Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Når en pepperkakebaker, baker pepperbakerkaker...

#1

tink sa for siden:

Hjelp meg å finne ut hva som gikk feil:

Lørdag satte jeg i gang med tidenes pepperkakedeig. Jeg hadde handlet inn alt på torsdag, og satte stolt i gang med min aller første pepperkakedeig fra bunnen av.

Oppskriften er hentet fra Schakendas bakebok. Jeg fulgte oppskriften og rørte det hele sammen i kjøkkenmaskina. Det ble litt rørete, men jeg tenkte at natten over i kjøleskap ville gjøre susen.

Nuvel, etter drøye to døgn i kjøleskap er kliss en bedre beskrivelse enn deig. Og jeg har nå ikke mindre enn nesten 3 kg av dette velsmakende klisset. I går måtte jeg bare prøve å kjevle det ut. Ikke vellykket. Prøvde å kjevle rett på bakepapiret for å slippe å flytte kakene, men det gikk ikke an å få flyttet deigen rundt formene. Første brett ble stekt som ei hel stor kake. Neste brett, med formene i. Jeg har fortsatt 2,5 kg igjen så det går jo an å teste litt.

Så knadde jeg inn store mengder med mel, og fikk til slutt på et vis håndtert både kjevling og flytting av kaker/restdeig. I følge testkaninene er det såpass mye søtt og fett i disse kakene at de fortsatt smaker godt.

Oppskrifta er som følger:
500 g smør
600 g sukker 7,5 dl lys sirup
5 dl melk
10 ts kakao
10 ts kanel
2 ts kardemomme
3 ts nellik
2 ts natron
1250 g hvetemel

Rør alt sammen og la det stå kaldt til dagen etter.

Hvor er feilen, hos meg eller i bakeboka?

Jada, jeg har sett at det ikke er pepper i pepperkakene. :humre:


#2

Tangina sa for siden:

Synes det var pussig med all den melken. Her er oppskriften jeg brukte i år - den ble veldig god å jobbe med:

  • 250 gram sukker
  • 2 dl lys sirup
  • 1 ss kanel
  • ½ ss malt ingefær
  • ¼ ss nellik
  • 250 gram smør
  • 1 ss natron
  • 2 egg
  • 650-800 gram hvetemel

Her er det ikke noe væske annet enn det smeltede smøret med sukker og sirup og to egg.


#3

Blå sa for siden:

Din oppskrift har samme mengde mel, sukker og smør som min, men dobbelt så mye væske. Så min konklusjon er at det er for mye væske i oppskriften.


#4

Pingis sa for siden:

Min oppskrift ligner veldig på Tanginas, jeg har heller ikke noe melk i. Melmengden din ser jo veldig liten ut i forhold til all væska du har i.


#5

tink sa for siden:

Ok, ettersom jeg har store mengder deig i kjøleskapet akter jeg ikke å sette i gang med ny deig dette året. Vurderer å sende e-post til bakebokforfatteren. Kanskje han har et godt svar?


#6

tink sa for siden:

Smøret er ikke smeltet, bare knadd inn. Har det noe å si?
Det står sånn i oppskrifta altså, men da er det vel strengt tatt ikke væske, bare fett som burde stivne i kjøleskapet.


#7

Pingis sa for siden:

Men smøret i mi oppskrift blir jo også stivt i kjøleskapet, for så å tine litt opp når deigen blir håndtert og kjevla. Jeg ser ikke helt for meg at det skulle gått bra med et par-tre desiliter melk i tillegg.


#8

Spoon sa for siden:

Jeg brukte akkurat samme oppskrift her om dagen, men glemte melken. Min deig ble bra. :jupp: Ungene synes den var litt vanskelig å kjevle ut, men det synes jeg det ofte er med pepperkakedeig.


#9

konsulenten sa for siden:

Du ser ut til å ha glemt en kilo pepper. :nemlig:


#10

tink sa for siden:

:knegg:
Det måtte være noe.


#11

tink sa for siden:

Det som hadde stått i kjøleskap med ekstra mel, ble rimelig greit å jobbe med. Men den blir fort varm og klissete, så jeg måtte bruker fryseren som mellomlagring til resteslantene. Nå har jeg knadd opp en ny ladning til en annen dag jeg får trykketrang.

De er sprø og gode, kanskje bittelitt for tørre, men de går ihvertfall unna hos testkaninene. Når det lir mot jul får vi spe på med melis og godteripynt.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.