Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Raske tips om kosthold utan egg og melk

#1

Syrin sa for siden:

Om ein halvtimes tid får eg besøk av ein familie der minsten, som blir amma, ikkje tåler egg og melk (protein). Mor unngår derfor denne maten. Ho unngår også mat som kan inneholde spor av egg og melk, t.d ein del kokesjokolader etc, som teoretisk sett er utan melk.

Dei flyttar til Norge (i dag), og kjenner ikkje norske matvarer. Eg må derfor hjelpe til litt. Dei første 14 dagane bur dei hos oss, og eg er hovedkokken.

Vi lagar glutenfritt til jenta vår, så eg er van med å tilpasse mat, og gjer det gjerne. Men eg merker at eg må konsentrere meg litt nå, for det er jo melk i nesten alt av middag syns eg. Eg treng visst ei lita heilomvending!

Finst det sjokolade som er komplett utan spor av melk? Eg veit om soyamelk, havremelk, eggerstatning etc, men er det best å bruke dette i maten til alle (vi er 8 stk totalt i huset), eller lage eige til ho som ammar? Oppfører soyamelk seg som vanlig melk?


#2

Syrin sa for siden:

Og kva med brød? Ein del kjøpebrød har vel egg/melk?


#3

Nextlife sa for siden:

Jeg ville sjekket Dixie sin blogg, det er jo et veganerkosthold og derfor uten melk og egg.
www.veganeren.com/


#4

ingling sa for siden:

Helt melkefri sjokolade finnes, i velassortert dagligvare eller helsekost. Vi bruker først og fremst havremelk som melkeerstatning, litt avhengig av type mat. Soyamelk synes ikke jeg funker til så mye, men det er en smakssak. Rismelk og litt kokosmelk til risgrøt. Eggerstatning er ikke så dyrt, så det kan du godt bruke til alle hvis du vil, ellers er jo melkeerstatningene litt dyre, så kan evt. lage eget til hun som ammer. Det meste av middag kan lages melkefritt uten problemer, havrefløte erstatter fløte veldig greit f.eks.


#5

Syrin sa for siden:

Eg reknar med at det blir litt som med cøliaki - velge retter som ikkje har melk og egg, og gluten, i utganspunktet. Men eg kjenner eg er litt blank. Takk for tips til blog!


#6

mkj sa for siden:

Sjekk bloggen til Dixie. Den er 100% vegansk. Du kan jo bare legge til rent kjøtt eller ren fisk. Da bør du være greit innafor.


#7

Syrin sa for siden:

Takk ingling! :)


#8

Lhi-My sa for siden:

Du kan fint tilpasse vanlig mat. Jeg gjør det. Det er litt verre ifht egg enn mjølk. Soyamelk er annerledes enn vanlig. Jeg foretrekker havrebaserte produkter.

Er damen europeisk, så finner hun nok langt på vei det samme her som hjemme. Norge har etterhvert fått godt utvalg.

Jeg anbefaler ellers [url]www.utenmelk.no[/url]. der er det både egg- og melkefrie oppskrifter. Dixie Diners veganerblogg er også super!


#9

Lhi-My sa for siden:

Det er forresten få brød med egg og melk i, så det er ikke noe problem.


#10

Syrin sa for siden:

Ok - men havremelk har nok gluten. Det må eg sjekke opp


#11

ingling sa for siden:

Jeg tror havremelk er glutenfritt altså, men ja, lurt å sjekke. Ellers kan rismelk funke til mye altså. Og soyagreier funker jo de også, det kan bare ha litt mer smak som ikke alle liker.


#12

trøtt sa for siden:

Oatley havremelk skal være glutenfri.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.