Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Irriterende "torrenttråder"

#1

noen sa for siden:

Så vidt jeg har skjønt er det ulovlig å laste ned serier, filmer osv via torrentsider (det heter sikkert ikke det, men bær over med meg). Dessuten er det nå mange muligheter for å se disse tingene og betale for det.

Jeg synes derfor at Foreldreportalen kan bli "torrentfri sone" på den måten at det blir slutt på tråder som oppfordrer til ulovlig nedlasting, som f.eks. denne som dukker opp med jevne mellomrom:
www.foreldreportalen.no/forum/showthread.php?t=58990

Er det mulig å få til en innstramming på dette?


#2

Tallulah sa for siden:

Det er ikke ulovlig å laste ned alt fra torrentsider, men skal det være lovlig må de som har rettighetene på verket være den som har delt det. Det finnes endel uavhengige filmskapere der ute som gjør det. Men majoriteten av delingen og nedlastingen er selvsagt ulovlig.


#3

noen sa for siden:

Ja, det er vel noe som er lovlig, men seriene Dixie viser til i innlegget her, vil jeg tro er av det ulovlige materialet.


#4

Tallulah sa for siden:

Ja, det er det.


#5

noen sa for siden:

Takk til den som flyttet tråden til riktig underforum!


#6

Toffskij sa for siden:

Som privatbruker er jeg i hvert fall prinsipielt enig med deg: nedlasting av denne typen er stort sett ulovlig, og jeg synes personlig det er unødvendig at FP blir brukt til formidling av invitasjoner og direkte opplæring i torrentnedlasting som i den tråden. Spørsmålet er jo om dette er noe som bør være forbudt (som i at moderatorer summarisk sletter alle slike tråder når de oppstår), eller om det er nok at brukere sier fra om at de ikke liker det (som du og jeg gjør nå, noen).


#7

Tallulah sa for siden:

Jeg tror jeg kanskje har motsatt syn på saken enn deg, Toffen. Som privatperson har jeg ikke så mye i mot nedlasting av store, amerikanske TV-serier, men jeg syns det er problematisk at FP som moderert nettsted tillater oppfordringer og oppskrifter til brudd på norsk lov.


#8

noen sa for siden:

Jeg mener det er i strid med forumreglene:

I hvert fall i en gråsone.


#9

Toffskij sa for siden:

Jeg tror i hvert fall vi har eksakt samme syn på nedlasting (siden jeg laster ned i begrenset omfang selv, men mener oppskrifter på lovbrudd er problematisk).


#10

Ru sa for siden:

Fjernet vi ikke en annen tråd om emnet, dog med litt mer oppskrift enn det som er i den tråden det henvises til her? :gruble:

:tenker høyt:


#11

noen sa for siden:

Jeg synes det ville være bra om den tråden jeg lenket til blir fjernet. At folk velger å laste ned ulovlig er én sak, men jeg synes altså ikke det er greit med slike tråder på FP.


#12

Teofelia sa for siden:

Jeg er veldig enig med noen og mener jeg har tatt til orde for tilsvarende tidligere.


#13

Teofelia sa for siden:

Og jeg kan godt fremme et konkret forslag om at FP ikke skal brukes til å drive opplæring i eller oppfordring til, ulovlig nedlasting, hvis det hjelper.



#15

Maverick sa for siden:

Jeg støtter også noens tanker.

Dere skjønner hva jeg mener. :nemlig:



#17

Mrs. Longbottom sa for siden:

Jeg har tenkt på det samme flere ganger, og er helt enig.


#18

Tjorven sa for siden:

Jeg er veldig enig med noen. :fnise:

Men hver gang jeg stikker hodet frem i tråder om nedlasting, så får jeg en god dose argumenter i fleisen om at film- og tv-bransjen kan skylde seg selv. Jeg kan være enig i at de bør innfinne seg med at vi nå lever i en digital verden (slik musikkbransjen har gjort), men synes allikevel det er en uting at det informeres så åpenlyst om hvordan det kan gjøres.

