Jeg skal lage kålrabistappe på nyttårsaften og må innrømme flau at jeg ikke ofte har laget det fra bunnen av. Nå skal jeg ha et vennepar over i tillegg til oss her, så da vil jeg lage det skikkelig.
Hvor mye kålrabi trenger jeg til 5 voksne og to små? Og har du en oppskrift som er bombesikker og høster suksess?
Help me!
Tja, jeg tar vanligvis 5 deler kålrot, 2 deler potet, og 1 del gulrot.
Og så skreller og deler jeg alt i passelig store biter, slenger oppi kjelen og koker det mørt. Heller av vannet, og lar den stå litt og dampe seg ferdig, før jeg slenger oppi en god kladd smør og bruker en ballongvisp til å knuse/røre alt til en bra stappe. Hvis du ønsker den helt glatt bruker du stavmikser.
Og så tilsetter jeg litt kraft fra pinnekjøttet, eller runder av med en skvett fløte, eller hvis jeg er skikkelig vågal gjør jeg begge deler.
Og så smaker jeg til med salt og litt pepper, men ikke mye.
Jeg liker heller å ha for mye enn for lite. Ville tatt tre kålrabihoder og tre gulrøtter. Alt deles i biter og kokes mørt. Hell av alt vann. Stapp med stopper og ha oppi ca 300 g meierismør. Jeg foretrekker å ikke bruke ribbefett og fløte, synes stappen er best uten. Smak til med salt og pepper.
Jeg koker en middels stor kålrabi, et par gulrøtter og en potet mørt. Så bruker jeg sånn god gammeldags stapper til å knuse det sammen med en klatt smør, litt fløte, salt og pepper.
Jeg liker det ikke laget med stavmikser. Da blir det mer pure enn stappe for meg.
Den er forresten helt lik den jeg alltid har laget, bortsett fra rosmarinen og sitronen, og jeg har ikke pleid å riste pepperen, men det må du IKKE hoppe over.
Jeg bruker ikke potet, men heller hvetemel. (Har kun brukt potet om jeg skal lage når jeg får glutenallergikere på besøk.) Jeg tar en passende gryte og fyller med kålrabi, og slenger med et par gulrøtter. Koker til det er mørt, heller av vann og slenger oppi en goood klatt smør, fløte, og drysser over hvetemel (et par-tre-fire spiseskjeer). Moser først med håndmikser, og finmoser sånn halvveis med stavmikser. Smaker til med salt, pepper og mer smør/fløte, og litt muskatt.
Nesten slik som jeg pleier. Men jeg har ikke gulrot i, og hvis kålroten er veldig lys, så har jeg max 1/5 potet. Denne stappen kan anbefales på det varmeste. :nam:
Om man vil redusere mengden potet er det viktig å helle godt av den kokte kålerabien og la den stå på platen for at den skal dampe av seg litt. Det kan være nytting for en nybegynner å bli minnet på at kålerabi varierer veldig i størrelse, det er bedre å gå ut fra vekt. Noen foretrekker den mildere enn andre, og jeg tror faktisk sortene som dyrkes er forskjellig i smak.
Det er ikke godt med potet i kålrotstappe! Det har ikkeno der å gjøre!
Kålrot, meierismør og litt fløte samt salt og pepper og litt sukker om kålroten er for bitter.
Kutt kålrot i passe biter, jo mindre biter jo fortere går det å koke dem.
Kok møre.
Hell av vann, damp litt (hvis ikke blir stappen veldig våt), ha i en raus klatt smør og stapp i vei. Ha over litt fløte og smak til med salt, pepper (grovmalt) og eventuelt sukker.
Mmmmmmm.
Jeg derimot synes det er veldig godt med potet i. Bruker alltid begge deler, Litt kraft om jeg har i tillegg til smør og litt fløte. Salt og pepper. Bruker også gammeldags stapper og ikke stavmikser.
Slumpe sammen, masse kålrot, noe potet, litt gulrot. Kok i vei, mose/vispe sammen med smørklatt, fløte, salt, pepper, muskat og et par tre ss sukker. Nam!
Haha, her var det mange forskjellige svar, gitt. :knegg:
Jeg er enig med Hellstrøm om at det bare skal være kålrot i, ikke potet eller gulrot.
