Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Tipser dere?

#1

Sitron sa for siden:

Og hvor mye, ca, i prosent? Jeg tipser vanligvis et sted mellom 10 og 20 %. Det kommer an på hvor mye jeg har betalt, servicen, hvor god maten var etc.

Det er en kinesisk restaurant her på Stord. Eller hvertfall to. Men vi har bare gått på den ene. De har mye trafikk, personalet er hyggelige, ungene får oppmerksomhet, maten er god osv osv. Jeg tipser godt der, fordi jeg trives. To ganger har servitøren kommet tilbake med penger, når det har vært opplagt at det som er ekstra har vært tips. En gang kom hun to ganger, hun var skikkelig usikker på om hun skulle ha beløpet som var til overs. (ikke mye, tipset ca 50 kr av 350)

Jeg begynner å lure på om de ikke er vant til å få tips. Eller om folk er skikkelig kjipe. I dag bare smilte hun og takket. Kanskje hun har skjønt det. :knegg:


#2

Mams sa for siden:

Ligger mellom 10 og 20% jeg også når jeg tipser, og har de samme kriteriene.


#3

Nenne sa for siden:

Jada, jeg tipser, men ikke så mye som 20% nei. Så eksepsjonell service har jeg aldri fått at det har vært noe tema. Jeg runder gjerne opp til et passende beløp og om det blir 5% eller 10% eller noe i mellom synes jeg det er OK.


#4

Hasselnøtt sa for siden:

Jeg pleier vel å legge til ca 10% (nærmeste runde tall), men det hender også at jeg lar være dersom hverken service eller mat er noe annet enn det man bør forvente som absolutt minimum og mindre enn det. I tillegg kommer det vel an på humøret til de som serverer. Når noen er paddesure og roter det til får de null tips. Noe må de jo gjøre for lønna si også.


#5

Schnuppa sa for siden:

Er gift med en raus tipser så når han er med blir det endel tips. Ellers ligger jeg på 10-20% (rundes oppover).

Å gi 50 kroner i tips på et beløp på 350 høres ut som noe jeg også kunne gjøre hvis jeg var fornøyd.


#6

Lenam sa for siden:

Jeg tipser så og si alltid, men så jobber jeg på restaurant og da. :knegg:

Nordmenn er generellt elendige på og tipse, sommerhalvåret med alle turisterne er gull verdt for oss i bransjen.


#7

~TM~ sa for siden:

Jeg pleier å tipse, rundt 10 % sånn omtrentlig.

En gang ga jeg (i jobbforbindelse) ca 800,- i tips. Det var ca 10% av regningen og vi hadde fått fantastisk service. Likevel, det føltes litt i overkant da jeg leverte regningen til regnskapskontoret.


#8

Fadese sa for siden:

På restaurant tipser jeg vanligvis rundt 10 %. På kafeer gir jeg sjelden tips. Jeg synes det er merkelig når jeg skal taste inn totalbeløp når betaler med kort når jeg bestiller mat på en kafe. Jeg har sjøl gått fram til disken og bestilt maten og jeg aner ikke hvordan maten smaker eller om jeg må vente lenge før den kommer på bordet. Da tipser jeg normalt ikke.


#9

Elin sa for siden:

Ja, jeg tipser! I Norge og Europa 10-15% og i USA 20% (ettersom de der lever på tipsen, grunnlønnen fra arbeidsgiver er bare symbolsk).

Dersom jeg opplever elendig service, gir jeg ikke noe som helst.


#10

Sitron sa for siden:

Dersom jeg opplever helt elendig service, så tipser jeg en krone.


#11

Koma sa for siden:

Jeg tipser så og si alltid på restaurant og cafeer med servering ved bordet. Det skal være elendig service og/eller dårlig mat for at jeg ikke gir noe.
Tipser ikke på cafe hvis jeg må gjøre jobben selv.

