Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

God gryte med oksekjøtt?

#1

Filifjonka sa for siden:

Jeg har tatt opp en pakke med skotsk høylandsfe som er kjøpt lokalt, det mangler dessverre merking så jeg vet ikke hvilken del av dyret dette er. Men alt vi har spist så langt har vært veldig godt og mørt. Denne pakken ser litt ut som suppe/grytekjøtt, med litt bein og fettrand. I frossen tilstand veier den 2,5 kg.

Vi skal ha middagsgjester i morgen, og jeg vil lage en god gryte med dette kjøttet. Gjerne alt i ett, siden oppvaskmaskinen vår venter på reparatør. Det skal ikke være den deilige vidundergryten denne gangen, siden det kommer et par barn som er nokså sære i kosten, og antagelig vil være negative til rødvin, sitrus og kanel.

Forslag? :)


#2

kamp sa for siden:

Standard kjøttsuppe. Poteter, gulrot, løk, kålrot, persillerot eller pastinakk ;)


#3

Toffskij sa for siden:

Jeg koker en boeuf bourguignon-variant (riktignok på lammekjøtt) akkurat nå – det blir jo mye likt vidundergryta, men uten sitrus og kanel. Tror den blir god, jaffal (bacon, lam, løk, gulrot, selleri, hvitløk, timian, persille og laurbærblad – og en hel flaske rødvin).

Hva med å lage langkokt italiensk ragu (à la bolognese, men med kjøttstykker i stedet for kjøttdeig)?


#4

Mjau sa for siden:

Ungarsk gulasj fra matprat.no.
Var noen her inne som tipset om den, og siden har jeg laget den mange ganger.
Den er ganske barnevennlig også tror jeg. Jeg er ikke så god på slikt da jeg takk og pris har fått et barn som er altetende. Men vi har hatt kresne små til middag med den tror jwg.

Potetene er jo også i samme gryte, så veldig lettvindt!


#5

nokon sa for siden:

Vi lager ei slags stroganof-gryte (eg har vekse opp med at dette er stroganof, men det smaker ikkje likt andre stroganof-gryter eg har smakt i det heile tatt, så eg seier "ei slags").

Brun oksekjøtt saman med løk og champignon.
Ha ein boks rømme pr. boks med hakka tomat og bland saman. Til fire personar pleier vi har ein boks rømme og ein boks tomat. Så kan du jo skalere opp derifra.
Kok kjøt, sopp og løk i rømme- og tomatsausen i 15-20 min og smak til med salt og pepper. Server med ris.


#6

nokon sa for siden:

Ja, den oppskrifta er veldig god! Den har vi og brukt mykje!


#7

Dali sa for siden:

Den har vi og spist siden jeg var liten, i litt moderert form. Mye karve iallefall. Barna elsker den også.


#8

Palmen sa for siden:

Jeg elsker god gammeldags kjøttsuppe der du koker kraft på beinet og har i masse deilige rotgrønnsakee og kål. Tror det hadde vært et deilig avbrekk til all den fete desembermsten.


#9

Toffskij sa for siden:

Noe i denne gata, tenkte jeg, men med oksekjøttet i biter og ikke kvernet, og kanskje med lengre koketid.


#10

Filifjonka sa for siden:

Takk, flere gode forslag her! :) Forkjølet og midt i masse annet som skal gjøres til jul, men vil gjerne ha besøk - følte meg bare litt tom for ideer. Jeg er litt fristet til å gå for Palmens forslag, da kan blandingsmatvegreren lett sortere. :knegg: Og det er jo veldig ren og lett mat. Hvis jeg kjøper noe godt flatbrød og har mye gode rotgrønnsaker til så blir det bra.


#11

Palmen sa for siden:

:nam:

Fordelen er at den lager seg omtrent sjøl. Skjære opp grønnsaker kan jo ungene gjøre.


#12

Njulaif sa for siden:

Dette ligner veldig på den type stroganof jeg er vant til også, bortsett fra at vi bruker tomatpuré i stedet for tomat på boks. Blir kjempegod saus når man har rømme i. :jupp:


#13

Mirmell sa for siden:

Denne er veldig, veldig god:

Ingredienser: (6 pers.)
1 kg. okse- eller kalvekjøtt
1 liten boks tomatpuré
Kvart boks med grovhakkede tomater
3 ts. oregano
1 terning kjættbuljong
1 ts. basilikum
2 fedd hvitløk
Salt og pepper
Kvart teskje hvit pepper
250 gr. fersk sjampingjong
250-500 gr. småløk (eller sjalottløk)
2 ts sukker
1-2 grønne paprika
1,5 dl fløte
Maisennamel

1: Skjær kjøttet i terninger (du kan godt bruke f.eks bankekjøtt. Det skal koke så lenge uansett, at det absolutt ikke trenger å være indrefilet for at det skal bli mørt). Bruk like deler olje og smør til steking, og stek kjøttet i to-tre omganger. Kok ut pannen med ca. 2 dl vann mellom hver gang. Kjøtt og sjy haes i en stor gryte.

