Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Angående hvilke bunader man kan bruke

#1

Sitron sa for siden:

Hva er kravene for tilhørighet for at man med rette skal kunne bruke en bunad?


#2

tiddelibom sa for siden:

Det er jo ingen formelle krav, så trengt tatt kan man jo iføre seg akkurat hva man vil.
For egen del tenker jeg at man skal ha tilhørighet til stedet - enten være oppvokst der, eller ha foreldre derfra. Arvede bunader kan man bruke uansett.
Jeg har bunad fra der vi har hytte. Jeg føler sterk tilknytning til stedet, og mammas familie (dog ikke hun selv) er derfra. Det holder lenge for meg.
Et så dyrt plagg er det viktig å like også, synes jeg.


#3

Skilpadda sa for siden:

Jeg er enig med Tiddelibom i at poenget er at man selv skal ha tilhørighet til stedet. Jeg synes det kan holde å ha besteforeldre fra stedet, og så synes jeg ikke helt det holder å nettopp ha flyttet dit, men det er jo en personlig vurdering hvor sterk tilknytning man har til et sted.


#4

Sitron sa for siden:

Er det virkelig ingen formelle krav? Det er jo smått idiotisk, syns jeg. For meg så viser bunader hvor man kommer fra.


#5

Michelle sa for siden:

Jeg valgte Lofotbunaden fordi min mammas familie på begge sider er derfra og at mange i familien har den samme bunaden. Jeg var også mye der i oppveksten og føler meg sterkt knyttet til landsdelen.
Selv er jeg født ikke langt unna Bodø og bodde der til jeg var 5 år og kunne derfor valgt Norlandsbunaden. Min far er fra Trøndelag og her har jeg bodd det meste av livet og jeg kunne også valgt den.

Valget var for meg enkelt:)

Jeg synes at en bør ha tilhørighet.


#6

tiddelibom sa for siden:

Nei, når man skal ha bunad, er man ikke nødt til å "bevise" tilhørighet :)


#7

annemede sa for siden:

Jeg arvet min mormors, det betyr en hel del for meg, men så ble stakken og vesten oppbrukt, så kjøpte jeg en ny, så raknet skjorten også, så fikk jeg en ny der og, nå er ikke bunaden arvet lenger, bare den ene sølja. Så nå er jeg litt lei meg for at jeg ikke har bunad fra hjemstedet mitt, siden jeg har flyttet. Synes bunaden er fin da.


#8

Ole Brumm sa for siden:

Det er vel noen steder de er ganske strenge på det. Ang fargen iallefall.
Husker ikke hvor/hvem men en bunad finnes i to utgaver blå og grønn. Blå for de son har utsikt/ser havet fra huset (familiegården muligens?), grønn for de som ikke ser havet men bor på "landet".

Det jeg tenker om saken er at man skal ha "tilhørighet" til stedet, gjennom nær familie (besteforeldre eller foreldre, evt født og oppvokst der).


#9

Skilpadda sa for siden:

Hvem mener du skulle stille opp disse formelle kravene? Det er jo ingen lover om dette, og ikke noen formell etat som bestemmer hvem som har rett til å bruke hvilken bunad.

Hvor man "kommer fra" er veldig ofte ikke entydig. Mange har flyttet flere ganger i oppveksten, og det vil kanskje føles mer naturlig å ha en bunad fra det stedet en eller begge foreldre kommer fra, og der man har familie, enn fra det stedet familien tilfeldigvis bodde i en tiårsperiode mens man selv gikk på skole.


#10

Dixie Diner sa for siden:

Enig. Selv synes jeg tilhørighet spiller en STOR rolle i valg av bunad.


#11

Sitron sa for siden:

Nordlandsbunaden er delt inn i kystbunad og innlandsbunad. Blå og grønn.


#12

Sitron sa for siden:

Selvsagt er det ingen lover, som i at du får bøter om du bruker feil. Men det finnes da virkelig en hjerne i hodet på de aller fleste.


#13

Ole Brumm sa for siden:

:riktig:


#14

Blondie sa for siden:

Jeg synes man burde ha en tilhørighet til stedet bunaden er fra.
Jeg bor i Telemark og har bodd her i 28 av mine snart 29 leveår og ville følt det helt naturlig å iføre meg en telemarksbunad.
Likevel har jeg Vestfold-bunad. Jeg er født der, familien min er derfra og jeg har arvet bunaden av min mor.

Jeg synes Lofot-bunaden er fin, men hadde aldri skaffet meg den nettopp fordi jeg ikke har noen tilknytning til stedet.
(jeg har dessverre aldri vært der heller)


#15

Che sa for siden:

Det er vel nordlandsbunaden.

