Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Er Evi Bøgenæs ute blant dagens 12-åringer?

#1

Bluen sa for siden:

Andre forslag? Maria Gripe har jeg dessverre brukt opp.


#2

ming sa for siden:

Nina E. Grøntvedt. Hei, det er meg! og oppfølgeren Absolutt ukyssa.


#3

Blå sa for siden:

Jeg vil egentlig tro det. :D

Jeg har kjøpt Cornelia Funke "Blekkhjerte" til min 11 åring. Men hun er ikke så veldig glad i det som het ungpikebøker en gang i tiden.

Der var en serie hun likte veldig godt. Kerstin Gier (tror jeg): Safirblå, Rubinrød og Smaragdgrønn. Kjærlighet og tidsreiser. :D


#4

tiddelibom sa for siden:

Bøkene om Pym Petterson? Hovedpersonen er vel 11 år, tror jeg.


#5

Røverdatter sa for siden:

Jeg tror det er rimelig ute, men min datter har hatt stor glede av flere Bøgenæs-bøker og hun er 10 nå. Tror hun kommer til å lese alle sammen etterhvert, for hun er veldig glad i dem. Hun har lest både ungdomsbøker og barnebøker av Bøgenæs og vært helt oppslukt av begge deler.

Hun er glad i å lese og temmelig altetende da, og Bøgenæs er jo veldig lettleste og lesevennlige bøker. Problemet er kanskje å få tak i dem. De er jo utsolgt fra forlaget for ca. 15 år siden alle sammen.


#6

millact sa for siden:

Jeg aner ikke, håper da ikke det, for jeg har hauger av dem i boden. Håper min datter vil like dem når hun blir et par år eldre. Jeg elsket dem jo!


#7

Taien sa for siden:

Evy Bøgenæs sine bøker var min barndoms store leseglede.
Jeg har lest dem igjen i voksen alder, og jeg må si jeg koser meg med dem.
"Farvel, lille fugl" er min desiderte favoritt. :hjerter: Det er trist at jeg ikke har døtre som vil nyte godt av Bøgenæs-biblioteket mitt.
Jeg tror ikke det er noe som vil fenge guttene desverre.


#8

Taien sa for siden:

psssst: og hvis noen HAR "farvel, lille fugl" liggende og vil kvitte seg med den så vil jeg gjerne GJERNE kjøpe. Min er forsvunnet etter siste flytting. :trist:


#9

Røverdatter sa for siden:

Du mener vel "Adjø, lille spurv", Taien. :humre:

Sjekk QXL - der er det masse brukte Bøgenæs-bøker.


#10

Taien sa for siden:

:eek: :duh::dåne: Er det jaggu mulig?! Ja selvsagt mente jeg "Adjø, lille spurv"! :blush:

:skratte: Nå ler jeg høyt av meg selv her!


#11

Stompa sa for siden:

Håh, Evy Bøgenes hadde jeg glemt. Har noen liggende i en bod, tror jeg skal hente dem fram og se hva Frøkna sier.

Hun er 11, men en svært god leser, og jeg ser at det hun stort sett leser er fantasy. Hun likte også Kerstin Gier og Cornelia Funke som er nevnt over her veldig godt, samt Darren Shan (vanvittig mange bøker å ta av fra han) og stort sett alt annet hun har funnet i fantasy-avdelingen på biblioteket. En serie der en av bøkene heter Tunneler, bl.a. Da vi var innom Ark en gang i høst fant hun et par nyere fantasy-serier utstilt der som vi lånte på biblioteket og som hun likte godt. Masse å hente fra, med andre ord. (Jeg antar at du er ute etter bok-/gavetips?)


#12

Bluen sa for siden:

Jeg har ubegrenset tilgang på min lokale bruktbokhandel. :D

(Kan se etter Farvel, lille fugl for deg, jeg, Taien! :humre: )


#13

Røverdatter sa for siden:

Da ville jeg nok forsøkt å prakke en av bøkene på tolvåringen. Vesla likte godt Toves hemmelighet og Et eple til Goliat.


#14

Bluen sa for siden:

Og ja, det er julegave jeg er på utkikk etter. Jeg synes det er hyggelig å gi bort bøker som jeg har (hatt) et forhold til sjøl, men kan jo godt velge noe nyere (evt. i tillegg).

