Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Dugnadsånd (barnehage)

#1

tiddelibom sa for siden:

Mandag var det dugnad i barnehagen. På storesøsters avdeling går det 22 barn. 3 foreldre stilte fra avdelingen. (meg deriblant)

Pinlig, synes jeg.
Nei, det er ikke spesielt festlig å delta på, men det er jo for at de skal få det triveligere i barnehagen! Og da ofrer jeg gladelig 2,5 timer en gang i året.

Synspunkter?


#2

Tallulah sa for siden:

Jeg hadde blitt kjempesur og foreslått at det ble tatt opp på neste foreldremøte. Da kunne de foreldrene som ikke kunne komme fortelle hva som trengs for at de skal greie å komme.

Beskjed tidligere?
Annet tidspunkt?

Evt. at oppgaver blir fordelt til de som ikke kommer og et par uker til å utføre dem på.


#3

Chanett sa for siden:

Jeg er helt enig med deg og synes at det er for dårlig at folk ikke møter opp.


#4

Garbella sa for siden:

Hos oss er det påmeldingslapper på hver avdeling før dugnad. I tillegg kan vi i FAU fint finne på å ringe og spørre om de ikke har sett lappen om dugnad, samt minne de på at det er 1 gang i året og ungene kan være med....

Det hjelper :D


#5

Propella sa for siden:

Jeg betaler med glede for å slippe å stille på dugnad. Vi har barn som skal kjøres til trening 6 dager i uken. Jeg jobber turnus og har kvelds og helgevakter. Når det var dugnad i barnehagen i fjor hadde jeg jobbehelg og syke barn. Planen min om å lage en kake og komme innom med gikk i vasken. I år så fallt dugnaden på en torsdag. Da trener et av barna og et er på ridetime. I tilegg jobbet jeg kvelden den dagen. Det går bare ikke. Jeg vil heller kunne betale og slippe å ha dårlig samvittighet.


#6

Chanett sa for siden:

Jeg har vært ei slk dame. Hang opp påmelding, spurte hver eneste personlig og vi fikk kjempeoppslutning. Jeg tror at noen ikke turde å si nei til meg, skummel og stren som jeg er. :stolt:


#7

apan sa for siden:

Helt enig med deg. Skikkelig surt. Greit nok at noen sikkert ikke får det til, men høyst sannsynlig er det vel ganske mange som bare ikke gidder. Sånn "min tid er viktigere enn din" irriterer meg egentlig veldig.
Synes påmelding og oppfølging i forkant virker smart! Synes forsåvidt også det er en grei mulighet at man kan betale seg vekk fra dugnaden hvis man absolutt ikke kan, men det forutsetter jo at ikke alle velger den løsningen.


#8

polarjenta sa for siden:

Tja, det er jo kanskje dårlig at foreldre ikke møter opp på dugnad. Men helt ærlig så syns jeg at man kan slippe den dugnaden. Kanskje det er forskjell på foreldredrevet barnehage og en kommunal barnehage. Men vi kan iallefall ikke forlange at foreldrene i vår kommunale barnehage skal stille på dugnad, det er ikke nedfelt i vedtektene og dermed er det ingen som må.


#9

Chanett sa for siden:

Man kan ikke kjøpe seg fri fra alt her i livet. :snill:


#10

Sitron sa for siden:

Jeg er sjelden på dugnader. De er på ukurante tidspunkt. Jeg har gitt beskjed om at det hadde passet bedre med andre tider, men de må følge når flertallet kan. Dvs de med to foreldre. :snill:


#11

tiddelibom sa for siden:

Jeg ser helt klart at det ikke er like enkelt å få til for alle - noen er alene om omsorg, andre har som deg mange andre forpliktelser. Men 3 stk av 22??

Jeg ser at noen sier at man kan ta det opp på foreldremøte. Tja, og ja... dugnad er jo en frivillig sak, så man kan gjøre fint lite annet enn å anmode folk om å stille, synes jeg.


#12

Propella sa for siden:

Nei, men dette er en fin ting å gjøre det på :nikker:


#13

Chanett sa for siden:

Det er jeg uenig. Jeg får litt neller av slike foreldre som ikke kan ta i et tak.


#14

Nenne sa for siden:

Så dårlig oppmøte tror jeg aldri jeg har opplevd, men nesten. Av 28 plasser var det vel en gang bare fem familier som var representert. Som regel pleier vi å være flere. Vi stiller opp hver gang. Den eneste gangen på sju år vi ikke har vært med var da vi var på ferie under dugnaden. Såpass kan vi stille opp. Det greier vi fint.


#15

Propella sa for siden:

Hvorfor? Jeg tar gjerne i et tak. Jeg har vært med på turer og bruker lang tid på å levere og hente. Da kan jeg gjerne hjelpe noen av de andre barna å kle på seg, finne sekken sin, lese en bok osv. Det er for meg viktigere enn å stille på dugnad.


#16

Observatøren sa for siden:

Eller å bøtelegge de som ikke kommer nok til at det svir, og nok til at man kan leie inn noen til å gjøre jobben.


#17

Honda sa for siden:

Vi er i privat bhg, 10 timer i året. Alle må, ellers må man betale[snakk om en del tusenlapper]. Om man har god grunn som styrer sier ok. så slipper man.

Mye som skal gjøres så skriver mann seg opp på det man vil gjøre.
Og når, er jo ikke bestandig at tidspunkt passer for alle.

