Da skal vi prøve å lage pinnekjøtt i helga, og vi trenger all hjelp vi kan få.. :) Jeg mener å huske at det handler om en kjele med vann, bjørkepinner og kjøttet? Men hvordan, hvor lenge, og hva slags tilbehør? Den sausen spesielt, hvordan lages den? Jeg blir veldig glad for svar, så kan jeg kanskje ringe mamma og fortelle Etterpå om den gode maten.. :)
Pinnekjøtt er fryktelig enkelt. Bjørkepinner i bunnen, vann opp til kanten av pinnene (må sannsynligvis fylles på), dampes til kjøttet løsner fra bena (3-4 timer).
Tilbehør vi bruker er poteter og kålerabistappe. Ingen saus hos oss.
Du trenger ikke bjørkepinner, vi bruker damprist og det funker like fint. Ellers, som Mikkeline sier. Og saus bruker vi ikke vi heller, hva slags saus tenker du på da?
Kjøttet må vannes ut først, det står tid på pakken, litt kortere er fint. Pinner (eller rist) nederst i gryta, vann til det cirka dekker pinnene, kjøttet oppå, lokk på gryta, damp i vei. Fyll på vann etter behov.
Jeg synes det blir best om man flytter det over på fat og putter det i stekeovnen litt etterpå, litt mer fast i fisken liksom, men det er en smakssak.
Som tilbehør er jeg vant med kålstuing/rotmos, sjy, poteter (men det er waste av mageplass, altså), grove middagspølser - type vossafår e.l. og lefser. Tror de kalles fiskelefse på Østlandet. Der jeg kommer fra spiser man pinnekjøttet burrito style.
Husk å legge kjøttet i vann dagen før da, det skal vannes ut. Og sausen vi bruker er litt av ribbefettet som samler seg under pinnene/risten. Lykke til. :) (hvis ikke du har kjøpt det som heter gryteklart da skal det ikke ligge i vann)
Vi bruker heller ikke noe saus til pinnekjøttet :)
Dampes på rist, jeg bruker å steke det på stekepanna litt etterpå (omtrent det samme som å steke det litt i ovnen- bare hakket bedre ;) )
Tilbehør er svinemør, kålrabistappe, surkål, poteter.
Vi vanner ut i 6-7timer, bytter vann en gang underveis. Så bruker vi trykk-kokeren, hvor lang tid det tar avhenger av trykk-kokeren, det står som regel i bruksanvisningen. Hos oss tar det 40 minutter, da slipper kjøttet beina. Som tilbehør har vi kålrabistapp(kålrabi most med smør og litt potet/potetmospulver, salt og pepper) og mandelpoteter. Ingen sjy eller slikt her.
Vi bruker heller ingen saus, ei heller sjy. Bare kjøtt, poteter, svinemør (grov, krydret svinepølse) surkål, kålrotstappe, og evt rødkål. Og rødbeter og sylteagurker. Muligens tyttebær? Jeg blir rett og slett usikker etterhvert, for personlig spiser jeg kjøtt og poteter. Og evt litt svinemør, men det er... unødvendig magefyll. Ja, og litt kålrotstappe, for syns skyld/ungenes skyld/svigermors skyld (de årene vi er der)
Åhh, jeg har lyst på pinnekjøtt! De siste årene har vi pleid å kjøpe og ha det en adventssøndag siden vi ikke er hjemme i julen. I år henger visst pinnekjøttet mitt på tørk på loftet hos mine foreldre, og jeg vet ikke helt om jeg får det ut derfra til en adventssøndag... (og nei, vi er visst ikke hjemme i julen i år heller, slik jeg trodde da vi hang det opp der...)
Vann ut lenge nok! Legg det i vann i kveld og bytt vann i morgen tidlig.
Vi serverer med surkål og grove pølser og "sunnmørsstappe" (samt kålerabistappe når Rochermannen får viljen sin) og poteter. Ingen saus, bare sky.
Først koker det i en kjele med vann og bjørkepinner. Etterpå pleier vi å steke det på en aliminiumsdekt langpanne i ovnen til de har fått en sprø stekeoverflate. Voila!
Nei, jeg stusset også. Jeg er godt over halvparten sunnmøring (biologisk 50%, "mentalt" litt mer :knegg:), og mannen er helt sunnmøring, og ingen av oss hadde hørt om det.
:knegg: Det kalles neppe det på Sunnmøre. Jeg er Nordmøring, her kalles den stappa altså det. Sunnmørsstappe er kålrotstappe uten gulrot, men med hvit saus. I motsetning til "vanlig" kålrotstappe med poteter, gulrot og kålrot som de fleste andre i Norges land visstnok pleier å servere med pinnekjøttet. Det betyr jo ikke at alle på Sunnmøre heller spiser denne stappa, men det er visst en tradisjon derfra.
:knegg: Nordmøringer, altså. Det forklarer saken! :humre. Nei, sånn stappe bruker ikke mine sunnmøringer i hvert fall, enten bruker de vanlig kålrabistappe og kokte poteter (altså ikke poteter i stappen) eller bare kokt kålrabi og kokte poteter. Gulrot pleier ikke vi å ha, men vi har begynt med det siden vesla liker det.
Et viktig triks er at det koker nok, hele tiden, og at du evt fyller på med vann hvis det blir litt lite. Det er i tilfelle gjerne etter rundt en time, før det har smeltet av så mye fett.
Hvis det ikke er mye damp i kjelen hele tiden, blir det tørt og usmakelig.
Jeg synes ikke du skal bytte vann hvis du vanner det i minst 20-22 timer. Det er ikke godt hvis det er for lite salt, heller.