Min favoritt var for øvrig Sommer for Marianne.


#15

Røverdatter sa for siden:

Den er fin. :hjerter: Og Tilgi meg, Fredrik, som den er en frittstående fortsettelse av.

Jeg har komplett samlig såvidt jeg vet, men har bare gitt tiåringen to eller tre foreløpig. Litt redd for å tvinge på henne alt mulig rart bare fordi jeg elsker det selv. :humre:


#16

Acsa sa for siden:

:dukker:

Jeg syntes Evi Bøgenes var gammaldags møl allerede på slutten av 80-tallet, hvorfor i all verden skal man påprakke dagens unge jenter dette når det skrives så mye god litteratur i dag?


#17

Bluen sa for siden:

Ja, kom gjerne med andre forslag, som sagt!

Jeg leste min mors gamle pikebøker (deriblant Bøgenæs) med stor interesse da jeg var lita, selv om mye av det var utdatert. Det er noe hyggelig med overføring av tradisjoner, synes jeg, og tenkte at kanskje niesen min kunne synes det samme. (Det er bare snakk om en liten ekstragave, altså.)


#18

Røverdatter sa for siden:

Nei, si det? For min del er det en stor interesse jeg alltid har hatt for sjangeren, og det er gammeldags, men jeg liker gammeldags. Som voksen finner jeg mye historisk interessant i forhold til kvinnesyn og ekteskapssyn og samfunnssyn i de gamle bøkene. Jeg liker å ha noe lett og velkjent avslapningslitteratur og jeg har ikke så høye krav til den typen bøker annet enn at jeg vil ha en fin historie. For tiåringen tenker jeg også at det er fint å lese fine historier - enten de er gamle eller nye.

Jeg leser mye Lindgren for yngste også, selv om det unektelig er en del gammeldagse elementer og ting som er uforståelige for dagens barn. Lille Kajsa Kavat uten mamma og pappa som ble lagt på en trapp da hun var baby - feks. den måtte jeg være kreativ for å forklare for treåringen. :humre:

Det kommer i tillegg til alt som skrives i dag hos oss forøvrig, og ikke som en erstatning.


#19

ming sa for siden:

Enig med Acsa her. Det skrives masse god barne/ungdomslitteratur den dag i dag. :peker opp: på forslag lenger opp i tråden. Nina Grøntvedt sine bøker, som jeg nevnte, går som en farsott blant 6. klassejentene mine på jobb, og er på ønskelista til min egen 7. klassing.


#20

millact sa for siden:

Men er Bøgenæs utdatert, da? Var det ikke mye snakk om forelskelse, problemer og sånt eller husker jeg feil?


#21

oslo78 sa for siden:

Mine favoritter var de tre Tove-bøkene. Handlingen er lagt til andre verdenskrig, og historien er faktisk veldig fin å lese også i dag. Klisjepreget - ja - men det gjør stort sett ikke noe for en tiåring.


#22

Blå sa for siden:

Selvsagt er Bøgenæs utdatert. Det handler om forelskelse og målet er ekteskap, helst når man er ca 19 og så skal man støtte sin mann gjennom livet. Og ha veldig mange fine og velstelte blomster i vinduskarmen.

Men de er tildels godt skrevet og underholdende og jeg har stor tro på at dagens jenter klarer å distansere seg fra idealet og la seg underholde av historien. Om de da er blant dem som synes at det er underholdende. Det syntes jeg, det gjør tydeligvis ikke min datter. Og sånn er det.

Min yndlingsbok var "På den gale siden". Om datteren til et nazistpar og problemene både under og etter krigen med å bli identifisert med sine foreldres synspunkter og handlinger. Hun ble selvsagt reddet av en mann. Hun også. De blir stort sett det. Men der er en del ganske driftige jenter, det skal hun ha.


#23

oslo78 sa for siden:

Dette er jeg helt enig i. "På den gale siden" husker jeg også godt. Og "Kitt"-bøkene. Og "Tilgi meg, Fredrik". Hm, må ta dem fram til jenta mi om noen år kjenner jeg.


#24

Røverdatter sa for siden:

Jeg klarer ikke å si en favorittbok. Det er så mange som betyr noe for meg og som jeg har lest omigjen og omigjen. Sommer uten regn kanskje. Eller Alt skjer i juni. Og Tove-bøkene og og og. :elsker:

Jeg har også trua på at ungene kan distansere seg fra idealet, og syns generelt det er greit at de som er glade i å lese blir tilbudt litt av hvert. Faktisk skjems jeg overhodet ikke over å ha tilbudt datteren min verken Bøgenæs, Anne fra Bjørkely eller Ina-bøkene.


#25

Skilpadda sa for siden:

Er det greit om jeg flytter tråden over i litteraturforumet? :)


#26

Blå sa for siden:

Jeg har prøvd Anne fra Bjørkely, det var ikke populært. Hun begynte helt på eget initiativ å lese Noel Streatfield og likte den ene boken godt, men da jeg gledesstrålende kom dragende med en hel bunke til, så ble de liggende.

Jeg må nok innse at det er krim og fantasy det går i, og la ungpikebøkene bli stående i min egen bokhylle. ;)


#27

Røverdatter sa for siden:

Vesla elsket Anne fra Bjørkely helt til Matthew døde. Da kom hun kjeftende og gråtende ut fra rommet sitt og slang boka i fanget på meg og lurte på hva jeg mente med å få henne til å lese bøker der folk døde helt uten videre. :sur:

Jeg har ikke gitt henne de to siste Tove-bøkene ennå. :humre:


#28

Røverdatter sa for siden:

Jeg syns utvalget er overrepresentert innen de to sjangerne i nyere i barnelitteratur, og selv om Vesla liker det, så er hun glad i mer skjønnlitterære bøker også. Kjekt å kunne lese om litt mer hverdagslige ting enn barn med magiske krefter og detektivspirer innimellom. Iallefall når hun ønsker det selv.


#29

Bluen sa for siden:

Ja, ja, selvsagt! Jeg var litt rask på labben.


#30

Skilpadda sa for siden:

Best å spørre, i tilfelle du hadde lagt den i medlemsforumet for å unngå at en tiltenkt mottager leste den. :jupp:


#31

Stompa sa for siden:

Jenta mi elsket Anne fra Bjørkely og slukte hele serien for 1-1,5 år siden, da hun var 9-10 år.


#32

apan sa for siden:

Jeg er helt enig i dette. Jeg leste alt av Bøgenes, jeg har lest alle Inabøkene mange ganger (senest ifjor), jeg har lest Bobseybarna, Lykkebarna, Hardyguttene, Gulltopp, Dimsie, jeg elsker "Pålitelig ung dame får post" og "Alle smiler til Anne" fremdeles.

Likevel ble jeg hverken privatdetektiv eller skøyteløper, tok meg ikke post hos en enkemann som 19-åring eller valgte å starte strikkebutikk. Man klarer jo forstå at bøker er fra en annen tid og i mange tilfeller også fra en annen verden. Nå fikk jeg lyst til å finne fram Alle smiler til Anne til ikveld.


#33

oslo78 sa for siden:

Er det flere enn meg som leser Ina-bøkene som voksen? Jeg elsker de bøkene, blir alltid i godt humør og hadde faktisk stor nytte av dem i den perioden jeg var skikkelig syk. Da var det godt å slappe av med bøker jeg nesten kunne utenat men som tok tankene vekk fra det som var vanskelig.

Anne fra Bjørkely SKAL jenta mi lese, enten selv eller så skal jeg lese øyt for henne.:p


#34

Røverdatter sa for siden:

Jeg leser alle 12 Ina-bøkene med jevne mellomrom. Og masse andre Saxegaard-bøker også.


#35

millact sa for siden:

Min snart 8-åring ligger oppe og leser Lykkebarna nå. Hun har også likt Gulltopp og Bobseybarna. Jeg har kassevis med bøker fra da jeg og mamma var liten. Planen var jo egentlig å spare alle disse og alt det hun nå får til hennes barn, men kanskje det er liten vits hvis bøker ikke fenger en ny generasjon? Tar dere vare på bøker?


