Jeg har bakt krumkaker i dag. :stolt: For første gang. Det er vel rundt 25 år siden jeg så noen som lagde det, så jeg visste ikke helt hva jeg gikk til. :humre: Deigen (eller røra?) var lekende lett å lage da, så det gikk som smurt.
Jeg svingte innom svigers for å låne krumkakejern, og sånn pinneting. De virket oppriktig fornøyde med at jeg nå endelig skulle opparbeide meg noen voksen- og husmorpoeng. Vel, vel.
Mitt råd #1:
Å steke krumkaker er ikke på noen måte likt som å steke vafler. Det tar ikke like lang tid. Ikke i nærheten engang faktisk. :niks: Og jernet piper ikke når krumkaken er ferdig heller, sånn som vaffeljernet gjør.
Råd #2:
Når du har stekt en krumkake og rullet den opp på den pinnetingen, så vært obs på at de stivner fort. Veldig fort. Mye fortere enn du så for deg faktisk. Og når du da skal ta den av den pinnetingen etter at den har stivnet, ja da blir den ødelagt. Du rekker i hvertfall ikke å hente brus i kjøleskapet, helle i glasset, og sette flasken inn igjen før du forsøker å ta den av.
Tips #3:
Om du er redd for at de skal bli svidd (ref #1) kan det i enkelte tilfeller være lurt å prøve å ha såpass is i magen at de i hvertfall får et hint av gylden farge før du tar de ut. Ellers blir det fullstendig umulig å få noen som helst orden på de. Og du brenner deg noe innmari på fingrene også.
Om du nå har fulgt alle rådene over her, så kan det faktisk hende at du til slutt sitter igjen med noen som er såpass at du kan servere de til familie og de som evt skulle finne på å slumpe innom. :tøff:
Gode tips! :jupp: Og etter hvert gode kaker også, ser det ut til. :nam: Jeg vurderer å lage krumkaker på lillejulaften, når vi har kommet oss til svigers.
Jada, neida så..
Det ble jo noen til slutt, og de ble gode da. Pompen syntes ikke det var noe rart at jeg strevde litt. Han skjønte jo at mamma måtte øve seg litt, siden jeg ikke hadde gjort det før. Han var smart nok til å luske inn i stua til far da. :humre:
Jeg fant en oppskrift på Tine. Veldig enkel. Såpass at jeg tror jeg muligens kan huske den til neste gang.
4 egg
250 g sukker
250 g smør
250 g mel
Litt kardemomme og bittelitt vaniljesukker
Egg og sukker piskes til eggedosis.
Smeltet smør røres inn, og mel og evt vaniljesukker og kardemomme røres inn. Jeg hadde dette i.
La svelle i en times tid på et kaldt sted, før du hiver deg rundt med steking.
Mannen mente at stekingen burde by på det minste problemet med dette prosjektet. Jeg sa at det tviler jeg på, siden selv jeg husker oppskriften i hodet. Vel, gjett hvem som fikk rett? :D
Hvis man vil være petimeter kan man veie eggene også, slik at det blir 250 gram av hver ingrediens. Noe av melet kan erstattes med potetmel. Etterhvert som du får mer øvelse kan du tilsette noe vann (opp til en kopp) i røra. Da blir kakene enda tynnere og sprøere (og vanskeligere å lage).
:knegg: Den første der var vel for sangstemmens skyld. Det er nyttig nå i jula.
Her ble det krumkakesteking i går. Jeg testet ut nyjernet. Det gamle konket ut da jeg skulle steke dåpskrumkakene kvelden før barnedåpen. (Gluten-,melke- og sukkerfri redningsplanke jeg hadde planlagt. Da ble jeg sur.) Nytt jern i forhåndsåpnet julegave fra svigersene ble godt mottatt.
Jeg gidder ikke bruke rullepinne, og ruller bare med fingrene i stedet. Litt varmt er det, men kakene blir finere, åpnere i toppen og med mindre hull i bunn. Praktisk når man skal ha bærkrem i. Vil man ha fine krumkakekurver i stedet, legger man leiven over en kopp på hodet, og så legger man en litt videre kopp forsiktig over der, så man får presset leiven i fin fasong.
Min superoppskrift (Super fordi kakene blir gode og fordi den er så lett å huske):
Vei opp de eggene du vil bruke, og ha i like mye av sukker, smeltet smør, og mel. Sleng i litt mer kardemomme enn hva alle sier er fornuftig (det kan aldri bli for mye kardemomme). Og snik i en grei klunk av den aller beste konjakken mannen har gjemt bort. (Gjerne den han påstår han skal spare til 50-årsdagen sin.) Et par spiseskjeer vann kan også være lurt. La stå kaldt en stund, stek og spis. 3 egg blir ca 25 kaker + litt svinn, fant jeg ut i går.