Jeg har bakt foccaccia flere ganger, forsåvidt med hell, men jeg synes alle andre får det til litt bedre enn meg. Jeg velger å tro at hemmeligheten ligger i oppskriften, og at det ikke skyldes mine bakeferdigheter.
Er det noen som har en oppskrift på foccaccia av det lette og luftige slaget, som de vil dele?
Mens deigen hever har jeg maaaange fedd hvitløk i 2 dl olivenolje. Varmer det litt forsiktig på plate for å få ut mer smak av hvitløken.
Hell røra i langpanne, og dra den utover i alle kanter. Etterhev ca 30-40 minutt. Smør olivenoljen utover, trykk litt i deigen for å få noen søkk som oljen renner ned i. Salt med grovsalt - rikelig.
Stek på 200 grader i ca 20 minutt.
Tror cluet for å få det luftig er å ha våt deig, og heve nok. Lykke til!
1 liten langpanne:
30 g gjær
6 dl lunkent vann
800 g hvetemel
2 ss sukker
1 ts salt
1 kvist rosmarin
1 fedd hvitløk
olivenolje
grov salt
1: Løs opp gjæren i det lunkne vannet, ca. 37 *C. Tilsett mesteparten av hvetemelet, sukker og salt. Arbeid deigen til den blir glatt og fin. Tilsett mer hvetemel hvis deigen virker klissete og klever til fingrene.
2:La deigen heve under et kjøkkenhåndkle på et lunt sted i ca 1/2 t.
3: Arbeid deigen godt sammen. Kjevle den ut til en stor firkant. Legg den i en smurt, liten langpanne.
4: Bland rosmaring, hvitløk og litt olje i en morter. Fordel blandingen over deigfirkanten. Bruk fingrene til å lage de karakteristiske hullene i deigen.
Dryss litt grov salt over.
5:La brødene heve under kjøkkenhåndkle i ca 1/2 time.
6: Stek brødet i ovnen ved 200 *C i ca 25 minutter. Skjær brødet opp i firkanter.
Jeg pleier å heve den litt lengre både første og andre gang. Og noen ganger ikke andre gang. ;)
Jeg har oppskriften til Anne-Lise - skal se om jeg rekker å skrive den inn seinere hvis du ikke trenger den med det samme. Det skal dog sies at jeg bare har prøvd denne én gang, med dårlig hell. :mumle: Egentlig er jeg ikke så verst på gjærbakst heller, så det var fryktelig irriterende.
15 g gjær
2 3/4 dl romtemperert vann
3 ss olivenolje
ca 500 g hvetemel
2 ts havsalt
rosmarinkvister eller
tørket urtekrydder
Fremgangsmåte
Rør ut gjæren i halparten av vannet og tilsett olje,salt og resten av vannet. Bland inn mel gradvis og elt til en smidig og glatt deig (minst 10 min for hånd!) Legg deigen i en oljesmurt skål og snu den rundt så den blir smurt med olje. Dekk med plast og hev i 2 timer.
Slå deigen ned, form den til et rektangel og legg den i en smurt liten langpanne. Glatt overflaten forsiktig. Dekk med plast og hev i 1 time. Lag fordypninger i deigen med en melete finger. Hev 1 time til.
Pensle eller drypp olivenolje på brødet og strø over grovkvernet havsalt. Stikk rosmarinkvister i gropene eller dryss over urtekrydder. Stek brødet ved 230 grader i 20-25 minutter, eller til det er gyllent og sprøtt.
Brødet er litt tidkrevende, men lang heving gir brødet en suveren smak og et "boblende" utseende. Har du dårlig tid, kan du droppe mellomhevingen, og redusere forheven med 1 time.
Server brødet til ost, gryteretter, med aïoli eller sammen med gode oliven.
1 liter hvetemel
1 pose tørrgjær
1 ts salt
1 ss mild, flytende honning
ca. 3,5 dl vann
0,5 dl olivenolje
Bland sammen mel, gjær, salt og honning i en bolle. Ha i vann og olje og arbeid deigen sammen med hendene. Deigen skal være løs. Dekk til bollen med plast og la deigen heve i 1 time på et lunt sted. Hell den på en smurt bakeplate og bruk fingrene til å trykke den ut til ca. 2 cm tykkelse. Dekk leiven med plast og la den etterheve i 30 minutter. Pensle med olje og strø havsalt og tørkede urter over leiven før steking. Stekes i ovn ved 180 grader i 20-30 minutter.
Da jeg prøvde oppskriften, ble deigen altfor fast og brødet heller tørt, dessverre.
Tusen takk, alle sammen! Jeg kunne ha forsøkt meg på plukke litt fra hver oppskrift for å perfeksjonere foccacciaen, men har alt for stor respekt for gjærbakst til at jeg tør være eksperimentell. :nemlig:
Min oppskrift er fra Trond Moi sin bittelille kokebok. Den er veldig enkel og grei, og man kan vel strengt tatt ikke gjøre noen feil.
Jeg hevet den til og med i 3 timer, og likevel ble det bra. :noen glemte hva de holdt på med ja: