GydaG sa for siden:
Vi har visst ikke portvin i år heller, så kanskje noen har brukt noe annet morsomt og godt oppi med stort hell?
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Kategori for barnemat, oppskrifter, drikkevarer og kosthold generelt.
GydaG sa for siden:
Vi har visst ikke portvin i år heller, så kanskje noen har brukt noe annet morsomt og godt oppi med stort hell?
Madicken sa for siden:
Hæh, Dronning Maud skal da ikke inneholde portvin! En blanding av eggedosis, pisket kremfløte og gelatin, og sjokoladestrøssel mellom lagene duger mer enn bra nok!
GydaG sa for siden:
Joda, det duger jo, men etter boka skal det være portvin oppi, og jeg syns den mangler "noe" uten. Kan jo alltids prøve meg frem med konjakk eller annet brennevin som står i skapene her, men det hadde vært mye lurere om noen allerede hadde testet og kommet frem til noe veldig bra, så slipper jeg å finne opp kruttet.
Toffskij sa for siden:
Madicken, da. :skuffet:
Sherry, madeira eller annen hetvin blir supert. Tipper det meste av hvitvin vil passere også, både søt og tørr.
Toffskij sa for siden:
Jeg tror den blir likere originalen med vin enn med brennevin.
Toffskij sa for siden:
Egentlig synes jeg jo du skal gå og kjøpe portvin. :knegg:
Madicken sa for siden:
Nei, nei, min barndoms Maud, som fremdeles er dessertfavoritt, skal ikke innholde voksen-smak.
Toffskij sa for siden:
Tøyse-Maud. :skuffet:
GydaG sa for siden:
Joda, egentlig er jeg enig. Men av en eller annen grunn har jeg blitt litt allergisk mot butikker og pol uken før jul.
GydaG sa for siden:
Men hvis jeg skulle snuble innom et sånt sted, hvilken skal jeg velge? Tar man den første man ser, eller bør man spørre. Eller enda bedre- har du noen å anbefale, Toffskij?
Hjertensfryd sa for siden:
Det går med konjakk og, men det blir ikkje heilt det same.
Og uten alkohol så er det ikkje ordentlig dronning Maud. Den er berre tam og kjedelig. :knegg:
Dixie Diner sa for siden:
Synes ikke den er tam uten alkohol, men så er jeg antifan av alkoholsmak også da. Synes alt er bedre uten alkohol. Bortsett fra Anthon Bergs Plomme i Madeira. :knegg: :knirk:
Hannah sa for siden:
Nei altså! Dronning Maud pudding skal ikke inneholde noe portvin eller annet tull. Jeg er enig med Madicken. :nemlig: Og det er Haugesund husmorskoles kokebok også.
Acsa sa for siden:
Jomfru Mauds fromasj, altså.
Madicken sa for siden:
Maud on the wagon-fromasj.
Madicken sa for siden:
Og heller det enn Maud on the wall-fromasj. Fyllebøtter! :snurt:
Hjertensfryd sa for siden:
Alkoholen er jo berre med på å sette god smak. Eg har smakt uten, og det er ikkje det same og ikkje noko som eg liker. Det var rett og slett ikkje godt.
Dixie Diner sa for siden:
Krem og sjokolade, ikke godt?? :hehehe:
Hjertensfryd sa for siden:
Nope. Var jo berre ein tam krem.
Dixie Diner sa for siden:
Spørs jo om man liker alkohol da. Jeg takler det ikke og synes bare det ødelegger en ellers god dessert. Smak og behag.
Hjertensfryd sa for siden:
Nettopp. I min familie har den alltid blitt servert med alkohol ( og andre desserter ) og sidan me likar alkohol så blir ein del deserter heilt feil uten.
Dixie Diner sa for siden:
Ser den.
Hjertensfryd sa for siden:
Dæven, me høyres jo ut om den bedugga gjengen. Me er ikkje det altså. Me likar berre å ha litt ekstra smak på ein del ting.
Dixie Diner sa for siden:
Fyllefanter. :knegg: Neida. Jeg hadde sikkert likt fromasjen bedre med portvin om jeg likte alkohol.
Nera sa for siden:
For å spore diskusjonen på igjen: Enkelte bruker jordbærsyltetøy som erstatning for portvinen i Dronning Maud-fromasjen.
(Jeg foretrekker portvin).
Toffskij sa for siden:
:skeptisk:
Nera sa for siden:
Hei, jeg sa ikke at jeg likte det! Don't kill the messenger!
:knegg:
(som da en bekjent av meg skulle lage spaghetti carbonara, og bad meg om oppskrift. Etterpå kunne hun fortelle at hun ikke hadde bacon/pancetta i, og hadde erstattet parmesan med Norvegia...)
Dixie Diner sa for siden:
Hø, da tror jeg jeg hadde foretrukket vinen.
Toffskij sa for siden:
:skremt:
GydaG sa for siden:
Ja, det med jordbærsyltetøy snublet jeg over under googling, men det kjentes bare helt feil ut.
