Dixie Diner sa for siden:
På NRK2 i kveld, kl. 19.45, sånn i tilfelle noen vil se det. Jeg og mannen skal, har hørt mye bra om den. :)
Food Inc. på originalspråket.
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Film, tv-serier og musikk
Dixie Diner sa for siden:
På NRK2 i kveld, kl. 19.45, sånn i tilfelle noen vil se det. Jeg og mannen skal, har hørt mye bra om den. :)
Food Inc. på originalspråket.
millact sa for siden:
Har satt på opptak, så det skulle komme.
Tallulah sa for siden:
Ser på nå!
Eia sa for siden:
Lenke som gjelder et par timer til: tv.nrk.no/direkte/nrk2#start=19:43:53
LilleLeo sa for siden:
Interessante greier.
millact sa for siden:
Interessant og egentlig ikke overraskende.
Milfrid sa for siden:
Sett den. Og spiste kun organisk etterpå så lenge vi var i USA.
millact sa for siden:
Tenker på all biffen og kyllingene jeg har spist i de 8 årene jeg bodde i USA. Huff! Frister ikke å spise mer "vanlig" kjøtt.
Dixie Diner sa for siden:
Ingen problem whatsoever å la være. Jeg lover. Jeg krymper meg over at så mange (de fleste) ikke bryr seg det pøkk om hvor maten kommer fra. Jeg har jo ikke spist noe animalsk på straks 2 år, men nå fikk jeg en ekstra liten dytt for å kutte ut/veldig ned på usunn mat og. Farvel Cola! Hallo enda mer frukt og grønt.
Mrs. Longbottom sa for siden:
Jeg bryr meg veldig om hvor maten kommer fra, selv om jeg spiser animalske produkter, altså. Utfra det programmet er det jo mye værre å tylle i seg soya, enn å spise en lykkelig gris i ny og ne. Alt handler om nyanser
Jeg syns forøvrig programmet var litt i overkant amerikanisert, og veldig ensidig fokusert.
Jeg kommer ikke til å endre noe på bakgrunn av det, men jeg er allerede veldig fornøyd med etikken og sunnhetsgraden på maten jeg spiser.
Tallulah sa for siden:
Jeg kommer heller ikke til å slutte å spise animalske produkter på bakgrunn av dette, men jeg kommer til å være enda mer påpasselig på at maten jeg spiser er etisk produsert, både med tanke på dyrevelferd og bærekraftig utvikling. Jeg kommer til å enytte meg enda mer av småprodusenter på bondens marked. Jeg syns fair trade er mer viktig enn organisk mat, mer viktig enn kortreist mat ( man kan selvsagt finne alle tre i ett innimellom også) og syns det er et paradoks at mange ser ut til å bry seg mer om dyr enn mennesker.
Skremmern sa for siden:
Du tar jo helt av. :humre:
Jeg så ikke programmet, jeg spiser nesten ikke kjøtt, men mye fisk. Og cola.
Novla sa for siden:
:ja:Og litt flisespikking: På norsk heter det økologisk, ikke organisk, mat. Jeg håper da virkelig at de fleste spiser organisk mat, alternativet fremstår som noe tungtfordøyelig. :knegg:
konsulenten sa for siden:
Tror jeg har sett denne før. Jeg tror rett og slett ikke jeg kan la være å spise animalsk mat, er redd det vil ende med næringsmangel med min uoptimale fordøyelse. Men jeg har blitt mye mer opptatt av levekårene til dyra jeg spiser. Både av hensyn til dem, men også av rent egoistiske grunner. Jeg er helt overbevist om at dyr som lever usunt blir usunn mat for oss. Dyr som ikke får frisk luft, ikke får bevege seg, ikke får mat de er tilpasset for å spise, blir usunne og ingen god matkilde for oss. Det er alt for mange dyr som står i bås og proppes med mais, soya, raps og verre ting, som egentlig skulle vært ute og spist gress. Dette påvirker fettet i dyra, det blir for mye omega-6 i forhold til omega-3. Det gir inflammasjon i kroppen og det er ikke bra hverken for dem eller oss.