Før måtte man ikke betale, og da var det de samme som var på dugnad.
Det var råttent


#18

Chanett sa for siden:

For meg er ikke det å ta i et tak. Det er slikt jeg er ed på nesten hver gang jeg er innom barnehagen. Det er å være medmennske.

For barnehagen er det nok viktigere å få med folk som kan gjøre ting som gjør hverdagen for ungene trivligere. Maling, lugging, rydding, felle noen trær etc. Det er viktig for ungene at de har det hyggelig rundt seg.


#19

apan sa for siden:

Jeg synes det er et greit alternativ, men en fin ting.. tja. Man er jo avhengig av at noen andre stiller da, ellers blir det dyrt. Det er jo tross alt oppgaver som skal utføres, så i utgangspunktet skulle man da betalt det det koster å leie inn en ekstern person for å gjøre det som var tiltenkt en selv. Og det er ikke spesielt billig.

Å ikke ha mulighet er ikke nødvendigvis det samme som ikke at de ikke kan ta i et tak. Noen kan ikke stille av praktiske grunner og det passer aldri for alle, men jeg får også litt noia av dem som aldri kan og aldri klarer jenke det til, for det kan jo være andre som faktisk også må gjøre en liten innsats for å få det til.


#20

Propella sa for siden:

Jeg syns at det burde være et alternativ :nikker: Jeg ville med glede betalt 500 kr og sluppet å stille på dugnad.


#21

apan sa for siden:

Veldig greit at det er mulig å velge oppgaver og til en viss grad tidspunkt selv. Da bør de fleste få det til!


#22

Muskat sa for siden:

Vi hadde nettopp dugnad i barnehagen og da kunne ingen av oss dra. Vi ga beskjed på forhånd, men jeg syns det var flaut likevel. :flau: Trøster meg med at vi har møtt opp begge to på dugnadene som har vært tidligere, og det har pleid å være godt oppmøte så jeg håper det var det denne gangen også.


#23

Fadese sa for siden:

Det er vel kanskje mange som har et veldig stramt skjema? Kvelds- og turnusjobbing, syke foreldre, barn som skal følges opp i forhold til skole, barnas fritidsaktiviteter, FAU i skole og hva_vet_jeg. Kanskje har man begrenset tid sammen med barna gjennom uka og velger å prioritere det framfor å male leikeapparater? Kanske må man skaffe barnevakt for å i komme seg dit?
Hvis dugnaden er frivillig, så synes jeg folk skal ha lov til å la være å melde seg på uten å bli konfrontert med det.
I en del private barnehager, blant annet der Lillemor går, er vi foreldre forpliktet til å delta på dugnad. Da synes jeg man kan forvente at folk i alle fall deltar så sant det er mulig, slik at det ikke faller så mye arbeid på hver enkelt. Mannen rapporterte om svært dårlig oppmøte ved forrige dugnad der, og det synes jeg er litt rart, i og med at dette går inn som en del av foreldrebetalingen.


#24

Propella sa for siden:

De to eldste kan trene 4 og 5 ganger per uke, vi går 2 ganger. Minsten kan trene 2 ganger i uke og gjør det. I tilleg kommer ridingen 1 gang i uken. Vi prøver å få til 2 treningsfrie dager i uken hvor vi tar det litt roligere.


#25

Chanett sa for siden:

I mine ører høres det virkelig unormalt ut for så små barn.


#26

apan sa for siden:

Alle har vel egentlig et stramt skjema og begrenset tid med barna? En dugnad er vel strengt tatt ikke frivillig på den måten. Det er et bidrag til fellesskapet og man forventes å stille, iallfall som oftest. At man av og til ikke kan er greit, men dersom man aldri kan, baserer man seg jo på at andre gjør jobben for en.


#27

Propella sa for siden:

Ikke unormalt men litt uvanlig. Alle 3 går på tae kwon doe. Junior 2 som eldste går på har 5 treningstimer i uken. De anbefaller at man går på 2. En time er for generell trening, en for å trene serier osv. Da velger man hvem man vil gå på. Samme gjelder for junior 1 som mellomste går på. Barnegruppen har 2 treninger i uken.


#28

Garbella sa for siden:

Om man ikke kan være med på dugnad 2 timer i året pga at uka er så fyllt opp med andre ting at man ikke har tid til ungene, ville jeg personlig valgt å gjøre opp status og fått til noen endringer.

At folk kan være syke, jobber kveld osv er helt greit, men de fleste får til å være med innimellom.


#29

trøtt sa for siden:

Alle foreldrene i vår bhg skal ha 14 dugnadstimer, dette er uavhengig av antall barn du har i bhg. Vi har alltid hatt det antallet vi skal ha. Ikke det store problemet med dugnaden der for ungene kan fint være med uten at en trenger å se etter de hele tiden.

Dugnadene på svømminga derimot,den har jeg ikke vært på siden eksen og jeg gikk fra hverandre. Det er ganske vanskelig å få til når man er alene med barna. Valgene man får er å sitte vakt i flere timer i strekk ved sovesalen, ta tider i svømmehallen, lage mat e.l. Det nytter ikke ha med seg to unger som kjeder seg etter 5 min i hallen da. Greit nok hvis jeg bare hadde hatt ho dugnaden er for. Tidligere har jeg stått opp 5 om morran for å være med å lage frokost på svømmestevner.