Dette kan du ha i mente når du velger hvordan du skal lage den:
Gulrot gjør den søtere og gir en litt sterkere farge.
Potet gjør den mer fyldig i konsistensen, samt "tynner ut" smaken.
Fløte gjør den mildere
Smør/fett gjør den mer rik på smak.
Personlig liker jeg best å bruke bare kålrot (den setter jeg på kok samtidig som pinnekjøttet, koker den mør og lar den stå i kokevannet til den skal moses, rett før pinnekjøttet er ferdig). Jo lengre du koker kålroten, jo sterkere farge får den.
Heller av alt vannet og damper den litt ekstra for å få ut mer væske.
Moser med en mosedings av noe slag.
Smaker til med muskat, pepper og bittelitt salt, samt en liten smørklatt.
Jeg synes pinnekjøtt er såpass fett i seg selv, samt den fete sjyen at det blir overkill med mye smør eller annet fett (fløte) i.
Lykke til uansett hvordan måte du velger å lage på.
Vi bruker bare kålrabi og litt smør, salt og pepper - det blir utmerket. Jeg synes alltid det blir for lite stappe, så lag heller mer enn du tror du trenger enn akkurat passe.
Jeg bruker kun kålrot, en klatt med smør, litt salt og pepper og en liten fløte eller melkeskvett i til slutt.
Svigermor bruker potet i. Jeg synes min er bedre og har mer smak. :jupp:
Her er det mannen i huset som lager kålrabistappe. Årets stappe ble laget av 5 kålrabier til 5 voksne (+ 2 barn som spiser minimalt av det) + 3 gulrøtter + pinnefett, smaksett etterpå med salt og pepper. Han sier det går alltid mer kålrabi enn man tror. Det å gå tom for kålrabistappe er ikke bra. :niks: Stappen moses med stavmikser, men ikke til det blir pure. Supergod.:party:
Jeg koker kålroten lenge, damper godt av den (viktig, ellers blir stappen for bløt) og moser den deretter med en stapper. Stavmikser gir seig pureaktig mos og det er ikke godt. Deretter smaker jeg til med smør, salt og pepper. Enkelt og godt.
Den er fantastisk. Men jeg har bare prøvd søtpotet, ikke gulrot. Før hadde jeg bare kålrabi i.
Det med sitroner og rosmarinen gjør virkelig forskjellen. Det trekker ut/ frisker opp den litt svovelaktige eimen av kålrabi. Husk å også ha det med i kokevannet. Og rist pepperen!
To deler kålrot og en del gulrot i bittesmå biter og kokes mørt i lettsaltet vann. Hell av vannet, ha i en stor klatt smør og frøene fra en vaniljestang og en dæsj kremfløte. Smak til med salt og pepper. Mos med moser eller stavmikser.
Jeg bruker en potet til to store kålrter for å binde dem litt sammen. Smaker til medb smør, salt og pepper. Og bittelitt eddik. :) Serveres til pinnekjøtt, og pølser. Og så må jeg ha til ribba og. :o
Ja, det er nyyyydelig til pinnekjøtt. Det salte og røkte matches perfekt av vaniljen.
Prøv!
Den nydelige gylne mosen med et hemmelig hint av vanilje slår alle bleke moser med pinnefett og poteter ned i støvlene. Ennå ikke møtt noen som ikke er blitt frelst.
Wow. Her var det råd å bli mer forvirret enn jeg allerede var ja. :knegg:
Ok, potet i stappen vil jeg IKKE ha. Gulrot tenkte jeg at gav en finere farge, så den går jeg nok for.
HV sin versjon hørtes veldig spennende ut! Men ikke alle skal ha det salte pinnekjøttet...noen kommer bare til nå spise komle med pølse og mårrpølse til. Passer det like godt da?
Og så må jeg legge til at RØKT pinnekjøtt kommer ikke inn i mitt hus.:niks: Her er det urøkt som gjelder.
Jeg har aldri skjønt meg på frykt for å prøve nye spennende ting, så vanilje skal definitivt testes. Jeg har rent malt vaniljepulver, det er altså tørket malt vaniljestang og intet annet. Kan sikkert bruke det?
Hvor lenge koker dere kålrota? Det er kanskje lettere å spørre hvor myk den skal være når dere stapper. Jeg synes ikke jeg klarer å stappe den nok, så jeg bruker alltid stavmikser i tillegg. Egentlig vil jeg bare stappe og ikke mose med mikser, men det går ikke helt.
