Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Glutenallergikere og sjokolade

#1

Dronningen sa for siden:

Jeg vet det er en enkel sak om det står 'inneholder hvete', men hva om det står 'kan inneholde spor av hvete'? Er det like ille?

Finnes det spesielle typer sjokolade/konfekt/annet å få kjøpt som er et bedre valg? Noe i vanlige butikker?


#2

gullet sa for siden:

Spor av hvete betyr ofte at de ikke garanterer for at produksjonen foregår i et glutenfritt/hvetefritt miljø.

Jeg har jobbet i et bakeri hvor de bakte glutenfritt en dag i uken. Da ble produksjonslokalene og maskiner vasket ned, og hele ukas produksjon av glutenfri bakstreversk ble satt før noe annet ble gjort. Men for alt jeg vet kan det godt hende at de i dag merker varene sine med "kan finne spor av hvete" fordi de ikke 110% kan garantere at det har vært rent nok under produksjon.

På jobb har jeg hatt flere barn med cøliakiog de har hatt ulike regimer. Noen kan spise mat som inneholder hvetestivelse(Cøliakiforbundet sier fritt for hvete selv om det inneholder2 eller 3 % hvetestivelse), andre har bare skullet ha mat som er merket naturlig fritt for hvete.
Vi spurte hver enkelt familie og kjøpte inn det de pleide å bruke hjemme.
Jeg har også vært med på at familiene handlet selv og fikk igjen utleggene sine av barnehagen fordi de hadde kunnskap om hvor og hva, og de handlet inn i store kvanta for å bruke hjemme.


#3

Bean sa for siden:

Vår datter som har cøliaki får spise produkter som har spor av hvete/gluten samt ting med hvetestivelse. Vi ble fortalt av ernæringsfysiologen på sykehuset at man kunne prøve det først også fikk man være strengere om det trengtes siden det blir mye mindre utvalg i produkter når man skal helt unngå dette. Vår datter ser ut til å tåle produkter med spor av gluten så da har vi ikke laget strengere rutiner.

Det er en lov som sier noe om merking. Husker ikke helt, men det er strenge krav for å få merke glutenfritt. Om det kan tenkes at det kan være spor i lokalet som det er produsert i så skal det merkes med spor av gluten så kan de som har allergier (spesielt hyperallergiske) vurdere om det er noe for dem. Produktene som er merket med spor av gluten/hvete etc har jo ikke dette som en ingrediens, men mulighet for "forurensing" fra nærliggende produksjon eller annen produksjon i samme lokalet.


#4

cilen sa for siden:

After Eight og Stratos er glutenfrie vet jeg :)


#5

Dronningen sa for siden:

Stratos har jeg fått beskjed om funker bra. Måtte rett og slett sjekke litt med de det gjaldt, siden det er så individuelt.
Det viste seg at den ene kunne nesten ikke spise noe som helst.


#6

Syrin sa for siden:

Dei fleste cøliakere et mat som er merkt med "kan inneholde spor av hvete". Dei fleste et også mat som har hvetestivelse. Du bør sjekke dette med den aktuelle cøliakeren, men altså mest sannsynlig kan dei ete det meste av vanlig sjokolade.

Mi jente (cøliaker) et all sjokolade med mindre det er kjeks der (f.eks kvikk lunsj), eller sånn puff-innhold (f.eks kinapuffar).


#7

Skilpadda sa for siden:

:humre:


#8

Kanina sa for siden:

Vær også obs på byggmalt, som finnes i en del sjokolader (f.eks Japp, Mars, Milky Way, noen konfekt-typer, etc).


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.