Lørdag satte jeg i gang med tidenes pepperkakedeig. Jeg hadde handlet inn alt på torsdag, og satte stolt i gang med min aller første pepperkakedeig fra bunnen av.
Oppskriften er hentet fra Schakendas bakebok. Jeg fulgte oppskriften og rørte det hele sammen i kjøkkenmaskina. Det ble litt rørete, men jeg tenkte at natten over i kjøleskap ville gjøre susen.
Nuvel, etter drøye to døgn i kjøleskap er kliss en bedre beskrivelse enn deig. Og jeg har nå ikke mindre enn nesten 3 kg av dette velsmakende klisset. I går måtte jeg bare prøve å kjevle det ut. Ikke vellykket. Prøvde å kjevle rett på bakepapiret for å slippe å flytte kakene, men det gikk ikke an å få flyttet deigen rundt formene. Første brett ble stekt som ei hel stor kake. Neste brett, med formene i. Jeg har fortsatt 2,5 kg igjen så det går jo an å teste litt.
Så knadde jeg inn store mengder med mel, og fikk til slutt på et vis håndtert både kjevling og flytting av kaker/restdeig. I følge testkaninene er det såpass mye søtt og fett i disse kakene at de fortsatt smaker godt.
Oppskrifta er som følger:
500 g smør
600 g sukker 7,5 dl lys sirup
5 dl melk
10 ts kakao
10 ts kanel
2 ts kardemomme
3 ts nellik
2 ts natron
1250 g hvetemel
Rør alt sammen og la det stå kaldt til dagen etter.
Hvor er feilen, hos meg eller i bakeboka?
Jada, jeg har sett at det ikke er pepper i pepperkakene. :humre:
Ok, ettersom jeg har store mengder deig i kjøleskapet akter jeg ikke å sette i gang med ny deig dette året. Vurderer å sende e-post til bakebokforfatteren. Kanskje han har et godt svar?
Smøret er ikke smeltet, bare knadd inn. Har det noe å si?
Det står sånn i oppskrifta altså, men da er det vel strengt tatt ikke væske, bare fett som burde stivne i kjøleskapet.
Men smøret i mi oppskrift blir jo også stivt i kjøleskapet, for så å tine litt opp når deigen blir håndtert og kjevla. Jeg ser ikke helt for meg at det skulle gått bra med et par-tre desiliter melk i tillegg.
Jeg brukte akkurat samme oppskrift her om dagen, men glemte melken. Min deig ble bra. :jupp: Ungene synes den var litt vanskelig å kjevle ut, men det synes jeg det ofte er med pepperkakedeig.
Det som hadde stått i kjøleskap med ekstra mel, ble rimelig greit å jobbe med. Men den blir fort varm og klissete, så jeg måtte bruker fryseren som mellomlagring til resteslantene. Nå har jeg knadd opp en ny ladning til en annen dag jeg får trykketrang.
De er sprø og gode, kanskje bittelitt for tørre, men de går ihvertfall unna hos testkaninene. Når det lir mot jul får vi spe på med melis og godteripynt.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.