Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hertuginnen med morgenkvalme

#1

Storm sa for siden:

"Hertuginnen har vært innlagt på sykehus i noen dager med morgenkvalme, og fått ernæring intravenøst" hører jeg på nyhetene. Det spørs om hun ikke har vært litt kvalm resten av døgnet også, ikke bare om morgenen. :snill:

Hvorfor er så mange journalister så kunnskapsløse? Nesten alltid når jeg leser om ting jeg selv har greie på ("morgenkvalme" f.eks.), blir jeg frustrert over alle feilene, forvrengningene og de upresise formuleringene. Jeg antar det er like ille innenfor alle de områdene der jeg ikke har noe særlig kunnskap, ergo kan jeg jo ikke stole på noe de skriver! Hvorfor har ikke økonomijournalister økonomiutdannelse? Helsejournalister helsefaglig utdannelse?

:gaah:


#2

Inagh sa for siden:

Akkurat det har irritert meg og. Man blir ikke innlagt pga morgenkvalme. :mumle:


#3

Harriet Vane sa for siden:

Ja, det er kjempeirriterende. :mumle:

Jeg håper de råder henne til te på sengen og tørre kjeks. :snill:


#4

rine sa for siden:

Ja, jeg reagerte også på det, og tenker at det nok var mer enn morgenkvalme. All sympati fra en som var kvalm 24 timer i døgnet i fire måneder, men likevel ikke hadde sånn skikkelig hyperhvadetnåheter.


#5

Niobe sa for siden:

Det er vel mange som hadde ramlet av lasset om de hadde skrevet "hyperemesis gravidarum", og den folkelige betegnelsen i GB er vel "severe morning sickness". De oversetter vel direkte.


#6

Input sa for siden:

Jeg leste også om den ekstreme morgenkvalmen, og ble litt oppgitt. De kunne jo skrevet svangskapskvalme, de trenger ikke skrive hyperemesis liksom.


#7

Storm sa for siden:

Ja, nettopp, det er poenget mitt, de oversetter sikkert bare direkte. Kan man ikke la noen med helsefaglig utdannelse skrive om folks sykdom? Alvorlig svangerskapskvalme er et beskrivende norsk uttrykk, morning sickness og morgenkvalme er upresist uansett språk.


#8

Kims sa for siden:

Nå har ikke jeg lest så mye om Kate og sykehusinnleggelsen, men i det jeg har lest har de skrevet alvorlig svangerskapskvalme/hyperemesis gravidarum. For eksempel her og her.


#9

Dixie Diner sa for siden:

Er ikke morgenkvalme er skikkelig utdatert ord? Hvordan oppstod egentlig det ordt? For har man svangerskapskvalme, er man jo ikke bare kvalm om morgenen? Jeg var aldri kvalm spesielt om morgenen, heller utover dagen.


#10

Mjau sa for siden:

Jeg tenker mer på hvor alvorlig denne svangerskapskvalmen må være hos de kongelige før innleggelse. Sånn i forhold til oss vanlige dødelige.

Jeg ønsker å være snill og grei og sånn, men jeg vet at jeg så ikke slik ut, og smilte ikke så avslappet da jeg kom ut av sykehuset de fire,fem gangene jeg ble utskrevet mens jeg hadde hyperkvalmen min. Da var stilen mer skjelvende knær, grågrønt fjes, store gamle joggebukser og bustehår. Ikke hadde jeg hatt krefter til å sitte oppreist lenge nok til å blitt fikset opp så fint heller.

Men mulig hun er heldigere med medisinering og diverse annet enn det jeg var altså. Jeg håper hun slipper å plages lenge med kvalmen. Det var helt forferdelig, både å være kvalm, og være bekymret for om det man puttet i seg for å overleve kvalmen påvirket barnet. :nemlig:


#11

Storm sa for siden:

Her står det morgenkvalme, de sa morgenkvalme på nrk.


#12

skyfri sa for siden:

Ugh, hun har iallefall min dypeste medfølelse, selv om journalistene oversetter så irriterende feil. Hilsen "innlagt i ukesvis fra uke 8, og som mange sykepleiere på et av landets største sykehus ikke hadde sett maken til". Det var en forferdelig tid.