Jeg vet ikke hva jeg mener om modereringen av slike tråder (siden jeg liker den minimale graden av innblanding fra moderatorer), men jeg setter i hvert fall veldig stor pris på tråder som den jeg nå skriver i.


#19

Gaia sa for siden:

Jeg er utrolig enig med noen. Jeg syns etter hvert at muligheten for å få kjøpt eller leid digitale filer er såpass gode at jeg ikke lenger syns det er noen god grunner til å laste ned i strid med norsk lov.


#20

noen sa for siden:

Alle er enige med noen. :stolt:


#21

nokon sa for siden:

Eg er og einig med noen! Eg synest faktisk noen fortener ein prikk, men eg har visst prikka noen før.


#22

Malama sa for siden:

Jeg har visst prikket noen før jeg også.


#23

Malama sa for siden:

Uansett mye eller lite moderering er det jo egentlig ganske normalt at delen om "brudd på norsk lov" fra forumregelene overholdes fra forumledelsen, og derfor ble jeg faktiks rett og slett litt stuss jeg når jeg så en torrent-tråden på FP. For jeg tenkte "det der er nå vel ikke lov, men hvorfor er torrent-tråder så aksepterte her da?" Og så så jeg den det linkes til i HI her, og det føles bare rett og slett helt feil.


#24

Anne C sa for siden:

Jeg har prikket noen. Bra at dette blir tatt opp!


#25

banana sa for siden:

Jeg stilte spørsmål om dette i den tråden det er linket til i første innlegg. Men det var ingen motforestillinger, så vidt jeg kan huske. Jeg kan huske jeg syntes det var rart at slikt var ok på politisk korrekte FP.


#26

daffy sa for siden:

Jeg syns forumjustisen slår fint inn i slike tråder, jeg. Jeg spurte jo etter en invitasjon, men visste ikke da egentlig at TV-torrenter (nesten utelukkende) er ensbetydende med ulovlig nedlasting. Da er det jo fint å ha FP som kan guide og korrigere underveis.

Jeg er forøvrig helt uenig i at mulighetene for nedlasting av filmer/ tv-serier er god nok nå. Tvert i mot er jeg skikkelig irritert over mangelen på muligheter til å betale for det jeg ønsker å laste ned. Man må jo styre med å opprette amerikansk Ituneskonto for å aller nådigst få lov til å være kunde av helt mainstream filmer og serier, de filmene og seriene som "alle" har lyst til å se.

Jeg syns bransjen har vært alt for dårlig til å følge kundenes digitale modenhet og betalingvilje for nedlastingsmuligheter. Selv om det selvsagt ikke legitimerer lovbrudd. Jeg skulle gjerne betalt for kvalitetsbarnefilmer med norsk tale for eksempel. Men det fins ikke å kjøpe. Ja, bortsett fra de 3 dubbede Disneyfilmene i norske Itunes da . :snill:


#27

noen sa for siden:

Jeg tror det har sammenheng med at mange moderatorer laster ned ulovlig selv eller ikke ser noe problematisk ved det.


#28

noen sa for siden:

Tråden jeg har lenket til i HI har holdt det gående i 3 år, så jeg synes dette er et godt eksempel på at forumjustisen ikke har fungert.


#29

Agent Scully sa for siden:

Ofter laster jeg ned serier ulovlig, men når seriene endelig kommer til mine kyster, så betaler for de samme seriene via kabelabonnement. Litt sånn omvendt "Minority Report" med andre ord.
Seeder ikke, kun download n' run.
Ha! Can't touch this! :hammertime:


#30

Teofelia sa for siden:

Det kan ha sammenheng med at de som frekventerer slike tråder, først og fremst er de som laster ned selv. Jeg gidder sjelden å lese torrents-tråder; jeg bare irriterer meg over at de finnes.

#31

torsk sa for siden:

For min del kan det godt strammes inn på om tråder/innlegg som oppfordrer/bidrar til ulovlig nedlasting skal godtas eller ikke. :my five cents:


#32

Esme sa for siden:

Enig med torsk, men det fordrer at brukerne følger opp også, både sier i fra i tråd og innrapporterer sånn at vi får det med oss.


