Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Sesongvarer

#1

Tallulah sa for siden:

Tenkte det kunne være greit med en tråd om sesongvarer, både frukt, grønnsaker, kjøtt, fisk og skalldyr. I Norge må vi jo importere en del, men min erfaring er at ting smaker mye bedre om de ikke er "tvunget" frem. Ogsåerdet mer miljøvennlig. I tillegg er kjøtt og fisk ekstra godt ferskt.

Jeg merker at dette er ting jeg rett og slett kan for lite om. Jeg kan endel amerikanskdyrkede og norske frukter, så om det er ting derfra og herfra har jeg grei oversikt, men skulle gjerne ha samlet når årets olivenoljer kommer i butikken, lokal hummer, fisk og liknende.

Jeg kan bidra med
Asparges: mai-juni. Ikke etter St. Hans
Rabarbra: mai-juni. Ikke etter St. Hans

Her er en fin oversikt over amerikanske varer: www.cuesa.org/node/1358


#2

Tallulah sa for siden:

Jeg henter opp igjen denne, med tanke på tråden om hva man kan gjøre for miljøet. Ofte er det mer energikrevende å lage kortreiste produkter som vokser bedre et annet sted i verden. Om man har oversikt over sesongvarene kan man følge med på opprinnelsesland når man handler og dermed bidra til energibesparing.


#3

TwinFusion sa for siden:

Lurt! Dette er noe jeg prøver å være litt mer bevisst på selv.
frukt.no er ganske grei.


#4

Syrin sa for siden:

Veit ikkje om eg kan komme med eksakte datoar da, men jordbær er i alle fall noko som eg helst et om sommaren. Mandariner et eg om vinteren helst. Sommarkål på seinsommaren (?), og så nypotetene da... Og norske, sure eple ut over hausten. Og Victoriaplommer. Og Opal. Og norske moreller! sukk.... Helst kjøper eg dei langs vegen i Hardanger, og puttar pengar i ein boks :)


#5

konsulenten sa for siden:

Jeg kom tilfeldigvis over en kjempefin oversikt i et oppskriftshefte for dampovner. Det er en PDF fil. Klarer ikke linke, men om du googler "28 dampende oppskrifter" så finner du den. Oversikt for hver mnd over hvilke grønnsaker som er i høysesong, hovedsesong og nærsesong. På side 49 tror jeg det var.


#6

konsulenten sa for siden:

Den kokeboka er vel noe for deg og, Syrin. Har ikke du Siemens dampovn? ;)


#7

Tangerine sa for siden:

Her er for januar, kopiert og limt inn fra pdf-filen Konsulenten viste til.
Hm. Hva er forskjellen på reddiker og reddik?

JANUAR
SESONGENS HØYDEPUNKTER
HOVEDSESONG
Epler
Sopp
Sikorisalat
Kinakål
Lammesalat
Poteter
Rotselleri
Rosenkål
Rødbeter
Rødkål
Svartrot
Hodekål
·
NÆRSESONG
Pærer
Bladspinat
Endiver
Grønnkål
Kålrabi
Purreløk
Pepperrot
Gulrøtter
Radicchiosalat
Reddiker
Reddik
Rabarbra
Savoikål
Squash
Løk


#8

Zulu sa for siden:

Skrei: januar-mars


#9

Harriet Vane sa for siden:

Reddiker og reddik er vel strengt tatt det samme.

Jeg er veldig enig i at man bør tenke sesong, både i miljøperspektiv og smaksperspektiv. Det er nå blåskjell er på sitt beste forøvrig.


#10

Tangerine sa for siden:

Det er nok i tilfelle du bare skal ha én reddik. :nemlig:

Hva med appelsiner?


#11

Tallulah sa for siden:

Hvilket land stammer dampkokeboka fra? Det er litt relevant ift opprinnelsesland på varene.


#12

Tangerine sa for siden:

Ja, det tenkte jeg også på.


#13

Novla sa for siden:

Ja, den lista der kan umulig være for norske forhold. Kålrabi i april og kirsebær i juni?

Og så den fantastiske ordet "lammesalat", da. :knegg: (Antar det er en litt for direkte oversettelse av "lamb's lettuce", altså feldsalat.)


#14

Flubby sa for siden:

Det finnes reddik(er) og rettich som er to forskjellige ting:

Rettich:

Reddik(er):


#15

konsulenten sa for siden:

Ah, godt poeng! Kokken som står bak kokeboka er svensk, men det er uansett ikke presisert hvilket land det gjelder for så det er ikke godt å si.

Jeg har også stusset på "lammesalat". :knegg:


#16

Miromurr sa for siden:

:hehehe:

Rabarbraen min sjelden stor nok til å spise før St. Hans altså.



#18

Primrose sa for siden:

Lur tråd, her vil jeg henge og lære.


#19

Tallulah sa for siden:

Det kan sikkert være regionale forskjeller på dette altså, men grunnen til at man ikke skal spise for mye av rabarbra og asparges etter St. Hans (eller en litt senere dato der sesongen starter senere) er fordi da har det utviklet seg såpass mye oksalsyre i planta at den er giftig (særlig for små barn). Husk også at bladene er giftige.


#20

konsulenten sa for siden:

De unge stilkene har minst oksalsyre. Hvis du kutter ned rabarbraen rundt St Hans så vil det komme nye skudd som kan spises.


#21

Nooria sa for siden:

Granateple, fiken og dadler er vinterfrukter jeg spiser mye av.


#22

Tallulah sa for siden:

Det er sant! Aspargesen bør man i hovedsak ikke kutte mer av slik at den skal få tid til å komme seg, men det er jo sjelden problemet med rabarbra. Hvertfall ikke min rabarbra. :knegg:

men man bør vel da også ta yngre og yngre skudd, siden oksalsyra utvikler seg fortere dess varmere og mer lys det blir. Det er jo derfor det er så vanskelig å dyrke spinat midt på sommeren og utover høsten, de går i stokk tidligere og tidligere.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.