Vi skal ha gjester på juleaften og noen blir til frokost på første juledag. Jeg pleier å ha kald ribbe og sylte til frokost, men må jo ha noe mer enn det. Hva slags pålegg kjøper dere ferdig og hva lager dere eventuelt selv? Jeg er så matlei for tiden at jeg ikke klarer å finne på noe som friste
Jeg skal ha gjester til brunsj første juledag og har tenkt til å servere typisk koldtbordmat blandet med julemat. Det blir nok spekemat, bayonneskinke, røkelaks, gravlaks, diverse ost, sylte, diverse sild, kylling av noe slag, potetsalat, eggerøre, leverpostei, eggesalat og oppskårne grønnsaker. Og sikkert noe mer også. Ja, også har jeg stekt masse karbonader som jeg varmer opp ved servering.
Lager alltid en kabaret, 2-3 spekepølser, ett lite fat med ulike oster 2-3 typer, i tillegg til vanlig edamer og brunost. Skinke, sylte og krydderskinke. Rørte jordbær og bringebær.
Julefrokost er nesten viktigere enn middagen julaften. I alle fall den maten ungene gleder seg mest til.
Vi har sylte og lefse, hjemmelaget leverpostei, egg og laks, sild (2-3 typer), ansjos, edamer og formost (Heidalsost) og i år med ny samboer blir det også kald juleskinke og waldorfsalat. Kakao og god jus til drikke. Gjerne hjemmebakte rundstykker, men det går mye lefse.
Vi blir vel 8 til frokost i år tror jeg.
Vi skal også ha frokostgjester 1.juledag og skal ha: Eggerøre og laks, varme rundstykker (speltrundstykker fra Hattings synes jeg er godt) div. salater, oster og godt kjøttpålegg. Jeg lager ikke noe pålegg selv, men kjøper inn litt ekstra godt fra ferskvaredisken.
Julepålegget hos oss er stort sett lammerull, badsturødt lammelår, bayonneskinke, røkt laks, varmrøkt laks, eggerøre, edammerost, brie og spekeskinke. Hjemmebakte rundstykker, saupkaker (tjukke, søte "lefser" som svigermor baker) og lefser med gomme.
Jeg lurer litt på hva slags brød jeg skal ha. Bake gidder jeg ikke og rundstykker er så mektig i seg selv. Lurer litt på sånn firkantet, skivet loff og så riste den i ovnen. :gruble:
Man må jo ha julebrød til julefrokost! :) Jeg synes det er så godt med litt søtlig brød til salt pålegg som kjøttrull (lammerull) og sylte. Og grovbrød til sildepålegget.
Julebrød er vel et slikt bollelignende (i smaken) brød med rosiner og sukat? Jeg synes ikke det er noe godt, da tar jeg meg heller en bolle, bokstavlig talt.
Vi har ribberull, evt kalde rester fra julemiddagen, edamerost, brie, hvitløksost og andre gode oster, eggerøre, oppskåret frukt og grønt, hjemmebakt brød og fletteloff, roastbiff, skinke, evt noe spekemat, godt syltetøy- kort sagt litt av alt som er godt.
Da bror min og jeg var små måtte vi ha dansk sjokoladepålegg, sånn i plater, men det går veldig fint uten nå.
Jeg "må" ha: Lokalprodusert hjemmefra sylteflesk eller pappa sin hjemmelagde sylteflesk, fenalår, juleskinke,røykt laks, kokt egg i skiver, italiensk salat(uten kjøtt), meierismør, hvitost og brunost(til julebrødet). I tillegg for de andre i huset og gjester: Julepostei av noe slag, sild, majones, kaviar, sennep, ribberull/tunge eller noe sånt.
Julebrød er da ikke kake!:snurt:Men vi bruker ikke sukat i, da, kun rosiner, så da blir det ikke så fryktelig søtt.
Når det gjelder pålegg pleier vi å ha: Kjøttrull, sylte, tomatsild, sursild (alt hjemmelaget, men unntatt tomatsilden ikke av meg ;)), røkelaks, et par oster, egg/eggerøre, samt sånt som tomat, agurk, majones, sylteagurk og rødbeter.
