På listen min over ting som må gjøres i dag, står det klargjøring av bunader.
Jeg er "dritdårlig" på stryking av tøy.:o
Har stort sett passet på at mamma er på besøk noen dager før 17.mai, men det går ikke i år igjen, ikke alltid det passer.
Jeg har tre venninner som er knallgode på stryking, og lurer på om jeg skal invitere en av dem på besøk i kveld. De har stillt opp hvert sitt år når ikke mamma har vært her.
Må prøve å huske hvem sin tur det er. :knegg:
Får vel begynne selv, men to damebunader og en jentebunad er litt av et styr.:nemlig:
Lykke til!
Neida, hvis du kan stryke, så går det sikkert bra.
Jeg kan ikke. Jeg hadde hatt strykejernet i syv år og venninnen min (som kom og skulle stryke skjortene) spør om jeg har dampstrykejern? Æh, nei tror ikke det, svarte jeg. Men det er det jeg har.:knegg:
Her i huset strykes omtrent ingenting, så jeg skal ikke skryte på meg å være noen strykeekspert nei. Men jeg satser på at det går bra, hvor vanskelig kan det egentlig være? :undrer:
Forkledet til storesøs er sydd på lin.Det er vansklig å stryke, selv for mamma. Jeg må belage meg på timevis med stryking på det forkledet. Nå har jeg skjorter og forklær på 30 gr. i maskinen og så får jeg prøve å stryke det tørt.:svett:
Strykefantasten melder seg! Stryking er det morsomste av alt husarbeid, det blir prioritert foran gulvvask, oppvask, det meste. Men nei, jeg stryker ikke underbukser og sokker altså (t-skjorter, bodyer, bukser, gensere, skjorter, sengetøy derimot...)
Dersom skjorten eller forkleet er i lin er det viktig å begynne å tenke på strykingen litt før du setter i kontakten. Det beste er å begynne noen timer før, fukt plagget forsiktig med en sprayflaske eller å dryppe litt vann fra hendene. Plagget skal være gjennomfuktig, men langt fra vått - akkurat slik at det tørker mens du stryker. Legg det så i en plastpose og inn i kjøleskapet i noen timer, da er det ikke verre enn å stryke andre plagg.
Skjorter i bomull som har fått krøller siden sist bruk, kan også med fordel fuktes. Da går det i en fei å glatte dem ut.
Husk at de færreste bunadsskjorter skal ha brett på armen slik som på vanlige skjorter. Jeg pleier å begynne med å brette ermet etter sømmen, stryke nesten opp til kanten, ta andre siden, brette ut ermet slik at man får tatt midt på (det som altså vil havne på oversiden av armen), og så stryke over det som måtte ha komme av bretter under strykingen til slutt.
Jeg leverer min til mamma. Hun sørger for å levere den renseriet hvert tredje år sånn ca. Årene i mellom fikser hun den for meg. Snille mamma. :hjerter:
Vi drar til mamma og pappa for å feire 17. mai, og der befinner også bunadene våre seg. Vi bare kommer og tar på oss bunadene! Med andre ord: mamma ordner. Både min og Snuppa sin.
Jeg må ærlig innrømme at jeg ikke legger klærne i kjøleskapet noen timer før jeg stryker dem ( eller de andre tingene) , og at jeg syns det høres litt nevrotisk ut.
Hehe, det er bare bunadskjortene som havner i kjøleskapet, ikke resten av stryketøyet. Det er vel heller ikke bunadskjortene som strykes én eller to ganger i året som kvalifiserer til tittelen, det er heller mengden stryking resten av året.
Det er selvfølgelig slettes ikke nødvendig å gjøre verken det ene eller det andre, poenget med lin er bare at det er mye lettere å ha med å gjøre dersom det fuktes en stund før stryking. Det tar meg ti minutter nå, mot en time hvis jeg har glemt å fukte (og da blir resultatet sjelden så bra også).