Jeg fikk en frossen entrecote av elg i julegave fra en kunde rett før jul. Elgen er skutt i høst og jeg vet at jegeren kan sitt fag, så jeg er ikke skeptisk på å spise denne gaven.
Dette kjøttet har jeg tenkt å spise i løpet av romjula eller kanskje på nyttårsaften. Men hvordan tilbereder jeg den og hva slags tilbehør er godt til? Jeg har ikke spist elg på 20 år og har aldri laget noe som helst av elgkjøtt. Jeg har ikke veid kjøttet, men jeg tipper det er ca 1,5 kg.
Det er meget mulig at vi må forholde oss til et veldig spartansk kjøkken uten strøm og vann når denne elgen skal spises. Vi har da propanbluss (er usikker på om det er 2 eller 4 bluss) og en liten propandrevet stekeovn. Måltidet skal være til to. Maten må bæres/dras i pulk en halv mil, så det trenger ikke være all verdens ingredienser. Enkelt og godt er vel hovedpoenget.
Jeg tenkte fløtegratinerte poteter til, men kanskje det er andre forslag som er bedre?
Å, den langstekte elgen så god ut, Filifjonka! Spørs om vi ikke går for den. Jeg må bare sjekke med turfølget om det er mulig å langtidssteke i gassovnen.
Vi spiser masse elg, ville langtidsstekt kjøttet :)
Forslag til tilbehør
Soppstuing; Sopp og løk surres i en panne. Ha over fløte eller creme fraishe og la det surre litt. Smak til med salt og pepper. Fungerer også med bacon i soppstuing
Ostegratinert blomkål; kok blomkål, lag en tykk hvitsaus med mye ost i. Hell osten over blomkålen og gratiner i ovn. Strø gjerne litt bacon over
Stekte grønnsaker; rødløk, brokkoli og champinjong.
Stekt rosenkål (så mye bedre enn kokt) gjerne stekt sammen med bacon
Gratinert purreløk: Del purren på langs, hell over litt fløte og gratiner i ovn.
Synes kokte poteter eller hjemmelaget potetmos er best til elgkjøtt
Alt tas på slump her i huset, så kan dessverre ikke oppgi sånn som steketid og mengder...
Da har vi en plan. Det blir elg på menyen i morgen og ja, den skal langtidsstekes. Vi har kjøpt stekepose og satser på oppskriften som det ble linket til over her der den skal stekes på 60 grader til kjøttet når 60 grader.
Tilbehør blir soppstuing og potetmos (hjemmelaget, selvsagt). Mulig det blir noen grønnsaker til også, vi får se. Kokken (og det er ikke meg) får avgjøre om det blir rødvinssaus eller en fløtebasert saus. Jeg tipper det siste, han er glad i den slags.