Jeg mener det på en måte at det er en uskreven regel at man skal ha bunad fra der man har tilhørlighet. Jeg er født og oppvokst i Trondheim, men mora mi kommer fra Nord-Trøndelag. Jeg synes ikke bunadene er pene. Forfedene på begge sider kommer fra gudbrandsdalen, men jeg føler ikke jeg kan ha bunad derfra for det!

Svigerinna mi (som er nord-trønder) har grafferbunad. Hun mener den er for hele landet.


#16

annemede sa for siden:

Jeg mener at man må ha bodd et helt år på Svalbard for å kunne bruke den drakta eller bunaden.


#17

Skilpadda sa for siden:

Ja, og min hjerne mener at man bør ha "tilknytning" til et sted for å bruke den lokale bunaden - enten familiemessig tilknytning, eller at man bor der, eller kanskje aller helst begge deler. Men "tilknytning" er et såpass vagt ord at jeg synes det er vanskelig å sette opp formelle og entydige krav, og jeg oppfattet at det var det du spurte etter?


#18

Michelle sa for siden:

Da ville det blitt feil å skaffet seg den ja..


#19

Sitron sa for siden:

Med tilknytning mener jeg at man bør føle tilhørighet. Dvs at man bør i det minste ha nær familie derfra, man bør helst ha VÆRT på stedet.

Min oldefar stakk fra familien sin da min bestemor var liten. Han bosatte seg på østlandet et sted. Jeg kunne aldri hatt bunad derfra, selv om han bodde der og fikk barn der og vi i dag har slekt der. Fordi jeg ikke har noen tilhørighet dit på noen som helst måte annet enn at han bodde der. Men Sunnfjordsbunad kan jeg bruke, med mor derfra. Jeg har tilbrakt mange år der tilsammen. Og nordlandsbunad, siden farsslekta er derfra og jeg har tilbrakt mange ferier der som liten. Men å bruke bunad fra Møre, fordi jeg har noen "tanter" der, eller fra hvorsomhelst, fordi fjern slekt kommer derfra, det kan jeg ikke.


#20

Mandarin sa for siden:

Jeg aner ikke reglene jeg. Men det er vel mest naturlig for meg å bruke det som er nærmest meg.
Jeg bor jo ikke i Hardanger men har denne bunaden likevel, som min mor, mormor, oldemor osv. Hele byen her er jo ganske ny og befolket av folk fra innlandet for lenge siden. Derav går halve denne byen med hardangerbunad, resterende går med den flotte Rogalandsbundaden.

Jeg er ganske stolt av at så mange på disse traktene bruker bunad. Husker jeg var ganske skuffet første året i Oslo.

Min man har foreldre fra nord-norge, han har derfor lyst på denne herrebunaden. Men han har aldri bodd i nord-norge.


#21

Ru sa for siden:

Godt nok svar?


#22

Skilpadda sa for siden:

Jeg vurderer på samme måte som du gjør her.


#23

Ru sa for siden:

Jeg selv har Nordlandsbunad; mormor kommer derfra, og det er også hun som har brodert den.
Poden har Hallingbunad, svigermor er fra Hallingdal, så dermed er den i boks.
Slekten min kommer fra både Fana og Voss, så jeg kan bære både Fana- og Vossa-bunaden med rette.

Jeg har forøvrig vært både i Nordland, Hallingdal, Fana og Voss, så jeg føler meg rimelig trygg på tilhørigheten.


#24

Miss Norway sa for siden:

Jeg synes også det er naturlig at man velger en bunad tilhørende et distrikt man har en eller annen (følelsesmessig?) tilknytning til. At man selv er derfra, har bodd der over lengre tid, har familie derfra, familien har hatt hytte der i årevis... Det teiteste jeg vet er folk som har har bunad og som ikke engang vet hvor den er fra. Type "Næsj, den er fra en eller annen dal oppi midtnorge, husker ikke. Jeg valgte den fordi den hadde så fint sølv og ikke så bomsete." (True qoute fra bekjent her i Oslo. :himle: )

Min mann har som Oslogutt ingen tilknytninger som jeg nevner over. Han ville ha bunad, også før jeg traff ham. Og ble begeistret da han så herredrakten til min bunad. Ha! Jeg nektet ham å bestille den før han hadde fridd. Hvis dama di sitt hjemsted skal være tilknytningen du påberoper deg, må tilknytningen formaliseres, ikke sant? :fnise:


#25

Observatøren sa for siden:

Jeg mener at tilknytning - og kunnskap er noe av det viktigste. Å velge bunad ut fra hvilken du synes er penest, dyrest eller mest/minst stæsj, blir helt feil.

