Vi har tenkt å kjøpe en varm dyne til attenåringen i julegave, og jeg har trodd at at dundyne er en dundyne er en dundyne. Men da jeg var på Princess i dag for å kjøpe dundyne på tilbud til 999, kom det frem at den var regnet som helårsdyne. Jenta som jobbet der sa "den er ikke sååååå varm, altså. Skal dere ha en skikkelig tykk vinterdyne, må dere kjøpe denne til 1899". Den dynen så veldig tykk og god og varm ut, men siden det var dobbel pris av hva vi hadde forventet, la vi det på is.
Vi ønsker å gi attenåringen en dyne som både ser varm ut (ergo = tykk) og ER varm. Må vi da opp i den nette sum av 1899 kroner, altså? :tullerdunisse:
Det kommer an på hvor kaldt han har det på soverommet, om han er en person som fryser lett eller generelt er ganske varm. Det er mange som ikke trenger de tykkelse vinterdynene. Ellers er det ofte tilbud på dyner rundt omkring, så det går an å få en dyr litt billigere.
Jeg er vant til at de dundynene jeg virkelig vil ha, koster 2-3000 kroner når de ikke er på salg.
Jeg foretrekker dyner med rent gåsedun som fyll, og med god bæreevne. (Bæreevne angis i tall, og jo lavere tall, jo bedre.)
Generelt sett er dyner med rent gåsedun bedre enn dyner med blanding av gås og and, og dyner med bare dun er bedre enn de med en blanding av dun og fjær igjen.
Det er ikke nødvendigvis sammenheng mellom "tykk" og varm altså. Den beste dynen vi har, er også den letteste. Den tyngste dundynen, er også den dårligste (og består av en blanding mellom fjær og dun).
Hvis det er skikkelig varm vinterdyne dere skal ha, må dere nok minst opp i 1899 tenker jeg. Men det kommer an på personen og soverommet. Våre vinterdundyner kostet 2000 på salg, de er veldig gode.
Alt det Teo sa. Min gåsedundyne fikk jeg heldigvis på salg. Full pris er 3000. Det er den verdt og når den må byttes ut kjøper jeg tilsvarende. Banna bein. Salg eller ikke.
Høyere tall= bedre bæreevne.
Er han skikkelig fryser ville jeg valgt en vinterdyne og ikke en helårsdyne.
Dynene vi har koster 4000.- kroner når de ikke er på salg. Lette som fjær og varme.
Min dyne er helt fantastisk. Det er en fluffy dundyne fra Høie. Den er tykk og varm, men akkurat passe lett, og legger seg behagelig rundt kroppen. Jeg tror den kostet rett over 2000 kr til veldig god salgspris.
Jeg fikk en deilig dundyne til jul for mange år siden. De er ikke så tykk, er lett, men holder meg mer enn varm nok stort sett. Jeg sover med åpent vindu, også i forrige uke da vi hadde minus 12.
Skiftet sengetøy i dag og sjekket da dynen. Den har bæreevne 12.
Også enig med Teo!
Jeg har en dobbel dundyne (skilt vøttø) og den kostet som nevnt over her en helt avsindig pris for noen år siden. Men så varm! Og noe av det letteste jeg har kjent, faktisk så lett at det var vanskelig å bli vant til den i begynnelsen. Men den er så deilig og stor og god.
Men jeg tror ikke det er gåsedun? Hm :gruble: Hva slags annet -dun kan det være?
Vi har også norgesdyna fra hansen og dysvik, men aldri om jeg kunne brukt den om sommeren, den er altfor varm. Den er veldig god på vinteren, fungerte ypperlig med vinduet på vidt gap i 11 minus forrige uke. Dynene på hansen og dysvik er rimeligere enn de på princess.
Jeg har vinterdyne i 10-12, den er veldig god. Jeg synes ofte dyner i bæreevne 10 eller lavere er tunge, stive og ikke bra nok. Mannen har lik bæreevne som meg i sommerdyne, men i en rimeligere variant. Den knirker. :gal: Ytterstoffet er ikke like mykt og lager "masse bråk". Det er altså ikke bare fyllet som betyr noe.
Dersom du kjøper en 220 cm lang dyne vil han ha dyne i mange år selv om den er dyr. Hvis han er en frossenpinn vil han sette pris på en god dyne, vil jeg tro.
Aner ikke jeg. men har en dundyne som er 220 lang som jeg har hatt siden en gang på 90 tallet. Fortsatt er den super på vinterstid. Har blitt vasket mange ganger på ullvask og tromlet med tennisballer.
Den er fyllt med gåsedun og fjær. Bæreevne 10 står det på den.
