Vi har bedt gjester til middag som takket for invitasjon, ville gjerne komme, men: "lite tips, dama er vetereianer og spiser ikke kjøtt og fisk"
Okei...
Så da utgår lammelår av villsau eller indfilet av svin som var alternativene, og jeg er helt blank på hva jeg kan fikse.
Noen som kan hjelpe meg på vei til noe vi kan servere lørdag?
Jeg linket deg bloggen min på prikk. Der har du i hvert fall 300 tips. Ellers; hva med indisk? Skilpaddecurryen er jo driitgod! Med naan, raita og mangosalsa til. Vi spiser det en gang i uka, minst, og alle jeg har servert det til er helt himmelfalne.
Eller grønnsakslasagne? Det er utrolig mye godt du kan lage. Eller taco, det er jo veldig "alle-vennlig". Santa Maria har jo dessuten en vegetarisk (vegansk, faktisk) "kjøttdeig" til taco, den selges i nesten alle butikker.
Takk for gode tips alle sammen! Jeg skjønner ikke at jeg kan få til å lage god mat uten kjøtt, så dette blir en utfordring! :knegg:
Indisk hørtes spennende ut, men er det slik at den garrantert blir vellykket?
Og bønnegreier til taco, er den slik at jeg ikke mislykkes?
Grønnsakslasagne... Kanskje det?
Jeg må inn og lese bloggen ja. Akuratt nå høres indisk spennende ut.
Ønsker så gjerne at maten skal bli god, og at det er mat vi kan kose oss med.
:)
Oppskrift på bønnestuing: Fres litt hakket løk og ha i kidneybønner fra boks, husk å skylle først, og hakkede tomater, og tacokrydder. La koke en god stund og server. Det er ferdig når bønnene er helt myke, og blir borte når du rører.
Okey. Jeg er hun dama...
Jeg forventer ikke at alle skal tilrettelegge alt for meg. Men om de vet, så synes jeg at de ordner litt ekstra tilbehør som rr vegetarisk. Hvis sausen i tillegg ikke er basert på kjøttbuljong. Ja da funker hva som helst. Spiser bare ikke kjøttet eller fisken.
Jeg pleier å mose bønnene med stavmikser i gryta etter at de har kokt litt. Min oppskrift (jeg ELSKER denne):
Fres 1 hakket løk og 2-3 raspede hvitløksbåter i litt olje. Ha i en boks avrente kidneybønner og ca. en dl vann, kanskje litt mindre. Smuldre over en terning grønnsaksbuljong og ha evt i litt næringsgjær (en veganers beste venn, men har du det ikke så sløyf det). Ha i masse, masse, masse spisskummen, litt salt, pepper, chili og løkpulver (my secret ingredient til alt) og rør godt. La dette småkoke i ca. 10 minutter og mos alt sammen med stavmikser (jeg liker det best) eller med en potetmoser eller lignende.
Jeg er bare veødig glad de sa fra, og bare jeg finner oppskrift som alle kan garrantere at alle spiser (dumt å lage noe hun og vi ikke liker liksom). Vi gleder oss til å ha dem på middag altså!
Jeg inviterer ofte folk på suppe, da blir det en fyldig og smaksrik en, f.eks. Gresskar- eller gulrotsuppe (det er gjerne chili og andre flotte krydder i disse oppskriftene). Vil du ha en fancy en, prøv Vichy Soisse. Det er faktisk potet- og purreløksuppe, men høres kulere ut på fransk.. :glis: serveres med rømmeskål og friske korianderblader som hver tar på etter lyst, og til dette deilig fersk loff, hvitløksbrød eller begge deler. Jeg har aldri hatt vegetarianere på besøk til dette, men alle har vært godt fornøyd. Flere har bedt om oppskrift (som det er plenty av på nett).
Ja, du kan gå ut fra at en vegetarianer spiser melkeprodukter og egg. Veganere gjør det ikke. Egentlig er en vegetarianer en som ikke spiser noe animalsk, mens en ovo-lakto-vegetarianer er en som spiser egg og melkeprodukter, men det er så få som bruker de begrepene at det ofte er sånn at vegetarianere spiser egg og melkeprodukter, men ikke kjøtt og fisk (spiser man fisk, er man ikke vegetarianer).
