Jeg tenkte det kunne være nyttig å samle kunnskap om- og erfaring med søtningsmidler i en og samme tråd.
Jeg ønsker å redusere på sukkerforbruket, men jeg ønsker ikke å bruke søtningsmidler som er skadelige for kroppen. Aspartam reagerer jeg negativt på og det samme med malitol.
Stemmer det at Sukrin, Stevia og Tagatesse er søtningsmidler som ikke er skadelige for kroppen (brukt i anstendige mengder)? Hva med Cocosa-sukker?
Hvordan skal man beregne mengde når man erstatter det med sukker? Stemmer det at Sukrin og Cocosa-sukker brukes i samme mengde som sukker? Mengden stevia i sukkerform skal være 1/5 av sukkermengden står det på pakken. Men hva med Tagatesse?
Er det noen av disse stoffene som anses som sunnere enn andre? Og hvilken erfaring har dere mtp smak og bruk til ulike formål?
Mange spørsmål fra meg som er litt novise på omradet! Håper vi kan bruke denne tråden til å dele kunnskap og erfaringer. Jeg hadde tenkt jeg skulle prøve å lage marsipan med en blanding av Cocosa-sukker og Stevia senere i dag. Jeg rapporterer om produktet når det er ferdig. :jupp:
Stevia har jeg stor tiltro til, det gjelder bare å bruke det i riktig mengde. Jeg har ikke prøvd det i pulverform enda, og altså ikke bakt med det, men har brukt endel flytende dråper med karamell- eller vaniljesmak, og en med bærsmak (godt i iskaldt vann).
Jeg bør også bli flinkere til å erstatte vanlig sukker med kokossukker, det syns jeg er spennende og vil gjerne lære mer om. Jeg har en nesten ubrukt pakke i skuffen.
420 g finmalte mandler
2 ss Cocosa sukker
2 ss Steviosa sukker
3 eggehviter
1 ss cognac (kan sløyfes)
Jeg hadde ikke i cognac i massen fordi jeg fylte marsipankulene med cognacmarinerte rosiner. Også trakk jeg kulene med 70% sjokolade smeltet sammen med litt Cocosa Virgin.
Smaken ble god, men marsipanen var for tørr. Noen som har noen tips til forbedring? Hadde det hjulpet med cognac i massen? Mer eggehvite? massen blir vel ikke like seig som vanlig marsipan fordi det ikke er melis i, kanskje?
Jeg fant oppskriften på dette nettstedet. Mange fine oppskrifter med søtningsmiddel, og også gluten- og melkefri mat.
Jeg er nyfrelst på kokossukker, har det fra Cocosa nå. Det er supergodt, og så langt veldig bra i baking. Jeg brukte en del Sukrin før, men har blitt lei av smaken og konsistensen, og synes jeg blir litt uggen av den. Steviosa og Tagatasse og hva det nå heter har jeg ikke testet enda, stort sett bare kutter jeg sukker og erstatninger og søter med vanilje og andre ting.
Jeg brukte en del Stevia i USA, men nå når det har kommet il Norge å syns jeg ikke det smaker like bra her. Jeg har kun prøvd suketter i Norge så det er kanskje problemet?
Barna mine får økologisk lønnesirup, rå ufiltrert honning og kokossukker. Selv bruker jeg stort sett bare stevia. En periode brukte jeg yaconsirup under tvil men nå er jeg blitt overbevist om at det ikke bra. Det har mye fritt fruktose, i likhet med agavesirup som kanskje er mer kjent. Det er belastende for leveren så jeg kommer ikke til å bruke det mer. Tagatesse er en blanding av flere ting, mest tagatose - som jeg slettes ikke er overbevist om (minner jo om fruktose. :hmm: ) Det inneholder også litt sucralose, om enn lite (samme kunstige greiene som i Splenda). Jeg er ikke overbevist om Sukrin heller, jeg. Har lest ganske mye om dette temaet, og det er noe galt med de fleste søtningsmidler. Ikke minst med raffinert sukker, bare så det også er nevnt. :skeptisk:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.