Det er vanskelig å få tak i kjøtt fra gressbeitende dyr. Det er i grunnen vanskelig å i det hele tatt finne ut hva dyret har spist og hvordan det er har levd, når man står der i butikken med et kjøttstykke i hånda. Jeg har sett en del måpende ansikter i ferskvaredisken når jeg har spurt. Frilandsgris er ikke lett å få tak i, jeg har i grunnen gitt opp å spise svinekjøtt. Økologisk kylling, finnes det i det hele tatt? Jeg vet det finnes økologiske egg, men hva med dem som går til kjøttproduksjon? Økologisk er uansett ingen hindring for at de fores med korn (dog økologisk korn). Kalkun er vel enda verre? Når det gjelder storfe har jeg inntrykk av at melkekyr og kjøttfe kan ha ganske forskjellige levekår, men når man står i butikken med en biff i hånda så aner man jo ikke om den kommer fra en melkeku eller noe annet? Vi spiser mye lam hos oss og stadig mer vilt. Dette er vel de dyra som går mest ute i det fri og spiser mat de er tilpasset for, tror jeg. Også skulle jeg ønske det var overflod av villaks...
Tallulah sa for siden:
Konsulenten: Grøstad Gris er frilandsgris. Økokylling har jeg ikke funnet, men Stangekylling skal visstnok ha det bedre enn Priorkylling.
konsulenten sa for siden:
Ja, Grøstad gris, det er sant. Er bare veldig begrenset med Grøstadprodukter i butikkene jeg frekventerer. Jeg innrømmer å ha spist Stange kylling. Nå har jeg faktisk funnet Holte gård som har økoligisk kylling. Men så var det å få tak i det, da.
Jeg har kjøpt en del herfra, de har villsau som går ute hele året.
Tallulah sa for siden:
Holte Gård ja, de hadde jeg glemt!
konsulenten sa for siden:
"I februar 2000 ble gårdsslakteriet på Holte Gård registrert og godkjent – og er i dag landets eneste private småskala-slakteri på fjørfe.En fordel med et eget slakteri på gården er at fuglene slipper transport over lange avstander. Dette minsker skader på fuglene og utsetter dem for mindre stress.Ved slakting hentes fuglene til slakteriet flere ganger om dagen for at de skal tilbringe kortest mulig tid i transportkassene. Minst mulig stress og lidelser på fuglene er positivt for strukturen og smaken på kjøttet.En fordel for fuglene er at de slaktes manuelt og slipper å henge levende etter beina på et transportband før avliving. Hos oss legges fuglene manuelt i en elektrisk avliver, som bedøver dem før de avlives."
Tallulah sa for siden:
Smart, da er det Holte Gård som gjelder heretter.
Primrose sa for siden:
Fjellgris fra Valdres er et annet merke.
Novla sa for siden:
Det finnes økologisk kalkun også om det skulle være av interesse; Coop har øko-kalkun fra Homlagarden i sin Smak Forskjellen-serie.
Tallulah sa for siden:
Her er litt om Stangekylling også, som jeg syns er et greit alternativ:
Røverdatter sa for siden:
Min lokale Meny har økologisk kylling. Heter det Norgård tro? Skal sjekke i ettermiddag.
Vi spiser kjøtt nesten hver dag, men ikke store mengder. Har ikke som mål å kutte ut animalsk mat, men det har blitt slik hos oss at kjøttet ikke er hoveddelen av middagen og at vi spiser mer av tilbehøret. Typisk deler vi 3-400 g. kjøtt på fire. En brystfilet av stangekylling holder til en middag. Da er det økonomisk mulig for oss å helt velge bort priorkylling som i tillegg til å være totalt smaksløs er pumpet full med vann.
Tallulah sa for siden:
Det at den er økologisk trenger ikke å ha noe å si for oppvekstvilkårene til dyra altså, bare foret. Faktisk kan økokuer stå på bås hele livet, mens det er større krav til utetid for vanlig ku.