#33

Ru sa for siden:

Til orientering:

Vi har tatt innspillet til etteretning.
Den nevnte tråden er nå slettet, diskusjonen rundt prinsippene om torrent vs. demand-løsning osv. er gaflet ut i en egen tråd.
Vi vil stramme inn praksisen på FP og ikke lenger tillate tråder som direkte oppfordrer og bidrar til ulovlig nedlasting. Vi trenger deres hjelp for å gjennomføre denne linjen, og ber dere innrapportere på linje med reklame og spam om dere ser slike tråder og innlegg.

Moderatorisk hilsen Ru



#35

Pøblis sa for siden:

Bra moderert, synes jeg. :heia:


#36

noen sa for siden:

Så flott! Tusen takk!

Det er nesten så jeg må vurdere om jeg skal slutte å lime modder på veggen. Jeg må i hvert fall gjøre det med enda større kjærlighet en før. :nemlig:


#37

Tallulah sa for siden:

Jeg syns dette var en god avgjørelse.


#38

HP sa for siden:

Nei.

Det er mye gråsone-aktivitet på FP, sånn vil det alltid være. De 9 årene jeg har drevet forum har jeg fått flere henvendelser fra diktere, låtskrivere, fotografer og sinte strikkeoppskriftsadvokater fordi brukere deler dikt, sangtekster, bilder og strikkeoppskrifter de ikke har tillatelse til å dele; jeg har aldri hørt noe fra "pirat"-jegere eller rettighetshavere som jakter folk som laster ned ulovlige TV-serier.

Forumledelsen reagerer på klare brudd på lover og forumregler når vi ser de, men vi er også avhengig av innrapporteringer både fra dere medlemmer og rettigheteshavere for å rekke over alt. At noe står her betyr ikke automatisk at forumledelsen har godkjent det, er enig med det eller på andre måter synes at det er greit.

Hvor mange her har tillatelse til å bruke bildet i avataren sin?


#39

Teofelia sa for siden:

Jeg! :kry: (Men jeg har ligget meg til tillatelsen da. Tsktsk. )

#40

Bomull sa for siden:

Jeg deltok noe i tråden som er slettet, men synes allikevel dette var en god avgjørelse!!


#41

Nabojenta sa for siden:

Jeg deltok i forrige tråd, har ikke tillatelse til å bruke avataren min og trengte dette sparket bak. Takk til både noen, HP og andre som har pirket i samvittigheten min.

Nå må jeg bare finne en lovlig avatar. Ahh! Valgets kval! :dramaqueen:


#42

Miromurr sa for siden:

Jeg! :juhu:


#43

Tangerine sa for siden:

Min er også lovlig. For en gangs skyld.


#44

Enhjørning sa for siden:

Min avatar er nok i en gråsone. Er det jeg eller tatovøren som har rettighetene? Det er jo jeg som har tatt bilde av tatoveringen min. Men det er tatovøren min som har tegnet den ... :gruble:


#45

Pøblis sa for siden:

Hm. :gruble: Hvor lenge er det copyright på fotografier? Mitt bilde er 90 år gammelt, ca.


#46

Marit K sa for siden:

Jeg har tatt bildet, og er mor til motivet - som forøvrig har sagt at det er greit jeg bruker det, så jeg har også lov til å bruke min.


#47

Teofelia sa for siden:

Det er helt klart du som har rettighetene til et bilde du selv har tatt av en tatovering som befinner seg på din egen kropp. :)


#48

noen sa for siden:

Jeg fikk rødprikk fra Nenne for denne kommentaren, og HP er tydeligvis heller ikke enig i den.

