To ting på en gang:
Jeg klarer aldri å lage ordentlig glasur til pepperkaker og pepperkakehus. Jeg lager av melis, eggehvite og vann, men den blir aldri tykk og klissete nok. :gruble: Jeg klarer f.eks aldri å sprøyte den på slik at jeg den ligger slik jeg vil. Ikke si at jeg må ha mer melis-jeg pøser og pøser på- det må være noe annet som mangler?
Og så lurer jeg på hvor jeg får tak i en god kakesprøyte (heter det det?) som jeg kan bruke både til krem og kakeglasur.
Pisker du hvitene stive før du blander i melis? Viktig! Stivpisk, bland i melis lenge og vel og tilsett en dråpe sitron. Evt. en teskje natron til 500 gram melis og 3-4 hviter.
Jeg blander bare på slump.
Én eller to eggehviter, avhengig av hvor mye jeg skal ha
Melis i så store mengder at det begynner å bli stivt.
Deretter på med miksmaster og rør.
Hell på mer melis hvis det ikke ser ut til å være stivt nok. (På to eggehviter trenger du trolig en hel pakke melis, kanskje mer?)
Når det ser ut til å være passe tykt, rører du lenge. Test om glasuren er ferdig ved å klemme litt glasur mellom tommel og pekefinger. Når du drar fingrene fra hverandre, skal glasuren forme en spiss topp på begge fingrene.
Edit: Jeg glemte å si at du må piske eggehvitene stive først, som Bomull sier. Ikke helt uvesentlig, nei …
Bomull: Eh nei, jeg har nok ikke gjort det. :flau:
Så nettopp på pepperkakehusene til Teofelia i en annen tråd, og det er akkurat sånn glasur jeg ønsker å få til. :jupp:
Forresten, jeg har ikke kjøkkenmaskin- (hadde jeg vært En Som Har Kjøkkenmaskin, ville jeg neppe startet denne tråden :knegg: ) kan jeg bruke stavmikser?
Jeg sparer på tomme ketchupflasker som jeg vasker godt og fyller med melisglasur. Enkelt også for ungene og lite søl.
Bruker melis, eggehvite og noen dråper sitronsaft + evt. Konditorfarge. :ja:
Eg fekk nettopp i posten ein liten herlighet frå 60/70- talet, kjøpt på Epla. epla.no/samler/produkter/526390/. Dette er jo først og fremst ei kjeksmaker, men skal også kunne brukast til dekorering.
Men eg har aldri prøvd moderne presser, så dei er kanskje like bra. Veit ikkje i kva grad dei er velegna for krem og glasur, men i følge bruksanvisninga så skal det fungere. MEN eg er ikkje fremmed for at ein plastpose kan gjere god nytte også ;)
Jeg har en slik trykksprøyte (av nyere årgang, dog). Den er super å lage rosetter med, men til streker, border og andre ting som ikke skal bygge i høyden, foretrekker jeg pose med ståltupp.
Jeg kjøpte en eske på Europris til rundt 60,- med flere forskjellige sprøytedubeditter (type trekkspillflasker i ulike størrelser ol) og tilhørende munnstykker. Har testet på pepperkakehuset med stort hell. Har også brukt den største sprøyteflaska til kakedeig.
Sånn har jeg. Kjøpte den for noen år siden på jernia, men er veldig lik i utseende. Men jeg bruker den til å lage kjeks da, ikke dekorere kaker. Syns jeg har bedre kontroll når jeg bruke sprøyteposer og tipper.
Men dersom du er ute etter kjeksoppskrifter til pressen kan du søke etter spritz cookies. Jeg bruker å lage noen med rømme og de blir veldig gode.