Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Femåring alene hjemme, tok toget til Oslo (VG)

#1

Dixie Diner sa for siden:

www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=139398

Er det normalt å gå fra ei jente på fem år alene hjemme? :eek:


#2

Acsa sa for siden:

Storesøster på seks har vært hjemme en time alene, etter krav fra henne. Men det er klart, vi bor jo også i Nittedal, kanskje vi er litt slappe på sånt her... ;) Men det er langt fra Slattum til togstasjonen, altså!


#3

Sitron sa for siden:

Ungene mine har også vært hjemme alene på den alderen. Men naboer har alltid vært varslet og bedt om å se etter de. (kun en dør eller to mellom som har stått åpne)


#4

Chanett sa for siden:

Eldstejenta var alene kotere tid da hun var fem. Minsta kan ikke tenke seg det. barn er ulike.


#5

Adrienne sa for siden:

Den reagerte jeg litt på, hun må da ha fått hjelp til å komme seg hjemmefra til toget. Det er jo et bra stykke å gå, spesielt for en femåring. Men VG er jo ikke alltid like etterrettlige, så man vet jo ikke om dette er riktig.

Men jeg kommer nok ikke til å la storebror være alene hjemme i en time når han er fem år. :hønemor:


#6

Dixie Diner sa for siden:

Ja, klart det er forskjell på folk. Jeg tok jo bussen frem og tilbake til sentrum og gikk i et kvarter til og fra bussholdeplassen da jeg var 6 år gammel. Min bror hadde aldri kunnet gjøre det i den alderen. Så man må se det litt an. Men jeg tviler på at jeg kommer til å la vesla være hjemme alene i den alderen. Hun er veldig fornuftig og skjønner VELDIG godt hva som er lov/farlig og ikke, men hun kunne funnet på å stikke ut på egenhånd, egentlig. Så den sjansen tror jeg ikke at jeg tar, rett og slett. Alt kan skje, og det kan skje fort.


#7

Mandarin sa for siden:

Dette kommer nok an på barnet.


#8

Divine sa for siden:

Det er helt avhengig av barnet. Min yngste får ikke være alene når han er fem. Min eldste var vel litt alene nå og da. Jeg reiste alene både med båt og buss da jeg var seks.


#9

Polkadot sa for siden:

Jeg tenker litt på....å være alene hjemme.... å være ute å leke alene....

Når min unge er ute å leker alene, ser jeg så lite til han at han har god tid på seg til å komme seg på bussen til ett-eller-annet sted.

Jeg tør å la han leke ute uten at jeg er med, men jeg lar han ikke være alene hjemme...Uavhengig av tilgang til buss/tog.

MEN nå er ikke ungen min blitt 5 år enda, han er bare 3,5....


#10

Filifjonka sa for siden:

Jeg ser ikke heller den store forskjellen her. Det er jo masse barn som er ute alene i timevis lenge før de er fem år, og dermed har gode sjanser til å sette seg på toget om de skulle få det innfallet.

Femåringen min er ikke hjemme alene ennå. Men jeg tror jo storebrødrene begynte å kunne være hjemme mens jeg var en kort tur på butikken da de var seks-sju ihvertfall.

Apropos hva man ville gjort og ikke: Ville dere latt småbarna deres løpt fritt rundt på danskebåten, et gedigent skip? Det så jeg mange som gjorde i helgen. Bl.a. et søskenpar på kanskje 4 og 2 som gikk mye rundt på egen hånd. Hørte også to opprop på høyttaler med en liten jente på muligens tre år som sto i resepsjonen og ikke kunne gjøre rede for seg. Danskeferja er definitivt et sted der jeg skal ha øyne på ungen min HELE tiden, og holde i hånden hvis vi er på dekk - det er helt ufattelig for meg at noen ser på det som et greit sted for treåringer å utforske på egen hånd.


#11

safran sa for siden:

Enern turte ikke være alene hjemme før hun var åtte-ni, så det var uansett ikke aktuelt. Enern er en helt annen type, og ville gjerne være hjemme fra hun var i den alderen som denne tog-jenta. Det begrenset seg til en tur i butikken eller til naboen, max en halvtime. Men jeg er temmelig sikker på at hun ikke ville funnet på å stikke av. Barn er forskjellige.


#12

safran sa for siden:

Og jeg ville aldri latt dem være alene på danskebåten, nei.


#13

Divine sa for siden:

Nei, på båt hadde jeg nok vært rimelig striks på å holde stramme tøyler. Der hadde vel knapt nok trettenåringer fått gå så mye alene. I alle fall ikke på dekk.


#14

Maverick sa for siden:

Jeg lar ikke mannen gå alene på ferger en gang. vettskremt og irrasjonell


#15

Dixie Diner sa for siden:

Hæ? Herregud så uansvarlig! Nei, aldri i livet.


#16

GinaK sa for siden:

Puh, godt å¨høre at flere er enige her. Broren min har en samboer med to barn på 5 og 6 år og de har vært to ganger på danskebåten og da "er det så deilig å ha fri" for barna kan løpe fritt omkring!! :sjokk: Jeg ble helt sjokkert, jeg men skjønte at jeg var fryktelig hønemor. Men det får jeg heller være. Storebror her (5,5år) vil gjerne være sammen med oss uansett så jeg tror ikke dette vil være noe tema for oss på mange år enda. 'håpe" :cool:


#17

Lucifer sa for siden:

Da lurer jeg på om du vet med absolutt sikkerhet at det søskenparet var alene? Jeg var nemlig på danskeferja i helgen (Color Festival) og det kunne nok se ut som om mine to gikk alene, men jeg hadde øynene på de konstant. Jeg gir dem så mye frihet at de føler at jeg stoler på dem, men ikke mer. Hjemme får eldstejenta på 4,5 år lov å være hjemme alene i ca. en halvtime mens jeg leverer broren i barnehagen (hun var syk) eller en rask svipptur på butikken.Hun blir fem i juli da...