Dette spørsmålet har jo blitt tatt opp før noen ganger (kanskje ikke blitt innrapportert, men det er stilt spørsmål i bl.a. den slettede tråden), og da har mange brukere som også er moderatorer forsvart ulovlig nedlasting. Mener man noe er greit, er det mindre sannsynlig at man ser noen grunn til å endre på det. At jeg mener at det er en sammenheng betyr ikke at jeg synes moderatorene er umoralske, teite eller noe som helst. Og tråden jeg startet her, der flere klart og tydlig sier at man ønsker disse trådene vekk, viser at moderatorgruppen også er lydhør.


#49

Teofelia sa for siden:

Det er jo flere moderatorer som innrømmer å laste ned ulovlig, så jeg skjønner ikke at det skal være noe problematisk ved et slikt utsagn.

Jeg synes heller ikke det er problematisk at moderatorer på FP (fortsatt) driver med ulovlig nedlasting eller som privatpersoner forsvarer praksisen om å gjøre det; jeg synes ikke moderatorene som privatpersoner trenger å rette seg etter FPs regler annet enn når de er på FP, og jeg synes ikke de trenger å ha private meninger som er i tråd med forumets rettningslinjer heller. Det er helt greit at vi har moderatorer som på den ene siden tar til ordet for at det er greit å laste ned film og musikk ulovlig, og som på den andre siden sletter tråder der brukere opplæres i hvordan dette kan gjøres.

Moderatorerer på FP skal selvagt ikke spre (ulovlig) torrentinformasjon eller oppfordre til nedlasting av ulovlig fildeling på FP, men det skal jo heller ingen andre på FP gjøre lenger, så det er jo helt greit skuring.


#50

noen sa for siden:

Enig.


#51

Toffskij sa for siden:

Det var vel helst «ikke ser noe problematisk ved det»-biten som kan leses som noe, hm, uvennlig. Man skal jo ha et ganske unyansert syn på nedlasting for å kategorisere det som «helt uproblematisk». Det er nå uansett ingenting å krangle om.


#52

star sa for siden:

Jeg har ikke fulgt med i tråden det henvises til, men når jeg leser det noen skriver så er jeg helt enig i utfallet.

Det har jeg tatt selv så det er så lovlig som det kan få blitt. :D


#53

Esme sa for siden:

Jeg oppfattet spørsmålet til HP retorisk.

Poenget er jo det at svært ofte går vi i gråsonen, det være seg avatarbruk (jeg har ikke copyright på min), i tråder hvor man har bilder av kjendiser, når man siterer dikt etc.


#54

Teofelia sa for siden:

Jeg skjønte at HP var retorisk, men jeg benyttet jo anledningen, når den bød seg, til å fremheve min prektighet. :knegg:


#55

Maverick sa for siden:

Prektigheten, altså at du ligger deg til avatarrettighet? :glis:


#56

Teofelia sa for siden:

Nettopp. :D

#57

Esme sa for siden:

:hehehe:
Det kommer vel an om det er mannen eller en gatekunstner som har laget den.


#58

Tallulah sa for siden:

Fotografi er i en særstilling i åndsverksloven. De skiller nemlig mellom fotografiske bilder og fotografiske verk. Det er litt vanskelig å sette et skarpt skille mellom de to, men et pressebilde faller nok lettest i første kategori, og et kunstfotografi i den andre.

For verk gjelder vernetiden i 70 år etter opphavsmannens død. KJenner man ikke opphavsmann, er det 70 år etter verket ble offentliggjort.

Et fotografisk bilde har vernetid i 15 år etter fotografens år, men i minst 50 år.

Den avbildede er vernet i 15 år etter vedkommendes død.


#59

rine sa for siden:

Jeg synes det er rart at det skal være greit med sånne nedlastningstråder når folk får så hatten passer for å skrive at de benytte seg av svart arbeid eller kopiere opp bilder fra fotografen. Så vidt jeg vet, snakker vi om ulovlig virksomhet her også, og jeg kan ikke helt se at dette skiller seg så mye fra andre lovbrudd.


#60

Tallulah sa for siden:

Men nå er det jo konkludert med at det ikke er greit.


#61

rine sa for siden:

OK.


