Hei,Hvordan får man til å gifte seg uten at det koster skjorta?? Min forlovede er student,jeg er hjemmeværende,så økonomien er stram.
Vi ønsker oss ett bryllupp med familie og venner tilstede. Har tenkt litt på å ha spleisebryllup. At noen lager kaker,andre koldtbord etc. Er det dumt???
Det er vel ikke dumt, det er da en flott måte å gjøre det på. :) Selve giftingen er gratis, eller så godt som, og festen gjør man jo akkurat som man vil med. Dere kan jo ønske dere hjelp til selskapet i bryllupsgave, enten det er praktisk hjelp under festen, kakebaking, eller å ta med drikkevarer.
Hva med tapas? alle tar med en rett.
Så fordeler du kakebaking på frivillige.
Kanskje du kjenner noen som er ekstra flinke til å pynte kaker, så kan de lage en bryllupskake?
Her inne er det jo mange flotte oppskrifter på gode kaker som du kan ha i bunn.
Ring rundt på lokaler for å finne ett billig og greit lokale.
Band trengr du jo ikke. Hør om noen vil være DJ for kvelden, så lager du ett par CDer med utvalgt musikk.
Fri bar trenger du ikke. Alle tar med egen drikke.
Kjenner du noen som bor nær Svenskegrensen, så kan du jo få kjøpt litt billigere vin til maten der. ;)
Kjolen kan du kjøpe brukt.
Buketten kan du få laget som en vanlig bukett, altså ikke brudebukett. Da koster den mindre. Det gjorde min svigerinne.
Kjenner du noen som er glad i å fotografere? Dropp fotograf og ta amatør bilder. De kan bli like vellykkede og flotte dem, om fotografen vet litt hva h*n gjør.
Vi gjorde det, det viktigste for oss var å få gifte oss og ha en feste med familie og venner. Det første vi gjorde var å bestemme oss for å droppe den tradisjonelle oppskriften på bryllup, og bare gjøre det vi hadde lyst på. Vi var veldig fornøyde, og gjestene virket som de hadde det gøy. Noen tanter var nok litt mugne fordi det ikke var etter gammel oppskrift, men de aller fleste syntes nok det var morsommere enn vanlig.
Vi brukte for eksempel en av gjestene som tilfeldigvis er fotograf, til bildene.
Takkekort fikk vi på et lokalt trykkeri.
Kjolen min er en sommerkjole fra en vanlig klesbutikk, den kosta litt under 1000.
Vi plukka ville blomster og eføy til å dekorere med, og kjøpte inn noen store buketter med champagnefargede roser i tillegg.
Vi brukte metervare fra ikea som duker.
Vi laget all maten selv, og hadde koldtbord, og et par gryter med varmmat stående i buffeten. Masser av godt hjemmebakt brød, hvitløkssmør, urtesmør, salater og dressinger.
En tante som har kontor i Skottland annenhver uke, kjøpte fin maltwhisky det siste halvåret..
Til 60-70 gjester tror jeg vi endte opp med mellom 30 og 60 000 et sted, for alt.
Jeg synes ikke noe om spleisebryllup. Jeg er ikke tilhenger at andre skal betale for at man selv ønsker å gifte seg. :o
Det finnes mange billige lokaler (grendahus, ungdomshus o.l), maten trenger ikke koste skjorta om man lager sitt eget koldtbord, kaker kan man spørre familie om (det er det lengste jeg hadde gått ang. spleising), det kryr av billige, nydelige brudekjoler på www.finn.no, buketten kan være enkel og man kan droppe alkoholen. (Den koster!) Om dere har venner/familie som er flink til å ta bilder sparer dere fotografutgifter og levende musikk er oppskrytt. (Noen (venner/familie) har sikkert et bra anlegg og bra musikk?)
Jeg tok en ringerunde i god tid på forhånd, til nøye utvalgte slektninger og venner. Mange har jo en spesialitet de liker å få vist fram. Pappa ble stolt da jeg spurte om han kunne ta med en stor gryte av sin berømte bacalao. En tante som er frisør kom hjem til meg hos forloveren og ordnet hår og sminke på oss begge. (med blomster fra borddekorasjonene, roser og eføy) Mamma hjelper en venninne med å redigere en bok, i bytte fikk vi sju nybakte deilige brød. En annen tante har en kake hun får så mye skryt for..