#18

Filifjonka sa for siden:

Det var ikke samme fergen, så dine var det ikke. ;) Men ja, jeg så barn gå rundt uten å bli passet på. Jeg satt en stund på lekerommet der det en periode ikke var noen andre voksne, og det var ingen steder i den etasjen som noen voksne kunne ha oversikt over barna som var der. Noen barn så jeg løpe opp og ned mellom etasjene alene.


#19

Lucifer sa for siden:

OK, godt det da... Poden sprang opp trappa en gang da. Men jeg kom vel ca. 1 minutt etter. Hørte han hele tiden... Det passet så godt på alderen med de du nevnte. Satt også mye ved lekerommet og en del barn var nok helt alene der ja. Hadde ikke jeg turt. Man vet aldri hva som kan skje selv om området er begrenset.


#20

Polkadot sa for siden:

I forhold til å ta seg en togtur, er det ingen forskjell.

Gutten min leker med andre barn når han er ute, eller er på besøk hos andre barn. Skulle jeg la han være alene hjemme, ville han ha funnet på masse gale ting. Bl.a syns han det er gøy å skru på knottene på komfyren....


#21

bina sa for siden:

Enig i at forskjellen på å la barna være hjemme alene en time, eller ute alene en time, i praksis ikke eksisterer.

For ja, er de ute alene så finnes det voksne i nærheten de kan gå til hvis det er noe. Men på den annen side så er de ute, og kan gå langt og lenger en langt. Det er jo forsåvidt tryggere for barn å være alene inne, hjemme hos seg selv, enn å være alene ute.

Forøvrig ville jeg heller ikke nølt med å la min 5-åring være alene hjemme en times tid.

Og forresten, et barn som er så fremmelig at hun greier å komme seg til stasjonen og ta toget til Oslo er jo godt i stand til å klare seg alene hjemme. Verre med barn som sitter i en krok og gråter hysterisk en time mens foreldrene er borte, tross alt.

Denne jenta greide jo absolutt å ta vare på seg selv! Litt i meste laget, kan man vel si.


#22

MsM sa for siden:

Men denne avisreportasjen er temmelig suspekt. Det er IKKE gangavstand fra Slattum til Nittedal stasjon. Omtrent en mil, tenker jeg. Reporteren har tydeligvis ikke engang vært i området, og da sannsynligvis ikke snakket med de det gjelder, så her kan det være ting vi ikke vet. Den vaianten jeg hørte var at det var eldre søsken eller noe som skulle holdt øye med 5-åringen, men at hun snek seg ut. Men dette er (i likhet med VG's journalist:confused: )ikke noe jeg har gode kilder på...


#23

lil'c sa for siden:

Jeg ville uansett gangavstand til togstasjonen ikke latt min 5 åring være alene hjemme.


#24

Hønni sa for siden:

Guttene får ikke være alene.


#25

Teofelia sa for siden:

Jeg regner med at Frøkna kommer til å få være alene hjemme i korte perioder i løpet av det neste året. (Hun blir fem i neste måned.) Hun er ute i hagen og leker alene i timevis allerede, så det å la henne være hjemme alene i en halvtime virker som et naturlig steg på veien nå.

Nå bor vi i firemannsbolig, og sønnen til naboen er en av Frøknas bestevenner, så jeg regner med at en slik situasjon ville blitt mildnet kraftig av muligheten til å banke på hos dem hvis det skulle være noe. Men uansett kjenner jeg at jeg ikke blir videre sjokkert over tanken på at en femåring er alene hjemme.


#26

Teofelia sa for siden:

Og jeg ville ikke drømme om å slippe henne av syne på danskebåten, nei.


#27

MsM sa for siden:

Neida, det var jo ikke det jeg mente. Det jeg sier er at jeg ift. hele historien tviler på kvaliteten av journalistens kilder, og at det slett ikke er så sikkert jenta var helt alene hjemme.


#28

Skremmern sa for siden:

Min fireåring får ikke være hjemme alene om et år. Hun er riktignok fornuftig, og jeg tviler sterkt på at hun hadde vandret av sted, men mye kan skje som en femåring ikke er i stand til å takle.


#29

Stompa sa for siden:

Jeg kan stikke på butikken 25 meter borti veien og la ungene være hjemme, men da er jeg borte maks 5 minutter. En gang har jeg levert gutten i barnehagen mens jenta lå syk hjemme på sofaen - da var jeg borte under 10 minutter. Noe mer våger jeg ikke enda.


#30

Polkadot sa for siden:

kjæresten min jobber som bilberger, og han kunne fortelle om en pappa som bare skulle bort på butikken i nærheten en liten tur mens ungene sov. Det skulle ta max 10 minutter. Det neste som skjedde, var at han låste nøklene inn i bilen. Han var helt fortvila og stod og gråt da kjæresten min kom for å hjelpe han....

Jeg fikk en liten tankevekker av den historien.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.