Nooria sa for siden:
Ang. stange kylling, mon tro om de sikrer seg at maisen ikke er dyrket på en uheldig måte. lurer også på om Holte kylling er foret opp på mais? Jeg vil helst ha et kosthold uten mais.
Dixie Diner sa for siden:
Det er da vel nesten ingen som bryr seg mer om dyr enn mennesker, da hadde det nok vært flere veggiser i verden, tenker jeg. Er vel heller motsatt. Selv bryr jeg meg like mye om begge deler, vil jeg si, og det gjelder de aller fleste veganere jeg vet om. Faktisk er veldig mange veganere ikke engang glade i dyr, de har tatt valget av andre årsaker (miljø, etikk, helse). Bare for å nevne det, siden det ser ut til at mange har en misoppfatning om at veganere er hjertehippier som kun bryr seg om dyr. Det er langt fra virkeligheten.
Tallulah sa for siden:
Nå nevnte jeg ikke veganere spesielt, Dixie. Men det er et paradoks at engasjementet for dyrevelferd er ekstremt mye større enn for barnearbeid og arbeidsforholdene til moteindustriens fabrikkarbeidere.
noen sa for siden:
Hvor relevant er denne filmen for norske forhold?
Dixie Diner sa for siden:
ER det det da? Vet ikke om jeg er helt enig i den.
Novla sa for siden:
Jovisst, det stilles krav til dyrenes oppvekstvilkår for at kjøttet skal kunne kalles økologisk. Se her, for eksempel matportalen.no/merking/tema/okologisk_mat/
Tallulah sa for siden:
Ja, det vil jeg absolutt si. Man har fått mote-Norge til å danne felles front mot pelsindustri, men ingen vil ta noe ansvar for produksjonsforholdene til egne klær. HM selger fremdeles i bøtter og spann, selv etter avsløringene. Ingen har stilt dem til veggs. Her inne, hvor jeg regner folk som både empatiske og oppgående, skrives det mer om at man ønsker å vite om opprinnelsen til dyra vi spiser, samtidig som man shopper i vei i kjedebutikker og andre butikker uten å reflektere over hva slags forhold klærne er laget under. Man vil gjerne handle økologisk og kortreist, men nevner i liten grad fair trade.
Dixie Diner sa for siden:
I denne tråden kanskje, men selv synes jeg det virker omvendt. At folk boikotter H&M og gir til de fleste (menneske)hjelpeorganisasjoner, men ikke tenker over hva de spiser i det hele tatt. Jeg ble veldig overrasket over de utallige dunjakke-trådene her inne etter oppslagene om den horrible dunindustrien (og pelsen på jakkene som ofte kommer fra coyoter fanget i fotsakser). Og ingen får meg til å tro at majoriteten av folk faktisk bryr seg om hvor maten kommer fra, de fleste driter i det. Det virker i hvert fall ikke som om folk bryr seg mer om dyr enn mennesker, heller tvert imot. Jeg er ellers enig i at det er veldig dobbeltmoralsk å hyle opp om pels når man samtidig støtter annen lidelse, enten det gjelder mennesker eller dyr.
Lavender sa for siden:
Ikke så mye vil jeg tro. Vi har landbruksbedriftene som ikke har fortjeneste i siste ledd, kjedene. Vi har Mattilsynet for dyrenes velferd som er statlig og uavhengig. Og arbeidere i Norge har bedre vilkår og rettigheter.
Men det er tendenser til større produksjoner, ønske om billigere landbruksvarer, utvannet billig kyllig og liten interesse for øko mat. Og det er mer enn langt mellom gode fiskebutikker som selger villfisk. Vi aksepterer oppdrett, selv om den har klare negative sider. Vi aksepterer i større grad, og det er lett tilgjengelig svart og uregulert arbeidskraft.
Som flere nevner, det er ikke lett å finne øko kjøtt. Man må vite hva en skal ha og hvor det selges. Jeg klager ikke på utvalget her jeg bor som har en av landets beste Coop Mega som nabo. Og kan reise på Bondens markeder. Men rundt om i landet hvor kjedene ikke ligger tett i tett.