#30

Chanett sa for siden:

Så du synes at det er greit at andre bidrar til deres barn i barnehagen mens dere har det for (selvforskyldt) travelt? Har tanken slått deg at andre familier også må rydde plass til ting som dugnader og at de kanskje må skippe en trening eller et møte for å kunne være med?


#31

Mams sa for siden:

Har jeg muliget så drar jeg på dugnad, men det har også hendt at det ikke har passet. Kan jeg ikke så kan jeg ikke, enkelt og greit og jeg har ikke dårlig samvittighet av den grunn.
Det er gjerne de samme foreldrene som ikke stiller, men det trenger faktisk ikke å komme av at de ikke gidder.


#32

trøtt sa for siden:

I år var det faktisk veldig greit med dugnaden i bhg. De hadde to lørdager istede for lørdag og søndag samme helg. Det skal litt til at man ikke kan noen av de. Jeg valgte lørdagen hvor jeg hadde ungene hjemme, eksen tok det som en selvfølge at han også skulle være med så da ble det kun to timer på oss hver siden vi hadde fem timer hver på høstdugnaden.


#33

Propella sa for siden:

Nei, jeg synes ikke det er greit. Jeg synes ikke at det burde være dugnad i kommunalt drevne barnehager. De får penger til drift og vedlikehold via budsjett. Dugnad burde ikke være nødvending. Privat barnehage er organisert annerledes og der aksepterer man å stille så og så mye på dugnad når man takker ja til plassen.

Jeg har i tilegg jobbet den kvelden og den helgen som det var dugnad i fjor og i år. Kan jeg, så kommer jeg på dugnad. Jeg bruker ikke feriedager for å få det til. Har ikke jeg jobb den kvelden dugnaden er så stiller jeg og mannen drar på trening med ungene. Det spørs hva brukerene av hjemmesykepleien ville si hvis jeg pluteslig var borte noen timer i løpet av vakten. Nei, du får ikke hjelp til å legge deg i kveld for jeg må dugnad :snill:


#34

Honda sa for siden:

Joda. Synnes det er helt supert.

Men for tredje år på rad så er vi akurat samme gjeng som har skrevet oss opp på male inne i bhg...
Så er litt de samme som er med på ting.Noen vente liksom i siste liten.

Dugnad er jo og sosialt:)

Forige uke vasket vi rundt i bhg, styrer hadde satt frem kake, sjokolade,kaffe og brus hehe Så var ikke bare slit og hard arbeid:)


#35

Alan sa for siden:

Hørte på radio'n i dag at arangementet på en skole ble avlyst frdi foreldrene ikke stilte opp. Hva er det som skjer med oss foreldre, da?? Ikke dugnad i barnehagen, ikke dugnad på skolen. Og likevel forventer vi at barna skal føle at vi tar en aktiv del i livet deres? Hvorfor melder så mange foreldre seg ut av slike ting? Er det psykisk, fysisk eller hva? Klarer ikke de som ikke lever sammen & avtale seg i mellom?
Jeg blir helt oppgitt, jeg!


#36

Tuneland sa for siden:

Vel, det er sjelden samsvar mellom teori og praksis når det gjelder budsjetter fra kommune/stat, så ikke regn med at barnehagen får tildelt nok til å kunne holde vedlike barnehagen ute og inne.

I vår barnehage har de dugnad på ettermiddagen, etter stengetid. Da samles hele familiene og alle tar i et tak og man har knapt rukket å starte før alt er unnagjort nettopp fordi foreldrene er flinke til å delta. Etterpå koser vi oss med pølser, kaffe og saft.

I år var det vanskelig for oss å stille da store og små lå rett ut pga omgangssyken. Da meldte 15åringen seg frivillig og dro på dugnad i barnehagen til lillebror. Da var mor stolt.


#37

Chanett sa for siden:

Jeg har aldri snakket om at man skal ta seg fri fra jobb, men bevares om du ille gjort det hadde jeg blitt imponert.

Vi har også kommunal barnehage, men med 0 til vedlikehold hjelper det fintlite. Kommunen er ikke full av penger. Ikke halvfull en gang, dessverre.


#38

Misteri sa for siden:

Jeg stiller når jeg kan. I år fikk vi det ikke til, men ringte å sa ifra. Mannen måtte jobbe overtid, jeg var alene med tre unger og eldste var i tillegg syk.

Frafall på 19 familier er jo helt vannvittig. Så stort frafall har vi heldigvis aldri opplevd.

I parken må vi betale oss ut vist vi ikke kan. 500 kr i bot.


#39

Propella sa for siden:

Nei, det vet jeg. Vil ikke det at det er dugnad bare dekke over at det ikke bevilges nok penger til vedlikehold? Burde man heller kreve mere penger på budsjettet enn å holde dugnad? Det er svært sjelden dugnad på andre steder som kan sammenlignes med barnehage feks sykehus, sykehjem,sfo osv. Hvorfor?


#40

Mandarin sa for siden:

Dugnad ja. Vi er med. Vi roper ikke hurra, men vi er så klart med.
Kjenner jeg sliter med motivasjonen til neste dugnad i juni. Vi skal slutte i barnehagen i juli. :knegg:
Men bevares, vi stiller da opp!! Ikke begge gjerne, men ihvertfall en av oss.

Bøter er en god ting.


#41

apan sa for siden:

Øh, hvem skulle stilt på dugnad på sykehus og sykehjem? De som potensielt kan havne der? Det ville iallfall vært en stor målgruppe, så da får man håpe noen hadde kommet.