Tipser i taxi hvis sjåføren kjører raskeste vei og/eller vi har hatt en hyggelig samtale. Unntak hvis jeg har kjørt kort tur og tipsen ligger i at det blir oppjustert til minstetakst. (den er pt. på 97 kr, og dersom jeg har kjørt for 80 kr gidder jeg ikke tipse mer enn 3 kr, når jeg likevel betaler 17 kr ekstra)

Spesielt hyggelige opplevelser tipses ekstra godt.

Har dog gått på en slags smell i Thailand da vi første kvelden på ett fint hotell tok en helaften i restauranten, med europeiske viner, cognac til kaffen og mange retter mat. Avsluttet med å få bært opp en Chablis på rommet av restaurantsjefen. Siden det var første kvelden, var vi ikke helt vant til thaienes naturlige eksepsjonelt hyggelige væremåte og den gode servicen, og tipset nok litt vel godt. Og siden vi hadde spist og drukket godt, så la vi igjen en aldri så liten formue. Det ble nok tolket litt feilaktig som om vi var stinne av gryn, for resten av ferien fikk vi ekstremt god service og tilsynelatende litt mer oppmerksomhet enn mange andre gjester, selv om vi ikke var i nærheten av å legge igjen like mye penger senere.
Det var jo bare trivelig egentlig, men jeg fikk litt dårlig samvittighet av en eller annen grunn.


#12

Plipp sa for siden:

Tipser som regel 10%, noe over hvis jeg har fått super service, og ingenting dersom jeg har fått dårlig service.


#13

Nocturnal sa for siden:

Tipser mellom 10 og 20 %, hvis vi er fornøyde. Og det er vi da vanligvis.

Vet jo at det ikke er noe "krav" i Norge, men det hører liksom med til et hyggelig måltid ute, synes jeg.


#14

Ibidelma sa for siden:

Samme her!

Denne var nesten bedre. :fnise:


#15

lil'c sa for siden:

10% omtrent.
Hvis jeg får elendig service får de kanskje ei krone, men ikke mer, stort sett ingenting.


#16

Miss Norway sa for siden:

Tipser rikelig jeg. Nesten alltid. De skal være direkte uhøflige for at jeg ikke tipser. Tips er lønn.

På den lokale kaffebaren legger jeg også godt med kroner i tips-glasset, men det er mest fordi capuccinoen er så sinnsykt god. OG så er de søte de som jobber der.


#17

Dixie Diner sa for siden:

Noen steder står det på regningen at tips er lagt inn automatisk. Men som regel tipser jeg ja, alt etter hvor god servicen er.


#18

nolo sa for siden:

Jeg har ennå ikke latt være å tipse, selvom servicen noen ganger har vært under pari. Jeg pleier å gi rundt 10%. Jeg har jobbet i bar selv, og vet hvor kjærkomment det er med tips.


#19

Fersken sa for siden:

Noen ganger gir jeg mye i tips, andre ganger lite eller ingenting. Kommer an på om jeg er på cafe eller restaurant og om jeg synes servicen har vært god eller dårlig. Tipser jeg, så runder jeg som regel opp til nærmeste hundrelapp eller gir de 10-erne og 20-kronene jeg har i lommeboka akkurat da.


#20

Elin sa for siden:

Neida, i Norge er ikke tips lønn.


#21

Nenne sa for siden:

Der tror jeg du tar feil. Likningskontoret legger på det de antar at ansatte i serviceyrker har fått i tips og skattelegger ut fra dette beløpet. Det var i hvert fall sånn før. Hvis det er kommet nye regler gir jeg meg selvfølgelig på det.


#22

Mikkeline sa for siden:

Jeg tipser alltid om servicen er tilfredsstillende. Hvor mye varierer etter hvilken type spisested og hvor mye vi har spist for.

Får jeg dårlig service tipser jeg ikke.


