Jeg liker peanøttsmør. Av den tykke, lett salte, chunky typen. Problemet er at alle de typene man får kjøpt, og som smaker bra, inneholder så mye rart. Blandt annet transfett :skrekkoggru:. De typene som ikke inneholder dette er seige og ikke spesielt smakfulle eller gode, synes jeg.
Noen som lager dette selv og får til den gode varianten? Er det mye arbeid? Kan det holde seg en stund? Deler dere eventuelt en oppskrift. Pretty please :blafre:
Ja, det er en av typene jeg ikke liker :knegg:. Jeg synes den er seig, smakløs og klistrer seg til ganen. Men ellers er den jo er bra valg, sånn innholdsmessig.
Det er sikkert en brukbar variant å få hos en helsekost eller butikk med større utvalg. Det er lett å lage selv i en vanlig blender, peanøtter, (saltede og/eller usaltede) litt vegetablisk olje (peanøtt eller solsikke funker). Før laget jeg madelsmør og peanøttsmør selv, men det begynner å bli en stund siden. Du må nok eksperimentere litt for å finne den rette oppskriften om du er pirkete på peanøttsmøret.
Jeg lager ikke peanøttsmør, men lager mandelsmør og mandel&valnøttsmør, og det er hauger av oppskrifter på nettet og veldig lett å lage, du bare må la kjøkkenmaskina (jeg bruker s-kniv) kjøre så lenge at fettet kommer ut av nøttene.
Hjemmelaget mandelsmør er digg. Litt småskummelt siden maskinen må kjøre så lenge at den blir glovarm, men den har nå overlevd til nå. Har ikke prøvd med peanøtter enda. Går ut fra at de bør ristes først, om man bruker rå. Noen lager det enkelt ved å kjøre salte peanøtter og litt olje i en maskin, men da er man kanskje like langt.
Menneh. Er det ikke slik at om man rister nøttene så vil den naturlige oljen i nøttene herdes og man sitter igjen med fett av samme kvalitet som transfett/palmeolje? Eller har jeg misforstått det der helt?
I følge standard opplysningskilder er der ikke problemer med risting av nøtter og frø, ei heller bruk av de vanlige stekeoljene i panne. Problemet med transfettsyrer oppstår stort sett kun i frityrolje som brukes gjentatte ganger. Jeg tror faktisk det gjelder rapsolje også som inneholder massevis av flerumettet omega 3 og 6. Om jeg husker rett tåler den fint 150 grader, og kort tids oppvarming til ca 180 grader. Linjolje er bare til kald bruk og regnes ikke som stekeolje. Poenget mitt er altså man trenger ikke være redd for lett ristede nøtter, som har kort oppvarmingstid.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.