#36

Røverdatter sa for siden:

Jeg tar vare på alle bøker, men har ingen planer om gi dem videre til noen. De som er forsiktige og glad i å lese kan få låne dem. :nemlig:


#37

millact sa for siden:

Ja, jeg gjør og det. Andre leker gis ofte vekk til innnsamling til Ukraina, plastleker osv, men bøker tenker jeg å beholde.


#38

apan sa for siden:

Åh jada, og jeg leser dem litt som deg. Sist jeg leste hele serien fortløpende var da jeg drev med IVF.

Jeg tar vare på bøker, foreløpig er en del hos mamma og pappa også. Storebror og jeg leste Far til Fire for ikke så lenge siden, og nå driver vi med 101 dalmatinere.


#39

millact sa for siden:

Tror jeg må ut i boden etter jul og finne frem disse gamle bøkene og se hva som finnes. Jeg husker ikke titlene, men bøker stod alltid på min ønskeliste og jeg fikk alltid mange til jul. Ofte hadde jeg de, så de måtte byttes 3. juledag. Det var fast byttedag for min bror og jeg. Han fikk Hardyguttene.


#40

millact sa for siden:

I dag har jeg ryddet, dvs. forleden, og gav vekk en kasse gamle bøker som min eldste ikke var interessert i. Min niese var heller ikke interessert i dem. Dette er bøker som mamma har hatt da hun var barn. De ble gitt til en bruktbutikk. Skal gå gjennom resten av bøkene også. Annik Saxegaard bøker var det ikke i kassen som ble gitt vekk, sjekket det. Evi Bøgenæs bøkene er i hyllen til min 9-åring, men foreløpig har hun ikke vært interessert i å lese dem.


#41

Miss Norway sa for siden:

Jeg elsket Mette-Marit-bøkene som barn. Men ble jeg kronprinsesse??! Næhæh.


#42

Agent Scully sa for siden:

Jahah? Vi skal slutte å lese P&P - den er utdatert lizzm? :skingrestemme:


#43

polarjenta sa for siden:

Jeg ønsker meg alle Inabøkene, men de er ikke lette å få tak i.


#44

nolo sa for siden:

Jeg elsket bøkene og Tove og Kitt. Var det Bøgenæs som skrev bøkene om Astrid fra Taterhytta også?


#45

him sa for siden:

Vet ikke helt hvordan du vil karakterisere meg som nettopp er ferdig med Robinson Crusoe - den kom ut i 1719. :humre: Det ene eksluderer ikke det andre. Hvis folk er interessert i å lese så synes jeg gamle bøker er helt greit, sammen med nye.

#46

Maverick sa for siden:

Det er da en utmerket måte for barn å lære hvordan hverdagen og holdningene var tidligere, å faktisk lese litteratur skrevet da?

Skal man la være å lese Mark Twain fordi Hucleberry Finn og Tom Sawyer beskriver et ekstremt rasistisk samfunn? :gruble:


#47

Miss Norway sa for siden:

Jeg husker jeg leste med nysgjerrig forundring om jentenes drømmer og familieplaner og "behovet for å være en god frue". Og nettopp fordi mange strevde med dette, både motivasjonsmessig og på personlig plan, så var det riktig så holdningsskapende synes jeg.

:tok utdannelse:


#48

millact sa for siden:

Har hun lest resten nå?

Jeg har en som straks blir 11. Hun er en ivrig leser, leser enormt mye og ganske avanserte ting, men disse gidder hun altså ikke se på engang. Jeg lurer derfor på om det er noen vits i å spare dem til hun blir litt eldre (hvor mye eldre, tro) eller om jeg skal selge dem eller gi dem bort.


#49

My sa for siden:

Evi Bøgenæs - er ikke det de romantiske klissekjærlighetsbøkene, som alltid handlet om en ulykkelig jente som fikk sin utkårede til slutt, fordi hun var snill mot alt og alle, og bare gjorde de gode og riktige tingene? :knegg: De likte jeg aldri da jeg var barn en gang. Husket alle jentene i klassen slukte dem, jeg leste noen få, men syntes de var pinlig gjennomskubare selv da. Det finnes mange gode bøker som er skrevet for både 30, 50 og 100 år siden. Evi Bøgenæs er ikke blant disse.