Jeg gleder meg vilt til julefrokostene hos svigermor, hvor vi får røkt fårelår, juleskinke, hodesylte, gravlaks, sursild og tomatsild, alt hjemmelagd. Og ansjoooos! Og vidunderlig julevørterbrød. Og deilige oster. Og litt spekepølse og -skinke. Osv. Ah! :hjerter:
Jeg steiker som regel en steik som jeg deler opp og har til pålegg sammen med surkål (som jeg bør lage selv neste gang, ikke kjøpe ferdig). Eggerøre og røkelaks, rørte jordbær, sjokoladepålegg (julepålegg her i huset), grov leverpostei og sylteagurk, sild i ulike former, kokte egg, sylte og ribberull.
Her er det ingen som liker sild i huset, og jeg er den eneste som liker eggesalat. Men det tror jeg at jeg skal få fiksa meg likevel. Så det så! :snurt:
Ellers blir det vel kokt egg og ganske «vanlig» søndagsfrokost tror jeg.
Sylte, juleskinke, bayonneskinke (men mulig vi sløyfer den i år), Reimes reker i lake, eggerøre, røket laks, gräddeost og hjemmelagde rundstykker er noe jeg kommer på i farten :nikker:
Vi har koldtbord som følger oss som frokost og kveldsmat hele julen (fyller bare på ettersom det går tomt). Der har vi bl.a. hjemmelaget potetsalat, hjemmelaget rødbetesalat, sylte, spekeskinke, ulike spekepølser, kokt juleskinke, fenalår, god postei, flere gode oster, hjemmelaget majones, røkelaks, diverse grønnsaker, forskjellige kjeks til ostene samt brød eller grove og fine baguetter til. Gleder meg allerede. :)
Det er noen ting som er spesifikt for jul, og så er det en total som er "full pott av alt som er godt".
Jul: Litt sylte og rull som nesten ingen spiser, men det "hører med"
Ansjos og sild
Annet som bare er godt:
Roastbiff
Flere typer spansk og italiensk skinke - i år har jeg kjøpt to typer italiensk, økologisk skinke. :nam:
Noen skarpe pølser, som chorizo
Masse gode oster, en supermoden brie, blåmuggost som stinker skikkelig, et par mer eksperimentelle
Litt gode og spesielle marmelader
Noen majonesbaserte salater (kjøpte, ja)
Leverpostei fra slakteren
Noen typer rogn
Eggerøre og laks
Hjemmebakte rundstykker
Vi pleier å ha disse frokostene førstedag og tredjedag, og de dagene spiser vi faktisk ikke middag, vi lever på denne sene frokosten hele dagen. :knegg:
Grov leverpostei, rødbeter og nøkkelost er det jeg MÅ ha. Selv om jeg spiser det ellers i året også, og det ikke er julepålegg i seg selv. De senere årene har jeg begynt å like ribberull. Mannen vil ha sylte, og så kjøper vi en edamer. Julebrunost ble det også i år. Ellers vanlig pålegg, og diverse egg.
Julefrokost er godt og vel halve julekosen for meg. Den er kjempeviktig! Hele jula! Sitte lenge ved bordet og spise sakte og mye. :skulleværtdansk:
Hjemmelaget eggsalat
Hjemmelaget rekesalat, evt bare reker
Roastbeef
Rull av noe slag
God sennep
Majones
Sylteagurk og rødbeter
Tomater
Ridderost
Greddost
Vellagret norwegia
Kokte egg
Hjemmelaget syltetøy
Ribberester etter julemiddagen
Og hjemmelagede horn, godt brød og kanskje rundstykker i tillegg.
Og like viktig er det med serviset som brukes. :jupp:
Vi er nok ganske kjedelige der. Både jeg og mannen. :nemlig:
Jeg klarer jo ikke så mye heller. Det er jo mye jeg har lyst på når jeg er ved slike deilige frokostbord, men jeg blir så fort mett av den type mat.
Hvetekake og
Eggost, som begge må lages på julaften formiddag!
Sylte
Tunge
Waldorfsalat
Røkelaks
Eggerøre
Lefser
Gräddost
Tomat og agurk
Kald skinkestek eller ribbe
Vanlig hverdagspålegg fordi mannen ikke liker julepålegg
Melk å drikke til når det er "hverdagsjul" og ingefærøl når det er gjestebud (brunch 2. juledag)
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.