2: Skjær soppen i skiver og brun dem i stekepannen. Sett soppen til side (ikke sammen med kjøttet i gryta) og kok ut pannen. Sjyen haes i kjøttgryta.
Legg løken i pannnen (småløkene skal være hele, sjalottløk kan godt deles i to). Tilsett smør og sukker. Løken stekes gyldenbrun. Sett løken til side. Kok ut pannen, sjyen haes i kjøttgryta.

3: Tilsett tomatpuré, grovhakket tomat, oregano, basilikum, grovhakket hvitløk, salt, pepper og en terning kjøttbuljong i kjøttgryta. La så dette småkoke under lokk i ca. 45 min.

4: I gryta (etter at det har kokt i tre kvarter) tilsettes så løken, sjampingjongen, paprika i strimler og fløte. Kokes til paprikaen er mør.
Rør sammen en jevning av halvannen ss maisennamel og litt vann. Tykne gryten med dette.
Smak til med salt og pepper. Serveres med ris og godt brød.


#14

Acino sa for siden:

Må innrømme jeg ikke bruker oppskrift på slikt, tar oppi det jeg måtte føle for/det vi måtte ha. Hva med å vende kjøttet i litt mel, brune det kjapt på panna litt og litt og så hive det over i en større gryte - koke ut stekepanna for hver gang. Kanskje fersk sjampinjong, hvitløk, løk, gulerot, kanskje litt tomatpure som får surre med i steikepanna før det havner over i gryta. Krydder/kraft/buljong etter ønske. Småkok/trekk til kjøttet er mørt. Kanskje ha ris oppi samme gryta også, men da må det mer væske i så det ikke blir for tykt og grøtete. En fløteskvett for å runde av med.


#15

vixen sa for siden:

Denne har jeg laget et par ganger og jeg liker den veldig godt:

  • Enkel
  • 4 porsjoner

Ingredienser

  • 1-1,2 kg rent grytekjøtt, gjerne høyrygg
  • 3 mellomstore løk eller 300 g renset delikatesseløk
  • 400 g små sjampinjong eller aromasopp
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 stilker frisk timian
  • 2 ss mel
  • 3 1/2 dl mørk ale
  • salt og kvernet pepper
  • olje og smør til steking
  • hakket bladpersille til pynt
  • potetstappe til servering

Om oppskriften

  • Type:Middag
  • Hovedingrediens:Storfe
  • Karakteristika:Gryterett

Slik gjør du

Skjær kjøttet i grove terninger. Rens og del løken i båter, delikatesse- løk kan være hel.
Rens og del soppen i to eller fire.
Varm en jerngryte (eller en annen gryte/høy stekepanne med lokk) med litt olje.
Krydre kjøttet godt med salt og pepper og brun det i flere omganger slik at alt kjøttet blir skikkelig brunet. Tilsett litt mer olje underveis om nødvendig.
Ta alt kjøttet ut av gryten, tilsett litt smør og fres løken. Ta ut løken før du freser soppen, det er fint om soppen får litt farge. Tilsett knust hvitløk og timianblader.
Ha alt tilbake i gryten og dryss over melet. Rør godt og rør inn ølet. La gryten få et oppkok under omrøring. Krydre med salt og pepper etter smak. Legg på lokk, la gryten småputre i ca. 2 ½ time til kjøttet har blitt helt mørt.
Dryss over hakket persille ved servering.


#16

Filifjonka sa for siden:

Mange gode gryter her til inspirasjon neste gang. :) I morgen blir det mer tradisjonell kjøttsuppe/gryte med rotgrønnsaker.


#17

Filifjonka sa for siden:

Eller, det ble det ikke, for jeg improviserte litt underveis. Nå er alt i gryta, og det smaker godt. Jeg skar rent kjøttet i ganske små biter, marinerte det i olje, sitron og pepper, kokte kraft på bein og avskjær, løk, gulrot, sellerirot og hvitløk. Brunet kjøttet litt, og delte jeg opp gulrøtter, søtpoteter, kålrabi, sellerirot, persillerot, sjalottløk og poteter i store biter. Inspirert av en annen oppskrift har det også havnet en flaske mørkt øl, hvitløk, litt brunt sukker, litt muskat, anis og chili, salt og pepper og litt jevning oppi gryta - totalt sett ble smaken veldig god. Godt jeg hadde fri i dag, for det tok jo sin tid dette. :)


#18

mkj sa for siden:

Hørtes skikkelig godt ut. Med bra råvarer så blir det godt, sånne gryter er gode å slumse til etter hva man har for hånden synes jeg. Vi freser stort sett alt som skal oppi gryta i smør, så det er ikke noen mager rett, men du verden så godt det blir.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.