Selv er jeg født i Oslo, oppvokst i Hardanger, og nå Oslo-borger igjen. Jeg fikk Hardangerbunad til skolestart og senere ny til konfirmasjonen, men nå bruker jeg jubileumsdrakten fra Oslo fordi jeg føler meg mer som Oslo-jente enn som harding.


#26

LilleRosin sa for siden:

Jeg har arvet en bunad, fra et område jeg har null tilhørighet til. Men jeg synes det er flott å bruke den, primært siden det er et arvestykke.

Dersom den blir utslitt, kommer jeg til å skaffe meg en fra det stedet jeg vokste opp. Nå er det ingen fare for at bunaden min slites ut, siden den har krympet og henger til stas.


#27

Mandino sa for siden:

Jeg kommer fra innlandet i Nordland og burde strengt tatt hatt grønn bunad. Alle damene på morsiden har grønn, men på farsiden har alle blå siden farmor og farfar opprinnelig kom fra en kystkommune. Jeg fikk velge og valgte blå.

Selv om vi har familie fra andre landsdeler føler jeg at man bør velge fra stedet man kommer fra, såfremst man ikke arver.

Mandino


#28

Tallulah sa for siden:

Så rart, jeg syns det er stor overvekt av bunader i Oslo jeg?

Jeg syns man skal ha en tilknytning til stedet, enten ved at man bor der, eller foreldre kommer derfra. Besteforeldre syns jeg personlig er litt tynt. Evt. at den er arvet.

Jeg har sunnmørsbunad arvet etter min farmor, men er selv født der og faren min er vokst opp der.

I Oslo Vest er det veldg vanlig å velge "statusbunader", dvs. de som koster mest. Tilknytning har null betydning.


#29

Stompa sa for siden:

Du tenker nok på nordlandsbunaden. I teorien er det mange som tenker blå = kyst og grønn = innland, men i praksis kan man helt fritt velge blå eller grønn farge ut fra hvilken man liker best.


#30

safran sa for siden:

Enig.

Hehe, men det er jo ikke lenger snakk om formelle lover.


#31

Mandarin sa for siden:

:nemlig:


#32

emm sa for siden:

Veldig mange med slekt fra Hardanger og Telemark:nemlig:


#33

MissS sa for siden:

Jeg har blå nordlandsbunad, og er født og oppvokst (til jeg var 5) i Nordland. Og med utsikt til havet. :jupp:


#34

Xian sa for siden:

Det er mitt inntrykk også.

Jeg er født og oppvokst i Oslo, det samme er begge mine foreldre, besteforeldre, og enda lenger tilbake. Likevel har jeg vestfoldbunad. Det er mammas gamle, og hun fikk den fordi familien hadde hatt hytte i Åsgårdstrand i alle år. Altså ikke mitt valg, men et valg jeg lever godt med. Svært godt; jeg synes det er en nydelig bunad som passer spesielt godt på 17. mai på grunn av de glade farvene.

Jeg blir mer provosert av bunadnazier enn at enkelte velger bunad fra et sted de ikke har tett nok tilknytning til.


#35

Ru sa for siden:

:snurt:
:liker bunadsrådet bedre enn Glitter i dette tilfellet:
:og du kan ikke tvinge meg inn i en bergensdrakt: :sådetså:

Jeg har grønn, og var ofte i Nordland på ferie som liten. Med utsikt til havet, og mye gress og jordbær. Kanskje jeg burde har grønn stakk, blå vest og lage meg et jordbærforkle? :D


#36

Nabojenta sa for siden:

Jeg har Nordlandsbunaden, siden min mor kommer fra Sandessjøen. Hun sydde først en til seg selv, som jeg arvet. Nå har den krympet(!), og hun har sydd ny(helt lik) til meg.

Jeg har den grønne innlandsbunaden, selv om gården til mamma lå rett i fjæresteinene.


#37

gullet sa for siden:

:ja:

Jeg valgte bunad som 25-åring og valgte den gamle broderte Segebrandtbunaden fra Vestfold.
Min mor ville jeg skulle ha bunad fra Tinn eller Øst-Telemark, siden hele hennes familie er derfra. Selv om jeg har sterke slektsbånd og har vært der mye som liten er det her i Vestfold jeg har mine røtter.
Jeg er fremdeles glad for at jeg valgte som jeg gjorde.
Selv om Øst-Telemarkbunaden er en av de vakreste som finnes.