#13

Input sa for siden:

Mjau: Du må huske på at hun har folk som sminker henne, og hun har mye, mye, mye erfaring i å smile pent og se godt ut selv på dager hun helst vil være i fred.


#14

Storm sa for siden:

Hun har min fulle sympati, stakkars, det er grusomt å være så kvalm og sikkert ikke så gøy å måtte ut med graviditeten så tidlig heller. At hun klarer å se såpass fresh ut på vei ut fra sykehuset er ikke så rart, synes jeg. Hun har fått intranvenøs ernæring, sikkert kvalmestillende medisiner, og med litt sminke, fønet hår og pent antrekk klarer nok de fleste å ta seg sammen i fem minutter før man fortsetter spyingen.


#15

Kims sa for siden:

Ja, jeg har jo ut fra de første innleggene forstått at det av noen har blitt omtalt som morgenkvalme. Det var ikke sånn at jeg ikke trodde på dere. :knegg: Ville bare få fram at det ikke er alle som skriver morgenkvalme.


#16

Adrienne sa for siden:

Sånne feil irriterer meg også. :gaah: Da jeg var sykemeldt på grunn av alvorlig svangerskapskvalme så fikk jeg spørsmål om hvorfor jeg var sykemeldt hele dagen når jeg bare var kvalm om morgenen. Jeg må ha sett ganske :confused: ut, for jeg forstod virkelig ikke spørsmålet, helt til vedkommende la til at det var jo morgenkvalme jeg hadde. :knegg: HG er noe helt annet enn litt uggen på morgenen, gitt.


#17

Storm sa for siden:

Neida, det er det sikkert ikke. Men generelt er jeg altså veldig frustrert over kunnskapsnivået hos norske journalister. Det viktigste er å gå en god story, og da mister man nyanser og fremstillingen av saken kan bli helt forvrengt, ispedd mange faktafeil.


#18

Candy Darling sa for siden:

Hver gang jeg leser om helse og legemidler i norske aviser, tenker jeg på alt jeg leser om ting jeg ikke kan. Og blir ganske bekymret.

:ikke imponert:


#19

Erica sa for siden:

Jeg er mor til en diabetiker, og noe av det som frustrerer meg er alle overskriftene i aviser og ukeblader hvor de ikke spesifiserer mellom diabetes 2 og diabetes 1 som er 2 vidt forskjellige sykdommer. De kommer med tips og råd for hvordan unngå å få diabetes for eksempel. Det er faktisk sånn at det er ikke mulig å gjøre noe for å unngå å få diabetes 1, så det hadde vært fint om de kunne spesifisere at det gjaldt diabetes 2. Slike saker er det stadig, og jeg syns det er ille at journalister gjør så lite research før de skriver en sak.


#20

Niobe sa for siden:

Jeg har det på samme måte med hjertesykdom. Min hjertesykdom er genetisk, så hverken trening, kosthold eller hva-har-du kunne reddet meg.


#21

Erica sa for siden:

Det er sikkert mange ting hvor de er for lite nøyaktige og spesifikke, jeg syns det er veldig uprofesjonelt.


#22

Njulaif sa for siden:

Å gud, som jeg angrer på at jeg leste denne tråden. :( Det var så fint når jeg bare hadde hørt om "morgenkvalme". Hoff! Hun har min sterkeste sympati, stakkars dama. Og der andre og, med alt dere har gjennomgått. Håper jeg slipper det der, i det minste, når jeg nå en h... gang blir gravid og det holder seg der.