Jeg slår også et slag for Skilpaddas kikertspinatsak med ris og tykk yoghurt til.
Så kan du koke lammekjøtt i tillegg slik at de som spiser det kan ha det oppi. Det er skikkelig godt :nam:
Jeg ville spurt om egg. Det er det ikke alle som spiser. Jeg lager ofte taco med chilli (med bønner, uten kjøtt). Ellers er vegetarlasagne et godt forslag.
Søk på "curry" her, så får du opp Skilpadda sin tråd. :) Kjempegod!
Nei. Nå kan jo alle spise vegetarisk mat, og strengt tatt burde alle gjøre det i ny og ne da det er mer miljøvennlig bla. Men det er ditt hus og du som bestemmer. Jeg har jo et enda mer "kritisk" syn på kjøttspising enn vegetarianere, så jeg sliter med å spise sammen med folk som spiser kjøtt, men det vet jo de i omgangskretsen min (nå har jeg da knapt venner eller familie som spiser kjøtt da, så og si alle er veganere), men de fleste vegetarianere har nok ikke problemer med det.
Selvfølgelig er det ikke frekt å lage et kjøttalternativ. Herremin, hvis hun ikke hadde kommet ville du jo servert lam/svin? En vegetarianer kan jo ikke bestemme at alle skal droppe kjøttet/fisken.
Frekt er det kanskje ikke. Men jeg tenker at med mindre man lager mat som det er naturlig at noen ikke forsyner seg av (eks. Taco) så er det hyggeligste å lage en middag der alle kan spise alt. Ingen har vondt av et rent vegetarisk måltid innimellom.
Enig med de to siste. Kjekt når alle kan spise det samme av og til, i tillegg til at jeg synes det er flott når man kan vise folk at det går an å spise fullverdige middager uten kjøtt elle fisk, det har alle godt av å lære seg. :)
Ja, og det er ganske basal kunnskap, synes jeg. Vi spiser stadig veggismiddager, vi, uten å reflektere veldig over det. Vi liker kikertgryte og pasta med auberginesaus, lissom.
Jeg syns ikke det er frekt å servere et kjøttalternativ ved siden av. Men enig med de siste innleggene at et fullverdig vegetar alternativ tar ingen skade av, og det er mye hyggeligere å spise det samme under middagen. Derfor tror jeg taco er et meget godt alternativ til den uerfarne vegetar kokken i HI, lett å få til og inkluderende.
Jeg har hatt moro av å lage vegetarmåltider til min familie, som er svært glade i sitt kjøtt, og de har kommentert at det smakte bedre og mettet som vanlige middager. De har tilogmed fått en oppskrift eller to på vegetarretter, som de har tatt i bruk.
Jeg er fremdeles den dama. Jeg synes IKKE det er greit å få servert noe helt snnet enn de andre. Da fremstår jeg plutselig slm hun sære og synes det er ubehagelig å bli bedt.
Lag noe alle kan spise. Og gjentar meg selv: Godt med tilbehør hvis hovedigrediens ikke kan spises.
Jeg for min del synes det er helt greit å få servert noe annet enn de andre, men så spiser jo ikke jeg egg og melk heller, så jeg skjønner jo at folk synes det er litt vanskelig å finne på noe (selv om det faktisk ikke er det, men jeg har jo mer erfaring i den type matlaging).
Nå skal min mann på tre julebord og jeg på ett, og vi må jo begge få servert noe annet enn de andre. Ser for meg tilstandene om vi hadde krevd et vegansk julebord. :knegg:
Men vi kan delta eller være hjemme, og da synes jeg det er hyggelig å kunne delta selv om vi får servert noe helt annet enn de andre.
Julebord er nok kanskje litt spesielt da. Jeg hadde jo personlig gjort alt jeg kunne for å legge tilrette så alle kunne spise sammen maten om det kom veganere/vegetarianere/allergikere (og jeg var alt-etende selv). Syns det er mest hyggelig og respektfullt, dessuten er det stort sett nydelig mat som absolutt alle kan spise. Synes det er litt dumt at feks. svigers aldri kan servere noe vegansk når vi spiser hos dem, vi må alltid ta med noe selv. Jeg kan bidra med drøssevis av oppskrifter og de kan begge lage mat, men vi må ta med alt fra middag til kake når vi spiser der. Det hadde ikke skjedd hos meg, men vi er vant til det.
