Jeg har tenkt til å bruke Schakenda sin bolleoppskrift som utgangspunkt for aniskringler til i morgen. Jeg har tenkt å kaldheve over natten.
Nå er jo Schakenda sin oppskrift i utgangspunktet en sånn halvveis kaldheving (bare kalde ingredienser), men som skal heve i noen timer på kjøkkenbenken. Hvis jeg vil kaldheve over natten i en bod som holder rundt 10 grader, bør jeg da redusere gjærmengden?
Det blir vel snakk om ca 8 timer heving ved 10 grader i stedet for 2-3 timer heving ved 24 grader...
Jeg kaldhever alltid, og hvis jeg skal kaldheve over natten reduserer jeg gjærmengden noe, ja. Ikke vet jeg om det er riktig, men det funker veldig bra.
Nja, det med kalde ingredienser gjelder brødoppskriftene, men ikke bollene. Der skal man faktisk varme melken. Utover det aner jeg jo ikke da, vi kjøpte Kenwood Major denne uken, og har bare prøvd oss på valnøttbrød til nå.
Men om det skal stå hele natta, så kan det helt sikkert reduseres med 1/2 pk gjær i stedet for 1 pk? :vetikke:
Jeg bruker denne:
1 kg hvetemel
½ l h-melk (kald)
150 g sukker
15 g salt (dette gjør bollene litt salte - du kan gjerne bruke 1-2 ts i stedet)
15 g kardemomme
1 stort egg
50 g fersk gjær (for søt gjærbakst)
150 g smør i terninger
1 pisket egg til å pensle med
Ha alle ingrediensene minus smøret i bakebollen, og la det elte i 15 minutter. Ha i smøret og la det elte i ytterlige 15 minutter. Legg plastikk over bollen og la det heve til dobbel størrelse i romtemperatur (det skal ikke stå i trekk). Det kan ta litt tid før det begynner å heve, så vær tålmodig! I følge Schakenda er det bedre at den får tid til å heve seg og få riktig luftig deg enn hurtigheving - baderomsgolv er fy-fy.
Jeg bruker ikke en halv pakke en gang når jeg kaldhever noen timer, men det er mulig det er annerledes med disse bollene. En halv pakke er sikkert mer enn nok når du skal kaldheve såpass mange timer.
Det er sikkert flere oppskrifter, men i den som står i den første boka hans skal ihvertfall melken varmes opp. Jeg vet ikke om kanelknuteoppskriften er en annen, men sånn ellers er det den samme hvetebolleoppskriften med diverse variasjoner. Jeg har stussa mye på akkurat det der, for det strider jo mot omtrent alt annet han skriver i boka.