Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Røyking når man er pasient på sykehuset

#1

Fluke sa for siden:

Ei vi kjenner ligger nå på sykehus. Hun har i løpet av noen dager blitt lam i bena på grunn av skiveutglidninger i ryggen. Hun ble operert i går, men er fremdeles lam i bena.

Damen røyker, men kommer seg ikke ut for å røyke alene. Hun er naturligvis veldig deprimert over at hun ikke kan gå, og at hun ikke får røyk gjør ikke saken bedre. Nå er de pårørende innom noen ganger til dagen for å trille henne ut, men det passer ikke alltid like godt å dra til sykehuset, så dette er en løsning som fungerer dårlig for alle parter.

Jeg vet at det ikke er en menneskerett å røyke og at dette er noe hun burde sluttet med, men burde ikke personalet på avdelingen ha mulighet til å trille henne ut en gang til dagen i det minste? Jeg ser klart at det ville blitt et voldsomt renn om alle pasienter skulle trilles ut på denne måten, men det er ikke så mange som røyker, og det er heller ikke alle røykere som er sengeliggende og ikke klarer å komme seg ut for egen maskin.


#2

Sitron sa for siden:

Utmerket anledning til å slutte. Jeg syns ikke det er personalets ansvar. Har hun ikke venner eller familie som kan tre til om det er slik at hun ikke overlever uten røyk?


#3

Fluke sa for siden:

Jo, jeg sa jo at familien kommer innom. At det er en utmerket anledning til å slutte er jeg ikke helt enig i. Når hun plutselig ikke kan gå har hun ikke mye å glede seg over -og da syns jeg hun kan få beholde røyken.


#4

Sitron sa for siden:

Pfft. Det blir som å si at jeg skulle fortsette å røyke da jeg ble meget ufrivillig gravid, fordi det var den eneste gleden jeg hadde igjen da depresjonen satte inn. :snill:


#5

Mams sa for siden:

Dette er en av bakdelene med røykeloven synes jeg.
Med et røykerom for pasientene (som ikke er like mobile) ville tingene blitt litt lettere for de. Spesielt vinterstid er det greit at de slipper å gå langt og lengre en langt i morgenkåpe og en tynn pysj under.
Selvsagt hadde det beste vært om de sluttet, men samtidig komer de seg jo fortere ut av senga gjerne også.
I den situasjonen hun er i skjønner jeg godt at hun gjerne vil ta noen røyk jeg.


#6

Sitron sa for siden:

Røykerom? Er du klar over hvor mye det siver fra et røykerom innendørs?

Jeg er faktisk forbannet fremdeles på idiotpasienten som fikk røyke inne på rommet sitt på en post jeg var innlagt på. Faders egoistiske menneske.


#7

Fluke sa for siden:

Det gjør det vel ikke. Denne damen har bare seg selv å ta vare på, du hadde baby i magen.


#8

Chanett sa for siden:

Ulempe.


#9

Filifjonka sa for siden:

Jeg skjønner vel egentlig at ikke det er prioritert å trille ut pasientene for å røyke.

Hvordan går det forresten med henne, hvordan er sjansene for at hun får førligheten i bena tilbake? Jeg ble operert i hui og hast for skiveprolaps for noen år siden, og hadde lammelser både i bena og blæra, men det gikk heldigvis bra med begge deler.

(Røyking er forresten en risikofaktor når det gjelder sånne ryggproblemer...)


#10

Fluke sa for siden:

Det med at røykingen er en risikofaktor når det gjelder ryggproblem av denne typen fikk hun høre så det sang etter av en sykepleier. "Du vet at du selv er skyld i at du ligger her?" "Ja, nå kan du angre deg nå" :rolleyes:

Jeg skjønner også at de ikke har mulighet til å trille pasientene ut, men det er litt fortvilende å måtte dra opp for å følge henne ut. Håper hun kommer seg i rullestol (aller helst opp å gå) snart, sånn at hun kommer seg ut selv.

Hun ble operert i går, og har fremdeles ikke fått igjen følelsen i bena, men de håper det går seg til snart.