#42

Propella sa for siden:

Beboere på sykehjem har ofte pårørende (barn og barnebarn). Kan man ikke forvente at de skal stille på dugnad på lik linje at man forventer at foreldrene stiller på dugnad i barnehage? Kunne ikke alle som sokner til et sykehus bli pålagt 2 timer dugnad i året?


#43

Chanett sa for siden:

Jeg mener at man ikke dekker over. Vi har hatt møte med politikerene før dugnad og latt dem selv se hva som skriker etter vedlikehold. En dugnad kan ikke fikse opp alt som må fikses. Da kunne vi att dugnad hver helg i et par måneder. Vi valgte å satse på det som skreik mest og som betydde mye for ungene. Resten er likefult et bevis på at kommunen forsømmer seg.

Og vi krevde selvsagt mer penger, men hva hjelper det når pengene ikke finnes?


#44

Chanett sa for siden:

Min far og hans søsken har vært på trivselsdugnad på sykehjemmet. Det gikk ut på å lage aktiviteter for beboerene. Budsjettet hadde ikke rom for slikt.


#45

Angelique sa for siden:

Oliver går i privat barnehage og vi har dugnad på våren
da kan man velge mellom 3 kvelder, inne eller utearbeid
Dersom man ikke kan stille, må manbetale 500,,-

Syntes dette er en veldig grei ordning

Min kjære stilte i år, og det var plenty nok av folk, så de ble ferdige lenge før tiden


#46

lil'c sa for siden:

Dugnad er vi med på om vi kan.
Det er jo mye koselig på dugnader, i hvertfall i vår bhg.
Der samles jo vi foreldre, og kan stå og preike sammen etter at jobben er gjort, når vi koser oss med lapskaus el.
Sosialt for ungene også, alle barna løper jo rundt og leker og hjelper til.
I vår bhg. møter alle foreldrene stort sett, med alle ungene.
Vi var innlagt i fjor, men stakk opp en tur endå, så hun skulle få se noen bhg. barn igjen.
3 av 22 er flaut.


#47

Chanett sa for siden:

Det er slike ting vi har prioritert i begge de barnehagene vi har hatt barn i. Små ting som betyr mye for barna og de ansatte.


#48

Hasselnøtt sa for siden:

Jeg stiller. Jeg skaffer barnevakt om nødvendig.


#49

him sa for siden:

Jeg er nok litt sær, skjønner jeg. :p Jeg har vært på dugnad en gang (jentene gikk i barnehage uten dugnad, de første tre årene) og jeg ble så irritert. Greit nok at folk møtte opp, men det var jo få som jobbet (det var unntak altså). Da er hele poenget vekk etter min mening.


#50

Nenne sa for siden:

Jeg har vært på mange dugnader etter hvert og har ikke opplevd at ikke alle som stiller tar i et tak og står på.


#51

meisje sa for siden:

Jeg syns det er vanskelig med dugnad i barnehagen pga bekkenløsningen min. Det er ikke mange oppgaver på listene hittils (3 år) som har vært egnet for meg. Derfor drar mannen min istedenfor. Tviler på at de andre foreldrene i barnehagen kan se at jeg ikke deltar pga lathet men pga helsen min. Og jeg ønsker ikke å måtte ta sykedager på jobb pga dugnadsarbeid.


#52

Miss Norway sa for siden:

Klart man stiller på dugnad! Ihvertfall én av foreldrene.

I år var hele familien bortreist, og KUNNE ikke stille. Fysisk umulig. Da gav vi beskjed i god tid og fikk hjemmelekser istedet. Vask og stryk av 12 gardiner.

Jeg synes det er helt forkastelig å bruke travelhet som unnskyldning for å sluntre unna. Eller at man ikke synes det burde være nødvendig med dugnad... Jeg er i prinsippet enig i det siste, men det er forskjell på liv og lære gitt! Når kommunen ikke fikser lekeapparatene til tross for purringer, skal da ungene være uten bare for å "bevise" noe? Nei, ikke når en nevenyttig mamma fikser det på en-to tre.

Dugnad er solidaritet i praksis. Å la andres foreldre fikse barnehagen for ens egne unger er usolidarisk.


#53

Nessie sa for siden:

Der jeg har jobbet ser vi iallefall en klar trend på at det å stille opp på dugnad er mindre og mindre aktuelt for folk. For noen år siden var det veldig greit å få med folk på dugnad, nå har det blitt vanskeligere.

Men, jeg ser også at nå når jeg jobber i bygd, så stiller folk mer opp, enn folk i by :blunke:

Vi legger jo opp til litt servering og hygge også, og tenker at det kan være kjekt for mor eller far å komme seg ut fra hjemmet og være litt sosial i slengen? Og samtidig sørge for at barna får det litt bedre der de er om dagen.

Vi krever ikke at folk stiller opp, men vi håper jo at de gjør det. Det er til stor hjelp for oss ansatte iallefall. I tillegg så har ofte vi ansatte en dugnad i året også, ofte innendørs.

Synes det er litt trist at dugnadsånden er på vei ut jeg, ser det her i bygda jeg bor også, at det er veldig vanskelig å få med folk på dugnad når det gjelder ulike arrangementer etc.. :nemlig:


#54

Nessie sa for siden:

Men, jeg blir mer irritert (og skuffet) over at det kun kommer 5 av 12 foreldre på foreldremøte :sukk:.