Jeg må også alltid ta med ting når vi skal spise borte, har datter med cøliaki og det er ikke måte på hvor mye styr folk synes det er. Jeg velger likevel ikke å problematisere det, jeg tar med alternativer til henne.
Hvis jeg var bedt i et middagselskap hvor det kun var servert vegetarmat hadde jeg blitt skuffet, kjenner jeg. Jeg hadde spist - og jeg liker noen vegetarretter - men liker best kjøtt og fisk. To av barna mine fikser ikke tanken på vegetarmat...
Så hvordan ville vegatarianere/veganere taklet det å få en som ikke likte vegatarmat på besøk? Hadde man da disket opp med kjøtt/fisk/egg for å tilfredstille gjesten?
Ikke liker vegetarmat? Det blir jo som å ikke like kjøtt eller fisk. Vegetarmat består jo av mer enn grønnsaker. Jeg har aldri spist mer variert enn jeg gjør nå, samme med barna. Jeg blir litt overrasket når folk sier de ikke liker vegetarmat, altså. Hva er det du ikke liker? Grønnsaker? Bønner? Pastaretter? Ris? Indiske retter uten kjøtt?
Nei, jeg serverer aldri noe animalsk hjemme, enten vi har besøk eller ei. Men så er jeg jo veganer av etiske årsaker. Hadde jeg vært det kun pga. helsa hadde det jo stilt seg annerledes. Jeg har imidlertid kjøttetere på middag ganske ofte, og alle synes det er overraskende godt, selv de som aldri spiser vegetarmat hjemme. Jeg lager jo veldig kjøttaktige retter da, ikke ren plantekost.
Jeg er en som 'ikke liker' mye forskjellig rart, og av den grunn er det ikke ofte jeg er på middag hos de som ikke kjenner meg så godt. Men jeg mener ikke av den grunn at alt skal tilpasses meg.
Vi har hatt vegetarianer i slekta, vi serverte ofte f. Eks taco så kunne man velge om man ville ha kjøtt i eller bare bønner. Suppe med kanskje noen kjøttbiter i en egen bolle, eller salat i skåler, så kunne man plukke det man ville ha.
Jeg tilpasser i stor grad til allergikere, i moderat grad til de som selv velger bort matvarer. Og å invitere til vegetarisk julebord, det hadde jeg ALDRI gjort. Jeg hadde nok kjøpt en soyaburger eller noe sånt hvis en av gjestene hadde sånne preferanser.
Jeg har en venninne som er vegetarianer, og gjør litt forskjellig alt ette som hvilken anledning hun er invitert på middag i. Dersom vi har bare henne og mannen på middag lager jeg som regel noe vegetarisk til alle, eventuelt med kjøtt/fisk i en del av tilbehøret som er valgfritt. Men vi har også gjort varianten der vi har en kjøttrett som hovedrett, men der vi lager en overflod av deilig tilbehør som er vegetarisk. Dette er gjerne i sammenhenger der vi har mange fler på middag, og ofte der menyen er satt før vi vet hvem som kommer. Eller der tradisjon dikterer menyen, f.eks har vi alltid kalkun til nyttårsaften. Å lage egen helt forskjellig mat til vegetarianeren høres bare trist ut, det tror jeg aldri jeg ville ha gjort...
Det er nok sånt man sier når man kun har fått servert ubegripelig kjedelig vegetarmat og/eller tror vegetarmat og vegansk mat består av salat, tofu og spirer. Noe som er så langt fra sannheten som man bare kan komme. Det var bla. derfor jeg begynte å blogge og. Greit å kunne vise frem det man spiser, folk får jo faktisk sjokk fordi de fleste tror jeg lever på ja, gress.
Jeg er ganske sikker på at folk som "ikke liker vegetarmat" hadde likt det meste av det jeg serverer.
Vel, det er vel ikke alt tenåringer driver med som er like gjennomtenkt?