Snoker litt her i tråden selv for tips for lillebror er en frysepinn og vil ha dundyne.
Jeg vet ikke hva slags dyne jeg har. Det vil si, jeg vet ikke hvilken sesong den er laget for. Noen som kan synse? Den er kjøpt på Madrassmesteren, kostet 2000 til halv pris, har en god bæreevne (husker ikke tallet), husker ikke innholdet, men det er ihvertfall gåsedun i den, den er relativt tykk selv om den er lett og funker like godt sommer som vinter. Jeg tror, men husker ikke, at den er fra Høie. Den er 220 cm lang. Hva har jeg?
Vi har forøvrig 2.20 lange gåsedundyner vi kjøpte på salg på en butikk som jeg tror heter Tornerose på Beggestua. Nydelige varme dyner som har holdt seg godt i ti år. Mener de kostet et par tusen hver på salg. Verdt hver krone.
Jeg har sommerdundyne også, den er florlett og tynn og likevel lun. Kostet drøyt 500 på halv pris. Mannen mener den kan brukes hele året, jeg kan nesten bruke vinterdyna hele året. Men bare nesten.
Jeg har også sommerdundyne, men den kan absolutt ikke brukes hele året. Den er superlett og fluffy, og veldig sval og god. Jeg tror jeg bealte 11-1200 for den i sin tid. Verdt hver krone. :hjerter:
Jeg har tjukke supervarme dundyner som er 155x220 og de ekstra 15 cm i bredden er geniale. Dynene er fyllt med andedun og er nydelige å sove med. De er kjøpt i Tyskland.
Kjæresten har dundyner fra Høie kjøpt nå nylig. Mener han betalte ca 3000 pr stk, men er ikke sikker. De er også gode.
Jeg har sommerdundyner fra Kid til 300 kr stk. De funker veldig bra de korte ukene vi liksom har sommer.
Høyt ISO tall = god kvalitet på dun og bra bæreevne. Våre har ISO 12, mener vi betalte rundt 2.500,- pr dyne. Se også hvordan kanalene i dyna er sydd, irriterende med dundyner hvor all dunen ligger i bunnen hver morgen og må ristes opp til stadighet.
Vi bruker samme dyne året rundt, selv når det er tropenetter.
Jeg har alltid sverget til dundyne og liker det mye bedre enn fiberdyner. Jeg tror heller ikke at alle har det og tror ikke at det er det eneste som er saliggjørende for alle heller, men som Fjonka sier: det er jo logisk at de som svarer i tråden har dundyne da.
Er jo veeeeldig spesielt å ikke ha dyndune, da. :overlegen: Men jeg kjenner en som kjenner en som ikke har dyndune, og han skal visstnok være veldig grei, assa. :)
Jeg kjøpte meg dundyne for noen år siden, ganske dyr sådan. (Husker ikke merket.) Jeg synes den er for tykk og stor og at den liksom blir liggende "oppå" meg og er vanskelig å få til å omslutte kroppen. Er faktisk ikke så forøyd. :niks:
Jeg har tykt sengeteppe og et laken i et eller annet stoff som bare er helt fantastisk. :hjerter: og fryser ikke selv om jeg har ca 10-12 grader på soverommet. Dundyne hadde tatt knekken på meg.
Bruker selv en enkel sommerdun dyne fra Bergen dun. Som koster ca 500,- for 140x220.
Og på kaldere netter, så bruker jeg Antarktis også kalt Artic. Toppmodellen til Bergen Dun. Den ligger på ca 2000,- pr 140x220. Bæreevne 11. Og i denne er det brukt moskusdun. Dette er mye større og luftigere dun.
Her er noen tips ang kjøp av ny dyne:
Hvilken dyne skal jeg velge?
Det er viktig å ikke sove for varmt, eller for kaldt. Derfor skal du vurdere om du ofte fryser, eller om det alltid er for varmt under dynen.
Er det sommer eller vinter? Sover du med åpent vindu? Osv.
Deretter er det viktig at dynen er 30cm lengere enn deg, og minst 30cm bredere enn ditt brystmål.
Sover du med dobbeldyne, bør den være minst like bred som sengen din.
Bæreevnen på dynen angir kvaliteten, og dunenes evne til å isolere.
Jo høyere bæreevne, jo bedre kvalitet. Du kan derfor godt ha en dyne med en liten mengde dun, med høy bæreevne, som varmer mye bedre enn en dyne med lav bæreevne og en stor mengde fyll.
Ut fra et "dyrevelferdisk" synspunkt er det fint at ikke alle velger dundyner. En dundyne inneholder dun fra ca 75 gjess. De fleste blir plukket mens gjessene er levende. Det har blitt beskrevet som tortur av dyrleger.