#11

Filifjonka sa for siden:

Håper hun kommer seg på bena, så skummelt.

Utrolig teit av sykepleieren å si at hun har skylden selv, uansett om røyking er en risikofaktor så er det slett ikke sikkert det er derfor hun har fått det. (Jeg røykte f.eks. ikke, og fikk det likevel). Og veldig mange som ligger på sykehus har da sykdommer som på en eller annen måte er selvpåførte.


#12

annemede sa for siden:

En del pasienter bruker portører som frakter dem ut.


#13

Kaz sa for siden:

Nå jobber ikke jeg på sykehus, men jeg har forstått at de har det veldig travelt. Så jeg kan veldig godt forstå at det ikke står øverst på lista å følge en pasient ut for å ta seg en røyk. Likevel synes jeg godt at de kan gjøre det HVIS de har tid. :)

Håper hun kommer seg fort! :klem:


#14

DM sa for siden:

Jeg er "overlykkelig" hver gang min KOLS-mor kommer på sykehuset. Da får hun pleie, samt at hun får seg en uke eller tre uten røyk, og forlenger livet sitt litt lengre. Jeg synes ikke det skal være en del av jobben til personale å løpe å sørge for at folk får røyke, de har da virkelig mye annet viktigere å ta seg tid til. Men kanskje de burde tilby røykeplaster til desperate?


#15

Sitron sa for siden:

Tilby? Det klarer de vel å ha med seg selv. Både plaster, tyggis, snus eller hva pokker. Ingen MÅ røyke. Dessuten hadde jeg, om jeg hadde vært pleier, syns det hadde vært temmelig ekkelt å stelle røykstinkende pasienter. For ikke å snakke om at lukten bæres videre med personer om det er snakk om nærkontakt. Nei fysj, burde vært ulovlig å røyke på sykehus.


#16

Fluke sa for siden:

Det er jo det. :rolleyes:


#17

Sitron sa for siden:

Jeg mener at det burde være ulovlig for alle som oppholder seg på sykehus å røyke jevnlig mens de er tilknyttet sykehuset. Så lenge det finnes områder der pasienter kan røyke, så er det ikke ulovlig. Og jeg har førstehåndserfaring med at pasienter får røyke INNE på rommet sitt, etter at røykeloven trådte i kraft.


#18

Mams sa for siden:

For mange år siden jobbet jeg på Ullevål Sykehus, og i den perioden ble sykehuset stort sett røykfritt innendørs. Helt greit egentlig, men litt fleksibilitet hadde gjort seg.

Midt på vinteren med mange kuldegrader ute måtte jeg hjelpe en mann ut.
Han hadde barepå seg morgenkåpe og en tynn pysj, og hadde intravenøst stativet på slep. Han burde ikke vært ute i mine øyne, men burde hatt muligheten til å ta den røyken innendørs.
Selvfølgelig burde han ikke ha røyka, men livet hans ville ikke blitt så mye lengre av den grunn. For han hadde kreft og det var ikke mere de kunne gjøre for han.
(jeg løp ned på mottagelsen og hentet et pledd til han som jeg kastet på vask etter at han hadde fått tatt røyken sin)


#19

Skremmern sa for siden:

Skjønner at røyken er savnet, men hun burde ikke røyke når hun er på sykehus, og de ansatte burde ikke trille henne utenfor. De skal og bør fremme god helse.


#20

kie sa for siden:

De avdelingene jeg har hatt praksis på/har jobbet på, som ikke er knyttet til føden og barsel, har pleid å ha røykeplaster eller Nicorette tilgjengelig.


#21

Hasselnøtt sa for siden:

Jeg er helt enig.


#22

Esme sa for siden:

Pleierne pleier ikke å trille ut sengeliggende pasienter for å røyke, da får de heller røykeplaster. Men når hun kommer seg over i rullestol kommer ingen til å hindre henne i å trille seg en tur ut for å ta en røyk.

Jeg pleier å ta en prat med dem jeg, det hender faktisk at man får noen til å slutte, de har jo stått over de første verste døgnene.