Det er liten statlig regulering i USA, når en grønnsak koster mer enn to burgere. Ref familien som spiste take away i bilen fremfor å lage mat selv.
Dixie Diner sa for siden:
En norsk film som tar for seg forholdene her, er denne. Jeg har enda ikke sett hele, det skal jeg gjøre i helgen.
millact sa for siden:
Denne spiste jeg på nyttårsaften, dyyyyr, men for en fantastisk smak! Aldri smakt bedre kalkun noen gang, saftig og god. De to kresne barna likte den også godt.
millact sa for siden:
Hvor selges stangekylling?
Røverdatter sa for siden:
Jeg kjøper det på Meny og tror det er vanlig at velassorterte dagligvarebutikker har det.
Novla sa for siden:
Her jeg bor har Eurospar Stangekylling.
noen sa for siden:
Dette er en spekulativ fem år gammel film som verken TV2 eller NRK vil vise. Er det fordi virkeligheten ikke er ille nok at man må vri på sannheten?
Bille sa for siden:
Hvem har laget den norske filmen?
Dixie Diner sa for siden:
Som sagt så har jeg ikke sett så mye av den. NRK eller TV2 skulle sende den for en stund siden men ombestemte seg rett før. Stemmer ikke infoen, altså? Hva er det som er usant?
Primrose sa for siden:
Jeg lurer fælt på hvordan den snutten om okser som rir gjøres til noe fælt i filmen. :gruble: (Hvis den gjør det, da, men siden den var med her så tipper jeg det).
SpetakkelRandi sa for siden:
Går det i reprise?
mamsen74 sa for siden:
Stangekylling kan trygt spises. Arnt Harald Stange som startet opp Stangekylling er meget opptatt av økologisk og sunn mat uten tilsetningsstoffer. Her er en gammel artikkel fra DN. www.dn.no/arkiv/article30660.ece
konsulenten sa for siden:
Jeg tenker mye på dette, jeg. Det er en ting jeg synes det er for lite fokus på. Folk er opptatt av dyra skal få gå fritt, få dagslys, minst mulig transport, ikke plages unødig ved slakting osv. Men folkens, vi må bry oss om hva slags mat de får. Det er barnemishandling å gi barn dårlig og usunn mat, det kan påføre dem sykdom og trøbbel. Vi må tenkte likt i forhold til dyra. Det er dyremishandlig å gi dyra usunt fór som de ikke er tilpasset til spise. Vi mennesker har ikke godt av for mye industriprosessert mat, og det har ikke dyra heller (les: kraftfor). Korn må byttes ut med gress. Og raps og soya og den slags ufyseligheter bør kuttes ut. Får dyra bedre fór så blir det win-win, dyra blir friskere og sunnere og det blir vi og når vi spiser kjøtt fra friske, sunne dyr.
Tenk på kjæledyrene deres også, får de kun industrifremstilt fór? ;)
Dixie Diner sa for siden:
[quote=konsulenten;3566327]Korn må byttes ut med gress. /QUOTE]
Nå kan jeg ikke allverdens om kyr, men en bonde fortalte meg at melkekyrne må spise kraftfor (som ofte kommer fra regnskogen) pga. den enorme og unaturlige melkemengden de ofte må produsere. Floksa kan jo sikkert litt mer om dette.
konsulenten sa for siden:
Det må kunne gå an å få produsert nok melk i dette landet uten å måtte fóre kuene med soya. Kanskje det trengs flere kuer? Jeg skal ikke si at kraftfor som supplement er helt håpløst, men det bør i så fall lages med omtanke.
Floksa sa for siden:
Klart det går. Men til en pris svært få vil betale. Norske kyr får ca 30% kraftfôr og en god andel av det er importere protein kilder. Det er fordi det både er billigere og en bedre løsning rent ernæringsmessig for kua.
Floksa sa for siden:
For en rar påstand. Hvor i forskriften finner du dette?
