Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Er dette glutenfritt?

#1

Odelia sa for siden:

Skal bake pizza (eller aller helst pizzahorn/innebakt pizza, men forstår at det kan bli vanskelig) til en cøliaker og har kjøpt en glutenfri grov melblanding fra Toro, men i innholdsdeklarasjonen står det: Maisstivelse, hvetestivelse (maks. 20 ppm gluten), bokhvetemel, risbakemel, osv. Er denne da glutenfri? Hva er annerledes når det gjelder å bake med glutenfri melblanding? Må jeg beregne lenger steketid? Hva med heving? (Noen som har oppskrift på pizzabunn til denne melblandingen? :blafre: )

Hvilke andre betegnelser enn hvetemel kan inneholde gluten? Da jeg googlet fikk jeg opp at glukose kan skjule gluten, stemmer dette? Hva med glukose sirup? Har handlet inn godterier til godteposene og passet da på å ta de sortene det ikke stod "Obs! Kan inneholde spor av gluten" på (det gjorde det nemlig på en del av de andre artiklene av samme merket).

Stemmer det også at Toro langpannekake (sjokolade) er glutenfri (det står at den er laget av glutenfrie råvarer)? Og kan jeg trygt bruke
-smør
-melis
-vaniljesukker
-kakao
(kjøper nye ingredienser slik at jeg er sikker på at det ikke er forurenset av hvetemel fra tidligere bakinger) i glasuren?

Beklager teite spørsmål, men dette med å luke ut potensielle glutenholdige varer under andre navn enn hvetemel er jeg særdeles dårlig på :o


#2

ingling sa for siden:

Glutenfrie produkter inneholder ofte hvetestivelse, og mange som har cøliaki eller glutenintoleranse tåler det. Noen kan imidlertid ha intoleranse også mot hvetestivelse, så sjekk det med den du baker til.

Listen over ting du nevner her er helt grei, og Toro sin langpannekake er glutenfri (men har hvetestivelse, så igjen, sjekk den biten). Et tips hvis du skal ha melblandinger eller produkter uten hvetestivelse er at de ofte er merket med "Naturlig glutenfri".


#3

Odelia sa for siden:

Takk skal du ha! Da skal jeg sjekke vedrørende hvetestivelsen :)


#4

Pia sa for siden:

"kan inneholde spor av gluten" er det vel mange som tåler? Det betyr bare at det er laget på samme fabrikk som glutenholdige ting tror jeg.


#5

Odelia sa for siden:

Ja, jeg leste det, men jeg turde ikke å ta sjansen :sparke: Spesielt ikke når jeg fant et bra utvalgt uten den anmerkningen.


#6

Flubby sa for siden:

Jeg ble temmelig overrasket da jeg skulle bake kake til ei jente med cøliaki, og mammaen hennes ba meg sjekke kakepynten. Det viser seg at mye strøssel og fargede kuler osv inneholder gluten. Trodde det var laget av stort sett sukker jeg, men så feil kan man ta.


#7

Odelia sa for siden:

Uff, ja, det er mye som inneholder gluten har jeg sett nå etter at jeg begynte å se etter det. Måtte sjekke krydderet også, og fant noe som heter mononatriumglutamat i det ene og ble ikke sikker da jeg googlet det så det droppet jeg.

På jentekaken (hun som har cøliaki er invitert til Vesla sitt bursdagsbord) blir det bare glasur og glutenfri pynt. Pjokken har ønsket seg Kvikk Lunsjkake så den må bli på guttebordet.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.