#55

him sa for siden:

Ja, mye av grunnen til at folk ikke jobbet var dårlig organisering og kaffe/kaker opplegget. For all del - jeg synes det er hyggelig med kaffe og kake, men jeg synes det er bortkastet å stille på dugnad for å drikke kaffe.

Mitt inntrykk fra dugnader (andre plasser enn bhg) er at det blir lite effektivt og det sosiale ofte ikke fungerer. Det å bo på samme plass eller å ha unger i samme bhg er ofte ikke nok som "lim". Men klart, det kan godt hende mine opplevelser er veldig lite representative. :)


#56

Nessie sa for siden:

Vi avslutter med litt mat eller kaker vi. Synes det er en fin måte for oss å takke de som stiller opp.


#57

Isa sa for siden:

Nå går vi i privat barnehage, så vi har jo sagt ja til å stille på dugnad da vi takket ja til plassen. Og her kan man gjøre andre ting hvis man ikke kan den dagen det er felles dugnad. Ta med hjem og vaske gardiner, vaske vinduer kan man jo gjøre når som helst eller andre lignende oppgaver. Selvom man ikke kan den dagen, er jeg sikker på at det finnes nok oppgaver.


#58

Isa sa for siden:

Ja, slik har det vært her innimellom og...Jeg skjønner jo at det finnes ganger man rett og slett ikke har mulighet til å stille, men det er merkelig at det er de samme foreldrene som ikke kommer hver gang...


#59

MsM sa for siden:

Hos oss var dugnaden delt opp i 4 forskjellige dager, med forskjellige grupper som stillte. Man melder seg på forhånd opp på den dagen som passer best, og så fikk hver gruppe et bestemt oppdrag på "sin" dag. Det skal da godt gjøres å ikke finne en eneste dag som passer...


#60

Blå sa for siden:

I vår barnehage er det nå fire dugnadsdager, en hverdag og en lørdag om våren og en hverdag og en lørdag om høsten. For noen er hverdager best og for noen er lørdager, og hvis ingen av de fire dagene passer for noen i familien så kan jeg ikke skjønne noe annet enn at det er viljen det skorter på.

Selv er jeg så rar at jeg liker dugnader. Vi deltar på lørdagsdugnaden. Det er ca tre timer midt på dagen på lørdagen, vi gjør noe nyttig og får beveget kroppen litt, jentene er med og har det gøy, de største barnene får også lov til å være litt nyttige. Og på slutten drikker vi kaffe med de andre foreldrene og er fornøyde med oss selv fordi det ser penere ut på grunn av noe vi har gjort.


#61

Blondie sa for siden:

I vår barnehage har de løst dette på en glimrende måte.
(etter at mannen og jeg to år på rad var de eneste som stilte opp)

Ved 100% plass har man 10 dugnadstimer i året og disse kan man velge når man bruker. (forutsatt at det er noe å gjøre :p )
Har man ikke lyst eller anledning til å stille på dugnad, betaler man 200 kr for hver dugnadstime man ikke har jobbet.

Genialt! Det har kommet betydelig flere foreldre på dugnadene, samtidig som dem som ikke vil eller har lyst kan kjøpe seg fri.


#62

Hønni sa for siden:

Er det dugnad stiller man!
Vi stiller begge to . I år var A var med i vogna, og guttene sprang rundt og koste seg.

Man stiller opp på det som er med på å gjøre hverdagen til sine barn bedre. Skulle bare mangle!


#63

Polyanna sa for siden:

Hos oss pleier vi alltid å være for mange, egentlig, så det blir en del slarving også. Trivelig. :)

Denne gangen var jeg syk og mannen kunne bare stille opp kort tid på så kort varsel. Vi hadde skikkelig dårlig samvittighet, vi.


#64

GinaK sa for siden:

Vi stiller. Dette står på årsplanen og er booket lang tid i forkant så det bør ikke komme som en overraskelse. Jeg er litt kontrollfreak så jeg skriver inn sånne dager når årsplanen blir lagt ut.
I begge bhg møter man en dag i mai og en dag i september. Begge bhg har to dager å velge i på hver dugnad så det går vel opp for de aller fleste. Dessuten hadde den ene bhg et alternativ for de som ikke kunne møte; vask og stryking av gardiner/duker/håndklær osv..
Før lillebror kom så stillte vi begge på dugnad men nå har vi barna i hver sin bhg så i år gjorde vi det sånn at jeg møtte i lillebror sin og pappa møtte i storebror sin. Storebror var med i år men lillebror var ikke med siden han er så liten.
Vi får suppe først og litt kaffe sånn halveis i økten. Også er det litt sosialt sånn at man blir litt kjent.


#65

Noba sa for siden:

Vi stiller på alt som skjer i barnehagen så sant vi kan. Noen ganger er de så trege med å sende ut beskjeder at da kan det være det ikke passer, men det er sjelden. Jeg synes det bare er koselig å delta på sånt.


#66

Elisabet sa for siden:

Vi stiller på det som skjer i barnehagen. Det er som oftest bare en av oss som kan enten det er ting på dagen, ettermiddagen eller kvelden det skjer, men stiller det gjør vi. I barnehagen vi går (privat) har de gitt beskjed om at dugnad er frivillig, men jo flere som dukker opp jo mindre penger behøver de å bruke på å leie inn folk til å gjøre det. Og dette kommer igjen barna tilgode med utflukter og ting barnehagen kan arrangere for dem.

