Jeg spurte nettopp min gamle far hva slags kaker de hadde til jul da han var liten, under krigen og rett etter. Han husket smultringer, sirupssnipper og noe som het portugisere. Den siste høres ut som en veldig enkel rund lys kake med litt brunere kanter, antagelig mel/smør/egg/ sukker og ikke noen spesielle smakstilsetninger, ut fra beskrivelsen.
Fikk for meg at jeg ville prøve å bake disse til ham, men Google finner ikke noen oppskrift til meg sånn i farten ihvertfall. Så da spør jeg selvfølgelig her.
Det KAN jo være at det har vært et lokalt navn på kneppkaker, men jeg vet ikke. Etter beskrivelsen hans så jeg for meg disse lysere enn de på bildet, med bare litt brunt ytterst.
Nei, pleskener er det ikke, for da hadde han sagt det var de samme. Vi hadde alltid pleskener da jeg var liten. De har en annen konsistens ser jeg for meg. Våre så forresten ikke ut som de på bildet der.
Ut fra beskrivelsen kan det minne litt om det vi kaller spekulasjer. Nå baker jeg sitronspekulasjer (med sitronskall i), men der finnes muligens oppskrifter uten.