Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvordan lager du surkål?

#1

konsulenten sa for siden:

Bare lurer på hvor ulike måter det gjøres på rundt omkring. :)


#2

Filifjonka sa for siden:

Jeg bruker oppskriften som er i et gammelt hefte fra Opplysningskontoret for kjøtt, det som nå er Matprat antar jeg. Det er litt eple i den surkålen, jeg syns den er veldig god.


#3

Elise sa for siden:

Øh, klipper opp posen, heller innholdet i en skål og setter i microen.
Evt legger posen i en kjele med vann og koker en liten stund.

Finnes det andre måter å gjøre det på? :blånn:


#4

konsulenten sa for siden:

Filifjonka: Denne, kanskje?
Jeg har ikke tenkt på å ha eple i, det skal jeg jammen prøve. Koker du i kraft også?


#5

Fløyel sa for siden:

Dette lærte jeg av bestemor, så jeg har alltid gjort som henne, det går på slump som alt annet bestemor lagde.
Jeg finkutter kålen i foodprosessoren (bestemor kuttet med kniv, men det syntes jeg tar for lang tid), jeg har en skive som kutter fine strimler og fjerner de bitene jeg syntes blir for store. Så legger jeg kål, karve og strør på mel lagvis. Tømmer over kokende vann, jeg aner ikke hvor mye jeg tar av hver, du må nesten føle deg litt frem, jeg liker at surkålen er litt "fast" ikke for mye væske. Lar den koke i flere timer. Dette er det første jeg gjør julaften morgen, ca rundt kl 09, og den står og småputrer på ovnen til middagen er klar rundt kl 17, det er jul når surkållukten er i hus. Rører om med jevne mellomrom.

1 time før middagen smaker jeg til med eddik og sukker. Jeg lager en stor porsjon (2 store kålhoder, ca 2-3 poser karve), så fryser jeg ned det som ikke blir spist. Vi er mellom 4 og 7 personer til middag julaften.


#6

Filifjonka sa for siden:

Ja, det er akkurat den, konsulenten. Det smaker ikke eple, bare friskt og godt. Jeg bruker vanligvis ikke kraft, bruker bare vann og tilsetter litt ribbefett/kraft fra langpannen til slutt.


#7

konsulenten sa for siden:

Fløyel: den vrien har jeg ikke sett før. :)


#8

Hondacrv sa for siden:

Hahaha, du er søt!!!


#9

Tangina sa for siden:

Finsnitter kålen for hånd på den måten mor har lært meg, legger i gryta med karve innimellom, koker i vann, smaker til med eddik og sukker, og før servering, litt ribbefett.


#10

konsulenten sa for siden:

Jeg har hittil gjort som deg, Tangina. Bortsett fra at jeg smaker til med eddik og sukker helt til slutt, for ellers synes jeg eddiken bare koker bort i kålen.


#11

Simone sa for siden:

Eg gjer det på samme måte som Elise. Blir så bra, så!


#12

Bloppy sa for siden:

:jupp:
Og godt med eddik i. :nam: Jeg synes den skal være ganske sterk. Da er den best. Det blir ikke jul om det ikke lukter hjemmelaget surkål altså.


#13

Niobe sa for siden:

Jeg har laget surkål i kveld. Finsnittet kål, lagvis i gryte med salt, karve og epleskiver. Kokt i ca to timer (litt vanskelig å si, for vi hadde et to timers strømbrudd midt i det hele), og smakt til med eddik og sukker. Ble kjempegodt. :) Jeg brukte mer eddik enn i oppskriften jeg leste. Jeg liker den syrlig og litt skarp. Den skal jo "balansere" den fete ribben.


#14

konsulenten sa for siden:

Jeg ender også alltid opp med å bruke mer eddik enn det står i oppskriften.


#15

Harriet Vane sa for siden:

Jeg har to kålhoder, 1 dl vann, 4 ss sukker, 4 ss eddik og 2 ss salt, 4 ts karve. Og litt mer eddik og sukker mot slutten. Blandet alt, koker opp og koker leeeeenge.


#16

konsulenten sa for siden:

Ja, den må koke lenge - helt enig!


#17

Filifjonka sa for siden:

Jeg syns den ikke må koke altfor lenge. :)


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.