Ungene går i helt ny barnehage, og sist dugnad var rett før oppstart for å gjøre ting klart. Da var det en enorm oppslutning, og vi hadde ikke mulighet for å stille før 1 time etter dugnaden startet andre dagen (vi hadde fått beskjed om at det var fint om en kunne en av dagene), og da var det kommet så mange at de var ferdige allerede. Blir spennende å se hvor mange som dukker opp når de skal ha dugnad nå den 30. mai. De skal sette opp "grillhus"/lavo og sikkert få ordnet opp litt ute.


#67

Kråka sa for siden:

I vår barnehage er det dugnad om våren og høsten. 8 timer i året. 4 timer kan en avse for at ungene skal ha det fint rundt seg ja. Vet om noen barnehager som gir bøter til de som ikke møter opp.


#68

Blånn sa for siden:

Hos oss går storebror på ishockey og i vinter var det opptil 3 dager med trening i uka. Når da lillemann går på allidrett en dag og kor en dag sier det seg selv at mange av kveldene går til barneaktiviteter. Og enda har ikke knøtt begynt. Heldigvis er naboene med på noe av det samme, så vi samkjører en del.


#69

Blånn sa for siden:

Vi stiller opp på dugnader så langt det er mulig. Men en sjelden gang passer det ikke og da har jeg ikke dårlig samvittighet. Det samme gjelder alle foreldremøter osv. Eneste som kan skjære seg er når ting skjer samme dag, da vi ikke har flust med barnevakter. Men som regel får vi det til da også!


#70

Pepper Lemon sa for siden:

Jeg skjønner ikke hvorfor så mange mener det er usolidarisk å kunne betale seg ut av dugnad. Jobben man skal gjøre under dugnaden har helt klart en verdi, en verdi det ikke kan være vanskelig å tallfeste. Slik mange her betrakter dugnad gir meg vibber til sosialisttanker fra etterkrigstiden.

Jeg er også klart uenig med Berglijot her, som misliker "din tid er viktigere enn min tid". Ut fra et samfunnsøkonomisk perspektiv er det klart at noens tid er mer kostbar enn andres.

Vi har stilt på alle dugnader, og opplever det som bortkastet tid. Det er ikke mulig å ha med guttungen på dugnaden, for da får vi ikke gjort det arbeidet som skal til. Vi synes ikke noe om å bruke en ettermiddag på å feie en uteplass fremfor å tilbringe tid med sønnen vår. I tillegg opplever vi, som him her sier, at det blir mye dilling og kaffedrikking og lite arbeid. Hadde vi betalt 500 kr for å leie noen til å bruke kosten på uteplassen i to timer - ja, da kan jeg ikke se at det skulle gjøre en forskjell for barnehagen.


#71

Nooria sa for siden:

I storebrors barnehage er det dugnadsplikt 10 timer pr år pr forelder... altså 20 timer pr barn... og det er effektiv jobbing som skal til for å bli ferdige.

Jeg synes for øvrig man kan være litt forsiktige med å fordømme folk som ikke stiller. Som Meisje viser et eksempel på, vet man jo ikke grunnen. F.eks så synes jeg det kjøret du Bergliot driver mot Lindamor er ganske unødvendig og lite medmenneskelig :nemlig: (du snakker jo om din medmenneskelighet et sted i tråden også).

Guniss: Jeg har bodd både på landet og i byen, og min erfaring er helt klart at man har det mer travelt i by enn på landet. I Oslo-området bruker folk feks mange timer hver dag på å reise til fra jobb samt til og fra barnehage (noen har til og med flere barnehager med lang reisevei mellom). Der jeg kommer fra bruker de fleste 5 minutter til jobb.


#72

Chanett sa for siden:

Kjør og kjør, jeg lurer jo bare på hva som får folk til å tro at det de holder på med og deres tid er mer verdt enn andres. Om lindamor hadde sagt at hun var alene med en haug unger og hadde prblemer med barnevakt hadde hu hatt min fulle symati, men når noen ikke bidrar til felleskapet fordi de selv ikke prioriterer det blir jeg overrasket.

At andre synes at usolidarisk adferd er greit får så være, men man kan ikke vente å stå for slikt uten å få litt pepper.


#73

Nooria sa for siden:

Ja og du tåler sikkert litt pepper du også da ;).


#74

Sitron sa for siden:

Bergljot liker pepper. Da føler hun at hun blir sett ekstra godt. Det er viktig å gi henne mye oppmerksomhet, slik at hun får bedre selvfølelse. Ergo: mye pepper til Bergljot.


#75

apan sa for siden:

Jeg er uhyre lite sosialistisk, men jeg mener altså at når man mener man betaler seg ut fra en dugnad ved 500 kroner, aner man ikke hvor mye det faktisk koster å leie inn folk til å gjøre en jobb. Da føler jeg at man i liten grad verdsetter den jobben de andre faktisk gjør når de stiller opp.

Jeg synes det er et helt greit alternativ for noen å betale seg ut, det ER jo ikke alle som har mulighet, men at "travle hverdager" er en grunn synes jeg ikke er akseptabelt. Vi har det travelt alle sammen. Da får man jenke det til og heller droppe en trening den uka.

Generelt har jeg størst problemer med det samme prinsipielle som Berglijot reagerer på - nemlig at noens tid er så mye mer verdifull enn andre. De fleste av oss som alltid stiller på slikt gjør faktisk noe for å få det til, det er ikke sånn at slike ting "naturlig og enkelt" føyer seg inn i dagsprogrammet. Jeg fascineres av folk som ikke evner å ha det bittelitt travelt eller hektisk en dag for å få til slikt for eksempel - eller ikke klarer å spise en brødskive til middag denne dagen fordi man ikke rekker å koke poteter. Og da snakker jeg generelt, med erfaringer i RL, ikke ift noen spesielle i denne diskusjonen.