Men uansett så synes jeg at det må gå an å kunne lage kjøtt/fisk, i tillegg til andre alternativer, om det kommer én person som ikke spiser dette på besøk - når alle de andre spiser kjøtt/fisk. Jeg synes ikke vegetarmat er noe man må lære seg å spise, jeg synes ikke noe om å tre ting nedover hodet på folk. Personlig ville jeg laget tapasretter eller tacoretter hvor det blir naturlig å ta litt av hvert, samt unnlate det man ikke liker. Men jeg skjønner at majoriteten i denne tråden mener noe annet... dere om det.
Nåja, i en tid der kjøttforbruket er helt ekstremt høyt og miljøfientlig, og til og med torsken er i ferd med å bli utryddet, synes jeg absolutt folk "trenger å lære" å ha noen kjøtt- og fiskefrie dager innimellom. Men det er kanskje en annen diskusjon.
Men ja, taco eller tapas (så lenge det er nok å velge i for veggisene også) er jo glimrende.
Jeg er helt enig med deg! Jeg er ikke uenig i at vi bør spise mer grønt og mindre kjøtt, men det betyr ikke at jeg legger om hele menyen pga at en av gjestene ikke spiser sånn eller sånn. Prøver å tilpasse sånn at alle får noe godt å spise, men lager ikke vegansk til alle hvis en av mange gjester er veganer, da ville det blitt litt ymse å velge i. Når man tar valg som går på tvers av det alle andre har gjort, så må det føre til noen begrensninger. Det samme gjelder jo de med allergier. Det kan være de må skippe sausen, eller at de må få en egen porsjon med pasta som er glutenfri. Skippe sjokoladen til desserten osv. Så lenge de får noe godt å spise alle sammen, så bør man vel kunne ha det hyggelig sammen rundt et bord? Uten at alle må spise akkurat det samme?
Hvis jeg hadde hatt et årlig juleselskap med pinnekjøtt, så ville det vært rart å gjøre om det til vegetarisk indisk, pga at en av deltakerne hadde fått seg kjæreste som var vegetarianer. Det er ikke sånn at alle hele tiden må tilpasse seg disse synes jeg, så lenge man tar hensyn så bør det være nok. Altså ha et alternativ - og synes de ikke det er bra nok, og dermed implisitt mener at menyen bør forandres, ja da synes jeg de kan holde seg hjemme.
Enig i det, mkj. Jeg forventer egentlig litt mer velvilje fra svigers, når både jeg, mannen min og ungene spiser vegansk, da er det jo faktisk enklere at de to også spiser det vi spiser. Men ellers vil jeg si jeg er ekstremt lett å invitere på middag, for jeg tar alltid med meg noe og spiser feks. tilbehøret. Nå har jeg jo som sagt nesten bare veganske venner og familie så sånn sett er jeg jo heldig da nesten alle middagsselskaper er helveganske uansett. Men det er sjelden noe problem samme hvor jeg spiser. Det er bare å snakke med vertskapet eller spisestedet på forhånd og bli enige om noe. :)
Når det er sagt så skader det ikke å tenke litt i nye baner. Altfor mange tror at om det ikke er kjøtt og fisk i maten, mangler det noe vesentlig. Se på feks. den curryen Skilpadda la ut, den er jo helt vegansk og en fullverdig, fantastisk god middag. Skilpadda og mannen har spist den i mange år uten å tenke over at den er helt vegetarisk/vegansk. Ingenting mangler i den retten der, den er knakende god. Det samme med feks. tomatsuppe og linsesuppe og slikt. Man må bare slutte å tenke at vegetarisk mat er for vegetarianere, eller at måltider ikke er fullverdige uten kjøtt eller fisk.
Jeg kan fint finne på å invitere folk på middag og servere dem vegetarmat selv om verken de eller jeg er vegetarianere, og blir ganske fnisete ved tanken på gjester som tramper furtent i gulvet over dette. Jeg kjenner vel ingen slike, da. Eller kanskje de ikke aner at jeg serverer dem vegetarmat. :knegg:
Jeg synes liksom ikke vegetarianere er en sånn Ekstra Spesiell utfordring. Jeg har veldig bred smak, så jeg tilpasser da stadig det jeg har lyst til å servere til gjestene. Styrer utenom bestemte ingredienser for allergikerne, serverer kylling og fisk til pingler som er redd for blodig kjøtt, dropper chilibomber til små barn, osv. osv. Det er normalt.