Ok, da tror jeg ikke problemet er at jeg koker for kort tid. Enten er det jeg som ikke forstår hvilken konsistens stappa skal ha eller så greier ikke stapperen i plast jobben. Jeg tipper en blanding. :knegg:
Jeg bruker miksmaster til kålrabistappe - med vanlige visper på (samme som jeg bruker når jeg visper fløte) - da blir den perfekt. De siste gangene jeg har laget kålrabistappe har jeg latt kålrabien hvile litt etter at jeg har silt av vannet - jeg syns stappen blir bedre da.
for min del er det velkomment med alt som kan få det til å smake mindre kålrot av den, så potet er sånnsett et "must". Men det kommer jo da altså av at jeg ikke egentlig er spesielt glad i kålrot, og bare spiser denne stappen for syns skyld...
Jeg lagde i dag. En ganske stor kålrot og en potet (for stivelsens skyld). Kokes mykt i lettsaltet vann og moses sammen med en god klatt smør. Kok opp en deciliter melk og tilsett. Smaksett med salt, pepper, muskat og en ss honning. Det ble veldi, veldig godt.
I'm on my way! :knegg:
Jeg har ikke kjøpt vaniljestang, men skal prøve å få imorgen. Om jeg ikke får tak i, går det med ekte vaniljesukker da? Mulig jeg banner i kirka nå...
Jeg laget stappe i dag. Kokte mer enn 10 minutter. Stappet mer enn jeg pleier. Den ble veldig god. Jeg må skaffe stapper av stål, da vil jobben bli greiere. Jeg liker kålrabipure også, men vil helst ha stappe til pinnekjøttet.
Den type stappe minner meg om kjip stappe som de serverer på kafè. Svigermor laget slik stappe før, men etter hun også begynte å ta litt fløte i den, ble den mye bedre. Men det er min mening, og vi er alle forskjellige. Vi har kanskje lært oss oppskrifter fra foreldre. Så det har sikkert noe med hva man er vant til.
Nå har jeg kuttet opp to SHVÆRE kålrabier og noen gulrøtter så nå står det klart på komfyren. I morgen skal jeg ut for å få tak i vaniljestang. :nemlig:
Smak og behag. Jeg er ikke vant til kålrabistappe fra barndommen i det hele tatt fordi min mor forspiste seg på kålrabi under krigen og orker ikke spise det. Jeg har testet ut ulike varianter (bortsett fra kålrabistappe på kafe :knegg:), og har endt opp med at jeg foretrekker det som Polyanna til pinnekjøttet: enklest mulig. Jeg har dog ikke prøvd med vanilje, og sambo nektet meg å prøve da vi hadde pinnekjøtt på søndag.
Jeg prøver Hyacinth sin i dag, med rosmarin og sitron i vannet, og brent pepper som lukter helt fantastisk. :nam:
Følger ikke mengdene i oppskriften slavisk, men er det ikke fryktelig mye smør? Ser for meg at den blir nærmest flytende med så mye smør i tillegg til fløte og kraft?
Jeg prøver med litt om gangen og ser hva som skjer. :) Har vel omtrent doblet oppskriften, men ser ikke for meg at jeg kan ha over en halv kilo smør oppi.
Jeg kjøpte Erlings kålerabistappe på Rema til julaften. Vi skulle feire til fjells og jeg gadd ikke lage fra bunn av. (hadde dog hjemmelaget rødkål)
Noen venner feiret også til fjells, og stresset som de var i snøstormen når de skulle kjøre, hadde de glemt posen med ribbe etc i brøytekanten hjemme. Så vi endte opp med å dele vår mat.
Fikk hyggelig takkemelding senere på kvelden om at det var nydelig mat, og far i huset som er gourmetkokk hadde registrert at BÅDE rødkålen og kålerabistappen var hjemmelaget og av god kvalitet :knegg:
Åh, takk! Jeg har helt dilla på søtpotet og det har jeg hatt i minst et år nå. Pleier å lage søtpotetstaver i ovnen til kvelds eller lignende, men er alltid på jakt etter nye tips.
