Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvordan bruker du olje?

#1

Hasselnøtt sa for siden:

Hvilken olje er best til å steke i?
Hvilke oljer bruker du til baking, til dressinger osv.

Hilsen lærevillig sjel.


#2

Dixie Diner sa for siden:

Jeg steker minst mulig i olje siden umettet fett ikke tåler så sterke temperaturer. Steker helst i meierismør eller kokosfett. Men til enkelte ting MÅ man bare bruke olje synes jeg, å woke i smør blir liksom ikke helt det samme. Kokosfett går an, men jeg bruker kaldpresset olivenolje til steking da, så får det bare være. Det er ikke så ofte jeg gjør det, så det går som sagt mest i smør og kokosfett (oftest smør). Til baking blir det som regel smør, men kreves det olje (kan som regel erstattes med smør uansett) bruker jeg smakløs rapsolje. Må innrømme at jeg har brukt soyaolje i bakst også, selv om den ikke er så bra, men nå er jo ikke akkurat kaker så sunne heller.

I salater blir det en blanding av kaldpresset jomfruolivenolje og balsamico, eller olivenolje med chili og hvitløk (økologisk kaldpresset, kjøpt på Søstrene Grene).


#3

Hasselnøtt sa for siden:

HVa med solsikkeolje, linfrøolje, maisolje osv, hva kan man bruke det til?


#4

valborg sa for siden:

Jeg er også interessert og lærevillig. Var på vei til å starte en tråd, men fant denne. Kan ikke den få nytt liv og flere tips fra erfarne matlagere?

Jeg laget meg nettopp en omelett. Startet med litt smør i panna, men kunne kanskje tenkt meg å bruke olje. Husker aldri hvilke som tåler høye/lave temperaturer. Hva har dere i panna når dere feks skal steke en omelett?


#5

Bille sa for siden:

Vi steker først og fremst i solsikkeolje, den tåler høy varme. I dressinger brukes extra virgin olivenolje. :)


#6

Slettet bruker sa for siden:

Jeg heller den utover drømmeprinsen og masserer ham foran peisen. :jippi - fredag:


#7

Mistral sa for siden:

Jeg bruker olivenolje eller peanøttolje til steking, kun peanøttolje til woking.

Jeg bruker rapsolje i majones, og i salatdressingen bruker jeg enten valnøttolje eller 2/3 olivenolje og 1/3 rapsolje. Rapsolje er kjedelig (nøytral) på smak, men er en god kilde til Omega 3.

Jeg blander gjerne litt rapsolje i pastasausen til poden etter at den er ferdig kokt. (Det påstås at rapsolje tåler høye temperaturer, men jeg kan ikke fordra lukten av oppvarmet rapsolje.)


#8

valborg sa for siden:

Tåler høy temperatur den da? :)


#9

Mistral sa for siden:

Heh – jeg tenkte å skrive at rapsolje egner seg som spermievennlig glidemiddel når man prøver å bli gravid, men droppet det. Det kunne jeg jo bare gjort, ser jeg. ;)


#10

Bille sa for siden:

:knegg: :dulte:


#11

Slettet bruker sa for siden:

Jepp. :glis:


#12

Slettet bruker sa for siden:

Seff. Er vi på FP eller er vi på FP? Er det fredag eller ikke lizzom? :knegg:


#13

Tallulah sa for siden:

Rapsolje: Steking
Solsikkeolje: Steking, av og til baking hvis den er smakløs
Avocadoolje: Salatdressing, klunk i havregrøten eller smoothien
Olivenolje: Salatdressing, klunk i havregrøten eller smoothien
Valnøttolje: Salatdressing, baking
Sesamolje: Dressing, fisk, wok


#14

Bomull sa for siden:

Solsikkeolje og rapsolje brukes en del her i heimen, også olivenolje.

Rapsolje er veldig fint å blande en liten dæsj av i barnegrøt og middag mm. Det tilfører sunne fettstoffer og forebygger treg mage. :) Ellers bruker vi det til steking. Solsikkeolje bruker jeg gjerne i baking dersom den ikke er så full av smak, samt til steking. Olivenolje bruker vi gjerne til pasta og salater, evt. til å lage dressinger ol.


#15

valborg sa for siden:

Flott oversikt, takker.