#38

Kaz sa for siden:

Jeg er helt enig.


#39

Blondie sa for siden:

Jepp, og det irriterer en telemarking en smule. :humre:
Det kan virke som at alle som en gang har kjørt via Telemark, føler tilhørighet til fylket. ;)


#40

Tallulah sa for siden:

Det er jeg egentlig helt enig i.

:knegg:

Jeg har egentlig veldig lite sterke meninger om bunader, men er nok litt provosert av invasjonen av liksom-telemarkinger hver 17. mai.

Jeg syns til og med det er helt ok med bunader sydd i Kina. (Og syns Heimen er er noen sleipinger som prøver å dekke over at det er deres bunader også)

Solbriller og paraplyer likeså. Bare ikke paraplyer med bunadsmønster :grøss:


#41

Xian sa for siden:

:dulte:

Det var en helt fantastisk krangel mellom to produsenter av bunadparaplyer for en del år siden. (I bergensområdet, selvfølgelig.) Sinnene var i kok. Jeg husker ikke helt detaljene, men den ene mente at den andre produserte uekte bunadparaplyer. Deres egne var ekte, selvfølgelig. :knegg:


#42

Agent Scully sa for siden:

Så lenge den passer ... :nemlig:


#43

Hasselnøtt sa for siden:

Det var en periode da Bø-stakken ble kalt for "Oslo-vest-stakken". :knegg:

For meg ville det vært uaktuelt å ha bunad fra noe annet sted enn Telemark. Tjukke slekta er herfra på begge sider. Imidlertid kommer dattera mi til å ha Hardangerbunad om noen år. I tidligere tider ble Hardangerbunaden kalt for "Norgesdrakten", det var svært vanlig å bruke den selv om man ikke var vestlending. Den nevnte hardangerbunaden er arvegods i familien og har vært brukt av familiens barn i mange tiår (helt siden min mormor, faktisk), til tross for at ingen er fra Hardanger. Det synes jeg også er helt OK. Det er en form for gammel tradisjon det også.


#44

Acsa sa for siden:

Tilknytning er en subjektiv vurdering. :) Sier bunadnazien Acsa, som gruer seg litt til i morgen fordi hun blir så stressa over å se bunader båret på rett og slett helt feil måter. :sparke:


#45

Chanett sa for siden:

Ikke det at jeg har vært i Oslo 17. mai, men ut i fra tvbilder er det ikke mange bunader der i forhold til hvor mandarin samenlikner med.

Her i byen er Hardangerdrakten den typiske barnebunaden., men som mange voksne også har. Veldig flott å se tog når minst 75% (ja ikke på min skole da) av ungene har bunad. Det er også flere og flere gutter som har bunad. Veldig kjekt.


#46

Bluen sa for siden:

Finnes ikke bunadspolitiet, altså? :eek: Har jeg blitt lurt i alle år?

Jeg har brukt to bunader i mitt liv. Den ene er fra Trysil (og når jeg tenker meg om, er jeg sannelig ikke sikker på om den har lov til å kalle seg bunad). Den ble sydd til min tantes konfirmasjon, og både hun, mamma, deres tredje søster, fire av mine kusiner og jeg er konfirmert i den. Jeg er ikke oppvokst i Trysil, men føler likevel at jeg har "rett" til å bære denne drakta.

Da min manns mormor døde for tre år siden, arvet jeg hennes hedemarksbunad. Denne bærer jeg også med hevet hode - fordi det er veldig hyggelig å ha arvet den, og fordi mannen min og hele slekta hans er fra Hedemarken. At bunaden tilhører samme fylke som Trysil, er heller ikke noe aber.


#47

Stompa sa for siden:

I folkedansmiljøet omtales beltestakken (er det det samme som Bø-stakken?) som Oslo 3-bunaden. :knegg:


#48

Tallulah sa for siden:

Nå aner ikke jeg hvor Mandarin sammenlikner med, men det er jo godt mulig. Ellers er mitt inntrykk i Oslo at det er flest voksne som har bunad, ikke barn. Det er nok vanlig å få bunad til konfirmasjonen eller som voksen. I tillegg så er Oslo mer sammensatt av mennesker fra forskjellige nasjoner og kulturer. Også er det veldig mange flere mennesker rent generelt enn andre steder i Norge.


#49

Sitron sa for siden:

Er man bunadsnazi fordi man har meninger om bunader og tilhørighet? Jøss.


