Da jeg var liten hadde vi alltid litt ekstra god middag på søndager og gjerne noe som tok lenger tid å lage enn hverdagsmiddagene. Jeg gjennomfører noe av det samme selv, men siden jeg ikke er spesielt god på store stykker med kjøtt så blir det sjelden store oksesteker og sånne ting jeg husker fra barndommens søndagsmiddager.
Nå trenger jeg litt inspirasjon i det nye året og lurer derfor på om dere gjør noe ekstra ut av søndagsmiddagene?
Hvis noen vil dele oppskrifter er det fint. :vilha: Og veldig gjerne steketider på stek. :flau:
Den eneste hemmeligheten bak store kjøttstykker er steketermometer. :jupp:
Vi prøver også å gjøre noe ekstra ut av søndagsmiddagen, det er som regel da jeg prøver nye oppskrifter, og ganske ofte har vi noe godt kjøtt av et eller annet slag.
Det er faktisk sjelden vi har tradisjonelle søndagsmiddager. Vi er på gudstjeneste om formiddagen, og da er vi borte fra 10.45 til minst 13. Og etterpå har vi som regel avtale om en luftetur sammen med noen. Dermed er det ofte turmat eller noe raskt på søndager.
Vår/sommer/høst pleier vi å grille, gjerne på stranden.
Men så kan vi gjerne ha stek og den slags på en helt vanlig tirsdag, sånn til gjengjeld.
Søndagsmiddagen alle elsker hos meg er røkt svinekam med tykk, brun saus, poteter og grønnsaker. Det er jo verdens enkleste mat å lage. Bare la svinekammen trekke i halvannen times tid, halvt dekket av vann ca. og bruk "vannet" til å lage saus av etterpå.
Gratinert laks i form med grønnsaker er en annen søndagsmiddag som ofte brukes. Den kan jukses til med Toro (Lofoten fiskesaus) i formen eller så lager du en saus selv med fiskebuljong/kraft fra rekeskall eller liknende.
Kjøttboller i brun saus med potetmos og tyttebærsyltetøy og kokte grønnsaker er også veldig populært her i huset.
Helstekt svinefilet med bacon surret rundt servert med potetmos og gjerne ovnsstekte rotgrønnsaker ved siden av.
Hjemmelagede karbonader (ungene vil gjerne ha hamburgerbrød til) er også godt og noe vi ofte har.
Gresk Stifadogryte har vi også laget til søndagsmiddag av og til. Jeg har en god oppskrift hjemme. Masse smak i!
Det varierer veldig her hvordan søndagsmiddagene er, alt etter hva vi gjør og form og sånt, men jeg liker godt å pusle med noe som tar litt ekstra tid hvis vi først er hjemme og alt er rolig. Jeg har en ambisjon om å lage gryter oftere, pappa er genialt god på det og vi får alltid servert de lekreste lamme- eller oksegryter når vi er der. Ellers kan typisk søndagsmiddag hos oss være tradisjonelle kjøttkaker, curry i en eller annen variant, en god fiskerett eller noen ganger rett og slett lasagne eller pizza eller noe sånt. Ikke så tradisjonelt, altså.
Her må jeg også henge litt for tips og råd.
Alt av selskapeligheter i familien vår skjer hos oss så jeg må bli tryggere på å lage og å beregne mat til mange. Og ikke minst lære meg å lage forskjellige sauser fra bunnen. :cool:
På fredagene har vi taco, og det er egentlig den eneste middagstradisjonen.
Mine besteforeldre serverte fin søndagsmiddag, og da gjerne ganske tidlig på ettermiddagen. Vi gjør ikke det.
Det hender at vi lager litt bedre middager, men det skjer ikke nødvendigvis på søndag. Steker og sånt spiser vi nesten aldri. Kanskje vi burde det? :gruble:
Jeg er så utrolig glad i lammekjøtt, så jeg prøver å snike inn lammesteik, -carré, -filet og -skank så ofte jeg kan. Og viltkjøtt er deilig, rein og hjort og annet. Og fugl, det være seg stangekylling, and, vaktler, due … I år har jeg som matnyttårsforsett å bli flinkere med fersk fisk, så jeg ser for meg noen fine fiskesøndager.
Ellers har vi ofte supper, gryte- og ovnsretter som krever mye kutting og/eller lang koketid på søndag. Ting som ikke passer i ulvetimen, rett og slett.