#62

noen sa for siden:

Det vi diskuterer nå er om Teofeila er prektig eller ikke. :nemlig:


#63

Maverick sa for siden:

Og om hun har ligget med en tilfeldig gatekunstner eller mannen sin for å få avatarrettigheter.


#64

rine sa for siden:

A-ha! Nei, det har jeg ikke inntrykk av. :niks: :bidrar:


#65

noen sa for siden:

Hadde hun enda husket det selv. :sukk:


#66

HP sa for siden:

Jeg mente avatar-spørsmålet retorisk, jeg mener ikke at alle skal rettighetskontrollere avataren sin. Men den mest truende advokathenvendelsen jeg har fått var faktisk på grunn av en 80x80px avatar lastet opp og brukt av en anonym bruker med 5 innlegg.


#67

Divine sa for siden:

HP, dah. :sukk: Nå ble vi jo bare nysgjerrig.


#68

Tallulah sa for siden:

Åh, nå ble jeg ikke lite nysgjerrig på hvem det kan være!


#69

Maverick sa for siden:

Truende? :knegg:

".. jeg veit hvor du bor og jeg har balltre!"


#70

Esme sa for siden:

Jeg tipper Geir Lippestad eller Brynjar Meling! :hyper:


#71

Tallulah sa for siden:

Jeg tenkte mer på hvem eieren av det opprinnelige bildet var. :knegg:

(også måtte jeg jo prøve å se på de brukerne vi hadde med fem innlegg da, men etter å ha sett av vi har over 100 stykker uten ett eneste ett og omtrent like mange med ett innlegg så gadd jeg ikke.)


#72

HP sa for siden:

De var ikke norske (og ikke fra USA) og bildet var av en kotelett. :jupp:


#73

Toffskij sa for siden:

En kotelett, faktisk. :haha:


#74

Teofelia sa for siden:

Det er vel ikke noe å diskutere, vel? Ingen kommentar. :grineler:

#75

Teofelia sa for siden:

Det må være tull? Seriøst? Helt sikkert?! :grineler:


#76

Tallulah sa for siden:

:what: Var de russiske?


#77

Maverick sa for siden:

Ah. Jeg som var helt sikker på at det var Lenore siden det var samme avatarbilde som Muskat, og skulle til å starte en tråd om hva forumledelsen mener om at brukere velger å benytte advokat for å formidle sine henvendelser.

Jaja.


#78

Esme sa for siden:

Kunne de bevise at den aktuelle koteletten var fra den samme herværende aktuelle gris?


#79

HP sa for siden:

Ingen russere, ikke noe tull. Advokatbyrå i EU spesialisert på opphavsrett. Rettighetshaveren de representerte var et forlag, mener jeg.


#80

nokon sa for siden:

:rofl:


#81

Patsy sa for siden:

Jeg driver i hvert fall ikke med sånn bildestjeling. :puh:


#82

Skilpadda sa for siden:

Men rine (sånn bortsett fra at du åpenbart ikke hadde lest tråden og oppdaget at det var blitt presisert/innstrammet at det ikke er greit med sånne tråder :knegg: ): Det er stor forskjell på å få så hatten passer av privatbrukere fordi man sier at man bryter lover og regler, og å slette tråden fordi innholdet strider med forumreglene. Jeg skjønner at for deg som privatbruker spiller det kanskje ikke så stor rolle om det er en modde eller en annen bruker som irettesetter deg, men det er en ganske viktig prinsipiell forskjell. Og den forskjellen ligger også delvis i om vi som forum/ledelse har (eller tar) noe slags ansvar for det aktuelle lovbruddet. Veldig få vil synes HP som forumeier skal stilles til ansvar dersom en bruker skriver at vedkommende har brutt loven ved å f.eks. snyte på skatten, men dersom en bruker bryter opphavsloven ved å poste rettighetsbelagte ting på FP er det plutselig en annen sak - og dersom man skriver detaljert i en tråd om hvordan man selv bryter loven og hvordan andre kan gjøre det, så er det kanskje ikke direkte forbudt for forumet å la det stå, men det er i alle fall tvilsomt nok til at jeg synes det er fornuftig å ikke la det stå.