Tallulah sa for siden:
Og i følge dyrevernalliansen (uten at jeg skal gå god for dem som kilde) er en gjennomsnittlig norsk besetning på 18,5 dyr. Når besetninger på under 35 dyr da er unntatt kravet om løsdrift, så vil det si at kravet til dyrevelferd for økokuer er dårligere enn for andre kuer.
www.dyrevern.no/artikler/nyhet_om_storfe/paklager_vedtak_om_basfjos_for_oko-kyr
konsulenten sa for siden:
Det er en løsning rent ernæringsmessig? Ja, jo, det er jo en løsning. :knegg: Har det ramla ut et ord i den setningen eller er det bare jeg som er dum?
Floksa sa for siden:
Du leste ikke hele kanskje?
Floksa sa for siden:
Sånn går det når man skriver på telefonen :knegg: bedre skal det stå
Tallulah sa for siden:
Jo.
konsulenten sa for siden:
Hvorfor er det en bedre løsning, da? Og bedre enn hva?
Floksa sa for siden:
Ok. Daså. Du skjønte kanskje ikke hva som sto der da?
Floksa sa for siden:
Soya og mais er visstnok bedre proteinkilder for ku enn de kornsortente vi produserer i Norge.
Tallulah sa for siden:
:snill: Always so charming. Jeg tror jeg skal unnlate å diskutere noe som helst med deg.
Floksa sa for siden:
Det beste hadde vært om du unnlot å komme med ganske stigmatiserende påstander om økokuer som er feil, på mange plan.
Men for all del...
Floksa sa for siden:
Dette er feil. Du har missforstått. Selv om kravet til løsdrift utsettes og besettninger under 35 årskyr unntas, så kan ikke hverken øko eller konvensjonelle dyr stå på bås hele livet. Beite og mosjonskravet er fortsatt gjeldene og skal skjerpes. Det står det også i linken din.
Dette er mosjonskravet til økologisk storfe
I tillegg kommer beitekravet som gjelder for alle kyr. De skal beite i minimumm 8 uker hvert år. Dersom man ikke kan ha dyra på beite skal de gå i luftegård.
konsulenten sa for siden:
Men kuer er jo ikke ment å spise hverken soya, mais eller andre korn. Kuer skal spise gress. Andre steder klarer de å ha gressbeitende kyr. I usa får du kjøpt kjøtt fra gressbeitende dyr, det står på pakka. Er det forskjell på kyr i kjøtt og melkeproduksjon, kanskje?
Dixie Diner sa for siden:
Det gir vel mye dyrere melk, og folk er jo lite villige til å betale mer for dyrevelferd.
Pøblis sa for siden:
Uten at jeg vet det minste om melkeproduksjon, så er det vel et problem at beitesesongen er så kort i Norge? I andre land kan jo dyr beite hele året, det kan de jo ikke her. Jeg vet at dette fordyrer hestehold i Norge i forhold til andre land, og regner med at dette gjelder for produksjonsdyr også?
kamp sa for siden:
Dette sa slakteren (fra idsøe) når jeg diskuterte dette med han.
konsulenten sa for siden:
Jeg skjønner at kuer nødvendigvis må få noe å spise om vinteren også. Men at det må være soya har jeg ikke noe særlig forståelse for.
konsulenten sa for siden:
Det er utrolig synd at folk bryr seg så lite både om dyra og kvaliteten på det de putter i munnen.
Pøblis sa for siden:
Jeg ferdes i kretser hvor folk er opptatt av matproduksjon og dyrevelferd og hvor folk er villige til å betale for matvarer som er produsert på en god måte. Det er vanskelig å få tak i slik mat mange steder. Jeg er heldig, for min nærmeste matbutikk har både økologisk kylling, frilandsgris, kjøttproduserende økologisk storfe, økologiske egg, ost fra norkse småskalaprodusenter etc. Så vidt jeg har forstått er det veldig vanskelig for småskalaprodusenter å få innpass i kjedebutikkene. Ergo blir dette litt en høna eller egget-debatt. Hvis man ikke har tilgang på etiske varer, er det vanskelig å kjøpe dem også. Suksessen til mathallen i Oslo og bondens marked og sånn, tilsier vel at det er et marked der ute, og jeg vil tro at det økende fokuset som folk har på ren og sunn mat, faktsk medfører en økt etterspørsel etter dette. Så å si at folk generelt bryr seg om dyr og kvalitet på mat, blir litt unyansert synes jeg.