#23

Joika sa for siden:

Begrepet morgenkvalme er blir en fornærmende undervurdering av det hele i dette tilfellet. Utrolig at de kan skrive det egentlig. Ingen blir vel innlagt på sykehus om de er litt kvalme på morgenen. :sur:


#24

Toffskij sa for siden:

Alt de skriver om ting jeg kan noe om, er også feil. :knegg:


#25

Candy Darling sa for siden:

Min gode kompis som jobber i Telenor, sier akkurat det samme om sitt fagområde. :skeptisk:


#26

Maverick sa for siden:

De skriver feil om alt jeg kan noe om også. :jupp:


#27

Inagh sa for siden:

Akk ja, det er ikke spesielt hyggelig for en barnehagepedagog med spesialfelt: småbarn 1-3 år, å lese side opp og side ned i Dagbladet om hvor ødeleggende det er for små mennesker å gå i barnehage heller. :knegg:


#28

Callisto sa for siden:

Jeg fikk sms fra sjefen min om jeg kunne komme inn å jobbe om ettermiddagen siden jeg var morgenkvalm! :gaah: Hadde hyperemesis og sjefen jeg hadde da fant seg ikke helt i det siden hun hadde jo vært så frisk og rask da hun var gravid! Og man ble jo ikke så kvalm liksom!

Har irritert meg over disse overskriftene jeg også! Morgenkvalme liksom?? Tror ikke hun hadde trengt behandling hvis hun var i fin form resten av dagen! :knegg:


#29

Fløyel sa for siden:

Sykepleieren som fikk tulle telefonen fra de australske radioreporterene har tatt livet sitt. Så utrolig trist og tragisk. :(


#30

Storm sa for siden:

Å herregud ... Så forferdelig.


#31

Appelsin sa for siden:

Så utrolig tragisk med sykepleieren. :(

Ja, morgenkvalme er veldig upresist og "alvorlig morgenkvalme" blir jo et idiotisk uttrykk, for hvem kan vel bli alvorlig syk om kvalmen går over når morgenen tar slutt liksom. :himle:
Jeg får vondt av alle som sliter med alvorlig svangerskapskvalme. Det er jo helt grusomt rett og slett,
og "på bedringens vei" er vel også et temmelig relativt begrep tidlig i svangerskapet.
Mvh innlagt x flere selv.


#32

meisje sa for siden:

Ja Morgenkvalme er et lite dekkende begrep. Jeg leser at det kan være farlig, like greit at jeg ikke visste da det stod på som verst. Og greit å se at også kongelige må tenke som meg, det er umulig å holde hemmelig når formen er slik.


#33

Dixie Diner sa for siden:

Jeg skjønner ikke helt dette med sykepleieren. Det er vel ikke bekreftet at hun tok sitt eget liv? Og hun ga vel ikke ut noen opplysninger, det står jo at hun satte over telefonen til sine kolleger med en gang radiovertene hadde presentert seg?
Men skal ikke spekulere, det er vel for tidlig å vite noe konkret uansett. Utrolig tragisk.


#34

Skremmern sa for siden:

Jeg også. Jeg var kvalm i ett av mine fire svangerskap, men aldri om morgenen.


#35

Bluen sa for siden:

... og nå skriver selvfølgelig Se & Hør at hertuginnen venter tvillinger.


#36

Minerva sa for siden:

Lager en tråd om det jeg lurte på.


#37

Ine sa for siden:

Hvordan avgjør de i så fall hvem som blir først i arverekkefølgen?


#38

Bluen sa for siden:

Det må vel være det barnet som kommer ut først, det da, rett og slett. :vetikke:


#39

Lhi-My sa for siden:

Det er vel ikke vanskeligere å avgjøre det enn å avgjøre odelsrekkefølge hos tvillinger. De kommer jo ikke ut av magen samtidig, så da blir den som kommer ut først, den første i arverekkefølgen. Mine tvillinger er født med keisersnitt, men den ene ble dratt ut ca 1 minutt før den andre, og dermed er hun tvilling 1 og "eldst".


#40

Kahlan sa for siden:

Jeg lurer på hvem som er den heldige da? Den som "vinner kongerike" eller den som er minutter unna og slipper :hmm:


#41

Darth sa for siden:

Jeg hadde gitt halve armen for å bli toern hvis valget sto mellom en og to. Toern er priviligert, men har liten plikt. Enern misunner jeg ikke.


#42

Madicken sa for siden:

Siden hun plages med "ekstrem morgenkvalme", hvilket kan være et tegn på tvillinger. Eller ikke. :rolleyes:


#43

Kahlan sa for siden:

Ikke sant. Men tenkt deg de to krangle om hva som er "uhuurettferdig" :humre:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.