Jeg bakte mørlefse for første gang i dag. Jeg syns de ble veldig gode selv om jeg var skeptisk til at det var så mye hornsalt i oppskrifta, 3ss. Ungene likte de men syns de luktet rart og ville ikke spise mer. Og ja, de lukter hornsalt, ikke spesielt godt. Kan jeg bytte ut noe av hornsaltet med natron eller bakepulver tror dere?. Selve oppskrifta var super (kefir, melk, sirup,egg, smør,mel og hornsalt)
Jeg tror det har blitt veldig vanlig å bytte ut hornsalt med natron. Jeg husker hvertfall at svelene i Ålesund var bakt med hornsalt da jeg var liten, og jeg likte dem ikke av den grunn. Nå som voksen har jeg aldri opplevd en svele med hornsalt. Det river i nesa og svir i øynene.
På aperitif fant jeg en oppskrift med bakepulver. Bakepulver er jo "utblandet" natron, så kanskje det ikke hever like mye? Mørlefser skal være litt sprø, skal de ikke?
Men kan jeg av ren nysgjerrighet spørre hvor stor porsjon du lager? Oppskriften min sier 5 barneskjeer hornsalt på 1,25 kg mel, og jeg synes ikke det lukter av dem.
Aner ikke hvor mye mel, var mel til passe deig. Ble 11 stk runde på ca 20 cm. 1 dl smør, 1 dl sukker, 1 dl sirup, 1 1/2 dl kefir, 1 1/2 dl helmelk, 2 egg og 3 ss hornsalt. Kan jeg bare ta mindre hornsalt kanskje uten å tilsette natron?. Hvordan er din oppskrift?
Ah, da er det ikke rart det smakte hornsalt; jeg bruker omtrent samme mengde hornsalt på en mye større oppskrift. :nemlig:
2 kopper kulturmelk
2 kopper sukker
2 kopper sirup
2 kopper smeltet smør
2 kopper seterrømme
5 bs hjortetakksalt
1 1/4 kg hvetemel
[font=Arial][/font]
(1 kopp = ca. 2 dl)
[font=Arial][/font]
Jeg kan sende deg link til mer detaljert oppskrift, om du vil. :)
Sånn i tilfelle noen trenger flere oppskrifter å analysere: Her er den jeg fikk fra farmoren min! Helt uten sirup og rømme er den også.
Farmors mørlefser
Dette er en ganske stor porsjon! Deigen lages dagen før.
250 g smør
2,5 dl kulturmelk eller kefir
4 kopper sukker
3 ss hjortetakksalt
hvetemel til "passe deig" (omkring 1 kg?)
Smøret smuldres i mel, og deigen blandes sammen - ha ikke i for mye mel, bare nok til at deigen holder sammen. La deigen stå kjølig til dagen etter.
Bruk godt med mel til utbakingen, og bland også litt hjortetakksalt i dette melet. Kjevle tynne, runde emner som stekes på nederste rille ved ca. 200-225 grader til de såvidt begynner å få litt farge. Avkjøl på rist hvis du vil ha sprø lefser, i stabel hvis du vil ha myke.
Lefsene smøres med smør og sukker, legges sammen to og to og deles i snipper. Kan godt fryses ferdig smurt og oppskåret.