Jeg/vi skal lage kalkun til seks voksne og tre barn (de spiser sannsynligvis mest tilbehør og/eller pølse. :knegg:) på nyttårsaften. Jeg har tenkt å lage Jamie Oliver's perfect roast potatoes til (og bruke gulrøtter og søtpoteter i tillegg til poteter), samt steike epler og svisker sammen med fuglen. Appelsin- og chilisaus til, evt. også en vanlig brunsaus. Men vi må ha noe mer tilbehør, synes jeg. Hva bruker dere? Det må gjerne være relativt enkelt, bill.mrk. høygravid.
Vi har pleid å ha Jamie's perfect roast potatoes sammen med et annet Jamie-tilbehør: urtemarinerte, ovnsbakte rotgrønnsaker. Og så en god saus.
Jeg må samle tips sjøl, vi utsetter nok kalkunen vår til litt utpå nyåret, en gang vi er friske igjen. Det blir antakelig poteter og saus og rotgrønnsaker, men må ha en passende stuffing. Tidligere har vi brukt kalkunbryst, nå har vi kjøpt femkilospipp.
Søsteren min lager verdens beste søtpotetmos, og så pleier vi å ha waldorf, marshmallow/kokos/ananas/klementinsalat, noe slags pistasj"pudding" (ikke Jello salad, men noe lignende) og to forskjellige stuffinger.
Coleslaw og maisstuing! Et MUST til kalkun. :nemlig:
Maisstuing er latterlig enkelt, og fantastisk godt. Man tager så mye mais man vil ha i en gryte. Jeg bruker minst to store bokser. Fyll på med fløte til maisen er helt dekket, og så ca en cm eller to til. (Ja, her lages det på slump. :knegg: ) Kok opp, jevne med vann og maizenna, smak så til med salt, pepper og muskatt. Siste finish er et bittelite dryss cayennepepper.
Maisstuing høres ut som noe ungene også kunne finne på å like, og lett å lage er finfint. På slump ja, er det noen annen måte å gjøre det på? :knegg: Kan selvsagt la være å ovnsbake søtpotetene sammen med potetene og heller lage mos, hm. Coleslaw liker jeg ikke, så det tror jeg utgår. Er generelt mest glad i varmt tilbehør til kalkunen, synes ikke waldorfsalat heller er det store.
Mannen kom hjem med en 8 kilos fersk Stangekalkun her, så vi skal nok bli mette. :humre:
Vi skal ha kastanje og hasselnøttstuffing med bacon, ''pigs in blankets'' som er krydrede medisterpølser med bacon surret rundt, rosenkål som først dampes, og deretter surres i sesamolje og fersk ingefær og drysses med sesamfrø før servering. God saus, hjemmelaget potetmos og ovnsstekte grønnsaker hører også til.
Elise: I følge matprat.no bør en beregne ca. 500 gram per person, siden det er en del bein og brusk og sånn. Dere har med andre ord mer enn nok. :knegg:
Jeg synes waldorfsalat er veldig oppskrytt, og så tåler jeg ikke valnøtter, så det er nok ikke aktuelt hos oss. Jeg tror vi går for Jamie-poteter, gulrøtter, søtpotetmos, maisstuing og brokkoli. Samt to ulike sauser. Da må folket bli fornøyd. :nemlig:
Appelsin- og chilisaus fra Trines matblogg og en mer tradisjonell, kraftbasert saus med fløte, tenker jeg. Vet ikke om alle er like glad i chili og sånt som oss, nemlig.
Hondacrv: Jepp, her. Jeg har ikke prøvd dem før da, tester ut i kveld faktisk.
Blå: Pastinakk ja, det er jo kjempegodt! Får se om vi får tak i på mandag, her er det grusomt føre og ingen av oss skal utfor en dør mer i dag. Bacon utgår her siden jeg spyr av lukten. :humre:
[CENTER]Appelsinsaus med chili (normalt nok til 6-8 porsjoner)[/CENTER]
[CENTER]3-4 sjalottløk, finhakket[/CENTER]
[CENTER]1-2 ss smør[/CENTER]
[CENTER]1-2 ts frisk chili, finhakket[/CENTER]
[CENTER]3 dl appelsinjuice[/CENTER]
[CENTER]3 dl kyllingkraft eller vann + kyllingfond[/CENTER]
[CENTER]3 dl creme fraiche[/CENTER]
[CENTER]revet appelsinskall av ca 1/2 appelsin[/CENTER]
[CENTER]salt og hvit pepper[/CENTER]
Fres løken i smøret, til det blir blankt og mykt. Tilsett chili, appelsinjuice og kyllingkraften.
Du kan eventuelt erstatte noe av kraften med hvitvin. La sausen koke ca 10 minutter. Rett før servering tilsetter du creme fraiche og appelsinskall og varm opp. Smak til med salt og hvit pepper. (Denne sausen er også god til feks kylling og svinekjøtt.)
Mine favoritter må være fløtegratinerte poteter med skikkelig fløte og hvitløk eller hjemmelagd potetstapp av mandelpoteter med fløte og hvitløk. Og det beste av alt; pannestekt rosenkål med bacon!
Vi er ganske så tradisjonelle med waldorf, kokte minigulrøtter, rosenkål, saus av kraft fra innmaten og fløte
Stuffingen derimot litt modigere, med ris,chili, druer og sweet chilisaus.
Jeg bruker ikke stuffing. Putter sitroner og appelsiner og ymse inni, men det spiser vi ikke, det bare gir syre som bidrar til at den ikke blir tørr. Men chili høres godt ut! :)
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.