Mitt inntrykk er at folk liker å bli litt involvert. Omtrent alle som var på denne festen gikk jo rundt med en følelse at det ble så vellykket akkurat takket være dem, og det er jo riktig også. Jeg tok det med i takkekortene også. "Tusen takk for bestikket vi fikk, og ikke minst, tusen takk for at dere hjalp med å plukke blomster på forhånd."
Å, da har jeg kanskje ikke tenkt så nyansert på begrepene. Jeg synes heller ikke gjestene skal betale for kalaset, altså. Men familie kan gjerne få hjelpe til med litt hver, de som har anledning.
Andre tips er å legge lapper med små og store "oppgaver" til noen av gjestene. En ryddeansvarlig, en skjenkeansvarlig, en skåleansvarlig osv, det skaper god stemning og sparer dere for serveringspersonale. Men passer selvsagt best til et bryllup som er litt uformelt i stilen.
Dere kan jo si at i stedet for gave så ønsker dere at de hjelper til med å
få til et bryllup, dvs. lage ett par retter til koldtbord, bake kaker, hjelpe til å dekke bord og lage borddekorasjon etc.
Vi gjorde det VELDIG rimelig, bare oss og ungene på Tinghuset!
(...men da fikk jo ikke venner og familie være med)
Hadde en fantastisk dag, reiste på bryllupsreise morgenen etter og brukte heller penger på oss selv egoister:knegg:
Vårt bryllup var ikke dyrt. Tror hele greia kom på rundt 20.000,-, men da kostet brudekjolen min (med sko, slør og undertøy) 10.000,-. Jeg hadde 2 mndr på meg og var gravid, så jeg tok egentlig bare den første og beste.
Jeg bakte 3 kaker selv, naboen bakte bryllupskaken i stedetfor presang (det var gaven vår fra henne) og jeg kjøpte 2 kaker på vanlig butikk (suksesskake og daimkake tror jeg, i frysedisken, de er jo gode). Ei venninne bakte også, og svigers bakte vel også en.
Vi hadde koldtbord, det kostet rundt 5000,- kroner. En venn var fotograf mot ei flaske god konjakk, og vi fikk leie lokale billig gjennom svigermor.
I dag hadde jeg fått det enda billigere, for vi hadde nettopp dåp og da laget jeg hele koldtbordet + 9 kaker selv! Brukte to dager, mye banning og svette, men det var verdt det.
Tja, jeg angret litt da jeg stod midt oppi det. :knegg: Men jeg elsker jo egentlig å bake og styre og stelle, så det gikk jo greit. Hadde barnefri hele lørdagen så jeg kunne bare stå og bake og styre. Fibi laget to gode salater også, og svigermor laget kjøttkaker med stekt løk.
Kakene var jo easy peasy, jeg elsker jo bakebaking. Det ble tre typer brownies, to typer ostekake, sjokoladekake, marsipankake, hvit sjokolademoussekake og et par til, + gelé. Koldtbordet bestod av blandt annet kjøttkaker med stekt løk, hjemmelagde falafler med hummus, røkelaks, eggerøre, tunfisksalat, rekesalat og potetsalat (laget av Fibi), kabarét med remuladesaus, forskjellig kjøttpålegg, vanlig ost, røkt Jarlsberg, brokkolipai og annet jeg ikke helt husker nå på stående fot. Jeg laget alt selv med unntak av ost og røkelaks og sånt, selvsagt (og de tre tingene som ble laget av Fibi og svigermor). :)
Jeg er heller ikke så begeistret for spleiselag. Heller ikke for å be gjestene rydde etter seg. Men det finnes jo en mellomting.
Vi fikk en del familie til å bake, en venninne tok bilder, en gjeng barndomsvenner serverte (og var med på festen etterpå), mammas venninne lagde nyyydelig bukett til meg med markblomster og tok hovedansvar for borddekorasjon. En venn stilte opp med bryllupsbil og naboer lånte bort rom til gjester som kom langveisfra. Jeg fikk intrykk av at de tok det som en selvfølge å få være delaktige i bryllupet og de ble glade for at vi spurte.