Tror jeg må ut på portvinsjakt gitt.
Toffskij sa for siden:
Portvin er jo kjempegodt. Ingen straff å ha det i hus!
Nera sa for siden:
Portvin, Stilton og pepperkaker på lillejulaften er jo en klassiker.
Man har selvsagt også ferdigpyntet tre, maten under kontroll, og alle barn er rene, pene og sover søtt i sengene sine. :nemlig:
Toffskij sa for siden:
Kanskje jeg egentlig fortjener litt portvin allerede i kveld. :gruble:
Madicken sa for siden:
Nikker til alt du sier!
Hyacinth sa for siden:
Jordbærsyltetøy! :rofl:
Acsa sa for siden:
Lar du deg virkelig skremme av den carbonaraen? Har du fortrengt "carbonaraen" på Fredrikke på 90-tallet, med hvit saus og erter?
Toffskij sa for siden:
Jeg hadde det, ja. Men nå er den tilbake i hodet mitt. :hylgrine:
GydaG sa for siden:
Den siste delen der-da trenger vi superlim i sengene.
Men bortsett fra det er det en veldig god plan, mannen er sendt ut på portvinsjakt.
arrow sa for siden:
Det er litt vanskelig å komme utenom portvin om man kjenner desserten god, men den funker veldig bra med bær også. Man koker opp frosne bær, presser dem gjennom en finmasket sil. Man må gjerne øke menden fra 1/2 dl til 1 1/2 dl for å få noe smak alt etter bærtype. Det blir fin dessert med bjørnebær, bringebær/blåbær eller solbær. Bærene farger riktignok fromasjen, om man vil beholde kremfargen smaker cognac og kaffe bra også. Problemet blir mest navnet, desserten bør omdøpes når man eksperimenterer.
Chanett sa for siden:
Den er selvsagt uten portvin, hallo, den er funnet opp på det pietistiske Vestlandet. Bare sjekk i den ordentlige kokeboka. Jeg har faktisk aldri fått den servert med alkohol i og jeg har virkelig spist min skjerv av Dronning Maud-fromasj gjennom snart førti år.
Dixie Diner sa for siden:
Chanett har nok rett, det ser ut til at portvinen har sneket seg inn senere, at den ikke er en del av desserten opprinnelig.
Har googlet meg ihjel på oppskrifter nå, og alkoholen ser ut til å være noe nymotens tøys.
Hyacinth sa for siden:
Jeg er fra Stavanger, og vi har hatt portvin i så lenge jeg kan huske.
Dixie Diner sa for siden:
Ikke siden 1906? :knegg: De begynte sikkert med det for en stund siden, men det var ikke portvin i den opprinnelige oppskriften, ser det ut til. Så det er jo helt finfint med portvin i, men det er jo helt feil å si at desserten ikke er ordentlig Maud uten alkohol i.
arrow sa for siden:
Kjekt å få ryddet opp i det ;-)
Madicken sa for siden:
Her har dere fasiten. Så kan dere sitte der med portvinen og jordbærsyltetøyet deres. :pekele:
GydaG sa for siden:
Den historiske opprinnelsen til wikipedia stemmer ikke helt med den jeg har lært i fagsammenheng, for da lærte vi at desserten ble laget med portvin første gang til denne kroningsferden, og det var da den ble døpt til Dronning Maud. Uten portvin er det da Haugesundsdessert, men skal man kalle den Dronning Maud må det portvin til.
Men det er nå hva jeg har lært da, om det er den eneste sannhet vet jeg ikke. Siden det er nettopp portvinsvarianten jeg forbinder med desserten kom vi frem til at vi trengte det, så får vi heller være kreative med andre smakstilsetninger en annen gang.
Chanett sa for siden:
Stavanger er ikke Haugesund.
Toffskij sa for siden:
Wikipedia. :pekele:
Chanett sa for siden:
Her har vi diskutert det samme: www.foreldreportalen.no/forum/showthread.php?t=30167
Naboen og jeg er enig om alkoholen.
Hyacinth sa for siden:
Nei, men moren min har sagt at det bare er pietistene i Haugesund som ikke har portvin i.
Hyacinth sa for siden:
Dette har jeg også lært.
Chanett sa for siden:
Da tar moren din feil.
GydaG sa for siden:
Prøvesmakt, og godkjent.
Gleder meg til i morgen.
Tante Sofie sa for siden:
Portvin meg her og der.
Kva med at nokon spar fram ei oppskrift? :blafre:
Filifjonka sa for siden:
Jeg lagde denne desserten for første gang i dag, med portvin. Må si at den så veldig pen ut, med en farge som ga assosiasjoner til gamle kongelige silkekjoler, men jeg syns ikke den var så veldig god. Jeg hadde ihvertfall ikke likt den bedre uten portvinen, men uansett så var det en litt tam affære. De andre som fikk den likte den veldig godt da, så bortkastet var det ikke.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.