Vi skal ha miniatyrjul i år, hvor vi blir kun tre personer på julaften. Da er det jaggu ikke enkelt å finne ut av julemiddagen, hvor vi er tre tradisjonsløse mennesker som skal feire, helt uten gamle knarker med meninger. Etter mye om og men har vi landet på at kanskje and kunne vært noe. Helstekt and. Men vi må finne på en måte å gjøre den litt julete. Er det noen som har tradisjon for å spise and på julaften, og har gode tips? Er det stor forskjell på å velge fersk and kontra frosset?
Jeg vet at det er tradisjon i Danmark for å spise and på julaften. Gjerne med en del julete tilbehør, og stuffing i. Jeg har ingen oppskrift, men sier bare go for it! :heia:
Jeg spiste juleand i legoland denne uken. :knegg: Den ble servert med rødkål, svisker, asparges, sukkerglasserte poter og brun saus, og det var himmelsk godt!
Vi spiser and annenhvert år, det er deilig julemat! Både klassisk fylt med epler og svisker, men også som fileter som slakteren har delt opp på forhånd, fordi det er det enkleste, med fyllet rundt på bakeplata.
Ellers er tilbehør vanlige poteter med en nydelig andesaus :nam:, og brunede kartofler, det vil si karamelliserte poteter. (Disse er små og kokes 15 min., skrelles og vendes i smeltet smør og sukker, som tilsettes lidt vann av og til.)
Fersk kontra frosset vet jeg ikke. (Jeg har fått med meg at det beste er økologisk fra den lokale slakter, forhåndsbestilt måneder i forveien, ikke så overraskende.)
Så flott! Takk! Dette skal vi få til. Mulig jeg bør kjøre en testrunde på de karamelliserte potetene. I linken mkj la ut stod det at anden burde veie mer enn 3 kg. Det var jo et godt og konkret tips. Økologisk and som må bestilles flere måneder i forveien høres det ikke ut som om jeg får til. :knegg: Det får duge med en fra Holte eller Stange gård.
And er nydelig! Og langt bedre enn den (ofte) tørre kalkunen. Vi pleier å steke den i ovn i stekepose før vi deler den i serveringsstykker og surrer i smør i stekepanne like før servering. Kålrabistappe er faktisk veldig godt til stekt and, og smak den gjerne til med litt sukker.
And er kjempegod julemat, jeg har feiret noen juler i Danmark og spist det der. Jeg mener å huske at den var helstekt i ovnen, det burde være lett å finne oppskrift på. Dette julespesialprogrammet med Camilla Plum så jeg i fjor, der lager hun blant annet and. Sukkerbrunete poteter og rødkål til er vel tradisjonen, og brun saus, men sikkert mange varianter rundt omkring. Godt er det i hvert fall!
And er utrolig godt! Svigers brukte ha and til julemiddag i mange år. Mener å huske de fylte den med epler og svisker. De sluttet med and til jul da de ikke lenger fikk tak i dansk and, den er visst bedre enn anda du får som er svensk eller norsk. (Svigers påstand, ikke min - jeg aner ikke.)
Jeg bruker ofte bare mandel potet og deler den litt om de er store. En god slump med sukker, et lite fjell på stekepannen, høy varme og når sukkeret har smeltet har jeg i en dæsj med smør og og senker tempraturen litt. Når dette er blitt en god røre blander jeg potetene i (ferdig kokte). Snaddergodt, også sammen med norsk ribbe eller bare en vanlig lammesteik!
Jeg er med i en familie som har svart belte i julegås. Dessverre ikke nedfelt i genene mine, men jeg vet hvor jeg kan spørre om det er noe spesielt ... :nemlig:
Jeg vet at dersom du skal ha en slik gås, og skal ha den fersk (som i "har aldri vært frosset") så skal du slite litt. Andebryst får man vel på det lokale kjøpesenteret.