Ja, jeg har ikke noe å tilføre til det andre har svart her, annet enn at hvis man bruker bjørkepinner kan det være lurt å legge et lag med pinnekjøtt oppå pinnene du har lagt i kjelen før du heller i vann. Hvis ikke kan pinnene begynne å flyte rundt neddi der :harerfaring:, selv om man ikke har så mye vann i. :knegg:
Og vi bruker også sjyen som blir av fettet og vannet nederst i kjelen. God med litt på kjøttet og potetene. :jupp:
Der er det kålrot. Og et par små poteter, kanskje. Og på julaften er der ribbefett (altså den sjyen som enkelte har på maten, har jeg forstått) Og ikke noe hvit saus, men jeg tror mamma putter oppi en skvett fløte, kanskje?
Nesj. Godt med litt gulrot oppi også, men ikke så mye dog. Blir litt finere farge også. :nikker: Hvitsaus, fløte og potet og slikt er jeg litt mer imot, for jeg synes stappen blir for mild i smaken da. Liker at det smaker ordentlig kålrot av den. :nemlig:
Er enig i at kålrotstappa skal være ren, kan kanskje ha litt sjy saus oppi, men ikke nødvendig. Ellers må man ha poteter, rødkål og surkål til. Pølser og annet tilbehørskjøtt er ikke aktuelt. Det er ikke komle middag. Bruk heller ekstra mye pinnekjøtt.
For min del kan det gjerne være potet og fløte i kålrotstappa, og en god del sjy. Jeg liker nemlig ikke kålrot, og spiser det bare for syns skyld, så dess mindre den smaker kårlot, dess bedre...
Jeg fant en pose mugne bjørkepinner i skapet... hadde kjøpt og brukt dem i fjor en gang og tydeligvis har de ikke blitt helt gjennomtørr før jeg la dem bort. De ble opptenningsved nå.
Så jeg la pinnekjøttet i storkasserollen, fylte på med vann til toppen av kjøttet. Satte på kok på svak varme og dro ut på shopping i et par timer. Uansvarlig, yes.
Vel hjemme kokte jeg en kålrot og et par gulrøtter halvt ihjel, moste dem og smakte til med salt og pepper og sjy fra pinnekjøttet. Kokte poteter ved siden av. La kjøtt i form og satte under grillen i steikeovnen i fem minutter. Fantastisk godt!
Har også hørt at det kan være lurt hvis man steker ribbe... I alle fall hvis man hadde tenkt å bruke ribbefettet som base for saus. :nemlig: Og saus laget på grunnlag av sånne urtefond-buljongerninger, er IKKE det samme. :skuffet:
Vanligvis bruker jeg rist, men den var blitt borte. Og siden jeg faktisk dro ut mens kjøttet sto på plata, så brukte jeg ganske mye vann denne gangen. Hadde jeg vært hjemme og passet på hele tiden hadde det vært mindre vann.
Men skjerpings under grillen i steikovnen gjorde susen.
:knegg: Jeg kjenner opptil flere skikkelige Sunnmøringer (fra selveste Vaffelhjarteland) som spiser slik stappe altså. Det er hvit saus av fløte og mel. Så helt på bærtur er vi stakkarser fra nord i fylket ikke :knegg:
Det er forresten den beste stappa til pinnekjøtt. Fyldig og søt. Balanserer måltidet bedre en vanlig kålrotstappe.
Jeg var på tur til å skylle bjørkepinnene etter bruk, for å la ungene leke at de var tømmerstokker... Det ble blankt avvist av mannen som heller skulle lage nye Uten fett på.. ;)
Kan forøvrig meddele at det var aldeles nydelig, og jeg har herved innført en ny tradisjon første søndag i advent: mannen lager pinnekjøtt mens jeg er på venninnebesøk. :) Skjønt, jeg ble litt interessert i de ulike stappe-alternativene. Hva mener dere egentlig når dere snakker om hvit saus?
For å virkelig få den riktige smaken på pinnekjøttet, anbefales å gå ut og hente ekte bjørkepinner. Ta av barken og stable dem i gryta. Og alltid under grillen før servering.
Nei, hvit saus har ikke noe med pinnekjøtt å gjøre, ikke skal den i stappa heller - bare hold den helt unna! :nemlig:
I kålrot/kålrabistappa skal det "bare" kålrabi, store mengder smør, litt salt, pepper og noen poteter - eventuelt litt potetmospulver, sånn til nød. Ja, og så sper en med det vannet en kokte kålrabien i.
Selvsagt skal det være hvit saus, laget av fløte og mel. Ikke no muskat. Har litt over kålrabien og stapp! Ferdig pinnekjøttstappe. Og den er virkelig nydelig. Thanks to Sunnmøringene :humre:.
Om man ikke skal bruke det, er fløte/smør er et minimum til å spe med, ikke vann.
Kok 60-40 kålrabi og søtpoteter. Hell av alt - ALT - vannet. Mos med rikelig mengde Kvitseidsmør, dugelig med Maldonsalt, en god fløteslump, et snev av muskat - og bland inn litt ribbefett til slutt.
Jeg vanner kjøttet litt mindre enn anbefalt, og koker det i stedet. Når kjøttet løsner fra benet tar jeg det på en stekeplate under grillen en liten stund før jeg serverer. Kraften bruker jeg til å koke komler i. :nam:
Denne skal jeg forsøke, elsker søtpoter! Min vanlige kålrabistappe er kålrabi, salt, pepper, smør, fløte. Litt sukker om kålrabien er litt stram i smaken. Voilà!
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.