Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Treng kjapp nynorsk-hjelp - om verbet "å skriva"

#1

zeppelin sa for siden:

Undersøkingar har vist at det blir skrive langt fleire skjønnlitterære tekstar til eksamen, enn det blir skrive saktekstar.

eller

Undersøkingar har vist at det blir skriven langt fleire skjønnlitterære tekstar til eksamen, enn det blir skriven saktekstar.

eller

Undersøkingar har vist at det blir skrivne langt fleire skjønnlitterære tekstar til eksamen, enn det blir skrivne saktekstar.

Og kva i guds namn heiter denne formen av verbet? Eg har jo ei ordbok, men det går heilt trill rundt i hovudet, og eg veit ikkje kva form av verbet eg skal sjå etter.

(kjenner meg ørlite dum ja :o)


#2

Bluen sa for siden:

skrive/skrive :jupp:


#3

zeppelin sa for siden:

Er det infitivsforma ein nyttar med hjelpeverbet bli, uansett? Når kjem perfektum partisipp inn i bilete?

Eg sit med siste rest/korrektur av eksamen og er supersliten i hovudet, og forstår snart ikkje att fram på orda.


#4

Bluen sa for siden:

Skrive er ikke infinitiv her, det er pefektum partisipp. På bokmål ville det blitt "det blir skrevet flere tekster" - altså ikke infinitivsformen skrive.

Perfektum partisipp som kan ha samsvarsbøyning i nynorsk, ja: Teksten vart skriven, tekstane vart skrivne - men ikke i tilfellet fra hovedinnlegget. (Dærsken, nå ble jeg minnet på hvor enkelt det er med bokmål!)


#5

zeppelin sa for siden:

Okei, tusen tusen takk! Blir skrive er altså rett i dette tilfellet.


#6

Toffskij sa for siden:

Fordi partisippet blir samsvarsbøyd etter det foreløpige subjektet «det», det får ikke flertallsbøying fra «tekstar».

For øvrig er vel den typen passiv som blir brukt der temmelig lite kosher nynorsk, jeg ville anbefalt omskriving til aktiv: «Undersøkingar har vist at elevane/kandidatane skriv langt fleire skjønnlitterære tekstar enn saktekstar til eksamen.»


#7

zeppelin sa for siden:

Eg ser det no Toffskij. Litt seint sidan eksamen allereie er levert, men eg får satsa på eg ikkje stryk av den grunn. :knegg:

Tusen takk for hjelpa uansett.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.