Jeg laget helstekt and i fjor til jul, det var kjempegodt. Jeg bare feilberegnet litt på mengder da det viste seg at "alt er større i Amerika" også gjelder ender... :knegg:
I Tyskland er det gaas som gjelder. De er jo litt större enn ender, og rekker derfor til flere personer. Tilbehör er tradisjonelt poteter, Knödel (i Tyskland selges det pakker i supermarkedene, eller man kan lage selv), saus, brokkoli, rödkaal, cranberries (tyttebaer funker ogsaa) og marsipanfylte epler. Kjempegodt.
And høres deilig ut! :) Bent Stiansen hadde jo danske kone, og boken hans, er det "Stiansen til fest" den heter mon tro, tror jeg hadde utførlig og god oppskrift på juleand og tilbehør.
I nye Mathallen i Oslo har de en bod/ butikk som heter MA POULE. Dette er en "kjede" som har butikk i mathallen i København og i en mathall i London også. De er gode på and. De har har bl.a Confit de Canard smørbrød som signaturrett. Tror de har mye kontakt / samarbeid med sin danske søsterfilial, og den danske betjeningen er superduperhyggelig. Kanskje du kunne spurt om de kunne ordnet en premiumand fra Danmark til dere? De får jo sikkert over masse andre varer fra Danmark jevnlig uansett.
Man fjerner kjernene til eplene og fyller hullet med marsipanraamasse, evt. blandet med ripssyltetöy. Stekes i ovn 20 minutter. Det var en mulighet i alle fall. Her er en link til en side paa tysk som viser bilder og fremgangsmaate til hele gaasemaaltidet.
Jeg stekte en and på 3 kg i 2 timer på 160 grader. Den ble smurt inn med sitron, smør og salt, og stuffet med appelsinbåter og hvitløk. (Det skal være svisker og epler iflg danske tradisjoner, men jeg har tørket frukt-fobi, så det droppet jeg glatt.) Andekjøttet ble nydelig. Jeg liker andekjøttet (mørk)rosa, og det ble det.
Tilbehør var karamelliserte poteter. Jeg brukte ringerikspoteter, som var små og runde. Kokte dem tidlig på dagen, slik at de var kalde før karamelliseringen. Jeg hadde lest mange oppskrifter og sett videoer på youtube, og lærte da at de skal steke ganske lenge i karamellblandingen for at poteten skal trekke til seg sukkersmaken, ca ti minutter. De ble fine å se på, men gode? Næh. Mulig jeg valgte en dum potettype, for det var ganske tørt og kjedelig. Jeg hadde laget potetmos av julemandel i tillegg, og det smakte bedre til. Jeg hadde også smørdampet rosenkål, og laget kålrabistappe med mye smør og fløte. Perfekt tilbehør. Det hele ble veldig julete, og det er jo litt fest i en helstekt fugl.
Jeg oppdaterer denne, sånn for future reference. Vi hadde and i år også. Da fikk jeg kun tak i and på 2,3 kg, så jeg hadde to stk. Det viste seg å være litt mye ...
De ble fylt med appelsin og hvitløk. Jeg penslet de i forkant med appelsinjuice og smør og salt, og stekte på 160 grader. Jeg har ny ovn, så bommet litt på steketiden - det gikk i overkant fort. Var vel ferdig på en drøy time.
Tilbehør var potetmos, søtpotetmos, rosenkål, og höydaren: tranebærsaus! Laget på rødvin, sukker, appelsinskall og tranebær. Utrolig god saus, og det løftet hele måltidet. Den er veldig syrlig, og er kjempegod sammen med søtpotetmosen.
Konklusjonen er vel at and er en takknemlig hovedrett på julaften. Veldig vanskelig å ødelegge maten, andekjøttet er godt både om det er mørkerosa og gjennomstekt.
Dette blir visst min egen, lille erfaringslogg. Årets juleand var to stk ender, begge på 2,4 kg. Stekt sammen på 160 grader. Etter halvannen time mente steketermometeret at de var ferdige. Feil! De trengte nesten en halvtime til. :mumle:
Vi trengte såpass mye and til fire voksne og et barn (som ikke spiste mer enn en cm kjøtt). Det ble rester igjen, men bare såvidt nok til meg og mannen i dag.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.