Skilpaddas kikertcurry er fantastisk! Gå for en svær porsjon av den sammen med nanbrød, raita og kanskje ris og salat til. :nam: Server gjerne en mangolassi ved siden, det er hinsides godt og veldig enkelt å lage.
Jeg er besatt av den curryen. Jeg pleier å ha hjemmelaget mangosalsa ved siden av. En latterlig enkel en, men så fantastisk god. Jeg bare kutter opp en stor mango i firkanter, har det i en skål og blander inn et par raspede hvitløksbåter, litt rødløk i skiver eller biter, en dæsj sukker, balsamico, hvitvinseddik og olivenolje. Og hakket rød chili eller chiliflak, og litt salt og nykvernet pepper. Lar det trekke et kvarters tid før servering. Nydelig.
Men da har du vel ikke invitert på kjøtt/fiskemat heller, har du vel? Som var indikasjonen over her. ;-) Furtne gjester som tramper, foregår sikkert bare i ditt hode. Kan ikke se at noen har skrevet noe om det.
Hva er raita og mangolassi? Fåes det kjøpt i en liten by med ikke alt for mange spennende butikker...?
Baker dere nanbrød selv? Oppskrift som man garrantert får til mottæs med takk!
Er jo ikke sikkert gjestene vet hva de skal/skulle få servert. Enig i at man ikke inviterer folk til pinnekjøtt og plutselig serverer tofupinner i stedet.
Raita er en indisk dip, som grekernes tzatziki, men smaker selvsagt annerledes. Det finnes posemix i indiskhylla på butikkene, ellers masse oppskrifter på google. Mangolassi er en smoothieaktig drikk av mango og yoghurt.
Jeg bruker Møllerens naan-mix. :sparke: Får til den best (den er uten melk) siden de fleste oppskrifter er med både egg og yoghurt. Men jeg har revet hvitløk og frisk, hakket koriander i melet før jeg blander inn vannet, det blir superdigg!
Nei, hvis jeg har invitert folk på pinnekjøtt i utgangspunktet, stiller jeg med linsekaker eller whatnot i tillegg. Og ekstra mye kålrabistappe. Så klart. Det er bare hele det der «Et måltid kan ikke være fullverdig uten K-J-Ø-T-T»-opplegget som får meg til å le. Ganske mye også.
Sånn var min og (og forsåvidt jeg og, vi var jo ekstrem-lavkarbere), nå er han svoren veganer, nesten verre enn meg. :knegg:
Man må bare tenke litt annerledes. Jeg tror jeg brukte timesvis foran pcen i begynnelsen, trålet etter hundrevis av oppskrifter så jeg hadde et vidt repertoar av oppskrifter. Har faktisk lagt på meg 10 kg i løpet av de to årene jeg har vært veganer. Yikes. Jeg var jo undervektig da jeg ble det, så det var jo bra at jeg la på meg, men nå må jeg altså begynne å passe vekta. VIL IKKE!
Hva med panert camember ost med en saus med sitron saft, creme fresh, sukker og dijon sennep rørt sammen. Serveres med ris , sausen og camamberen :) Fantastisk god!! Og ingen kommer til å savne kjøttet for å si det sånn.
Gjester om en time, ogbjeg har aldri vært så nervøs før middag før. Det blir skilpaddas curry sak og lammelår av villsau ved sidenav for de som vil ha lam til. Jeg håper maten er spisende altså. Nå lurer jeg bare på om jeg skal koke opp noen poteter som vi kan ha til og, men det trengs Kanskje ikke... :gruble:
Haha, har ikke helt klart å glemme den. Fascinerende. :knegg:
Så flott! Tenkte de kom til å like den curryen. Alle jeg har servert den til har vært helt himmelfalne, og ikke minst overrasket siden den jo SER litt kjedelig og enkel ut. Smakene er bare så nydelige sammen. Vi skal ha den igjen på tirsdag. Can't wait!
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.