Som var en kronglete måte å si at jeg, også rent privat, er helt enig i den innstramningen som er kommet nå. :nikker: Jeg kommer neppe til å følge mer med på denne typen tråder nå enn før, men satser på at det blir innrapportert når det kommer uønskede poster om temaet.

Og rent bortsett fra det, så er avataren min spesialdesignet til meg - av en profesjonell designer - med nettopp det formål for øye at den skulle være forumavataren min. Selvsagt. Gjør ikke alle det sånn? :tullerdu:


#83

Toffskij sa for siden:

Nei, jeg fikk min spesialdesignet av en amatør som stjal originalen. :knegg:


#84

Skilpadda sa for siden:

Tsk. (:sparke: )


#85

Maverick sa for siden:

Skilpadda, du fjernet nisseluen akkurat nå, sant? :gruble:


#86

Maverick sa for siden:

Nisseluen! Ikke nisselua! Der skjedde det igjen! :what:


#87

Skilpadda sa for siden:

Nisseluen? Jeg har da aldri hatt noen nisselue. Nå rører du. :dakars:

:rørt:


#88

Enhjørning sa for siden:

Jeg skjønte at HP's spørsmål var retorisk, altså. Jeg bare fjaset litt. :sparke:

presiserer


#89

Miromurr sa for siden:

Jeg skjønte at avatarspørsmålet var retorisk altså, jeg syntes bare ikke det fungerte så bra.


#90

Agent Scully sa for siden:

Hvis det er noen torrentoholikere der ute som sliter med abstinenser, så kan dere laste ned denne.


#91

polarjenta sa for siden:

Jeg har vel ikke spurt fotografen, men siden bildet er av meg, så regner jeg med at det er greit. Og ikke laster jeg ned noenting, så jeg er superprektig.


#92

Ru sa for siden:

:knegg:


#93

Patsy sa for siden:

Jeg skjønte også det, men jeg lagde en sånn flott tegning uansett. :knegg:
Også er det ingen som syns den er fin. :hehehe:


#94

Ru sa for siden:

Eg ve' te Bergen, ve' te Bergen med det samme ... :danse:

Jeg har ærlig og rederlig googlet to bilder som jeg har klippet og limt helt selv. :sparke:


#95

Darth sa for siden:

Jeg har tatt bildet i avataren selv, men jeg laster ned innimellom. grumsete

(Og sånn ellers så er jeg enig i konklusjonen angående torrenttråder, og har samvittigheten ren når det gjelder min deltakelse i slike, siden jeg ikke har deltatt. trenger ikke opplæring )


#96

Billa sa for siden:

:ja: til alt.


#97

Malama sa for siden:

Også ganske superprektig, sånnsett, men jeg er ikke selv motiv på avataren min da. Som antakelig er meget moden for utbytting. Sånn siden den er en ting som henger igjen fra tiden som (langtids)prøver. Men ungen vi prøvde på er jo 4,5 år gammel, så det er en stund siden...


#98

Njulaif sa for siden:

:juhu: Har laget helt selv! Både motivet og bildet. :kry: ("Skryter" selv om det var retorisk. Jeg mener: SE hvor fint det er. :nemlig:)

:eek: Må jo innrømme at jeg ikke reflekterer spesielt mye over mine rettigheter til å bruke bilder jeg finner på nett. Pittelitt naiv der innimellom ja. :sparke:

:rofl:

Jeg og. :nemlig: Laster aldri ned noe sånn derre Torrent-greier, og det har selvsagt ingenting med å gjøre at jeg ikke fatter en dritt av det greiene der... :undrer:

Men helt seriøst så er jeg jo litt opptatt av sånne rettighetsgreier, og legger feks aldri ut broderimønstre med copyright på nett. Men innrømmer at jeg er litt vinglete og ikke alltid følger min egen "overbevisning". :kremt:

Ja, jeg vet... Det ble pittelitt mange smilefjes i dette svaret.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.