#76

Pepper Lemon sa for siden:

Nå var 500 kr et eksempel. I vår barnehage ville det vært i overkant mye, i og med at det er en ny barnehage med lavt vedlikeholdsbehov. I andre barnehager kreves det mer. Poenget mitt er at de timene man bruker på å utøve arbeidet helt klart har en pris, som jeg mener det må være valgfritt å betale seg ut av. Det er prinsippet om at vedlikeholdsarbeid i barnehagen skal utføres av foreldrene, og ikke ved hjelp av foreldrenes penger som jeg argumenterer mot. Hvis penger er mindre verdifullt for meg enn min tid, så må jeg få lov til å betale meg ut av det.


#77

apan sa for siden:

Jeg er forsåvidt enig med deg i dette siste her, dersom det finnes en ordentlig ordning for å få det til på en skikkelig måte, men dersom det ikke finnes noen slik ordning synes jeg man bør prøve møte opp, eller gå i bresjen for å etablere en.

Det er jo ikke snakk om vanlig vedlikehold som oftest, mer trivselstiltak. 500,- i halvåret/året i overkant mye? Vel, hvis man først har en dugnad regner man vel med en times tid jobb per forelder vil jeg tro, og å leie inn noen til mindre enn 500 i timen antar jeg er vrient.


#78

Chanett sa for siden:

Fnis. Du må lære deg å stave navnet mitt, lille gule.


#79

Sitron sa for siden:

Nei, det gidder jeg da ikke.


#80

Chanett sa for siden:

Slike sure er virkelig vanskelige å lære opp.

Nå kom jeg forøvrig på at jeg begynte med pepper i maten for noen år siden. Til ungene sier jeg at det er vanilje. De liker ikke krydder i maten, dommingene.


#81

Maverick sa for siden:

Vi har ikke hatt dugnad i barnehagen. Hadde vi hatt, hadde en eller begge herfra stilt hvis ikke sykdom hadde kommet i veien.

Det kan ikke alltid passe for alle, men 3 av 22 er jo pinlig.


#82

Candy Darling sa for siden:

Jeg er helt på linje med Monsoon. Så lenge noen kan sette en realistisk pris på hva dugnadsarbeidet skal tilsvare i penger, bør det være helt greit å betale den og fravære med god samvittighet. Noen har mer penger enn tid, noen har mer tid enn penger. Jeg er ikke sosialist en gang, så jeg synes det er helt uproblematisk.

For øvrig synes jeg det ser ut som at dugnadsånden har tatt helt overhånd, generelt sett. At man skal måtte stå på loppemarkeder og whatsnot i time på time for barnas aktiviteter? Og barnehagen? Vi har heldigvis ikke noen dugnadsplikt, og det setter jeg enda mer pris på etter denne tråden. :rolleyes:

Nei, da JEG var ung … :gammel og sur:


#83

Nooria sa for siden:

Hadde ikke noen gjort betydelig "dugnad" ville vel ikke barna våre hatt noen aktiviteter. Vi kan vel ikke forvente at staten stiller med fotballtrenere og denslags... og skal vi betale timesbetaling blir det dyrt.


#84

Propella sa for siden:

Er det noen her som har sagt at de ikke stiller på dugnad? Jeg har som sagt tidligere i tråden jobbet og ungene hadde trening de dagene det var dugnad. For oss er det uaktuelt å dra alene på dugnad med 3 barn. Da ville ikke den av oss som dro, vært til noe nytte, det har vi prøvd.

Jeg kan ikke se i tråden at noen har sagt at de ikke vil stille opp på dugnad. Derimot har jeg sagt at jeg heller vil kunne betale for å slippe å stille på dugnad. Noen har vært enige, andre uenige i at det riktig. Jeg foreslo en sum på 500 kr. Det burde dekke det koster å leie inn en ungdom eller noen andre i 2 timer til å utføre den jobben til den som ikke stiller. Det skulle ikke være behov for fagfolk. Hvis det er behov for fagfolk, for å gjøre jobben, så gjør man et arbeid på dugnaden som ikke bør gjøres av foreldrene i utgangspunktet. Uten at det faller inn under teknisk/vedlikeholdsavdelingen til kommunen.


#85

Tallulah sa for siden:

Jeg syns for så vidt det er greit å kunne betale seg ut av dugnader, men jeg ser et aber med det også. Jeg ser for meg at f. eks. alenemødre med to jobber vil kunne føle seg litt mellom barken og veden.

I tillegg så er det alt ekstraarbeidet med å finne noen som er villige til å gjøre det for noen hundrelapper. Det er tid jeg faktisk helst ser at barnehagepersonalet bruker på mitt barn enn i telefonen.

Jeg skjønner ikke hva som er så pyton med dugnader jeg da. Noen timer i året er ikke akkurat mye å ofre. Og syns man det er lite effektivt organisert, vel, så kan man faktisk ta ansvar å gjøre noe med det også.
Jeg syns det er hyggeligere å gjøre det i felleskap, men kan jeg ikke stille opp ser jeg ikke noe problem i å få utdelt en oppgave jeg kan gjøre på et senere tidspunkt.