Alle likte stappa veldig godt. Ristet pepper var nydelig, hadde ekstra ved siden av, og jeg tror sitron og rosmarin ga en ny friskhet. Men jeg kommer til å redusere smørmengden enda mer neste gang, det er rett og slett veldig mye mer smør enn nødvendig for smaken i den oppskriften. :)
Drar fram denne i dag, jeg. :D Jeg hadde en mistanke om at den perfekte oppskriften lå her, lagt ut av meg, og det gjorde den. :knegg: Selv om jeg hadde glemt ut hva det dreide seg om...
Enig, den var veldig god (selv om oppskriften inneholder altfor mye smør!) :)
Kommer til å bruke den igjen, men vi har allerede fått servert pinnekjøtt de to siste helgene så jeg tror vi venter til en av dagene i romjula.
Jeg liker ikke når kålrotsmaken blir utvannet, så jeg pleier å dampe kålroten i dampovn sammen med pinnekjøttet. Som regel bruker jeg bare salt, pepper og smør i mosen.
Forresten har jeg lest flere steder at kombinasjonen kålrot og appelsin skal være noe helt spesielt. Det må testes en gang. (Ikke nødvendigvis i kålrotstappe).
Fekk også lyst til å prøve sitron-oppskrifta. Men sidan mine svært tradisjonelle foreldre kjem til jul, bør eg nok lage to ulike stapper - slik at min gamle far får maten sånn som han vil ha den :knegg: (han syns løk er rart og pasta er fremmed).
Den smaker ikke verken sitron eller rosmarin, og jeg kan ikke skjønne at den kan oppfattes som noe annet enn en tradisjonell men ekstra god kålrabistappe.
Jeg tenker at tradisjonstukling kan være litt skummelt, slik at sitronoppskriften må prøvekjøres på en annen dag enn julaften (f.eks. til helgen :nam: ).
Oj, her må jeg prøve både oppskriften til Hyacinth og HV. Men dere - har dere testet smaksforskjellen på økologisk og konvensjonelt dyrket kålrot? Er det en grønnsak det virkelig merkes på, så er det på kålrot (og gulrot).
Du kjenner ikkje min far ;) Han er svært tradisjonell og skal ha all mat slik den alltid har vore. Han likar kun mat der ein har lagt vekt på å halde det så smaklaust som mulig (ingen løk, ingen pepper, ingen krydder). Det blir ekstra ille om det tradisjonelle måltidet får hint av ein anna smak enn det han har hatt i over 80 år :knegg: For han er oregano "sterkt". Han syns maten og måltidet blir ødelagt.
Men eg kjem til å prøve denne oppskrifta, og lagar eigen batch til han.
Sitronen og rosmarinen er bare for å dempe/ trekke ut svovelsmaken av kålroten. For denne kokken i linken har et poeng i at det ER en spesiell metalltisk svovelaktig smak av kålerabien. Den egentlige smaken kommer tydeligere fram hvis man legger kålrabien i sitronvann en stund før. Det er ikke for å få sitronsmak i stappen.
Forøvrig er jo denne stappen så tradisjonell som den kan bli.
Så snill og tilretteleggende er ikke jeg ihvertfall. Jeg hadde servert kun denne deilige kålrabistappen som ikke smaker av noe som helst "rart", og sagt: Nam, var ikke denne ekstra god? :)
Nå lurte jeg på hva jeg hadde med denne tråden å gjøre....så var det visst jeg som startet den. :knegg:
Jeg gikk for vaniljestangversjonen, og fikk GOD tilbakemelding på den. :nemlig:
Så god at jeg vurderer den til årets nyttårsmiddag med de samme gjestene. Eller kanskje jeg skal gå for Hyacinth sin versjon denne gangen? :gruble:
Nextlife sin tradisjonelle versjon frister også kjenner jeg....godt det er en stund til enda, så jeg kan teste litt forskjellig ut på forhånd.
Min "versjon" er ikke noe annerledes enn andre, som sagt. Man fjerner bare bitterstoffene fra kålroten og rister pepperen. Det kan nok fint kombineres med vanilje.
Herregud, nå fikk jeg dødslyst på kålrabistappe. Jeg kan seriøst spise det uten tilbehør. Det er så sabla godt. I år til julemiddagen skal jeg teste ut Hyacinth sin, den med sitron, rosmarin og søtpotet. Jeg testet den ut med søtpotet tidligere, og det var magisk!