#50

Nooria sa for siden:

Jeg innbiller meg at man får mer "forhold" til bunaden om den kommer fra et sted man har en sterk følelsesmessig tilknytning til. Om jeg skulle rangert min blå nordlandsbunad utseendemessig i forhold til andre bunader, ville den kommet langt ned på listen (har tydeligvis ikke samme smak som flertallet av de som i fjor kåret den til landets fineste). Likevel er jeg utrolig glad i den og føler meg så fin når jeg tar den på. Dette er fordi jeg har en sterk tilknytning til det den representerer (Jeg er født og oppvokst i Nordland).


#51

Nabbe sa for siden:

Jeg kunne aldri tenkt meg noe annet enn blå nordlandsbunad, fordi jeg er derfra, men ungene mine føler jeg kan velge mellom nordlandsbunad og bergensbunad, og Khadija også telemarksbunad. Jeg føler det blir litt feil at feks Malika skal gå med telemarksbunad.


#52

Nooria sa for siden:

Nå ble jeg veldig nysgjerrig på hva slags hodeplagg du har på når du bruker bunaden din (dersom du faktisk har nordlandsbunad)? :sparke:


#53

Hasselnøtt sa for siden:

Ja, det er det samme.:)


#54

Ru sa for siden:

For å ikke snakke om hvor mange som skal ha norges vakreste bunad. :himle:

En venninne av mamma holder kurs og jobber litt for Husfliden, og monterer en rekke bunader i disse tider. I følge henne er det mange flere som skal ha nordlandsbunad nå enn før.


#55

Molly sa for siden:

Jeg har bunader fra Hardanger og Lofoten. Dette til tross for at jeg er født og oppvokst i Oslo, det er også mine foreldre. Min mormor er født og oppvokst i Hardanger, og det er lange tradisjoner for bruk av hardangerbunad i hennes familie. Min oldemor sydde hardangerbunader til mormor og hennes søstre, mamma brukte og bruker hardangerbunad. Det var derfor naturlig for meg å ønske meg denne til konfirmasjonen. Mormors (barnløse) søster døde et års tid før min konfirmasjon, og hun var henrykt da hun hørte at jeg ønsket meg bunad. Jeg arvet derfor hennes vinterbunad fra Hardanger. Ettersom denne har svartsøm på skjorte og forkle, så er det jo en konebunad. (Hvis ikke jeg tar helt feil?!) Mamma og pappa supplerte opp med skjorte og forkle med hvitt broderi, samt rød vest slik at jeg hadde den vanlige hardangerbunaden da jeg konfirmerte meg. Jeg er utrolig stolt av å bære både den vanlige og vinterbunaden fra Hardanger. Bringekluten broderte mormors søster til sin egen konfirmasjon og søljen er også fra hennes konfirmasjon.

Lofotbunaden har jeg arvet fra min farmor, hun er født og oppvokst i Lofoten. Søsteren min fikk Lofotbunad til sin konfirmasjon.

Det føles mer naturlig for meg å bruke disse bunaden, som det tross alt er tradisjon for å bruke i min familie, enn å skaffe meg en bunad/drakt fra Oslo. Det er ingen i min familie som bruker bunad/drakt fra Oslo.


#56

Nabbe sa for siden:

JEg har ikke bunad, jeg har bare drakten fra Dalarna i Sverige der som pappa kommer fra, og da bruker jeg hvit hijab.

Om jeg hadde nordlandsbunad, tror jeg at jeg ville laget en hijab i samme blåfarge, og med elementer av broderiene feks nede på kanten, og framme på panna...

En hijab av denne modellen:

Det vet jeg mange som har gjort, faktisk.


#57

Nooria sa for siden:

Åkey... takk for at du tok deg tid til å stille min nysgjerrighet! :D


#58

Nabbe sa for siden:

Værsågod. Bedre å spørre enn å dø av nysjerrighet.


#59

Mams sa for siden:

Jeg er født og oppvokst på østlandet og har siden jeg var 6 år bodde på Romerike (med et par år i Oslo), men jeg liker ikke romeriksbunaden, selv om den er litt finere i grønn da. Før var den jo stort sett bare å se i blått med gult broderi.
Men hele mamma sin slekt er fra nordmøre, og de felste bor der enda.
SÅ om jeg skulle hatt bunad ville normørsbunaden vært den jeg valgte.
Men jeg har da ingen bunad, og synes flere av festdraktene som selges er mye finere.


