Jeg er valgt som SU-representant i en nystartet bhg. Problemet er at ingen helt vet som skjer etter at representantene er valgt, tror jeg :knegg: Hvem skal innkalle til det første møtet, f.eks., og hvilke saker er aktuelt å ta opp da? Jeg vet at det skal sitte foreldrerepresentanter og ansatterepresentanter i SU, og at bhg-eier skal få tilbud om å delta. Men skal bhgs styrer sitte der, eller er det valgfritt?
Jeg tenker at første initiativ til møte bør komme fra bhg, ettersom de er den profesjonelle part, men jeg mistenker at de ikke har all verdens erfaring med SU, de heller. Jeg vet at de er utålmodige etter å få årsplanen behandlet (og godkjent) i SU, det er for så vidt vi også, men hvordan går vi fram for å få i gang et funksjonelt samarbeidsutvalg som kan håndtere denne type saker? Jeg antar at vi må ha et konstitueringsmøte først, men da må noen ta initiativ til det. Kan jeg eller hvilken som helst av de valgte medlemmene gjøre det? Og kan hvem som helst av medlemmene velges som leder av SU?
Hos oss er det slik at styrer (rektor på skolene) er med i SU som sekretær, og tar ansvar for innkallinger, referater o.l. Leder styrer møtene, og setter opp dagsorden sammen med sekretær.
Jeg tror egentlig styrer hadde forstått det slik at SU bare var de tre valgte foreldrerepresentantene. Jeg sa at de ansatte også skulle være representert, og da fikk jeg tre navn. I stad ringte en av dem og lurte på om vi kunne se på årsplanen denne uka. Jaja.
SU skal være likt representert fra bhg og foreldre. I tillegg, om den er kommunal, bruker også en politiker være representert (eier).
Styrer har ikke stemmerett.
Samarbeidsutvalget skal være rådgivende, kontaktskapende og samordnende organ. Samarbeidsutvalget består av foreldre/foresatte og ansatte i barnehagen, slik at hver gruppe er likt representert. Barnehagens eier kan delta etter eget ønske, men ikke med flere representanter enn hver av de andre gruppene.
Barnehageeieren skal sørge for at saker av viktighet forelegges foreldrerådet og samarbeidsutvalget.
Saker av viktighet, som samarbeidsutvalget skal ha seg forelagt: forslag til budsjett, driftsendringer, arealutnyttelse mv.
Samarbeidsutvalget skal påpeke overfor eier og kan melde i fra til tilsynsmyndigheten (barnehagedirektøren) dersom barnehagen ikke drives innenfor de rammene som settes av gjeldende lover, forskrifter, barnehagens vedtekter og barnehagens budsjett.
Samarbeidsutvalgets rolle bør derfor være et internt tilsynsorgan for barnehagen. Dette vil bidra til kvalitetssikring av virksomheten
Om styrer definerer seg som eiers representant, MÅ hun ikke være med. Men man skulle tro at det var veldig lurt da.
Ja, jeg ser ikke noe i lovteksten eller noe annet sted som sier at hun skal være med. Da må hun jo nesten velge det selv, selv om jeg er enig i at det hadde vært lurt for alle parter.