#23

Toffskij sa for siden:

Jeg mener det er mange pasienter som er innlagt på sykehus, som er i en sånn tilstand at det er direkte ondskapsfullt å tvinge dem til røykeslutt i samme slengen. Døende pasienter og tvangsinnlagte psykiatriske pasienter, f.eks. Jeg synes godt det kunne vært røykerom for sånne pasienter.


#24

m^2 sa for siden:

Det er vel flere som ligger på sykehus som hadde hatt godt av å kommet sge ut og i frisk luft både fysisk og psykisk uten at de blir rullet ut noe særlig mer for det. Så det er i det minste rettferdig - ingen kommer seg ut.

Faren min er storrøyker og har alltid (Alltid!) med seg nikotinplaster og sånne hvite røyke-substitutt-plast-pinnedingser i tilfelle han kommer i en presset situasjon og ikke får røyke. Jeg synes selvsagt ingen burde røyke på grunn av helserisikoen, men det finnes jo alternativer til å ligge ute i sykesenga og hutre seg gjennom røyken...


#25

m^2 sa for siden:

Og jeg synes de kunne delt ut sjokolade, cola og potetgull på postene, for det er jeg avhengig av ;)


#26

Toffskij sa for siden:

Men det er da ingen som nekter deg å spise sjokolade, cola og potetgull på postene?


#27

Miss Norway sa for siden:

På kreftavdelingen er det røykerom. Pasienter med kort livsprognose kan bruke dette. Men de tar ikke imot alle røykende fra hele sykehuset; det hadde blitt uutholdelig der da.

På vår avdeling synes jeg de ansatte gjør en kjempejobb med å OGSÅ frakte røykerne til utgangene. Men alle som har jobbet på sykehus vet at bemanningen ofte er elendig og at alle er overarbeidede. Da sier det seg selv at man ikke prioriterer røyketransport. Man har lissom mer enn nok med helseFREMMENDE oppgaver.


#28

Skremmern sa for siden:

Hovedpoenget er vel ikke å gjøre pasienten røykefri, men å sikre de ansatte en røykefri arbeidsplass. Tenker ikke bare på sykepleiere og leger, men også de som må vaske og rydde på røykerommet.


#29

Dixie Diner sa for siden:

Det er en selvfølge at det IKKE er røykerom på et sykehus. Det hører jo ikke sammen. Grøss.


#30

Esme sa for siden:

I enkelte tilfeller er jeg helt enig med deg. Det skal ikke være moral hos helsepersonellet som hindrer en person i å røyke. Men som oftest er dødssyke for dårlige til å røyke, når de har lyst på røyk klarer de som oftest å trille seg en tur ut.

Men jeg har blitt veldig pragmatisk med årene jeg da, og har skrevet på kurvearket over ordinasjoner av medisiner:

Øl, flaske x 4

til alkoholikere for å hindre at de går inn i delir.


#31

mammamia sa for siden:

PÅ det sykehuset som er nærmest oss er det forbudt og røye inne, og ute på sykehusets område så det ville blitt en laaang kjøretur for pleierne i så fall, og det synes jeg ville være bortkastet å bruke ressursene på. Vet at det tilbys nikotintyggis og plaster og det må vel funke for en peiode?


#32

Fersken sa for siden:

Håper det går bedre med damen på sykehuset, Fluke.

Når det gjelder røyking på sykehus, så er det veldig lett å si at det er en gylden mulighet til å slutte, men når man er så dårlig at man må på sykehus er ikke akkurat motivasjonen til å slutte med en uvane tilstede. For mange er veldig avhengig, og å slutte å røyke kan være like vanskelig som f.eks å slanke seg og holde seg nede (akkurat det har vel mange av oss erfart).

Så lenge tobakk ikke er et forbudt middel/stoff i Norge synes jeg det er å gå litt langt å forby de som jobber der eller er på "besøk" å la være å røyke. Å oppfordre til å la være, ja, men forby/gjøre ulovlig er å strekke det litt for langt.