Vi hadde middag og fri bar. Alkoholen var hamstret inn over laang tid og mange små utenlandsturer. :ja:
Vi klarte faktisk å fiansiere HELE bryllupet på pengegavene vi fikk.
Bestilte inn tapas,
Billig lokale
Billig brudekjole 1800kr (mye salg akkurat nå)
Brudepike kjoler fra amazone.com
Jeg har en tråd her inne med mange tips. Det vi sparte mest på var at vi bare hadde alkohol til maten. Resten hadde gjestene med selv. Like vel har vi mye igjen. INGEN om var negativ og så heller det positive med at de selv kunne velge hva de ville drikke.
Ja, tapas er jo ofte dritdyrt å bestille, mye dyrere enn vanlig koldtbord. Jeg vurderte det i dåpen, men fant fort ut at catering-tapas = ruinert, så da bare laget jeg hele greia selv.
Jeg har vært i kurvbryllup. Fantastisk bryllup, rett og slett. Jeg hadde med meg 1 kg pærer og 1 kylling - til sammen ble det et herlig og overfylt koldtbord. Nær familie hadde ikke med noe, selvfølgelig. - Vi var 150 stykker.
Rett og slett det stiligste bryllupet jeg har vært i. Men, det krever mye organisering da - og hjelpsomme venner som kan stille opp som "koldtjomfruer" og sånn
Jeg hadde bare syntes det var kult å bli invitert i et spleisebryllup. Men så elsker jeg jo å lage kaker og mat da. Og tenk DET koldtbordet da, når alle har med seg noe. Namme!
Det kommer nok litt an på hvor mange gjester du ønsker? Jeg har vært i flere bryllup med buffet/tapas/koldtbord/kurvløsning, og det har vært kjempefint. Nære venner og familie har laget en rett hver, eller bakt en kake. Venner med spesielt talent har stilt opp som fotograf, kjole har enten blitt kjøpt brukt eller bruden har hatt penkjole fra "vanlig" butikk. Blomster kan ordnes rimelig, de fineste brudebukettene jeg har sett har bare vært enkle calaliljer bundet sammen med silkebånd eller lignende. Venner/venninner med dekoratørevner har ordnet bord/dekorasjoner/blomster.
Alternativet er jo å ha et lite bryllup med nærmeste familie og forlovere/venner?
Hvis dere begynner å tenke på bryllup nå, så start allerede bearbeiding av venner og familie. Si at dere har tenkt å gifte dere, men har ikke råd til å holde alt selv. Hvis ikke må dere ta et rolig bryllup med bare de aller nærmeste. Spør hvordan de stiller seg til å stille opp med noe til koldt-/kakebordet. Hvis de blir spurt god tid på forhånd, så tror jeg det vil gå helt greit.:) De vet jo hvilken situasjon dere er i, og jeg er sikker på at de ønsker å feire dagen sammen med dere. Lykke til!
NB! Ville hatt skikkelig fotograf. (Ønsk hos foreldre) Jeg er veldig glad for at vi hadde det. Har hørt om andre som har "venner" som fotografer med mer eller mindre ok resultat. Bilder er jo tross alt minner for livet.
Vi var 30, maten kom på 5000 og da hadde vi mer enn nok til nattmat og.
bestilte en blanding mellom tapas og koltbord. Sånn at alle fikk noe de likte.
greske kjøttboller med tomatconcassè
hvitløkstekte Scampi på spyd
spansk chorizopølse
Vietnamesiske vårruller med chilisaus
Potetsalat av Rosewaldpoteter
og Aoli. Ikke store utvalget, men falt kjempegod i smak hos alle.
og så hadde vi :
Røkelaks med eggerøre
Kokt skinke med italiensk salat
Svinestek med surkål
Og et par andre retter mener jeg og. Kunne jo valgt ganske dyre tapas retter istedenfor koldtbord rettene. Men vi valgte det VI likte best. Rett og slett.