ikke fisk. Nigiribiter med tynne laksestykker, eller makirull med laks og vårløk kan være et sted å starte. :jupp: (Rå laks har ikke den særegne smaken stekt/kokt laks gjerne har.)
Jeg vokste opp med fisk fem dager i uken, og det ble ikke akkurat servert som gourmetfisk. Jeg erklærte tidlig at jeg ikke likte fisk, og i ungdomstiden spiste jeg mye brødskive. Nå spiser jeg fisk frivillig flere ganger i uken.
Det jeg liker best er en slags hverdagsbaccalao som jeg lager. Jeg har skivede poteter, løk, oliven og litt andre grønnsaker i en tomatsaus som jeg lager av knuste tomater. Rett før servering legger jeg oppå stykker av torsk som jeg har trukket i vann.
Gourmettorsk eller pangasius-fileter (finnes ofte i frysedisken på Rema1000) legges i ildfast form. Ha i hakket hvitløk, løk eller purre, en pose frosne grønnsaker eller friske (bør lettkokes først om det er rotgrønnsaker). Hell over noen bokser hermetiske tomater, eller evt. et glass Dolmio eller lignende pastasaus. 200 grader, 20-30 minutter. Server med poteter, ris eller pasta. Nam!
Jeg har også problemer med fisk, men overraskende nok likte jeg en lokal variant av bacalo som jeg fikk servert i Portugal. Klippfisk, stekt ris, oliven og diverse grønnsaker. Utrolig godt!
Helt enig. Laks til steking er et sjansespill. Man kan være heldig, men med salma er man alltid heldig. Stekt salma er ti ganger bedre enn det leste av annen laks. Jeg forutsetter dog at man ikke ødelegger den, steker den tørr, for eksempel.
Jeg har også spist mine fiskemiddager i oppveksten. Så det var lite av det når jeg flyttet ut og frem til nå omtrent.
Gubben her i huset har nektet å spise fisk. Og han spiser ikke fisk med ben i.
Så begynte jeg smått med laks, pasta og carbonarasaus og det glir lett ned hos alle nå. Kan tom. bruke fiskesaus.
I går hadde vi Gourmettorsk i form, etter inspirasjon fra en rett som Tjorven la ut her. Eldstemann synes det var litt rar fiskekake så jeg sa ingenting før han hadde spist opp. Da sa jeg at det var Torsk. Først var det æsj og blæh men så sa han at han ville spise det igjen. Tom. gubben spiste, men han ville ikke spise sammen med oss, furten som han var. Etterpå sa han at det var godt. :) Vi tar det litt og litt..
Av en eller annen grunn så klarer jeg ikke å spise røkelaks. Det vokser i munnen min. Har prøvd en gang i voksen alder og det holdt. Men klarer fint å la være å spise det. Lillebror digger røkelaks på matpakken med salatblad under.
:nikker: Det er et viktig poeng når det gjelder all fisk, synes jeg - det smaker mye bedre om den bare såvidt er gjennomstekt, og f.eks. laks er aller best om den har en litt rå kjerne, akkurat som en god biff.
Og Salma er definitivt bedre enn annen laks, uansett bruk.
Hva med boliños? Jeg liker det godt og det kan serveres som alternativ til rotmos med alïoli, med hjemmelaget pommes frites osv. Litt gatemataktig, men med klippfisk.
Også Bacalao da! Det er jo "nasjonalretten" fra min hjemby. Med hvitløk, pimientos, deilig olivenolje og søte tomater :hjerter: Bare husk å vanne ut fisken skikkelig (salt bacalao er ikke godt) og ikke kjøp billigste sort klippfisk.
Bacalao Dalegata er kanskje enda mer begynnervennlig:
6 porsjoner
800 g klippfisk
400 g tomater
390 g ratatouille
1 ss most hvitløk
200 g løk
100 g gratineringsost revet
1 dl matfløte
0,5 dl ekstra virgin olivenolje
230 g sorte oliven (etter ønske)
Fersk timian (etter ønske)
Gratiner på 225° C i ca. 20 min
Vann ut klippfisken. 1 døgn pr. cm tykkelse og kutt i biter.
Skjær løken i skiver, stek den gyllen og legg i ildfastform med tomater, ratatouille og hvitløk.
All kraft fra boksene skal i retten. Legg så den utvannede klippfisken over grønnsakene og dryss gratineringsosten over.
Hell fløte og olivenolje på toppen og pynt med litt fersk timian.
Server med poteter, salat og nybakt brød.
Laks er den kjipeste fisken til sushibruk, forresten :knegg:
Ungene mine ble så overrasket da de spiste Salma, det smaker ikke fisk jo! :sjokk:
Etter det så spiser vi kun Salma når det er laks.
Ellers lagde jeg her om dagen en nydelig rett med torsk, fløte og bacon, servert med tagiatelle. :nam:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.