#33

him sa for siden:

Håper det går bedre for damen, Fluke.

Jeg tror ikke det er at moralske grunner de ikke triller ut røykere, tror nok det er fordi de ikke har kapasitet. Synes i og for seg det er både trist (for de som ikke får ta seg en røyk) og helt greit (har ikke pleierne anledning, har de ikke anledning) :tvisynt:

Dette med at røyking er en risikofaktor ... Vel, jeg synes det er synd at helsepersonell "gnager" på dette til pasientene. Tanten min døde av KOLS og hun "fikk høre det" av en av kirurgene - grusom opplevelse for henne. Selvfølgelig er det sant at røyking er helseskadelig, men nå hadde hun jo sluttet, og da er det jo ikke noe å gjøre med at man har røykt i 30 år. (Moren min sluttet etter at hun døde faktisk, det gjør noe med en å se at folk har så store problemer. KOLS er en grusom sykdom etter min mening.)


#34

Skremmern sa for siden:

Det sier seg selv at man ikke sier sånt til en som har sluttet å røyke og som lider av en dødelig sykdom. Det blir jo som å gni det inn "i told you so".

Når de derimot ikke har sluttet, så blir det litt annerledes. Det hører vel med til sjeldenhetene at noen preker overfor denne gruppen, og det får i såfall stå på den personens regning, men som helsepersonell, og på de fleste sykehus (som faktisk er røykfrie), så bør man fremme god helse ved å ikke trille ut pasienter som er så svake at de ikke klarer det selv, og man bør ikke ha røykerom da det berører de ansatte.


#35

m^2 sa for siden:

Nei, men du må jo gå og få tak i det selv. Er du sengeliggende og ikke har noen til å gå for deg... ja da får du ikke tak i det. Det er jammen ikke ofte sykepleiere har tid til å prioritere en tur i kiosken for pasienter, like lite som de har tid til å trille pasienter ut i frisk eller ikke så frisk luft.
Det var det jeg mente :)


#36

m^2 sa for siden:

Nå var egentlig poenget bare at det er akkurat like vanskelig for alle andre sengeliggende å komme seg dit de evt. måtte ønske (kiosk, frisk luft, o.l) som det er for sengeliggende røykere. Så det er i det minste likt for alle og dermed rettferdig.
Jeg uttrykte meg nok litt klønete.


#37

Muad'Dib sa for siden:

En god bakdel er en fordel, ja.


#38

Silence sa for siden:

Mamma ble innlagt på sykehuset i slutten av mars (2004), og var da dødssyk. Det tok en stund før de fant ut at det var kreft hun hadde, og at den var kommet langt. For mamma var røyken en sosial greie. Hun traff andre pasienter på røykerommet, og fikk snakket med dem om ting hun ikke nødvendigvis snakket med oss om, og hun fikk muligheten til å være en støtte for dem. Når legene etterhvert ble klar over hvor langt mamma var kommet i sykdomsforløpet, kunne de ikke skjønne at hun fremdeles var oppegående, men mente at det måtte være røyken som fikk henne til å stable seg opp. Hun gikk selv, inntil 2-3 dager før hun døde (15. juni samme år, etter å ha bodd på sykehuset i 2,5 måned).

På avdelingene mamma lå på, ble hun tilbydt nikotinplaster, men det tok ikke bort mamma's behov for å treffe mennesker (utover oss i familien som kom til henne).

Innlegget ble litt lengre enn jeg hadde tenkt, men iallefall: OM det er mulighet for det, så burde det være mulighet for å hjelpe pasientene til røykerom/ plass der det kan røykes. Men det er vel ikke akkurat for mange pleiere på sykehusene nå for tiden.


#39

Skremmern sa for siden:

Kondolerer!

Det høres ut som sykehuset trenger en gruppe frivillige (?) som kan aktivisere pasientene. Noe som kanskje er mer utbredt i andre land, som USA. Sosial omgang med andre pasienter er for mange viktig, men møtestedet behøver absolutt ikke å være et lite røykfullt rom. Sykehusene bør være røykefrie, alt annet er utenkelig i et så utviklet land som Norge.