Menmen, jeg er jo sosialist som syns det er OK å gjøre en innsats for felleskapet. ;)


#86

DM sa for siden:

Det er veldig bra å gjøre en innsats for fellesskapet, men jeg kan ikke skjønne hvorfor det skal være et problem å få "hjemmelekser", eller kunne betale seg ut av en dugnad. Det må da være mye bedre enn å ikke kunne stille opp?

Ikke alle har samme overskuddet, er friske, har en A4 jobbsituasjon, er to om å dra lasset osv. Jeg er for valgmuligheter. Men selvsagt er det best å stille opp. Men kan man ikke, så er det jo greit å få lov til å bidra på sitt vis likevel. :)


#87

Pepper Lemon sa for siden:

Akkurat det er jeg enig i, at man skal gjøre noe for fellesskapet. Jeg synes bare ikke det er riktig at fysisk oppmøte skal veie tyngre enn penger. Så lenge man bidrar, så må det være det viktigste. Og jeg er helt enig med apan i at det selvfølgelig kun gjelder såfremt man har en ordning hvor dette er satt i system. For øvrig innbiller jeg meg at en avtale med en vaktmesterordning to ganger i året ikke kan være vanskelig å organisere. Samtlige bygårder jeg har bodd i har hatt en slik avtale. Dette har vi betalt gjennom husleien, og oppgavene som tilfalt vaktmesteravtalen var av type som i andre gårder gjerne ble løst ved hjelp av dugnad.


#88

Tallulah sa for siden:

Det igjen kommer an på størrelse. Vi bor i en bygård hvor det lønner seg å ha dugnad, og at vaktmesterjobben går på rundgang. Det ville blitt ekstremt mye dyrere å leie inn eksterne vaktmestertjenester. Sånn vil det ofte være for en barnehage også.

Som jeg sier så er jeg ikke totalmotstander av å betale seg ut av dugnader, men jeg liker ikke tendensen. Jeg er for øvrig enig med Apan.


#89

Levic sa for siden:

Samme problemet hos oss. Var få som møtte opp av de på vår avdeling, og jeg gremmet meg der jeg sto og vasket vinduer. Alle vinduene alene. Fordi det ikke var andre som kunne hjelpe til. Jeg syns det er super dårlig å ikke stille opp. Greit nok at ikke absolutt alle kan hver gang, men det bør være et flertall. Hadde ikke reagert dersom det kun var tre-fire borte, men når det er tre-fire som møter opp, da er det ille. Hos oss er det oppmøteplikt, og det sto det klart og tydelig.


#90

apan sa for siden:

Og jeg er enig tilbake. Det er tendensen jeg ser som hovedproblemet her, ikke enkelttilfellene som ikke kan eller som ønsker å betale isteden.

Det er forøvrig helt klart at det vil ta tid å organisere ekstern innleie av folk, følge opp oppmøte, betale ut lønn etc etc, når dette skal skje med enkeltpersoner, der antallet er avhengig av hvor mange som ikke kommer. Det tar også tid å følge opp innbetaling fra dem som ikke møter, tipper jeg.


#91

Maverick sa for siden:

Jeg er enig med glitter og apan. :nemlig:

:meelopers:


#92

Billa sa for siden:

For andre året på rad la de dugnadsdagen i Storesøsters kommunale barnehage til samme dag som det er generalprøve på Kulturskolens danseforestilling. Vi kunne derfor ikke, og sa fra i god tid. Det var ikke noe problem heldigvis. Hadde det bare vært vanlig øving, hadde vi selvsagt stilt.

Tidligere, når vi hadde Storesøster i privat barnehage, skrev vi jo under på at vi ble med på egeninnsats i forhold til vedlikehold o.l., så vi har raket og ryddet, klippet plen og måkt snø, vasket og malt. Av og til har vi deltatt på en bestemt dugnadsdag, andre ganger har vi fått lov til å finne dag selv.

Ad andre aktiviteter barna er med på:
For meg er det helt underlig hvordan enkelte foreldre kan stå på sidelinjen i forbindelse med aktiviteter barna deres deltar på, og surmule fordi det skal selges lodd eller bakes en kake. Lurer av og til på om de samme menneskene legger merke til den enkeltinnsatsen ANDRE foreldre (voksne) legger for dagen ved å være trenere, lagledere, kasserere, sekretærer osv osv i ulike aktiviteter. Herregud så enkelt det må være å transportere de håpefulle til og fra trening, møte eller øving som gjennomføres i ANDRES regi, for så å himle med øynene når det kommer en lapp hvor det bes om en innsats for å få råd til nytt utstyr e.l... :rolleyes:


#93

TBM sa for siden:

Det gjør vi også! Og hvis ungene mine hadde vært med på like mye som "Lindamor", så hadde vi kuttet treningen den ene kvelden og reist på dugnad.

De siste årene har dugnadsarbeidet vært organisert på en god måte hos oss. Alle foreldre må skrive seg opp på ulike jobber. De som sitter igjen med ubrukte timer blir etterhvert kontaktet og tildelt oppgaver. De kan tilpasse tidene selv. F. eks. hvis det skal males inne, så avtaler de helg med styrer.

De som ikke stiller må betale kr 300 per time, men de siste årene har ikke dette vært et problem, for når det er så godt organisert stiller de fleste opp. Styreren "unntar" enkelte foreldre pga. deres situasjon, det synes jeg også er bra. De siste to årene har jeg sittet i styret og dekt min timer på den måten.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.