Jeg er laktoseintolerant. Ikke så veldig ille, jeg kan godt spise ost, smør og syrlige meieriprodukter. Men søtmelk funker dårlig på min mage.
I dag kom mannen hjem med et stort spann ubehandlet melk som han hadde fått fra noen han kjenner som driver med kyr. Og de hadde sagt at mange som er laktoseintolerante ikke reagerer på denne melken.
Er det noen som vet om det stemmer? Jeg kan jo for så vidt teste det ut, men frister ikke så veldig med en kveld med mageknip dersom det ikke er tilfelle. Planen var at vi kunne koke julegrøt av den.
Det som de gjør på meieriet, er å varmebehandle den, pasteurisere, for å drepe farlige bakterier som kanskje har sneket seg i melka. Videre blir den homogenisert, de knuser fett-partiklene, slik at man ikke skal kjenne klumper når man drikker.
Meg bekjent, er det ingen forskjell på molekylnivå på melken, annet enn at den kanskje inneholder stoffer som er sykdomsfremkallende, men skal man koke grøt vil det ikke ha noe å si.
Melk inneholder i utgangspunktet laktase, et enzym som bryter ned laktose og dermed kan hjelpe oss å fordøye det. En ulempe med pasteurisering er at laktasen ødelegges. Men i fersk melk skal enzymet være intakt og kan da hjelpe deg å fordøye laktose. Men hvis du skal være helt sikker på å ikke reagere bør du nok syrne melken.
Det er vel litt det jeg syns er problemet. Jeg finner masse blogger og diskusjoner der folk sier at dette er sant. Men syns jo det generelt er mye meninger og teorier om kosthold på nettet, uten at det nødvendigvis stemmer.
Det er vel egentlig ikke verre enn at vi prøver. Jeg trenger jo ikke å spise så mye av det. Det et jo uansett 4 andre i huset som ikke reagerer på laktose.
Jeg har også intoleranse mot kasein (visstnok). Jeg tåler min egen syrnede kefir, men ikke ferdig syrnede meieriprodukter fra butikken. Jeg antar den "syrningen" som Tine meierier gjør skjer med færre melkesyrebakterier og/eller i alt for kort tid slik at de syrnede produktene fremdeles inneholder mye intakt kasein.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.