Tenkte det kunne være greit med en tråd om sesongvarer, både frukt, grønnsaker, kjøtt, fisk og skalldyr. I Norge må vi jo importere en del, men min erfaring er at ting smaker mye bedre om de ikke er "tvunget" frem. Ogsåerdet mer miljøvennlig. I tillegg er kjøtt og fisk ekstra godt ferskt.
Jeg merker at dette er ting jeg rett og slett kan for lite om. Jeg kan endel amerikanskdyrkede og norske frukter, så om det er ting derfra og herfra har jeg grei oversikt, men skulle gjerne ha samlet når årets olivenoljer kommer i butikken, lokal hummer, fisk og liknende.
Jeg kan bidra med
Asparges: mai-juni. Ikke etter St. Hans
Rabarbra: mai-juni. Ikke etter St. Hans
Jeg henter opp igjen denne, med tanke på tråden om hva man kan gjøre for miljøet. Ofte er det mer energikrevende å lage kortreiste produkter som vokser bedre et annet sted i verden. Om man har oversikt over sesongvarene kan man følge med på opprinnelsesland når man handler og dermed bidra til energibesparing.
Veit ikkje om eg kan komme med eksakte datoar da, men jordbær er i alle fall noko som eg helst et om sommaren. Mandariner et eg om vinteren helst. Sommarkål på seinsommaren (?), og så nypotetene da... Og norske, sure eple ut over hausten. Og Victoriaplommer. Og Opal. Og norske moreller! sukk.... Helst kjøper eg dei langs vegen i Hardanger, og puttar pengar i ein boks :)
Jeg kom tilfeldigvis over en kjempefin oversikt i et oppskriftshefte for dampovner. Det er en PDF fil. Klarer ikke linke, men om du googler "28 dampende oppskrifter" så finner du den. Oversikt for hver mnd over hvilke grønnsaker som er i høysesong, hovedsesong og nærsesong. På side 49 tror jeg det var.
Det kan sikkert være regionale forskjeller på dette altså, men grunnen til at man ikke skal spise for mye av rabarbra og asparges etter St. Hans (eller en litt senere dato der sesongen starter senere) er fordi da har det utviklet seg såpass mye oksalsyre i planta at den er giftig (særlig for små barn). Husk også at bladene er giftige.
Det er sant! Aspargesen bør man i hovedsak ikke kutte mer av slik at den skal få tid til å komme seg, men det er jo sjelden problemet med rabarbra. Hvertfall ikke min rabarbra. :knegg:
men man bør vel da også ta yngre og yngre skudd, siden oksalsyra utvikler seg fortere dess varmere og mer lys det blir. Det er jo derfor det er så vanskelig å dyrke spinat midt på sommeren og utover høsten, de går i stokk tidligere og tidligere.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.