Floksa sa for siden:
De aller fleste kyr i Norge spiser gress i beitesesongen, den strekker seg fra mai til september der klimaet er best. Vi beiter fra ca 20 juni til ca 10 september. Men grovfôr (gress eller konservert gress) er ikke nok til å dekke kaloribehovet for ei moderne melkeku. Hun melker oftet oppimot 35 kg melk hver dag, på bare grovfôr vil hun melke halvparten og mindre.
En kjøttku har ikke riktig like stort behov for kalorier og får mindre kraftfôr, men de fleste okser som fores fram til slakt i Norge får ganske store mengder kraftfôr, mellom 1 og 6 kg alt etter produksjonsmåte.
Når det ikke er beitesesong, får kyrne konsevert gress enten som silo (vått gress med konserveringsmiddel på) eller høy. Dette utgjør ca 70% av kuas matrasjon. Resten dekkes opp av kraftfôr som lages av korn, mais og soya. Det er en del politikk i dette, for bla regnes ikke importert kraftfôr råvare inn i regnestykket om selvforsynings grad. Dernest så ønskes det politisk å fôre på mye norsk korn, men dette er ikke optimalt ernæringsmessig for kua i tillegg til at det produseres på langt nær nok norskt korn til å dekke behovet.
Dixie Diner sa for siden:
Men det er jo ikke sånn at valget kun står mellom Grøstad gris og svinekjøttdeig fra Rema, slik mange ser ut til å mene. Det går faktisk an å velge vegetarisk noen ganger når man ikke får tak i, eller ikke har råd til annet. Det gagner miljøet også. Det er den der "kjøtt på bordet for enhver pris" jeg synes er tragisk.
I klekkeriene drepes forresten alle nyklekkede hannkyllinger ved å gasses eller kvernes ihjel. De brukes ikke i kjøttproduksjonen fordi de er for små, ikke riktig rase. Såvidt jeg vet får jo økologiske gårder også høns fra klekkerier.
Pøblis sa for siden:
Jeg spiser minst to kjøtt/fiskefrie middager i uken, Dixie. :nemlig:
Dixie Diner sa for siden:
Flinka.
Floksa sa for siden:
:tilber:
Maverick sa for siden:
Den der "kjøtt på bordet for enhver pris" er ganske så ukjent i min omgangskrets, Dixie. Derimot var den vel svært mye mer utbredt da jeg vokste opp på bøgda. Midt blant alle fjøsene og beitemarkene. :)
konsulenten sa for siden:
Ja, da er du heldig. I min butikk (Meny) innskrenkes utvalget hele tiden. Det er mye jeg fikk tak i før av ferskvarer som ikke er der lenger. Jeg antar det forsvinner fordi folk ikke kjøper det. Det er synd for oss som vil og er villige til å betale. Når det er sagt har de vært ganske greie til å bestille varer til meg når jeg har spurt etter noe spesielt.
Pøblis sa for siden:
Det er ikke sikkert det har med at folk ikke kjøper. Det har vært mye snakk om hvor vanskelig det er for de små å få tilgang på hylleplass i kjedene.
Skremmern sa for siden:
:nemlig:
konsulenten sa for siden:
Det er begrenset hvor mange biffer det er på em ku. det er problematisk at folk bare skal ha muskelkjøtt. Jeg har begynt å spise lever hver uke. Jeg ønsker å spise mer organer og innmat, men det er irriterende vanskelig å få tak i. Vi kjører 6 mil i blant til et slakteri. Noen ganger bestiller jeg på nett. Hvis folk hadde spist mer sv hvert dyr så hadde man ikke trengt å slakte så mange.
