Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Ord som tilsvarer ansvar og forpliktelse

#1

him sa for siden:

I forbindelse med en annen tråd, ble jeg litt i stuss over ordene ansvar og forpliktelse. Jeg vet hva begge ordene betyr, men jeg mener at det er unaturlig å bruke de når man referere til seg selv. Hvilke ord bruker man da?

Feks så synes jeg det er naturlig å si:
"Det var ingen andre som var kommet, så jeg tok ansvaret for å starte med oppdekningen." (OK, litt formelt blir det, men ikke unaturlig)

Men det å si:
"Jeg hadde ingen klær som passet, så jeg tok ansvaret for å handle inn en masse kjoler." Det høres corny ut. :humre:

Er det fordi at ordene ansvar og forpliktelse er såpass formelle at det høres feil ut, eller?


#2

annemede sa for siden:

Man tar jo ansvar og går av, for eksempel, om man ikke har oppfylt forpliktelsene som ligger i den stillingen man innehar.


#3

Matilda sa for siden:

Jeg synes kjoleeksempelet skurrer fordi det på en måte bare angår en sjøl. Det blir litt som å ta ansvaret for husarbeidet når man bor aleine, det høres litt rart ut det og. Man står jo egentlig ikke til ansvar for noen. Ingen andre, i alle fall.


#4

nokon sa for siden:

Eg synest ikkje det er rart å seie at eg tar ansvar for ditt og du tar ansvar for datt, og kunne godt brukt ordet i begge eksempla dine. Eller, eg ville vel ikkje sagt at eg tok ansvar for å handle kjolar, men eg kan godt seie at eg tar ansvar for å handle middag til i morgon. Forpliktelse bruker eg mest i negativ samanheng. Eg har ikkje lyst, men eg kjenner eg er forplikta til å gjere slik og sånn.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.