#40

bina sa for siden:

Jeg syns det ville være helt absurd dersom sykehuspersonalet skulle bruke av sin tid til å la pasientene skade seg selv, eller forverre sin medisinske situasjon.

Når røykingen i seg selv er en faktor som har forårsaket eller forverrer tilstanden som er årsak til sykehusoppholdet burde det være en SELVFØLGE at man holder seg røykfri.

Sykehusene og helsevesenet har i dag alt for lite ressurser til å ta seg av alle pasientene de burde tatt seg av. Det finnes lange køer for å få behandling - da blir det riv ruskende galt å bruke ressurser på å trille røykere ut flere ganger om dag.

Så nei, jeg har ingen medlidenhet, og mener helt klart at hun bør benytte anledningen til å slutte å røyke.


#41

Mams sa for siden:

Når man har fått en diagnose eller dødsdom av legene, kan jeg ikke si at en preken om at du må slutte og røyke er på sin plass.
Nå gjelder selvfølgelig ikke dette alle pasienter som er innlagt og som er røykere da.


#42

Susse sa for siden:

Beklager, men ingen medlidenhet fra meg heller. Som sykepleier vet jeg alt om å ha dårlig tid til pasientene, og å hjelpe folk ut for å røyke gjør jeg ikke.
Når det er sakt er det ikke min oppgave å rakke ned på folk selv om de har tatt et valgt om å gjøre noe jeg personlig synes er helt idiotisk.


#43

Fluke sa for siden:

Om noen trodde at jeg mener sykepleierne skal gjøre dette, så tok de altså feil. Det var mer et hjertesukk over hvordan røykelov slår uheldig ut i enkelte tilfeller. Her er det snakk om en pasient med en ganske komplisert sykehistorie (uten at jeg vil gå nærmere inn på det), og at hun ikke får mulighet til å røyke gjør ikke saken bedre.

Og selvfølgelig er det dumt å røyke, men noen er altså avhengig av dritten og å skulle slutte med det når resten av livet ser ut til å gå til helvete kan jeg se at er veldig vanskelig.


#44

Pastill sa for siden:

Man skal jo ideelt sett ikke røyke i forbindelse med operasjoner uansett.
Alle som skal ha store planlagte operasjoner anbefales å slutte røyke eks antall dager før hvis jeg ikke tar helt feil???
Det blir vel veldig tidkrevende å skulle ha denne "sørvisen". Tid man kan bruke på langt nyttigere ting..
Ingen sympati her.. dette er noe man bør tenke på når man røyker.


#45

Skilpadda sa for siden:

Men det er jo ikke det at de ikke får tak i sigaretter som er problemet for røykerne, det er at de ikke får mulighet til å røyke dem, så jeg synes ikke det er noen god sammenligning. De som er avhengige av cola og potetgull kan fint spise/drikke dette mens de er på sykehuset - de kan riktignok ikke nødvendigvis løpe på kiosken selv, men gitt at de får tak i det (enten det er fra kioskvogn, fra besøkende venner eller de hadde det med seg i bagasjen), så kan de få fikset sitt så ofte de vil. Det kan ikke røykerne.


#46

Sitron sa for siden:

Så bulemikere kan også fint ha spisekick på rommet og spy etterpå, antar jeg.


#47

Silence sa for siden:

Faktisk, så er det å få tak i røyk også vanskelig når du er innlagt på sykehus, iallefall på UNN. Da mamma var innlagt, ble UNN totalt røykfritt, og dermed ble all tobakk fjernet fra kiosken på sykehuset. Nærmeste kiosk er et stykke unna, og ikke lett tilgjengelig for (gående) pasienter.


#48

apan sa for siden:

Jeg skjønner at det ikke er prioritert å trille henne ut, men jeg forstår også at dette ikke er anledningen til å slutte. Synes Kie skisserer noe ok her, finnes det ikke noe Nicorette eller røykeplaster der hun er?


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.