Nenne sa for siden:
Jeg skrev om disse to oppskriftene etter min farmor i dagens kalenderluke og ble spurt om å dele oppskriften. Strengt tatt er vel dette familiehemmeligheter, men siden alle fortjener noe skikkelig godt til jul, skal jeg dele dem allikevel.
Pepperkaker (eller sirupssnipper om du vil)
350 gram smør (ikke margarin!)
350 gram sirup
350 gram sukker
1/2 liter kremfløte
1 ts pepper
1 ts nellik
1 ts ingefær
1 ts kanel
2 ts bakepulver
1 kg mel
Sirup, sukker, smør, fløte og krydder kokes opp og røres deretter med 750 gram mel til en fast deig. Når deigen er helt avkjølt, den må virkelig ha blitt kald, tilsettes så 125 gram mel som er godt blandet med bakepulveret. Deigen settes kaldt over natten. Resten av melet brukes til utbaking.
Ta litt og litt deig ut av kjøleskapet og lag tynne pepperkaker eller sirupsnipper. Stek ved 175 grader i 6-8 minutter. Deigen blir fort klissete, så legg det som er til overs etter hver utkjevling tilbake i kjøleskapet. Dette er en stor deig.
Medisterkaker:
1 kg medisterdeig
1 kg karbonadedeig
3 ts salt
1 1/2 ss buljongpulver
3 dl helmelk, kokt og avkjølt
1 liten ts pepper
1/2 ts kardemomme
1 ts ingefær
1/2 ts paprikapulver
1/4 ts muskatnøtt
3 toppede ss hvetemel
2 toppede ss potetmel
1 stor ts bakepulver
4 egg
3 kavringer, knust
1 god neve havregryn
Bland romtemperert medisterdeig og karbonadedeig. Elt deigen seig med salt og buljong. Spe gradvis med melken. La deigen bli seig mellom hver speing. Tilsett potetmel og krydder, deretter mel og bakepulver. Ha deretter i eggene, to og to, og til slutt knust kavring og havregryn. Elt godt. Form til runde kaker som stekes på middels varme. La kakene deretter trekke i kraft el. buljong. Kokekraften tas vare på og brukes til saus.