MEN jeg tenker at det uansett er viktig at barna oppdager gleden ved å lese, og hvis dette fenger, og gjør at de får øynene opp for bøkenes verden, så er det bare positivt, kjør på! Det trenger ikke bare være høyverdig kvalitetslitteratur alltid.


#50

millact sa for siden:

Jeg husker lite av disse bøkene, men må ha likt dem godt for jeg ønsket meg dem alltid til jul og har en haug.

Min eldste leser så og si bare fantasy bøker, det er det som fenger hos henne.


#51

Røverdatter sa for siden:

Ja, nå har hun for lengst fått fri tilgang og leser dem stadig. Venninnene også faktisk. Tror hun har lest 20 stk bare nå i Januar. Hun er 13, blir 14 i år og leser generelt mye. Iallefall i perioder.


#52

Røverdatter sa for siden:

Datteren min liker fortsatt ikke fantasy, og det snevrer faktisk inn utvalget ganske kraftig når man er i en bokhandel. Mesteparten i hyllen med ungdomsbøker er en eller annen form for fantasy/vampyrer/superkrefter/overnaturlig eller krim. Sikkert bra skrevet, men når man ikke liker sjangeren så hjelper jo ikke det. Jeg ga henne Helga Flatland nå, så får vi se hvordan det likes. Håper på å innføre lett voksenlitteratur fremover.


#53

Nelly Nickers sa for siden:

Kan anbefale nettstedet [url]www.ubok.no[/url] til å finne ungdomsbøker.


#54

Darth sa for siden:

Hva med Jeg gir deg sola eller Vi var løgnere? To veldig gode ungdomsromaner - helt frie fra vampyrer, superkrefter, overnaturlighet eller krim.


#55

Røverdatter sa for siden:

Skal sjekke om de er lest. Så de kom opp som anbefaling til en som likte John Green da jeg googlet, så da faller de nok i smak her. Takk for tips! :)

Jeg tenkte litt mer på dette med Evi Bøgenæs og kvalitet og hvorvidt det er lurt å lese sånt eller ikke. For meg selv konkluderte jeg med at så lenge hun er glad i å lese, leser jevnlig og er flink til å sjekke ut nye forfattere, så må det være helt greit at hun bruker Evi Bøgenæs til å kose seg med. Det er sånn jeg alltid har gjort det, og det går bra med meg. Jeg leser veldig mye annet i tillegg. Lesing avler mer lesing her i huset. Jeg er i grunnen glad på hennes vegne for at hun har oppdaget hvor deilig det er å sluke en helt middelmådig bok bare for å kose seg.


#56

Polyanna sa for siden:

Jeg er så hjertens enig med deg, Røverdatter! :hjerter:


#57

My sa for siden:

Jeg er enig med deg Røverdatter, også ang det med utvalget av nyere bøker, og da også til yngre barn. Det virker som om dagens forfattere mer eller mindre kopierer hverandre, og er livredde for å bevege seg ut av følgende tre sjangere: Dagboksjangeren, inspirert av amerikansk skolemiljø, hvor temaet stort sett dreier seg om popularitet, i en eller annen form, Fantasysjangeren, med storslåtte eventyr der det gode mot det onde er temaet, eller den elleville Tøys-og-tull-sjangeren. Ja, kan vel føye til serieprodusert krim som en egen sjanger kanskje. Det er lite av disse gode, varme romanene med mer realistiske personer og handlinger fra Livet. Det finnes massevis av litt eldre dato, men skuffende lite variert fra samtidens forfattere.


#58

nokon sa for siden:

:nikker:

Eg synest alle som liker det nettstedet skal bli støttemedlem, slik at dei kal fortsette drifta. ubok.no/supporter

Ja! Desse er veldig gode. Det er i det heile tatt mykje god oversett ungdoms- og YA-litteratur på veg inn i landet. Vil og anbefale Eleanor & Park av Rainbow Rowell, Et sekund av gangen av Sofia Nordin og ungdoms- krim-ish - trilogien til finske Sala Simukka, som eg ikkje hugser tittelen på i farta. Ja, og John Green sine bøker.

Og - De som ikke finnes av Simon Stranger - ei utruleg sterk (og dessverre så aktuell) bok om møtet mellom ei gjennomsnittleg norsk jente og ein papirlaus flyktning. Eg fekk vondt i magen av å lese denne.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.