#60

Koma sa for siden:

Jeg har nå vært i sentrum i dag, og jeg synes det var enormt mange med bunad :jupp: Det som er morsomt er at det er så sinnsykt mange forskjellige bunader i Oslo. Feirer man ett lite sted, så vil det jo være mange like bunader og det er jo litt kjedelig. Karl Johan og tilgrensende gater på 17. mai er bunadmekka:riktig:

Ang. tilhørighet så bryr jeg meg egentlig ikke om hvordan folk velger bunaden sin. Lokal tilknytning er selvfølgelig hyggelig, men det er tross alt en norsk folkedrakt. Føler man seg norsk i sinn må det være lov å ha norsk bunad. Det er lov å gå med brasilianske fotballdrakter selv om man er norsk.


#61

Sitron sa for siden:

"Alle" hadde bunad her. Var ganske mange like.


#62

Candy Darling sa for siden:

Det hadde føltes rart for meg å gå i en bunad jeg overhodet ikke hadde tilknytning til, og jeg "lærte" at man skulle ha bodd der eller ha foreldre derfra for å få "lov".

Min bergensbestemor har imidlertid hardangerbunad, og påstår den dag i dag at det er nasjonalbunaden – og at alle dermed har "lov" til å bruke den. :confused:


#63

Martis sa for siden:

Jeg er jo utlending, så det er ikke sikkert jeg har lov til å mene noe om dette, men jeg syns man skal ha noen tilknytning til den bunaden man velger. Og ikke bare velge en fordi den er fin. Nå syns jeg de fleste bunader er fine på hver sin måte, og det er i grunnen mange jeg kunne ha tenkt meg :D

Så hvis jeg noen ganger kjøper meg norsk bunad, så tror jeg det må bli den blå Nordlandsbunaden, for når jeg flyttet til Norge var det nettopp til Nordland.


#64

Carpe Diem sa for siden:

For meg føles det riktigst med tilknytning til stedet der bunaden opprinnelig kommer fra.
Jeg har bunad fra Voss. Er født der, bodde der når jeg var bitteliten og har hele morsslekten der. Fikk bunaden til konfirmasjonen av besteforeldrene mine...For meg var det ikke et tema å ha bunad fra der jeg bodde som konfirmant...:dulte:


#65

Hasselnøtt sa for siden:

:nikker:
I "gamle dager" ble den kalt det.


#66

safran sa for siden:

:knegg: Stemmer.


#67

bina sa for siden:

Husfliden har vel forsøkt seg på å være bunadspoliti, men har heldigvis ikke fått delegert formell myndighet. :knegg:

Det går ikke an å lage "formelle krav" for bruk av klesplagg. Det kjøpes og selges bunader, både nytt og brukt, og det er umulig å håndheve noen slike krav.


#68

Blondie sa for siden:

Jeg sprader som sagt rundt i en Vestfold-bunad i Telemark og ble stoppet flere ganger i går av mennesker som syntes den var flott. :p
Her i byen er det (naturlig nok) så mange telemarks-bunader at det nesten blir som en bærepose fra Rema.


#69

Pastill sa for siden:

Alle kan i praksis ha hvilken bunad de vil.


#70

~TM~ sa for siden:

Dette med tilhørighet kan være så mangt. Jeg føler sterk tilknytning til et knøttlite sted i Telemark pga at vi har hytte der og jeg har tilbragt uendelig mye tid er. En stor bit av hjertet mitt hører hjemme der. Slik er det også for søsteren min og hun har derfor øst-telemark bunaden.

Det er slik at det finnes flere varianter av denne. Den har et likt utgangspunkt, men finnes variasjoner i broderiene bl.a. Den søs har er spesielt for gården som hytta vår "tilhører".


#71

Elin sa for siden:

Men Hardanger er også nasjonaldrakten - husk det! Det er den som oftest brukes i offentlig representasjon i utlandet osv. og da jeg jobbet i Norgespaviljongen i Epcot Center, hadde vi også en kopi av den bunaden som vi jobbet i. Jeg har selv Hardangerbunad nettopp pga. at det dermed ikke stilles så strenge "krav" til tilhørighet ettersom den brukes titt og ofte av hvemsomhelst. Jeg har egentlig ingen annen tilknytning enn Solør-Odal av alle norske bunader, og dessverre, den ville jeg ikke ha. Likte den ikke den gang jeg investerte penger i bunad, og skal man investere såpass mye penger i et plagg så bør man like det også.


#72

cora sa for siden:

Jeg har arvet bunad etter min mor som vokste opp i Nordland, ergo har jeg nordlandsbunad (grønn). Mannen og ungene har bunad fra Telemark.


#73

Nenne sa for siden:

Beltestakk og Bø-stakk er det samme ja.