  1. Disse "klunkene" i havregrøt eller smoothie, antar at det er for å snike inn gode fettsyrer i kosten? Har aldri tenkt på å slenge en klunk i smoothien, men ser jo muligheten.
  2. Wow. Har du alltid alle disse typene olje tilgjengelig?

#16

Tallulah sa for siden:

  1. Du har helt rett. :) Smoothie er bedre til å skjule smaken av litt skarpe oljer enn grøt, men Glitterbarnet spiser havregrøt med en teskje avocadoolje uten problemer.
  2. Jepp, det har vi. Vi spiser salater til nesten hver middag, og da er det greit å ha litt ulike oljer syns jeg.

#17

Retz sa for siden:

Bruker solsikkeolje og peanøttolje til steking, solsikkeolje til baking, (bruker også soyamargain til baking) olivenolje til steking/surring på lav temperatur. I salater og til dressinger bruker jeg olivenolje eller 50/50 oliven- og gresskarolje.


#18

Tallulah sa for siden:

Jeg bruker forresten litt olivenolje på pastaen også, etter at vannet er helt av.


#19

Mandino sa for siden:

Vi steker og friterer i rapsolje, baker med rapsolje eller soyaolje og benytter olivenolje i salater, dressinger og på pasta.


#20

Karamell sa for siden:

Jeg steker i solsikkeolje eller rapsolje.
Extra virginolje på salaten.
Baker med solsikkeolje.

Dette er dersom vi bruker olje for helst baker jeg med meierismør! Jeg steker fisk og biff med smør og kylling med olje.


#21

F.V.Zappa sa for siden:

stek med en blanding av soya/solsikkeolje og smør, så får dere de beste egenskapene fra begge;)
Olivenolje er godt i eksperimentelle brødbakster, eller pizzabunner. Og over salater, men det vet dere...
Bruk aldri palmeolje, forreste, det er like usunt som å steke i svinefett. Jeg tenker ikke Mye på sånt, men så ille lar jeg det ikke bli.


#22

Dixie Diner sa for siden:

Ja, om man mener at det å steke i mettet fett er usunt så bør man jo helt klart holde seg unna. Jeg er jo av motsatt oppfatning, at mettet fett er mye mer varmestabilt enn annet fett, så det å steke i svinefett må jo være optimalt. :p


#23

F.V.Zappa sa for siden:

Mettet fett er jo usunt.
Det plugger årene dine. Det tåler høy varme, men spør dere selv: hvor lenge steker dere noe på veldig høy varme av gangen?


#24

Dixie Diner sa for siden:

Ikke alle mener at mettet fett er usunt nei, noen mener bla. det er dette fettet mennesket har spist større mengder av siden urtiden. Det er svært delte meninger om det blandt fagfolk nå, om du følger litt med i ernæringsverdenen. :) Spennende er det, hvertfall.


#25

F.V.Zappa sa for siden:

Er fullt klar over at det er mange som mener at mettet fett er sunt. Jeg velger å se på de som får i seg store mengder av det, og hvordan de har reagert på det.
Det virker ikke som vi blir enige uansett, det kan jeg se fra månen, men husk, det er folk som mener at jorda er flat, og at månelandinga bare var sprøyt;)


#26

Dixie Diner sa for siden:

Jeg kjenner folk som har levd på høye mengder mettet fett (ekstrem-lavkarbo) i 20 år og har de fantastiske blodverdier og helse. Men vi kan godt være uenige altså, jeg mister ikke nattesøvnen pga. det. :knegg:

Det å mene at jorda er flat er litt annerledes, det hersker liksom liten tvil om hva som er sannheten der. Det må være sære sekter som mener sånt. :o


#27

F.V.Zappa sa for siden:

Lemmy har drukket en flaske med J&D om dagen, og røyker værre. Han er vel 62-63 nå. Gode verdier;)
Svinger fra person til person, og gener er faktisk en viktig faktor her. Tro det eller ei!


#28

Dixie Diner sa for siden:

Nå sammenligner du naturlig mat med "rusmidler", men det får være opp til deg. Som sagt så blir vi ikke enige.


#29

Mistral sa for siden:

Eller enda bedre: Gåsefett. Det gir vanvittig god smak!

#30

daffy sa for siden:

Hvor får man tak i gåsefett egentlig?


#31

Mistral sa for siden:

Stek en gås og samle opp fettet. :p

Jeg vet ikke hvor lett det er å få tak i i Norge, men i Frankrike fins det i velassorterte dagligvareforretninger.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.