#23

Candy Darling sa for siden:

Jeg tipser vanligvis rundt 10 %, men jeg tar ikke fem øre for å droppe det hvis servicen er dårlig. F.eks. på den nye uteserveringen i Spikersuppa, der man ikke kunne få en dobbel espresso – til tross for at det sto på menyen – fordi det ikke lå inne i prislisten deres. Til nød kunne man få to espressoer i samme kopp, og betale for 2 espressoer. Og hvis man ikke var fornøyd, var det bare å klage til sjefen, sådetså! Jadda … :rolleyes:


#24

Martis sa for siden:

Samme her.


#25

alphaMale sa for siden:

KONGE! Denne skal jeg begynne å bruke.

Jeg ser også på tips som "ekstra betaling" for god service, eller som et tegn på at jeg er fornøyd med maten/stedet/osv. Burde vel egentlig tipse kokken når maten er god... Hmmm...


#26

safran sa for siden:

Jeg gir tips etter hvor fornøyd jeg er med servicen. Veldig god service gir følgelig rimelig bra med tips. Dårlig service = 0


#27

Jessica sa for siden:

Jeg gir tips på rundt 10 % eller avrunder til nærmeste hele. Hvis det koster kr. 189,- så avrunder jeg til 200,- kr. for eksempel. Så mye som 20 % gir jeg ikke.

Jeg jobbet som servitør en periode og var veldig glad for driksen vi fikk. Det ble litt ekstra av det.


#28

Polyanna sa for siden:

5-15%, stort sett. Det skjer ytterst sjelden at jeg tipser ingenting. 20% er nok svært uvanlig i Norge. Det er mer standard i USA hvor tipsen faktisk er betalingen for servitørenes jobb, mer eller mindre.


#29

Lenam sa for siden:

Jeg deler min tips med kokken som er på jobb. God mat,dårlig service= Ingen tips. Dårlig mat, god service= Ingen tips. Det er samspillet mellom mat og service som gir tips.


#30

Candy Darling sa for siden:

Jeg er forøvrig norsk nok til å irritere meg over at jeg som kunde skal betale lønnen til servitører på denne "frivillge" måten i USA. Jeg foretrekker virkelig å betale gjennom prisen på maten og kunne gi ekstra når jeg synes det er fortjent. :kjip:


#31

Elin sa for siden:

jada, jeg vet det... Skulle gjerne startet debatt om dette, for ja, de må skatte på en viss del av tipsen (veeeeeldig liten del i forhold til hva de reellt mottar i tips) men samtidig får man ikke pensjonspoeng eller feriepenger på beskatning av tips, diettgodtgjørelse og andre tillegg som ligningsformynderiet mener er lønn.


#32

safran sa for siden:

:kjip nordmann:


#33

bina sa for siden:

Jeg tipser, men sjelden mye. Jeg er også av dem som irriterer meg over at det forventes at man skal tipse, i tillegg til at alt man kjøper er dyrt nok som det er. Hva er meningen med 29 kroner for et glass med brus, eller 25 kroner for en kopp kaffe - og så skal jeg i tillegg legge på?

Jeg pleier enten å runde oppover (f.eks. at 347 kroner blir 360) eller at jeg legger igjen et rundt beløp over (kommer an på hva jeg har av mynt).

Så ja, jeg er nok litt gjerrig på tips. Gir sjelden mer enn 30 kroner. For som sagt - jeg syns det er dyrt nok i utgangspunktet. Og her i Norge er ikke tipsen ment for å leve av. Det kommer i tillegg til lønna.


#34

Filifjonka sa for siden:

Jeg gir som regel ikke mye tips. Jeg syns ofte ikke servicen er så fantastisk at det er noe å betale ekstra for.


#35

Schnuppa sa for siden:

Kom på en ting jeg syntes er litt flaut og en uting blant enkelte. Har opplevd at venner "tømmer" myntbeholdningen for kronestykker og femtiører når de skal tipse. Det blir ikke noe bedre at mengden er stor og beløpet lite. Jeg syntes iallefall at det tar seg dårlig ut å slenge på 7 femtiører og en haug kronestykker. Jeg sier ikke at det kun skal ligge 10 og 20 kroner der men alt med måte.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.