Jeg har en vest-Telemarksbunad som jeg har arvet etter farmor, skulle jeg kjøpt ny bunad skulle det vel strengt tatt ha vært en øst-Telemarksbunad, men jeg synes vest-Telemarksbunaden er den fineste. Flaks for meg! :D Storesøster kan få velge hvilken variant hun selv vil ha når den tid kommer, vi har tilhørighet nok over hele fylket vi til at vi kan ta oss såpass frihet. Synes jeg da. :)


#74

IOA sa for siden:

Jeg har beltestakk/Bø-stakk, og opplevde i fjor at en fjortis fra beste vestkant hylte til venninnene sine i toget: "Se på hun der! Hun har den bunaden jeg vil ha!" Jeg er forøvrig født og oppvokst i Telemark, og kunne aldri ha brukt noe annet enn Telemarksbunad. Pappa og brødrene mine har og har hatt Vossebunader, siden familien til bestemor kommer derfra.

En bekjents utenlanske mann kommer til å kjøpe seg bunad når han blir norsk statsborger. Det syns jeg er flott! Min kjære ser utrolig flott ut i bunad (han har prøvd morfars gamle Vest-Telemarkbunad), men han sier at han ikke føler seg norsk nok til å bruke det.


#75

emm sa for siden:

Visste ikke det om Hardangerbunaden jeg. Dronningen har vel den også?

Jaja, jeg får hvertfall slite med min Solør-Odal bunad, det gikk med et nødskrik i år også. Dette bunadspolitiet bør heller få fakket de som går fra skap til skap og krymper folks bunader. :gruble:


#76

Elisabet sa for siden:

Jeg har Hardangerbunad, men har en far som er derfra. Jeg synes en skal ha en tilhørighet til stedet en har bunad fra. Vet Hardangerbunad er ofte brukt i presentasjoner av Norge, men har ikke inntrykk av at det er mange som har denne bunaden sånn helt uten videre av privat personer? :vetikke:


#77

Sitron sa for siden:

Jeg spurte min mor ang. hardangerbunaden og også hun mente at det var en nasjonal bunad fra gammelt av.


#78

Elin sa for siden:

Dronningen har vel ganske mange bunader hun tror jeg. Hun har i alle fall Øst-Telemark og Hardanger.

Ja, juling skulle dem hatt! :D


#79

Elin sa for siden:

Jo, meg! Jeg har den sånn helt uten videre! :) Jeg skammer meg ikke en gang. Jeg føler meg veldig, veldig flott i bunad uansett om jeg har aner til Hardanger eller ikke.


#80

Nenne sa for siden:

Hun har jo familie fra Skien, så øst-Telemarksbunaden kan hun godt få bruke. :)


#81

Cascaye sa for siden:

Jeg tror mye bunadstoff blir brodert i Vietnam. Kina var ukjent for meg.


#82

Sitron sa for siden:

Hun er kongelig, så hun representerer hele landet og kan ergo bruke hva hun vil.


#83

Cascaye sa for siden:

Selv bærer jeg min Nordhordalandsbunad (veldig lik Hardanger) med stolthet og god samvittighet. Min far kommer fra utkant-Bergen, og flere av detaljene (f.eks jomfruspennen på beltet) er gammelt arvegods. Den dagen jeg eventuelt gifter meg skal jeg ta i bruk et gammelt sølvbelte datert til begynnelsen av 1700-tallet.


#84

Elin sa for siden:

Jada, hun har nok det...
Jeg synes forøvrig hun godt kunne vist seg i Oslodrakten/Oslobunaden en gang innimellom jeg, for det er vel kanskje der hun har mest tilknytning:rolleyes:


#85

safran sa for siden:

Jeg tror aldri jeg kommer inn i bunaden fra mamma mer, så jeg burde kanskje se meg om etter en ny? Det blir ikke den samme, det skal være sikkert. Jeg har ingen tilknytning til Nordland som jeg er stolt av, det må bli Troms eller Oslo.


#86

Lykken sa for siden:

Enig. Jeg, min søster og mor har Oslodrakten (den grå) og det er helt naturlig siden min familie på begge sider har bodd her i flere generasjoner. Familien til mormor kom fra Sunnmøre, men dit føler jeg ingen tilknytning da vi ikke har hatt kontakt med noen av dem, ei heller til stedet. Samme på min fars side, det er aner fra Hadeland og Østfold, men ingen tilknytning forøvrig. På svigersiden er alle fra Lofoten, og jeg har vært der, men tror ikke jeg skal skaffe meg den. Min datter og sønn skal få enten den fra Oslo, Follo her vi bor og kommer til bo eller Lofoten. De kan altså velge mellom tre.
Jeg har venninner fra Oslo som velger seg bunader utifra hvem som er finest eller hvem de har klart å skaffe til en grei pris fra bekjente, og jeg har sagt hva jeg synes om det. :rolleyes: Det er faktisk ganske mange som har generasjoner tilbake i Oslo, og jeg synes det er synd at mange velger utifra hvor noen gamle, perifere aner er fra eller bare utifra hvor fin bunaden er.