Noen som vet hvor jeg kan få tak i hjerter fra lam eller vilt? ;)
konsulenten sa for siden:
I min butikk finnes det heller ikke kjøtt med bein på. Det er biff eller karbonadedeig. Hvor blir det av beina som jeg kunne kokt kraft på? Blir det kastet? Har funnet noen frosne kraftbein fra gilde, det er det eneste. Og i fiskedisken så de rart på meg da jeg ba om haler, bein og hoder til kraftkoking. De får bare fileter inn i butikken. Sukk.
Novla sa for siden:
Her i byen pleier faktisk Eurospar å ha lammehjerter i sesongen, men om de har det over hele landet, eller om det er mulig å få tak i ellers i året, vet jeg ikke.
Og angående kjøtt med bein på; jeg har funnet bibringe både hos Eurospar og diverse Coop-butikker; pleier å koke dem til kjøttet er helt mørt, plukke av det fineste kjøttet for å bruke det til mat, og så koker jeg videre på beina og andre rester til jeg har fantastisk kjøttkraft.
Floksa sa for siden:
Kom hit i oktober, så kan du høste selv. Vi slakter både lam og gris hjemme :)
Evt ring og hør med nærmeste slakteri. Du får helt sikkert kjøpe derifra.
Pøblis sa for siden:
I min butikk har de rikelig med kjøtt med bein i. De har fiskeavskjær og hel fisk og innmat og høns. Jeg :hjerter: Centra.
konsulenten sa for siden:
Jeg er troendes til å komme, jeg altså. Sender deg en pm i oktober. :knegg:
konsulenten sa for siden:
Det er supermat, det. Har pleid å finne på coop jeg og, men nå er det minst en mnd siden de hadde det sist.
banana sa for siden:
Det er en butikk i min hjemby som nettopp begynte å selge (i følge oppslag i avisa) fersk melk fra gressbeitende kyr. Skal stikke innom der og se i løpet av helga.
konsulenten sa for siden:
Så bra! Jeg håper sånne ting blir mer tilgjengelig fremover. Det er jo en viss interesse for det.
Mjau sa for siden:
Jeg kjøpte egg på et småbruk i dag. De har ca 15 høner, tre ender og to påfugler. Var med inn i fjøset der de holder til når de er inne. Og som de koste seg! De var kjæledyr ja. De gikk forøvrig fritt ute når de var ute. Nå er det vel kanskje litt kaldt til det?
Skal prøve å kjøpe egg på den måten fremover tror jeg.
Kjenner folkene da, så var inne og drakk kaffe, så tidsbesparende er det jo ikke å unngå å gjøpe egg av høns som er såkalt frittgående i butikken. Men mye koseligere, og så føles det bra også.
Dixie Diner sa for siden:
Akkurat når det gjelder egg, så får vel økoindustrien også høner fra klekkeriene, og det er jo ikke bra.
Mjau sa for siden:
Fordinde da egentlig ikke er økologiske?
Hun her har hatt kyllinger selv, og hadde en nå også.
Fått tak i kyllinger og høner litt her og der oppgjennom de siste fem årene. De er nok rimelig økologiske nå altså. Men det viktigste for meg er egentlig at hønene har det fint. Om de ikke er økologiske så syns jeg de fortjener å ha det fint da også. :nemlig:
Dixie Diner sa for siden:
Fordi klekkriene dreper alle nyklekkede hanekyllinger, dvs. milliarder på verdensbasis, ved gassing eller ihjelkverning (dette i Norge, i endel andre land legges de levende i søppelsekker for å dø). Og for hva? For en matvare som er like unødvendig som et pelsplagg. Jeg blir sinnsyk av å tenke på det. A-magasinet hadde en stor artikkel om det i sommer.
www.steinslandco.no/Aktuelt/2012%20-%20Aftenposten%20-%20Sorteringssamfunnet-123-134.pdf
Floksa sa for siden:
Akkurat dette er så sjukt at det er vanskelig å tenke på.
Fy faen for en sløsing og for et syn på hva som er et liv!!!
m|nken sa for siden:
De avliver 2,5 millioner (hann)kyllinger i året, i Norge?! :grøsser:
Dixie Diner sa for siden:
Ja, alle, uten unntak, går rett i kverna. Milliarder på verdensbasis. Kjempeetisk.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.