#87

~TM~ sa for siden:

Jeg ønsker meg forøvrig denne (nedre Buskerud):

Den finnes i sort og i grønt, men jeg ønsker meg den sorte. Det finnes også cape til den. Den er enkel og "ren" og jeg tror det er derfor jeg liker den så godt!


#88

~TM~ sa for siden:

Søster'n har forøvrig denne (Øst-telemark):

Beltestakken ser forøvrig slik ut:


#89

TBM sa for siden:

Jeg fikk rød trønderbunad til konfirmasjonen, men den er nå såpass liten at jeg tror egentlig aldri jeg kommer tilbake i den.

Har nemlig tenkt å la den forbli "liten" og at storesøster kan bli konfirmert i den og heller få ny bunad når hun blir litt eldre.

Selv har jeg sett meg ut den nye rekonstruerte nord-trøndelagsbunaden (hvis ikke blir det namdalsbunad).


#90

TBM sa for siden:

Men finnes det ikke en beltestakk hvor broderier og bånd går i lilla også? Mener bestemt at en venninne av meg hadde det?


#91

Maverick sa for siden:

Jeg har, på deling med mor og søster, bergensbunad etter min mormor. Min mors familie er fra Bergen.

Den er hvit, man skilte seg en smule ut på skoleavslutningen med alle de mørkeblå valdresbunadene ja. :knegg:


#92

Gerbera sa for siden:

Graffer er vel en drakt, og ikke en bunad, og da gjelder vel litt andre "regler" tror jeg.

Selv har jeg festdrakt fra Gudbrandsdalen. Valgt ene og alene for at den var fin. Hadde jeg valgt nå, skulle jeg gjerne hatt den som er her hvor jeg har bosatt meg i voksen alder. (Follo)


#93

Nenne sa for siden:

Beltestakken kan man sy i mange forskjellige farger, det var derfor den ble så pop på 80-tallet fordi man kunne få rosa og lilla.


#94

Tallulah sa for siden:

Morgenbladet hadde nettopp en artikkel om det, og nevner bl.a. Russland, Ghana og Thailand.


#95

Chanett sa for siden:

I dag har femteklassingen fått se på hvilken bunad hun vil ha til konfirmasjonen. Det gjelder om å være tidlig ute. :D


#96

safran sa for siden:

Hm. Jeg bli sittende og titte på bunader og festdrakter og slikt, og toern falt helt for denne: www.bunadrosen.no/fest-b-sara.htm Den ville hun bare ha. Men den har jo ingen tilknytning? Var den fin?


#97

Lykken sa for siden:

Disse draktene har vel ingen tilknytning og kan da brukes av alle.
Jeg synes den var kjempefin, men de kunne spart seg for skjerfet, det så egentlig litt malplassert ut og ødela inntrykket. Den som heter Fanny var glorete.


#98

Elin sa for siden:

he,he,he!:) Der kan man se hvor forskjellige smak man har! Jeg synes skjerfet gjorde hele drakten, og flere ekte bunader har jo faktisk skjerf som ser litt malplassert ut (f.eks. Hallingdal hvor fargene i skjerfet skjærer seg fullstendig med resten av bunaden).
Jeg synes derimot den kjettingen var litt feil. Ikke direkte stygt, men den kunne kanskje vært sort eller laget litt mer "gammeldags", synes kjettingen ser litt for moderne ut.


#99

Erica sa for siden:

Vi har en 6.klassing som har fått medbestemmelsesrett når det gjelder valg av bunad. Hun kan velge mellom nordmørsbunad (far kommer derfra) og sunnmørsbunad (mor kommer derfra). Hun synes visst det er vanskelig å bestemme seg.


#100

Elin sa for siden:

Det forstår jeg godt at hun synes er vanskelig!
Jeg for min del ble sur da mine foreldre foreslo at jeg skulle få bunad i konfirmasjonsgave jeg.... syntes det var så stygt med bunad, og jeg ville ha seilbrett:rolleyes: (Er det mulig?).... Seilbrett ble det, og da jeg var 18 angret jeg på valget selvsagt, så bunad ble det da jeg ble 20!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.